tisdag, november 23, 2010

Matinköp med förhinder

Idag är det tisdag. Jag hade tänkt handla till Thanksgiving igår. Sagt och gjort. Satte mig igårkväll framför datorn. Jo, det är ju vi handlar 90% av all vår mat. Internet. Klickade och letade. Skulle ha vissa saker för de rätter vi ska fixa och bidra med till Thanksgiving-middagen på torsdag. MEN! När jag skulle fylla i leverans insåg jag att hela onsdagen redan var fullbokad! Och sedan har de stängt på Thanksgiving samt på Black Friday. Då slog det mig att det ju var exakt samma sak förra året. Repris. Jag mindes att jag försökte göra en beställning då med men var ute alldeles för sent. Som icke-amerikan glömmer jag varje år att Thanksgiving här är SÅ STORT!! Vill man handla mat på det här viset måste man göra det I TID!

Självklart kändes det lite snopet och opraktiskt men det är ingen jättekatastrof. Nu får jag helt enkelt se till att vi går till vår affär och handlar istället. Jag tror nästan det bör göras idag. För imorgon lär det vara helt galet i affärerna. Ungefär som att slå samman mängden folk på systembolaget dagen före Midsommar samt de i mat- och klädaffärerna två dagar före julafton. Thanksgiving handlar ju  nästan enbart om en sak; mat! Så mycket har jag lärt mig. Egentligen tre saker kanske. Mat, Familj och Fotboll. Amerikansk sådan då förstås. Ni vet den sorten där spelarna är mer inpackade än ishockeyspelare och springer runt med bollen i händerna.

Själv längtar jag galet mycket efter ett par lediga dagar. Just nu är motivationen för jobbet riktigt låg. Kanske är det årstiden som spelar in också? Den här tiden på året är liksom som gjord för att bara följa minsta motståndets lag. Mysa, ta det lugnt, försöka ta vara på de få ljusa timmarna varje dag, pyssla hemma. Ja ni vet. Men men nu är det faktiskt bara en månad kvar till jul. Bara att bita ihop. Och denna vecka är bara tre arbetsdagar lång. En redan avklarad. Skönt! Och det stora måstet de närmaste dagarna är helt klart att handla de där ingredienserna till Thanksgiving. Tur vi inte ansvarar för kalkonen!

21 kommentarer:

Annika sa...

Thanksgiving är utan tvekan den allra största helgen på året. Större än julen. Helt enkelt MEGASTOR.
Det kommer att bli galet i butikerna idag och imorrn. jag måste också ge mig ut och handla det jag ska ta med mig på t-giving. Bäst att åka snart innan det blir för packat.
Gillar Thanksgiving för att det är så lågmält och mysigt. Fokus på mat och familj, och sen får man ta fotbollskiten för vad det är, suck...
JAG säger också TUR att jag inte har ansvar för kalkonen!!
OCH,Saltis!! NJUT nu orentligt av de lediga dagarna. Själv tycker jag att ajg känner av heldagsstämning hela den här veckan.
Antar att du jobbar lite kortare dag imorrn, eller?
Kramar i massor!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
haha ja jag har bara inte lärt mig än! Jag VET ju egentligen efter flera år här, men det har ändå inte satt sig på samma vis som man känner inför jul och midsommar hemma. Alltså det där med planering av matinköp etc... Så dumt! men men det är som det är och vi HAR ju affärer hyfsat nära. Det är bara så otroligt skönt när man får leverans till dörren! :-)
Kram!!

Desiree sa...

Sa otroligt skont att faktiskt kunna handla sa mycket som till 90% pa natet. Men det ar ju tur att det ordnar sig och att du kan springa ivag till affaren aven om det kommer att ta lite extra tid. Ja thanksgiving ar STORT och handlar mycket om mat. Det ar ungefar som julen utan julmat vore har i Sverige. Jag hoppas att ni far ett par riktig goa och mysiga dagar pa tu man hand att bara vara, varva ner och ha det skont ihop du, M och E.
Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är verkligen jätteskönt!!!! Att få det levererat till sin dörr! Lyx! Jag gillar att handla i vanlig affär också ibland men eftersom vi inte ahr bil så blir det ett jädrans släpande.
Och ja vädret ser ut att bli sisådär iallaflal på torsdag då det verkar ska bli regn. Men jag hoppas ett par av dagarna ska vara lite finare väder också. Oavsett blir det skönt att få lite ledigt!
kramar!

Västmanländskan sa...

Hoppas ni får riktigt härliga lediga dagar! Kram!

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
tack!! :-)

Musikanta sa...

Innan jag läste bloggar från mina bloggvänner i USA hade jag ingen aning om att T-giving var en så stor helg! Men den hade inte spelat så stor roll för varken MM eller mig som börjat ett nytt liv sedan tre veckor. Ingen extra mat där inte...
Fast det hade ju varit annorlunda om vi skulle haft gäster förstås :-)

Saltistjejen sa...

Musikanta,
nej det är inte lätt att förstå hur pass stor T-giving är här. Jag gör det ju knappt TROTS att jag BOR här! ;-)
Men men det är den största av alla helger skulle jag säga. Större än julen eftersom ALLA firar T-giving i USA men alla firar ju inte jul!
Hoppas det går bra för er med dieten.
Kram!!

Malin sa...

Jag har börjat inse att det är VÄLDIGT stort! Jag ska göra ett förök att fixa en Thanksgivingmiddag, men det är ju lite svårt då jag aldrig ätit någon själv inte vet vad jag ska ha :)
Ha en riktigt mysig helg och hoppas du får koppla av riktigt mycket!!

kram

Saltistjejen sa...

Malin,
japp visst är det gigantstort!!! Om du vill få recept till Thanksgiving kan du söka på nätet. Det finns jättemånga där. Men kalkon m stuffing samt cranberry sauce verkar vara det de flesta har. Dock kan kalkonen lagas på diverse vis... ;-)
Sedan olika sides till detta.
Kram och lycka till med middagen!!!

franziengland sa...

Jo, man börjar ana hur stort Thanksgiving är, när vår internationella skola i England ställer in idrottsträningarna efter skolan för att det är Thanksgiving (det går en hel del amerikanska barn på skolan), samtidigt som de i nästa mening säger att "om man ska få vara med i basketlaget får man inte missa några träningar, bara om det t ex är Thanksgiving eller någon i familjen har dött". Tycker själv att det var väldigt roligt sagt :) .
Personligen tror jag alltid det går lite upp och ned med motivationen på jobbet, men jag tror knappt det har med årstiden att göra. Jag tror det beror på vilka arbetsuppgifter man har för stunden samt hur tidspressen är. Men vad vet jag :). Hoppas det vänder snart i alla fall!

Saltistjejen sa...

franziengland,
javisst är det otroligt stort. Haha vad lustigt sagt av lärarna dock! Att jämföra med att nära anhöriga dör är kanske att ta i kan jag tycka... ;-)
och jo visst har du rätt. Det handlar nog till största delen om jobbet som sådant men tyvärr hjälper ju inte riktigt mörker och höst till att göra en piggare....
Kram!!

franziengland sa...

Nepp, höstmörker hjälper inte mycket, men kanske är det bättre än snöstormen som härjar hemma. Jag är glad att vi slipper den.
Kram Ingrid.

Anne-Marie sa...

Thanksgiving är enormt stort - jag har aldrig kommit in i helgen - mycket kanske beroende på att Michael inte firade Thanksgiving. Vi var "tråkiga" och gick ut och åt Thanksgiving middag på restaurang. Jag skall iväg till en vän och ha knytkalas på torsdag. Det blir nog mest vegetarisk mat eftersom hon och hennes vänner är till största delen vegetarianer. Men det går bra ändå. Hoppas ni hittar något som ni är på jag efter. Kram!

Saltistjejen sa...

franzinengland,
ja jag är också glad att slippa den måste jag säga! :-)
Kram!


Anne-Marie,
nej jag är inte heller inne i "Thanksgivingtänket och känslan" Långt därifrån. För min del känns det mer som en otroligt skön ledighet såhär innan julen. Att kunna få vara utan alla de "måsten" som jularna ofta har. Vi har dock firat T-giving i stort sett varje år sedan vi kom hit, men detta året är nog första gången vi kommer fira med enbart amerikanska vänner. Tidigare har det varit mer européer eftersom de flesta amerikaner vi känner har åkt till sina respektive familjer.
Kram!!

Trillingnöten sa...

Typiskt :) Jag vet vad du menar med den där hysterin. Helt galet är det! Och ganska trist att leva där om man inte är inne i Thanksgiving-mode. Inget att göra :) Gå på bio är ju iof trevligt.

Dessutom håller jag med om det där att jobbet ligger lågt så här års...man vill bara ta det lugnt, mysa och ha det trevligt...kanske man skulle ha semester hela december ist för sommaren? :) Nae. Kanske inte :) Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
jag har egentligen inget emot att andra har hysteri bara jag slipper själv ;-)
Har lärt mig uppskatta T-giving mycket men mest just för att den för mig är en högtid utan "krav". Inga traditioner eller känslomässiga saker som gör att den måste firas på visst vis. Varje år tar vi den som den kommer och njuter mest av att bara vara lediga.
Och ja semester i december vore inte fel. MEn man vill ändå kunna vara lite ledig under sommaren så ett byta rakt av är kanske inte helt bra? ;-)
kram!

Anna, Fair and True sa...

Kom på härom dagen att det ju faktiskt är ganska kort tid till jul och om jag ska bli klar med julduken till mamma (broderar) så måste jag sätta fart!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha ja tiden går fort! Kul att broderar. Det gjorde jag jättemycket ett tag men har nog fortfarande en halvfärdig duk som jag en gång tänkte ge till mamma i födelsedagspresent eller så. men var den ligger nu vet jag inte riktigt.

Emmama sa...

Tack du store Gud (?? :)) för internetmatshopping när man bor i storstad utan bil! :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Emmama,
hahaha!
:-)