söndag, november 21, 2010

Julmarknad och film

Igårförmiddag, lördag promenerade vi till Svenska Kyrkans årliga julmarknad. Som vanligt var det svenska julprydnader, adventsdekorationer, lucior, många blondiner samt glögg och lussebullar i lokalerna. Innan vi gick därifrån handlade vi en del saker bl a en liten luciakrona till Lill-Skruttan samt en liten lucia som jag tyckte var söt, samt en adventssljustake och grötris. Och så fikade vi glögg, lussebulle samt pepparkaka såklart! Lill-Skruttan och hennes kompis E höll sig sysselsatta med att titta, äta och kolla in ett gäng julgranskulor som låg till allmänt beskådande.

Innan vi kom fram till Svenska Kyrkan gick vi förbi detta konstverk. Självklart ville tjejerna titta närmare. Jag tror det är samma konstnär som jag skrev om här.


Lill-Skruttan och E studerar tomtarna. De var framförallt intresserade av en tomtemor med sin "lilla baby".

Fika och julkulekul.


Svenska Kyrkan i New York. Luciakonserten är dock inte här utan i Holy Trinity Lutheran Church som ligger intill sydvästra hörnet av Central Park

Efteråt promenerade vi en stund i staden. Tog en kaffe på Starbucks tillsammans med en tjej J som är doktorand i ett labb som M hade samarbete med på KI. Hon kontaktade honom igår och ville gärna träffas en stund. Jättetrevligt även om jag mest sprang efter Lill-Skruttan. När vi sagt hejdå till J fortsatte vi sedan promenaden i staden. Dels för att det var sådär underbart härligt höstväder och dels för att vi hoppades att Lill-Skruttan skulle somna i vagnen. Hon kämpade dock tappert emot. Såpass tappert att hon vägrade att luta sig tillbaka och satt därmed käpprakt upp men nickade ideligen till. Vi blev såklart oroliga att hon plötsligt skulle dyka huvudstupa framåt och ville få henne att antingen luta sig mot ryggstödet eller att spänna fast henne men hon vaknade minsann till varje gång vi försökte och totalvägrade. Till slut spände vi ändå fast henne trots högljudda protester. Men somnade gjorde hon minsann inte.

Under promenaden såg vi dels juldekorationer som börjat komma upp, dels en rolig konstaffär samt två kattungar i en djuraffär som påminde oss mycket om Svägerskans Max. Fast jag tycker fortfarande det känns hemskt att de har kattungar och hundvalpar i skyltfönstren till allmän beskådan.


Höst i staden.


Det blev även ett kort besök på H&M där vi inhandlade en tröja med BarbaStark till Lill-Skruttan eftersom hon just nu gillar Barbapappa väldigt mycket! Fast tröjan fanns endast på "pojkavdelningen". Tjejerna ska visst ha Hello Kitty...


På eftermiddagen var det bio planerad. En bio som Lill-Skruttans dagis anordnat. De gjorde samma sak förra året men då var hon alldeles för liten. Jag tror de hyrt en film för storbildsprojektor och sedan fått hyra eller låna det stora auditoriet i Caspary Hall av Rockefeller University. Alltså visas filmen på Rockefeller Campus och det är endast familjer med barn på dagiset som har tillträde. Kostnadsfritt.

Det hela blev himla lyckat trots att de mindre barnen inte satt still mer än max 20-30 minuter. Sedan var det mycket spring upp och ner och även framme vid scenen där filmen visades. Men toleransen på en sådant här filmvisning är självklart väldigt hög. Alla känner varandra mer eller mindre eftersom det är familjer från dagiset, och alla inser nog att det inte kommer bli en vanlig bioupplevelse med tanke på den låga medelåldern på publiken... Lill-Skruttan hade otroligt roligt iallafall även om hon tyckte att vissa delar av filmen var läskiga. Filmen var förövrigt "Happy Feet" och hennes korta sammanfattning av den för M när vi kom tillbaka hem var: "Det var en baby penguin som dansade med happy feet såhär (här visar hon lite steppliknande steg) men så kom det en läskig fågel och en stor läskig säl. Jag var lite rädd för dem. Så hjälpte baby penguin fiskarna fast han kunde inte." Sorry om jag nu avslöjat hela den rafflande storyn för er som ännu inte sett Happy Feet. Själv tycker jag hennes korta recension av filmen var rätt bra faktiskt.


Kvällen var himla mysig men jag blev till skillnad mot Lill-Skruttan väldigt trött. Så jag somnade helt enkelt på soffan en stund. Senare förflyttade jag mig till sängen och efter kanske 2 timmar kom M med Lill-Skruttan som då var färdig för natten. Hon somnade fort vilket inte var konstigt eftersom inte sovit något alls under dagen. Själv kvicknade jag till och M och jag såg en otroligt bra film "The Secret in their eyes". En argentisk film som vann en Oscar för bästa utländska film. Den rekommenderas varmt till er som inte sett den! Nu är klockan mycket men eftersom jag sov i två timmar tidigare så är jag fortfarande inte så trött. Ska dock försöka sova nu för senare idag söndag är det full fart igen. Först ska Lill-Skruttan hälsa på en dagiskompis vid 10-tiden. Sedan kommer vänner till oss på brunch vid 12-tiden. Lite jobb ska nog också försöka klämmas in under dagen. Tur att veckan som kommer blir kort!

10 kommentarer:

Desiree sa...

Så nice med lite adventsfika och julmarknad på svenska kyrkan. Är den stor? Var det mycket folk? Är det mest svenskar som kommer dit eller är det en stor bladning? Julmarknad är något jag ska försöka gå på i år sådant är riktigt mysigt. Både du och M samt lilla E fick en riktig bra film stund. Först var det ju mest film för lillan och sedan fick ni även en bra film på kvällen. Jag har inte sett den där filmen men ska hålla utkik efter den. Såg en otroligt bra film förra helgen med Leonardo de Caprio där han åker in och ut i en drömvärld. Den låter mysko men var super.
KRam!

Musikanta sa...

Vilken händelserik dag! Inte undra på att du blev trött när du kom hem. En utmärkt sammanfattning av filmen - säger allt om den :-).
Pratar hon engelska eller svenska hemma nu?
Kramar!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är mysigt. Kyrkan här är väldigt liten och i flera våningar vilket gör rummen väldigt små. Det är därför Luciakonserten är i en annan kyrka eftersom den drar så mycket folk. Det är absolut flest svenskar här även om vissa är icke-svenskar.
Filmen ni såg var väl Inception? Den såg vi på bio för länge sedan och ja jag älskar den! Men jag gillar Christopher Nolans filmer i allmänhet! Jag skrev om filmen lite här efter att vi sett den: saltistjejen.blogspot.com/2010/09/biokvall-helt-i-min-smak.html
Kram!!


Musikanta,
haha ja det var en händelserik dag det var det. Och filmen sammanfattade hon rätt bra ja ller hur?!? ;-) Hon pratar mest svenska med oss nu. Hemma pratar hon nästan uteslutande svenska. Om vi inte har gäster hemma såklart för då pratar hon engelska. Men ute pratar hon engelska. Ibland blandar hon dock lite särskilt om det är som igår när vi gjort något vi pratar om på engelska ute och som hon direkt ska återberätta hemma. Då blir det en del engelska instucket i svenskan. Men jag måste säga att hon är så himla duktig nu med språken. Att växla och ordförråden växer verkligen på båda språken och det är jätteroligt att följa! .-)
Kram!!

Marianne sa...

Mysigt med julmarknad! Det ligger ett otroligt jobb bakom de där marknaderna, jag har varit med och fixat ett år. I både Bulgarien och Istanbul var man tvungen att importera allt via ambassaden, annars hade man fått betala skatt för hela rasket och tvingats gå genom livsmedelskontroller och jag vet inte vad. Men det kanske är enklare till USA.

Hoppas vi kan ta oss till antingen Malmö eller Helsingborg nästa helg och se lite julskyltning. Men ev hinner vi inte det, vi kanske måste jobba båda två. I så fall får vi nöja oss med skyltingen här i Älmhult.

KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Provsmakade lite glögg och annat smått och gott på Taxinge idag men dock ingen lussebulle :( Inga bilder blev det heller :( Men mysigt var det! Trots regn. Några få inköp blev det även för mig - korv-, sill- och senapspaket som pappa ska få i födelsedagspresent nästa helg, glögg samt tomte och en annan liten julklapp till min mamma.

Jag tycker också det är så konstigt med hundar och katter i skyltfönster!

Vad trist med dessa könsbestämningar på kläder! Jag träffade en person härom dagen (från Sydamerika ursprungligen men har bott i Sverige länge eller hela livet) som sa att "här i Sverige är alla kläder så antingen flickiga eller pojkiga". Va?! Jag tycker Sverige är tvärtom bättre än de flesta andra länder!

Vad kul med filmvisning! Happy Feet är jättebra tycker jag men kanske mer för stora barn och vuxna än för småttingar.

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja jag inser att det måste vara otroligt mycket jobb bakom. Och det är roligt att folk engagerar sig så att de här marknaderna blir av! Även luciafirandet här är ju enormt mycket jobb bakom.
Hoppas ni snart får lite julstämning hos er också. Eller kanske snarare adventstämning för det är ju snart första advent!
kram!

Anna Fair and True,
jag minns att jag brukade älska Taxinge julmarknad. kanske allra bäst de förta gångerna jag var där men det brukar verkligen vara en bra blanding på saker man kan köpa där. Juldekorationer, olika "matprodukter" och annat som kan bli presenter/julklappar. Och hela atmosfären brukar vara mysig. Kul att du hittade en del saker du ville ha!
Ja ang könsbestämda kläder är det mycket "värre" här i USA tycker jag även om jag försrått att det blivit mer pojk resp flickkläder även hemma i Sverige. Särskilt när barnen är lite äldre. Har en kompis med ett barn som nu fyllt 11 och hon säger att det i den åldern är STOR skillnad på tjej- resp killkläder och när de var här i våras tyckte hon att hon hittade mer "neutrala" kläder till dottern här på t ex GAP än vad det fanns i de vanliga butikskedjorna hemma i Sverige!
Filmvisningen var jättebra tycker jag även om jag också inser att filmen var för äldre barn. Men det var ändå roligt och jag tror E hade skoj!
Kram!

Ingrid sa...

Jättemysigt med svenska kyrkans julmarknad! Vi har varit på vår första här i London igår. Var nog ganska lik er och en perfekt start på julandet :) .
När det gäller kläder har det ändrat sig ENORMT i Sverige de sista 10 åren tycker jag. När vår äldsta tjej var liten köpte jag mycket LEGO-kläder och de var ofta i många fina klara färger som passade både tjejer och killar. Idag är alla LEGO-kläder väldigt pojkiga ELLER tjejiga. Detsamma gäller på de flesta kedjor, inte ens jeans kan vara neutrala utan måste ha blommor på sig t ex.
När vi var i Amsterdam häromåret ville dottern ha en t-shirt, men en rak modell och inte en figursydd. Expediten tittade konstigt på oss och sa att det var en "killtröja" (det var en helt vanlig t-shirt där det stod Amsterdam på magen typ). Jag sa att vi inte brydde oss och så fick vi betala :) .
Barbapappa passar väl VERKLIGEN både tjejer och killar! Heja Lill-Skruttan!

Saltistjejen sa...

Ingrid,
ja jag tror också det förändrat sig med klädmodet bland barn de senare åren. Som sagt hade en kompis här i våras som har tre barn varav den äldsta är en tjej på 11 och hon tyckte det fanns fler kläder för hennes dotter här än i Sverige där väldigt mycket blir väldigt "vuxet kvinnligt" tidigt för just tjejer. Hon berättade att väldigt mycket kläder för tjejer i som inte ens är tonåringar än kläder som hon inte riktigt tycker passar så små flickor även om de såklart känner sig stora och är vad man numera kallar "tweenies" (In beTWEEN kids and TEENS).
Hon handlade dock en hel del här på bl a GAP.
Kul att ni var på julmarknad i helgen ni med!
kramar!

Suddrik sa...

De enda gångerna jag sett katter och hundar i affärer här är när humane society eller liknande har något evenemang. Men här är det ju inte lika bebyggt som hos dig, det finns nog inget annat vettigt sätt att köpa djur på.

Men, jag tycker också att det är hemskt.

Saltistjejen sa...

Suddrik,
ja här är det tyvärr väldigt vanligt. De flesta djuraffärer som säljer just djur (alltså itne de där man säljer mat och prylar till djur) har valpar och/eller kattungar i fönstren. Sedan inser även jag att det inte behöver vara synd om dem för det. Allt beror ju på hur LÄNGE de är i fönstren och hur de hålls när de inte syns där. I bra skötta affärer ska de ju endast ha djuren i fönsten en kortare tid och "rotera" så att de får komma till lokaler som är lugnare och har bättre rörelseutrymme. tyvärr tror jag att vissa affärer har dåligt med just utrymme och jag vet inte hur pass mycket sådant de får de små djuren.
Kram!