torsdag, november 11, 2010

Konsten att mysa

Såhär års när mörkret kryper tätare in på husknutarna och sänker sig allt tidigare för var dag som går är det bra om man vet hur man ska mysa. För just mysa är en ingrediens jag tror att man måste sätta till i sitt vardagsliv i lite extra hög grad när kylan, mörkret och till viss del tröttheten sätter in. Jag har alltid älskat att just Mysa. Enda sedan jag var liten. Hemma ville jag alltid tända ljus och mysa vid köksbordet tillsammans med mamma på kvällen. Dricka lite te. Fast som liten tror jag att jag drack juice eller saft. Kvällsfika. Och det med stearinljus även om sommaren. För mysigt skulle det minsann vara där man satt och pratade om allt och inget, och mysigt var det enligt min mening endast när man hade tända ljus! Fortfarande när jag är hemma hos mamma på besök så är det kvällste som gäller. Och tända ljus. De som säger att frukosten är viktigaste målet på dagen kan säkert har rätt rent näringsmässigt. Men kvällsfikat är för mig känns nästan lika viktigt men av en helt annan orsak. Nämligen mysmässigt. Nu är det oftast fråga om en stor mugg hett te. Antingen vid köksbordet tillsammans med M, eller framför TVn om vi ser någon film, eller vid datorn om jag sitter där på kvällen. Eller endast tillsammans med den bok jag läser. Nedvarvning. Njuta av stunden. Mys.

Så ja, jag har nog blivit ganska myspräglad enda sedan barnsben. Till "att mysa" hörde ju även det där med att mysa i sängen med mamma eller pappa. Det var också något jag älskade. Varje kväll läste pappa en bok för mig. När jag var riktigt liten var det i och för sig mest mamma som sjöng tror jag, men lite senare var det högläsning. Och då alltid pappa. Det var liksom min och hans stund på dagen. Han var en sådan där pappa som jobbade mycket. Pendlade dessutom och var därför borta ganska långa dagar. Ibland även över en eller ett par nätter när han var tvungen att resa. Så de här stunderna tillsammans med honom var verkligen värdefulla. Att ligga i hans säng (jo högläsningen  skedde aldrig i min egen säng utan alltid i hans) med huvudet i hans armveck och lyssna till hans lugna röst som läste ett eller två kapitel ur en bok var så mysigt! Jag älskade det! Om jag blundar och tänker tillbaka kan jag än idag minnas nästan exakt hur det var. Ljudet av hans röst. Hur hans skjortknappar kändes om man pillade lite på dem under läsningen. Hur vi ibland kunde skoja eller prata lite om det som hände i boken vi för tillfället läste.

Jag tror att min strävan efter att ha det mysigt har satt sin prägel även på Lill-Skruttan. Hon använder ordet mysa ganska flitigt. Hon kan säga att hon vill "mysa i soffan". Eller "mysa i sängen". Eftersom vi ofta använder uttrycket "mysa i sängen" om själva nattningen så kan hon på kvällarna ofta säga att hon "inte vill mysa sängen". Eller att hon vill "mysa med mamma" eller "mysa med pappa". Allt för att meddela att hon antingen inte vill gå och lägga sig eller att hon vill bli nattad av antingen mig eller M. Oftast när vi kommer hem från dagis vill hon sitta en stund i soffan och dricka lite mjölk och se på någon film. Jag sitter ofta med henne en stund då och det är vanligt att hon då tar en kudde och lägger den i mitt knä. Sedan lägger hon huvudet där och sträcker ut kroppen i soffan eller kurar ihop sig som en liten "boll" intill mina ben. Flera gånger den senaste tiden har hon i det läget sagt "Jag är mysig mamma!" vilket jag gissar betyder att hon tycker det är mysigt och att hon myser.

Jag tycker det är underbart! Just de här stunderna när hon är lite för trött för att fara runt som en studsboll, utan istället kan vara såpass still att man riktigt får mysa med henne. "Snuggle" som man säger här, och som jag ibland när hon var bebis brukade försvenska lite och säga att jag "snugglade med henne". Och när jag ser henne och M mysa tillsammans blir jag lika varm i hjärtat som när jag får mysa med någon av dem själv. Att vi dessutom har fått sådana extremt gosiga katter gör att man i stort sett alltid har någon att mysa med här hemma om man vill det. Katterna har dock lite olika sätt att mysa på. Lipton kommer nästan alltid om man ligger i mer eller mindre horisontalläge. På soffan. I sängen. Favoriten är i sängen under täcket. Han vill alltid krypa ner under täcket och lägga sig på sidan med huvudet intill ens hals. Mys! Tazo kommer nästan aldrig när man ligger ner. Däremot vill han nästan alltid gosa med en om man sitter upp vid t ex datorn. Står man i köket kommer han hoppandes på köksbänkarna och vill mysa. Ofta ställer han sig på bakbenen och lägger framtassarna om ens hals. Kram! Men vill efter en stund helst bli upplockad och buren. Spinn spinn!

Nu ikväll har vi även fattat beslutet att vi kommer fira jul här hemma. I vårt hem. Med alla familjemedlemmarna vilket innefattar katterna. Det blir ingen semesterresa vilket vi först planerat. Främst på grund av en del "visumkrångel" vilket helt och hållet beror på oss själva. Att vi inte tänkte tillräckligt långt. När vi kom på detta kändes det himla trist. Men nu när vi funderat runt runt ett tag känns det faktiskt helt okej. Så nu blir det till att fixa en riktigt riktigt mysig jul!! Och kanske kanske kanske kan vi ta den där resan senare? Om det vill sig så.

20 kommentarer:

Livet enligt Jenny sa...

Älskar också mys!! Visst är det härligt med katter som vill mysa. Har också två och de har ungefär samma beteende som dina. Dock får de inte vara i sovrummet utan får nöja sig med resten av huset. Men det är gosigt och mysigt när de kommer och burrar in sig, vill bli klappade och pussade. Min familj har jag mer eller mindre fått skola in på det här med gos. De var inte så värst mycket för det när jag kom in i bilden men nu är de värsta mysfamiljen de också. :)
Kramen

ExPIAtriate wife sa...

Visst är det underbart med mys! Vi älskar också att mysa och har infört som begrepp "fredagsmys" som ibland även blir till "mitt i veckanmys". Sonen frågar ibland om vi inte kan ha "mys"!
En jul hemma låter väldigt härligt, bara slappa och njuta och spara semestern till mindre hektiska tider då man dels får lite mer för pengarna då det inte är högsäsong och samtidigt slipper julsemesterhysterin som ibland kan infinna sig.
Hoppas ni får en härlig helg!
Kram!

Desiree sa...

Ordet snuggle ar faktiskt ratt mysigt i sig. Just att mysa ar bad viktitigt och otroligt mysigt. Som du sager ar det lite extra viktigt da det blivit morkt och kallt ute. Jag ser till att tanda mycket ljus nu och krypa upp i soffan med en filt. Harligt att lilla E har arvt din starka myskansla. Du verkar ha fatt manga fina och mysiga stunder med hoglasning tillsammans med din pappa. Jag minns ocksa att pappa var den som laste hogt for mig och min bror pa kvallarna. Underbart att du fick dessa stunder med din pappa eftersom han gick bort pa tok for tidigt men du har ju manga mysiga och fina minnen att falla tillbaka pa.

Vad galler julen tror jag det blir bade riktigt bra och kul. Det kan vara otroligt skont att slippa stressa ivag och att fa chansen att fira pa sitt satt. I ar ar det ni som kan experimentera med egna jultraditioner for framtida jular for just eran familj. Jag tror det blir kanon och som sagt sa skont att ni far bara vara tillsammans och far vila upp er utan att flanga ivag med resvaskor och fa jetlag osv.
Kram!

Millan sa...

:-) ett sa mysigt inlagg :-). Men jag skriver under pa allt!! Utttrycket att mysa finns ju inte riktigt nagon bra oversattning pa till Engelska sa vi har borjat kalla det: Cosy Mose evenings. Tror det kom fran myspys eller nagot liknande men det ar sa lange sedan vi borjade kalla det sa att jag inte riktigt kommer ihag. Till och med vara vanner har anvander det uttrycket nu vilket ar lite skoj.

Den har tiden pa aret har verkligen hog mysfaktor med julen kring hornet!

Kram

Saltistjejen sa...

Jenny,
ja det är supermysigt med kattmys tycker jag! Våra får vara i sovrummet men inte om nätterna när vi ska sova. Men annars får de var a där. Vi bor ju inte så stort så det känns inte rätt att "stänga av" ett av två(!) rum för dem. :-) Men som sagt på nätterna vill vi gärna vara fired för de kan rumstera om en hel del ibland och vi ill ju inte att Lill-Skruttan (eller vi själva heller för den delen) ska bli väckta.
Mysigt att din familj tagit efter ditt mys!
kramar!


ExPIAtriate wife,
haha det låter som om du och din familj myser järnet den med! :-) Och just nu känns tanken på en jul här faktiskt riktigt bra! Ingen stress, inget resande, ingen jetlag.... Bara vi och ja ledighet! :-)
Kram!!!


Desiree,
ja jag gillar ordet snuggle också! Mycket. Men annars är det svårt att hitta riktigt "rätt ord" för just att mysa eller gosa tycker jag. Alltså på engelska. Inget tycker jag passar riktigt bra. Ungefär som att fika. Det känns inte som samma sak att "have a coffee...."
Och att min pappa hade de här mysstunderna med mig är något jag är otroligt glad över även som vuxen. Sådana stunder är värda hur mycket som helst. Jag är glad att Lill-Skruttan får så mycket tid med mig och M som hon ändå får trots långa dagar på dagis.
Kramar!!

bettankax sa...

Detta var ett MYSIGT inlägg!! Så fint du beskriver olika mysstunder:)) Mitt lilla barnbarn(16mån) har redan börjat förstå finessen med att mysa. Håller med dig att det är nästan lika härligt att se de små mysa med t ex mamma eller pappa, som att få den stora äran själv.
KRAM!!

Annika sa...

DU och jag kan ta varandra i hand, Saltis. Jag är också mysare av rang, och det började i späd ålder. Du vet vad jag säger; det viktigaste i ett hem är mysfaktorn! Och den här tiden på året är de så lätt att få till den, tända ljus, lite doftljus. TE varje kväll (inget fikabröd, buuuhuuu, eller mackor som man fick förr). När jag var lite nfikade vi varje kväll. SÅ himla mysigt.
Jag har absolut fört över den trad med mys och SNUGGLE till K. Precis som du och Desiree tycker jag att snuggle är ett mysigt ord.
Men just mysa ja, det finns inget bra or för det på eng.
Ja, nu blir det många myskvällar innan höst och vinter är slut.
OCH du, att ni ska fira jul här iår tror jag blir toppen!!! Det ska jag också göra, och det ska bli underbart!!
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Millan,
haha ja det blev kanske ett mysigt inlägg...? ;-)
Jag tycker också det är svårt med ett engelskt ord för just att mysa eller gosa. Inget passar helt. Snuggle tycker jag är det bäst hittills men det är ändå inte riktigt samma sak. Haha roligt att ni skapat ett "eget" uttryck och att era vänner tagit efter! :-)
Kramar!


bettankax,
tack vad glad jag blir! javisst är det så härligt att både mysa som att se de här små liven mysa med andra som står dem och oss nära.
Mys på med ditt lilla barnbarn nu!!! :-)
Kramar!!


Annika,
haha ja jag vet ju att DU kan det här med MYS!!! :-D
Jag har dock dragit ner på stearinljusen efter att vi har katterna. Förr knde jag tända jättemånga i hela lägenheten, nu blir det oftast bara ett och det är i n lykta där vi sitter. Bordet eller soffan. Så man har koll. Men det blir ändå mysigt tycker jag. Det allra mysigaste jag vet är om man är på ngn plats med öppen spis eller kamin! Iallafall på vintern.
Och julen här börjar kännas riktigt bra faktiskt. Det var nog mest att vi var så inställda på att komma iväg och när vi insåg att vi inte kunde det blev vi båda rätt besvikna. Men nu börjar tanken av en jul och nyår här mogna och det känns som om det ska bli supermysigt! :-)
Kramar!!!!!!

Mrs Clapper sa...

Mys är underbart!
Det är märkligt det där hur olika det är mellan familjer, vi hade också högläsning i mammas och pappas säng. Varje söndag bullade vi upp med frukost och så läste pappa högt för mig och mamma tills han tappade rösten (stackarn...) Men min man har inte alls den traditionen i sig, försöker dock omvända honom så gott jag kan.
En jul i NY låter fantastiskt, speciellt med er utsikt och alla vackra ljus. Svårt att inte få julstäming då:D

Saltistjejen sa...

Mrs Clapper,
ja det är olika hur olika familjer myser eller inte myser. Själv är jag glad över att jag gillar mys, fick med mig det hemifrån och att jag faktiskt till viss del också "omvänt" M. Eller kasnke itne omvänt utan snarare introducerat mer mys i hans liv. :-)
Visst är en jul i New York speciellt. Och det kommer bli mysigt och bra tror jag. Det var mest det att vi först varit så inställda på att resa iväg...
Kram!!

Marianne sa...

Visst är det mysigt att mysa!!! Och kvällste är en höjdpunkt, det håller jag med om. Tyvärr har jag tappat den vanan lite nu, för i Egypten gick det inte att dricka te när det var som varmast. Man blir ju varm av te, och när det då redan är varmt är det bara inte gott. Men nu har jag nog börjat återta vanan ändå, för nu har det blivit te varje kväll.

Har du varit i Stockholm Tea Center på söder? På Hornsgatspuckeln. Om inte, så gå dit. De är tespecialister och man kan få helt underbara teer där. Jag köpte ett svart te som är torkat till en boll. När man häller vatten på slår den ut och det växer upp en blomma! De har en bok om teer också, köpte den men den är kvar i Stockholm för jag kunde inte få med den i resväskan sist. Lika bra det, då kanske jag får den lite snabbare än om den hade legat i conteinern nu.

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
jag kan förstå att du inte drack te i Egypten! Jag dricker själv mycket mindre te om sommaren när det är riktigt varmt här. Då är man mer sugen på ngt kallt. Men jag kan tänka mig att du snart kommer att komma igågn med kvällsterutinerna igen nu när ni är i Sverige. Särskilt som ni kom under den mörka kalla årstiden.
Det lät otroligt intressant med Stockholm Tea Center! Jag har aldrig varit där och inte ens hört talas om det, mennästa gång jag kommer till Stockholm vore det roligt att göra ett besök där! Tack för tipset!! :-)
Kramar!!

Anna, Fair and True sa...

Mys är ju bara så mysigt! :) Fina minnen du har med din pappa. Vi "fikade" alltid på kvällarna när jag växte upp (och läste bok också såklart) och Peter och jag dricker alltid te på kvällen. Jag har inget emot den här årstiden för då kan man tända en massa ljus och helt enkelt ha de mysigt :)

Leles värld sa...

Kan inte annant än att hålla med och slå ett slag för mysning.

Just nu älskar jag mysstunden med storebror i soffan efter att lillebror är nattad. Då får vi en liten stund bara för varandra. Det är faktiskt så mysigt så storebror får vara uppe lite längre...

Kram

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
japp det är e bra mysårstid nu tycker jag med! Jag blir tyvärr tröttare ä på sommaren p g a mörkret men jag tycker på ett sätt tt det ibland kan vara lite skönt också. Att man liksom "tillåter" sig själv att vara trött.
Kram!


Lele,
å det låter himla mysigt! :-) Jag förstår att det är stunder som är guld värda för både dig och Storebror!
Kramar!

Trillingnöten sa...

Men! Jag skrev ju en kommentar! Vad hände med den? Jag skrev att jag också är uppvuxen med alla sorters mys och gärna myser överallt. Kvällsfika hos pappa var det mysigaste på dagen helt enkelt:) Soffmys, fredagsmys, höstmys, julmys...det finns så många mys! Älskar det! Jag hoppas ni får en mysig fredag! Kram

Saltistjejen sa...

Oj vad konstigt!!
Sådär gör Blogger ibland och man blir jäteirriterad!!!!
Håler dock med dig om att mysa det kan man aldrig göra för lite! :-)
Kram!

Petra H sa...

Åh, vilket mysigt inlägg och härligt mysiga bilder!! Jag har tänkt mycket på idéen med mys, det känns väldigt svenskt / skandinaviskt. Antagligen för att vi har det så mörkt och kallt under stor del av året, då har man större behov av mys än i varma södern (där det bara blir svettigt, ha ha). Jag känner ett mycket större behov av MYS i Bryssel än i San Juan om man säger så!
Ska nog skriva ett eget mysinlägg!
Stor myskram!

Petra H sa...

Förresten, er jul hemma, bara ni 5 (inkl katterna), kommer säkert att bli jättemysig! Ibland är det skönt att bara vara hemma och rå om sig och varandra.

Saltistjejen sa...

Petra,
hahaha ja det blev ett rätt mysigt inlägg.... ;-)
Jag tror som du att mys är rätt svenskt eller skandinaviskt/nordiskt. Säkert till viss del på grund av klimatet och så där uppe. Man behöver värme, och ljus och annat som kan göra livet lite mysigare! :-)
Och jo jul här känns nu faktiskt riktigt skönt och härligt! Ingen packning, ingen jetlag, inget hoppande hit och dit.... Bara hemma och myyyyyysa! ;-)
Kramar!