fredag, november 05, 2010

Fredagstema - bara en slump eller....

Nu i november är det Musikanta som står för fredagstemat. Hennes första tema är "Bara en slump eller...". Hm, jag tyckte det var ett svårt tema. Vet inte ifall det beror på att mitt huvud fortfarande är lite trögt av förkylningen eller om jag bara är allmänt seg. Jag vet inte riktigt men jag tror faktiskt att det allra mesta här i livet händer helt slumpvis. Alltså att det inte finns någon "intelligent kraft" bakom som styr saker och ting. Givetvis gör vi alla våra personliga val i livet. Det gör vi. MEN jag tror att de där riktigt stora vägvalen i livet faktiskt dyker upp i våra liv mer av en slump än av val. Vi kan ju sedan självklart välja vad vi vill göra med det som dykt upp i våra liv. Vill vi tacka ja eller nej till det där jobbet? Vill vi börja umgås med den där intressanta mannen/kvinnan som vi av en händelse råka träffa på kursen i förra veckan. 

I vissa fall handlar ju de här slumpmässiga vägvalen om väldigt jobbiga saker också. Hur ska vi kunna göra något val om vi exempelvis en dag blir riktigt allvarligt sjuka? Eller om någon av dem som står oss närmast drabbas av något hemskt. En olycka, sjukdom eller kanske till och med faktiskt dör. Finns det då något val? Har man något val? Jag vet inte. Men jag tror att man i dessa lägen endast har två riktiga val man egentligen kan göra. Att välja att kämpa eller att ge upp. Jag tror inget av dessa val är lätt. Varken att fatta eller att sedan försöka följa.

Så visst har vi makten över våra liv genom de val vi kan och bör göra under livets gång. Det har vi. Resultaten av valen kan ju också hela tiden utvärderas och i vissa fall omvärderas. Man kan välja om. Ta ett nytt steg. Man kan välja att stanna kvar på det där jobbet som man egentligen kanske inte riktigt tycker är det bästa. Man kan också välja att gå och sedan ta de konsekvenser det beslutet resulterar i. Man kan välja att lämna den där mannen eller kvinnan som man en gång valde att leva med. Beslutet kan ibland vara oerhört svårt men man kan. Så visst styr vi våra liv genom våra personliga val. Hela tiden. Men jag återkommer till att jag ändå tror att det ofta är just slumpen som står för själva "presentationen" eller "uppdykandet" av de här valmöjligheterna. Jag tror att slumpen styr våra liv mer än vad vi ibland vill tro eller medge. Vi väljer våra handlingar och till stor del våra reaktioner på saker som sker helt slumpmässigt i våra liv. Det tror iallafall jag.


Hoppas nu att ni alla får en bra fredag och en fin helg. Vi ska på dagismöte under dagen och i helgen står både barnkalas samt barnvakteri på "aktivitetslistan".

21 kommentarer:

Katarina på Filippinerna sa...

Intressant inslag om slumpen. Jag själv tror inte på slumpen, jag tror och är övertygad att våra val leder oss till eller ifrån saker och ting. Människan har en förmåga att ex. fatta beslut utifrån ett mönster, detta mönster kan man i många fall sätta kopierings papper och få ett ganska ethetligt beteendemönster på. Om man ber någon se tillbaka på sitt liv, vad det var som gjort att de tog det eller det beslutet, i sina liv.

Tidigare jobbade jag bl.a vad som avgör människors yrkesval, har jag i allfall sett att det inte är slumpen som är den trodda faktorn, som många har. Många gånger var personen i fråga som inte såg sambanden eller inte känner sina handlingsmönster..

Men jag är kanske ute och cyklar nu,,, men temat är mycket intressant!

ExPIAtriate wife sa...

Väldigt intressant läsning! Jag får nog hålla med Katarina, jag tror inte på slumpen. Kanske det kan uppfattas som slump men det beror nog mer på att man själv inte ser sammanhangen, som Katarina också påpekar. Jag tror att det som händer alltid har en mening och att vi som individer, utifrån erfarenheter och möjligheter förvaltar dessa på olika sätt men att det knappast är en slump och när man ser tillbaka kan man se någon form av mönster.

Åh, nu saknar jag universitetstiden när man kunde sitta och diskutera dessa intressanta ämnen med en kopp te i flera timmar!!!
Hoppas ni får en härlig helg och trevligt födelsedagsfirande!
Kram!

Livet enligt Jenny sa...

Åh det är alltid så spännande att höra hur andra ställer sig till livet.
Hoppas ni får en bra helg.
Kramen

Desiree sa...

Bra skrivet. Jag tror livet är en mix mellan slumpen och val. Man försöker göra bra val men det är ju inte alltid så lätt om man kanske inte har tillräckligt med information som behövs. Sedan dyker det upp saker som kräver att man väljer och det är väl det som jag ser som slumpen lite, de val som presenteras och uppkommer. Det gäller att vara öppen och vara på rätt plats och kunna se möjligheterna ofta. Livet är inte lätt och det är inte lätt att välja rätt. Därför är det ju toppen att man faktiskt kan ompröva och välja om som du säger.
Ha en fin helg.
KRam!

Annika sa...

Spännande att läsa. Jag är lite inne på ditt spår. Att vi både väljer och inte kan välja. Jag tror att väldigt mycket i livet är en slump men det märker vi ju inte. Yänk om man fick se hur det gått om man tagit en annan buss till jobbet eller om man inte gjort det eller det...

Saltistjejen sa...

Katarina,
vad kul att du tycker att du tänker helt tvärtom! Intressant! Jag tycker dock inte det låter som vi tänker så olika ändå. Inte utifrån den lilla kommentaren och mitt förhållandevis korta inlägg. Jag håller med dig om att jag tror att vi genom våra val följer ett mönster som är beroende av vilken personlighet vi är. Men det ja menar är nog mer att jag tror att mycket av de stora sakerna som händer i livet händer av en slump, men sedan VÄLJER vi utifrån det vi "presenterats" inför. Alltså tror jag inte att någon annan kraft styr och ställer och "ger oss" de händelser som vi sedan måste göra val utifrån. Om du förstår vad jag menar.
Kram!!!!


ExPIAtriate wife,
kul att du tyckte det var intressant! jag gillar också sådana här tankar och diskussioner! :-) Just sådana här mer existensiella frågor är ngt jag tycker det är roligt att prata om med folk som har olika synsätt. Och jag tror precis som du och katarina så bra skrivit, att vi väljer i livet. Att vi gör val. Väljer och väljer bort. Och jag tror att valen är olika beroende på individ, samt fas i livet. MEN jag tror ofta att själva "upptakten eller händelsen" är slump. Dvs jag tror inte på att allt som sker gör detta av en s.k mening och för att ngn "högre makt" sett till att just detta händer just mig. Jag tror att saker händer slumpmässigt i våra liv men att vi sedan väljer hur vi ska hantera de här sakerna och därmed formas våra liv av både slumpen och egna val. Om du förstår hur jag menar???? :-)
Ha nu en riktigt fin helg!
Kramar!!!


Jenny,
haha ja visst är det en rolig diskussion!
Hoppas du får en fin helg du med.
kram!


Desiree,
tack! Jo jag tror väldigt mycket som du faktiskt. Att mycket sker slumpvis men att sedan väljer hur vi ska handskas med de här sakerna. Att livet är en blandning av slump och val.
Ha en riktigt härlig helg nu! Långhelg för din del väl??? :-)
Kraaam!


Annika,
ja, jag är ju inte alls s.k religiös och tror inte att saker och ting alltid händer av en "uttänkt" orsak. jag tror att många saker händer av en slump och att vi utifrån detta gör val som formar oss som personer och som sedan påverkar våra nästa val i livet. Såklart. Livserfarenhet.
Hoppas ni får en riktigt fin helg!
KRAMAR!

Annika sa...

Jag är nog också lite inne på ditt spår, Saltis. Tror mer på ödet, kanske.
Att allt är förbestämt innan vi ens fötts.
Men att vi sedan gör egna val etc...
Svårt detta tema. Jag har inte funderat över temat alls eftersom jag inte deltar idag.
Ha nu en fin-fin helg!!
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Annika,
fast jag tror ju precis tvärtom. Alltså att saker som sker inte är förutbestämda utan att allt handlar om en slump. :-)
Och att vi sedan gör våra egna val utifrån de förutsättningar vi ställs inför.
Gissar att du inte är med i temat idag eftersom ni har så underbart besök?!? Ha en riktigt fin dag med dem och fortsatt bra helg!!
Kraaamar!

Pettas sa...

Jag tycker att ordet slump börjar bli väldigt spännande. Själv har jag alltid sagt att jag inte tror på slumpen, i den bemärkelsen att det finns en mening i det som händer en, men att man själv avgör vad man gör av dem. Omedvetet eller medvetet. Sedan läser jag i många av temabloggarnas inlägg att de använder ordet slump på ett annat sätt men med samma innehållsmening.
En slump eller inte en slump?
Huvudsaken är nog att man vet själv var man står oberoende om man tror på slumpen eller inte tror på den.
Ha en fin helg

kram!

Musikanta sa...

När jag bestämde mig för det här temat hade jag tänkt att det även skulle innefatta sådant som eventuell tankeöverföring eller andra sammanträffanden man inte kan förklara. Många personer har ju berättat om sådana oförklarliga händelser. Men mina bloggvänner är väldigt realistiska och jordnära och har inte så mycket till övers för sådant, har jag märkt. Jag hade sett fram emot lite spännande berättelser :-)

Jag håller helt med dig att det är vi själva som väljer vår handlingar och påverkar därmed vårt liv. Men ibland verkar det som de här valen är lite väl tillrättalagda för att ha en naturlig förklaring...

Jag önskar dig också en skön helg!
Kramar från Ingrid

Saltistjejen sa...

Pettas,
haha jag har också insett att vi verkar definiera ordet slump väldigt olika beroende på person! Lite lustigt! :-)
Hoppas ni får en fin helg ni med!
Kramar!


Musikanta,
hahaha ledsen att vi är så "trista" och jordnära...! ;-)
Jag tror att vissa människor har en större intuititiv förmåga än andra och därmed lättare kan "snappa upp" signaler. helt utan vetenskapligt belägg eller bevis, men så tror jag.
Kul tema!
Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Spännande att läsa när det är en bit ifrån ens egen uppfattning. Så synd att vi inte har facit:-)

Saltistjejen sa...

Fritt ur Hjärtat,
nej facit har vi ju inget. Men det är väl det som gör det så spännande. Och egentligen spelar det ju ingen roll vem som har "rätt eller fel". Så länge var och en har sin egen "tro" och mår bra av den så har det ju ingen betydelse om det är på ena eller andra viset.
Kram!

StrandMamman sa...

Slump, öde, mening .... bra då var och en får tro som hon själv vill! Kram!

Saltistjejen sa...

Strandmamman,
visst är det så. Alla har vi våra personliga tankar och känslor inför det här. Precis som det ska vara! :-)
Kram!

HeLena sa...

Du kan också välja att inte välja, dvs glida med och "tro" eller kanske snarare "inte vilja förstå" att du har makten om ditt liv och förändra det som är. Sen tror jag att allt har en mening och visst kan det inträffa till synes slumpmässiga saker.. Men som i förlängningen kanske inte alls är slumpen...
Intressant ialla fall:).
Bra inlägg!

Saltistjejen sa...

HeLena,
visst är det så att man kan välja att inte välja. Det är också ett val. Även om inaktivt sådant.
Tack för att du gillade inlägget trots att vi verkar ha lite olika tro och tankar om detta! :-)
Kramar!

Lotta sa...

Ett jättefint inlägg! Jag tror också att det mesta händer lite slumpvis. Det viktiga är ju sedan vad vi väljer att göra av den slumpvis uppkomna situationen.

Saltistjejen sa...

Lotta,
tack, vad glad jag blir! Oc visst är det det viktigaste vad vi väljer att göra med det som inträffar.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Håller verkligen med! Bra sammanfattning också: "Jag tror att slumpen styr våra liv mer än vad vi ibland vill tro eller medge. Vi väljer våra handlingar och till stor del våra reaktioner på saker som sker helt slumpmässigt i våra liv." Det kan jag verkligen skriva under på.

Det är ju det som gör det lite spännande också. Man kanske söker ett antal jobb, det är ett aktiv val men du kan inte styra över vilka som erbjuds dig. Eller du kan inte styra över någon annans reaktion på något du gör eller hur den personen reagerar på dig så att säga. Utan mycket kan vara tillfälligt för den dagen eller veckan eller situationen.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja jag tror ju så eftersom jag ä en sådan trist person som inte tror på att saker och ting är "förutbestämda". Jag tror mycket sker helt slumpmässigt men att vi kan påverka genom våra egna val. Självklart påverkas vi även av andras val men de rår vi ju inte över som sagt.
:-)