fredag, januari 21, 2011

Pottor och förhandlingar

Fredagkväll och det känns skönt. Inte för att veckan varit direkt ansträngande men det är alltid skönt när fredagen kommer tycker jag. I morse hade vi en ovanligt glad liten Lill-Skrutta som steg upp med ett leende på läpparna. Det är inte ofta eftersom hennes vanliga morgonhumör brukar variera mellan småbuttert och jättesurt. Men idag var det andra tongångar. Det gick till och med bra att sitta på pottan i morse efter att hon druckit mjölk! och inte nog med att hon satt där. Hon kissade också! Både M och jag hade lämnat henne på pottan men vi hörde plötsligt hur det skvalade. När vi då kom dit satt hon och såg liksom halvt förvånad halvt förlägen ut och sa "Jag har kissat." med en röst som tydde på att hon inte var helt säker på om det verkligen var bra att hon gjort det. Men vi hurrade såklart och tyckte att hon varit jätteduktig. Sedan fick hon spola ner både papper och kiss i toaletten. Inte för att jag vet om detta är början på någon form av potträning. Vi får se. Hittills har hon visat ett rätt svalt intresse för pottan. Iallafall för annat än att ha den på huvudet som hatt... Men det känns bra att hon faktiskt kissat i pottan nu och vet hur det ska kännas. Anteckningarna från dagis som kom hem idag visade att hon även bajsat på toaletten där. Så kanske kanske kanske finns ett litet intresse ändå. Vi får se som sagt. Ingen brådska men vi ser självklart fram emot att blöjorna kommer att bli färre och så småningom utfasade helt. Fast vi är beredda på att detta får ta den tid det tar.

Hon har även helt klart börjat sin bana som förhandlare också. Redan?? Jodå. Redan! Jag ska erkänna att jag känner mig förvånad över att det börjas redan nu men samtidigt kan jag inte låta bli att skratta för det är ändå lite sött. Och roligt. Ni kan ju påminna mig om att jag nämnt detta om något tag när jag troligen inte längre kommer att se det charmiga i de här typerna av förhandlingar. Men ikväll var det lite roligt. Vi tyckte att hon skulle bada, men hon har utvecklat en otroligt aversion mot just att bada. Eller egentligen är det nog främst att tvätta håret, men eftersom vi inte badar henne varje dag p g a att hennes hud torkar ut då, så blir det ju hårtvätt varje gång det är bad. Ikväll sa dock M att han tyckte att hon verkade väldigt trött och hellre ville lägga henne än att bada henne. Självklart lystrade hon direkt till detta och sa: "Ja, jag kan bada SEN. Nu kan jag sätta på pyjamas." Detta var vi ju alla överens om men då vi sa att hon skulle borsta tänderna och gå och lägga sig svarade hon "Nej, jag kan göra det SEN. Först kan jag titta på nå´t." Varpå vi svarade med ett "Nej, du skulle ju inte bada idag just för att du var så trött och då ska man sova." Då spänner hon blicken i oss båda två och säger med mycket lugn och tydlig röst "Men jag kan titta på bara EN film. SEN kan jag gå och sova." Eftersom vi båda nästan hade svårt att hålla oss för skratt så sa vi att okej hon kunde få titta på ett avsnitt av Svampbob men inget mer. Detta gick hon villigt med på. Hon valde första avsnittet på vår film, där jultomten ska komma på besök. Jag undrar i mitt stilla sinne om det var medvetet val eftersom just det avsnittet är det längsta på hela filmen....?? Hon är banne mig inte dum vår dotter...

Imorgonkväll ska vi på fest. En av våra bästa vänner fyller 40 år och det ska bli jätteroligt att gå till dem. Men vi lämnar Lill-Skruttan hemma. Festen börjar inte förrän vid 20-tiden så det kändes bra att inte ta med henne. Skönt att slippa släpa bilbarnstol, snacks, extraklaäder, blöjor, pyjamas och extra leksaker.

15 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Hahahaha! De är smarta de små liven. Så fort de ser en chans till förhndling :) Det bådar gott för framtiden (som vuxen, men inte för er med en tonåring på halsen!). Ja det där med pottan är ju också en grej.
N har ingen blöja på dagen, men hon har en på natten. Vi testade att ta bort den precis innan jul och la skydd i sängen. Det var som att hon trodde attvi lagt skydden där så att hon KUNDE kissa utan blöja för hon kissade när hon var vaken också! :) Så vi gav upp det för nu och så testar vi om några veckor igen :) Ha en skön helg!

Desiree sa...

Det är ju super att det gick så bra med pottan. Det får man hoppas fortsätter men det verkar som hon har börjat få koll. Vad skönt att ni kanske snart slipper blöjorna.
Ha ha ler åt storyn om hennes förhandling. Ja det lät himmla gulligt. Hoppas ni får en riktigt trevlig kväll hos era vänner på kalaset.
Kramis!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
vad bra att hon är blöjfri på dagarna! Men vad "roligt" att hon såg på skyddet som em "invitation" tlll att kissa där! Förhandlingar blir det nog fler och fler i fortsättningen gissar jag. ;-)
Kram!!


Desiree,
jag tror tyvärr att det kommer att dröja ett bra tag innan vi /hon slipper blöjorna, men det käns bra ATT hon HAR kissat på pottan för det är iallafall ett steg åt rätt håll. Men som sagt ja tror det lär dröja ett tag till innan vi kan ta bort blöjorna. Och förhandling ja, nu börjas det... :-)
Kramar!

Marianne sa...

Mycket som har hänt, ser jag! Svensk restaurang, besök, magsjuka och vattenläcka. Ni har antagligen fått rådet redan innan, men jag säger det i alla fall: Säg till om läckan och vattenbubblan, det kan bli mögel om man inte torkar ut det ordentligt, och för det måste man tyvärr göra en massa trista saker som att bryta upp golvet. Men ni riskerar som sagt mögel annars, och det vill ni knappast ha. Dessutom vet jag inte om ni kan åka på att betala någonting om ni inte säger till?

Så klart att Lill-Skruttan är smart nog att förhandla redan nu : D

KRAMAR!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja mycket har hänt. Som vanligt :-)
Jo vi har sagt till, det gjorde vi ju då de kom för att byta det trasiga röret under diskbänken. Fats jag tror inte det kommer hända så mycket mer. När vi fick läckan från badrummet var det inget annat de gjorde. Det hela torkade ut och där lade sig de två parkettplattorna ner igen. Huset är så dragit att jag tror att det ska lufta ur rätt fort, men vi håller givetvis ögonen öppna för om det verkar bli andra förändringar.
Kramar till dig och katterna!!!!

olgakatt sa...

Kanske dags att ta en kurs i förhandlingsteknik så att ni kan matcha dotterns uppenbarligen medfödda talang!

Anne-Marie sa...

Det låter som om ni har en duktig förhandlare hemma. ;) Kanske kan komma till användning för hela familjen framöver! Kram!

Saltistjejen sa...

olgakatt,
ja det kommer nog behövas i framtiden. ;-)


Anne-Marie,
haha ja det kanske det gör!
kram!

Taina sa...

Grattis! Du ska se att hon snart tycker det känns betydligt roligare att göra det på pottan än i blöjan...

Hoppas ni hade en kul kväll igår.

KRAM

Karin sa...

Haha, hon är inte dum inte!  Att låta barn förhandla om vissa saker tror jag är jättebra! Samma sak med att få välja; de blå strumporna eller de röda. Låter man dem vara med och bestämma över sin vardag och person så tror jag att man kan undvika vissa onödiga bråk och ha ork att kämpa för de regler man anser viktiga (tandborstning tex).

Lille R vägrar använda sin potta och är totalt osäker naken. Det ligger pölar både här o där när han är nakenfis... Men jag antar att han inte kommer att vilja ha blöja när han börjar skolan 
Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Taina,
Tack! Men njae vi får se. Det verkar vara väldigt humörbeonde det där. Igår och idag har hon vägrat sitta på pottan. Humör det har hon också...! ;-)
Men vi tar det med ro. Just den här saken vill jag inte pressa på. Det får komma när hon har intresse. Vi hoppas mest att intresset iallafall är väckt. :-)
Och gårdagskvällen var jättebra!
Kramar!!!


Karin,
ja hon har ju redan chans att välja mycket i sin vardag. Men väldigt ofta vill hon nuförtiden INGET av de val man ger... ;-) Särskilt inte vad gäller kläder och av- eller påklädning. Fast det brukar oftast hjälpa om valet är att "vill du göra det själv eller ska vi hjälpa dig?". DÅ brukar ofta något klädesplagg komma av eller på (beroende på vad det är som ska göras). Borsta tänderna gillar hon däremot så det är aldrig ngt bråk...!
Och det där med pottan tror jag kommer när de är mogna. Som jag skrev i kommentaren ovan så har Lill-Skruttan nu vägrat pottan sedan jag skrev inlägget och vi pushar inte på det. Det kommer när det kommer.
Kramar!

Lia sa...

Åh, hon är absolut inte dum, er lillskrutta! Jag tycker att det är gulligt att hon försöker att få sin vilja fram genom samtal/förhandling och inte genom att lägga sig på golvet och gallskrika =).
Potträning kan jag verkligen ingenting om, men förstår att det kommer att vara skönt den dagen som blöjor inte behövs =). Kram!

Saltistjejen sa...

Lia,
haha sådant kan också hända! Alltså ligga-på-golvet-och-skrika. Believe me....! ;-) Men hon är också äldigt verbal och det mesta försöker hon faktiskt att "prata" om. :-)
Kramar!!

Anna, Fair and True sa...

Haha, ja, snart är det inte ni som bestämmer. Eller ni tror att det är det men... :)

Vissa barn vill ju aldrig gå på pottan utan tränar direkt på toaletten, kanske något för E?

Saltistjejen sa...

Anna fair and True,
hahaha nej snart kommer vi ha FN-förhandlingar här hemma;-)
E går på pottan ibland men det är liksom en humörgrej tror jag. Hon gillar sin potta men som sagt ibland är det som det är med att göra som VI vill... ;-)
Kram!