torsdag, januari 27, 2011

Snödag

I morse fick vi ett mail från dagis om att det var stängt på grund av all snön som kommit under natten. Här är det vanligt att skolor och daghem har s.k "snow days" då de är stängda p g a att personal och även barnen själva inte kan ta sig till skolan på grund av snömängden. Till just vårt dagis är det nog framförallt personalen som har svårt att komma eftersom de flesta inte bor i närheten, medan säkert 95% av alla familjer som har sina barn där bor ett stenkast därifrån. I vilket fall innebar det att jag fick en hemmadag med Lill-Skruttan. Mobilerna gick varma av alla textmeddelanden som skickades hit och dit mellan oss föräldrar.
Eftersom det var en underbar vinterdag och inte särskilt kallt bestämde vi att gå ut på förmiddagen för att leka i snön. Lekplatsen på vår bakgård var alldeles täckt av ett tjock lager snö och det var flera barn ute när vi kom. Mildvädret gjorde att det var kramsnö så många hade börjat göra snögubbar och andra snöskulpturer ute. Vi tog helt fräckt "över" en ofärdig snöbubbe och fixade till honom lite. Nedan är bilder från dagens snölek.

Lill-Skruttan och kompisen W förhandlar om vem som ska ha spaden och hinken.


Det hela slutade med att Lill-Skruttan hade både spade och hink, medan W´s mamma gick upp för att hämta W´s spade och hink. Ibland är det svårt att turas om...


Här har även E och hennes pappa kommit. Vi har även spanat in snögubben som vi tänkte försöka dekorera lite mer.


E och hennes pappa hade varit så företagsamma att de tagit med sig en morot som vi kunde använda till näsa. Det gillade barnen mycket. 


Här kollas morotsnäsan in.


Sedan var det ögon. Jag knipsade av ett par vissna blommor som stod i en gammal blomlåda. De sattes i de hål E´s pappa gjort som ögon och vips hade snögubben fått lite speciella ögon. E´s pappa tog sedan ett par kvistar som snögubben fick som armar. Voilà!


Efter en stund kom ännu en av Lill-Skruttans kompisar. Lilla O från Orange Room.


Här förbättras snögubben lite (bilden tagen av O´s pappa)


Roligt med snö!!


Snögubben fick senare även en snöhatt!


En glad tjej!


 Gänget


Spanar in varandras hinkar...
Lilla O hade med sig en pulka och vi fick alla provåka den. Här är E med W.
Lill-Skruttan ville inte åka så mycket i pulkan. Det blev en gång när jag drog den och sedan åkte hon och E tillsammans med mig ytterligare en gång nerför den backe som andra barn fixat i "trapporna". W och E fortsatte åka ganska mycket med pulkan medan Lill-Skruttan ville gunga. Så det gjorde vi en rätt lång stund innan det var dags för lunch. Väl hemma åts det spagetti och sedan kom W och lekte en stund hos oss medan hans mamma gick en sväng till jobbet. Man märkte dock att båda barnen var rätt trötta för tålamodet och humöret var inte helt på topp så när W´s mamma kom tillbaks var det dags för lite vila. Jag somnade själv tillsammans med Lill-Skruttan och vi sov i gott  och väl 2 timmar! Vaknade inte upp förrän klockan var lite över 16. Skönt!

 Eftermiddagen och kvällen var mysig men efter middagen lämnade jag Lill-Skruttan och M för att träffa mina kompisar på jobbet. Vi gick till en av de närliggande restaurangerna Maya och hade en riktigt trevlig kväll. Alltid kul att ses utanför jobbet tycker jag. Tyvärr blev vi endast tre stycken på grund av sjukdomar och annat som gjorde att en del inte kunde komma, men vi hade en väldigt trevlig kväll iallafall!

24 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Snödagar är både trevligt och jobbigt (speciellt om man måste jobba och inte har barnvakt) :) Samtidigt kan man få en fantastisk dag med sin sötnos :) Jag önskar vi hade fler snödagar här. Jag kommer ihåg när jag gick på gymnasiet och det snöade flera meter under 24 timmar. Vi trodde att skolan skulle bli inställd. Men icke! :)

Är det idag du fyller år?? I så fall GRATTIS!!! Hoppas du får en fantastisk dag! Om inte, grattis i förskott :)
Kramar

Karin sa...

Som svensk låter det ju oerhört lustigt med "snow days", särskilt med tanke på att det inte är iskallt och storm...
Ser oerhört mysigt ut med snö på lekplatsen! Vi har kallt igen och SOL! Jag hoppas att det håller i sig och att T har lust att följa med till Tyresta i helgen. I ska shoppa med en kompis - i Nacka för HM är bättre där än i Skärholmen :-D. Det är så lustigt att ha em dotter som är tweeny!!
Kramar!!!

franziengland sa...

Det ser helt fantastiskt fint ut med all snön! Jag kan förstå att transporterna är ett problem för personalen, men vi svenskar är absolut mer härdade. Här ställde de in skolan när det var 2cm snö! DET var ändå lite överdrivet :) .
Hur funkar det med ditt jobb att stanna hemma vid den här typen av problemdagar. Jag inbillar mig att vi är mer förstående i Sverige? Går ni föräldrar ihop och tar hand om varandras barn så att inte ALLA behöver stanna hemma från jobbet?

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det var en riktigt bra dag igår men jag förstär att sådana här snödagar kan bli väldigt problematiska om man inte har ngn som kan ta hand om ens barn och man själv har svårt att ta ledigt från jobbet. Sedan vet jag inte hur det fungerar i skolorna här i NYC, men i Anna of Sweden (läser du hennes blogg?) barns skola så kompenserar de ju dessa lediga snow days med att ta från påsklovet och det tycker jag låter jättejobbigt. Även att gå längre på sommaren. Varför kan inte kolorna schemalägga ett par sådana här dagar istället så att man vet att ett par per vinter inte ändrar terminens längd eller tar bort loven? Tycker jag är konstigt.
Tack också för grattis!!!! :-) Japp nu är man gammal som gatan! ;-)
Kram!


Karin,
ja det känns fortfarande främmande tycker jag men med tanke på hur dålig snöröjning man har här så inser man att det verkligen kan bli kaos. Lite som i Göteborg den där vintern på 90-talet när hela staden stängde igen...
Hoppas ni får det mysigt i Tyresta och att dottern hittar ngt bra på HM! :-)
Kramar!!!!


franziengland,
ja det är vackert! Åtminstoen såhär när snön är ny. Tyvärr blir den ju smutig rätt fort här. Det fungerar som tur var bra med jobbet. Så länge man inte har några planerade experiment man absolut inte kan skjuta på, eller dead lines så har ju både M och jag väldigt flexibla jobb. Vi är ju ett gäng familjer här också som kan hjälpas åt. Igår tog jag t ex hand om kompisen W ett par ggr under dagen när hans mamma var tvungen att gå till sitt labb p g a experiment där hon måste analysera prover vid olika tidpunkter under ett dygn. Men det gick så bra så. :-)
Kram!

Taina sa...

GRATTIS! Är det 23 du fyller ;)

Kul att det var kramsnö för barnen har lite mer att göra då. Liisa höll igång ute igår hon med.

Kramar!!

Annika sa...

BÄSTASTE FINASTE SALTISEN!!
GRATTIS IDAG PÅ DIN DAG!!!
Hoppas att du fått smågodis med mycket SALT hemifrån!
OCH att ni ska göra ngt riktigt mysigt ikväll!!!

Snödagar är inte konstigt alls i ett land där snöröjningen inte alls är i närheten av den nordiska, och på en östkust som får enorma mängder snö när det väl kommer. Jag har aldrig sett såna snöfall som jag sett här på den här kusten. Man kan inte jämföra det med hur det går till hemma.
OCH lägg därtill att ingen har vinterdäck. SÅ att det blir snödagar har jag förståelse för, iaf mestadels. Vi är idag inne på vår fjärde...och när jag skriver detta snöar det ute. YMNIGT!!!

Igen, finaste Saltis, ha en UNDERBAR DAG!! 26 bast idag var det va?

KRAAAAAAM!!!!!!

Stef sa...

Vad roligt att se videosnuttar! :) Jättekul! Hoppas ni har det bra där i kylan! Kram

Annika sa...

PS, ja helt sanslöst med hur det går till hos Anna i PHilly. FATTAR noll hur skolledningen tänker där. Vi har iaf tre dagar inbakada för snö varje år, och aldrig att de tullar av påsklovet. TACKSAM för det...
Idag har vi fjärde snödagen, och iom den ryker en studiedag i april.
Kram igen!!

Saltistjejen sa...

Taina,
TACK! Haha nej det ar faktiskt 26....... ;-)
Hoppas Liisa mar bra nu!
Kram!


Stef,
ja det ar inte sa kallt faktiskt.
Och vide ar lite kul for man far liksom mer kansla av allt nar det ar rorliga bilder.
Kram!!


Annika,
TACK och visst ar det 26 hahaha!!!
Ang snodagar sa forstar jag det ocksa med tanke pa de otroliga snostormar som kan komma. Det jag har svart att forsta ar att man inte planerar in fler dagar i schemat nar man nu vet att de alltid kommer under vintern. Later bra att ni har atminstone 3 dagar inplanerade fran borjan.
Kramar!!!

Marianne sa...

Vilken MYSIG dag! Det låter helt underbart att vara ute och leka i snön så där. Det kräver ju barnsällskap, annars hade man nog blivit inspärrad : D

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja det var en jättehärlig dag!!! :-)
haha och jo en del av oss vuxna beteedde oss nog mer som barn än som föräldrar faktiskt men det är ju en del av charmen med just snö. Då FÅR amn det! :-)
KRAAM!

Marianne sa...

Men Saltis, det är ju en stor dag i dag:

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN!!!! Hoppas att du har en fin födelsedag!!!

KRAMAR i mängd!

Saltistjejen sa...

Marianne,
TACK!!
:-)

franziengland sa...

Oj, jag visste inte att du fyllde år. GRATTIS! Kram Ingrid

Fröken Anki sa...

Grattis på födelsedagen! Men det var idag va, den 28 jan, eftersom du skrev igår att ni skulle luncha imorrn. Hur som helst, hoppas att du fått en fin dag och att det blev en trevlig lunch på tu man hand.

Snödagen ser jättemysig ut också. Härligt att bygga med snön, speciellt när det är så fint väder som ni ser ut att ha haft. Jättefin snögubbe!

Kram och trevlig helg

Saltistjejen sa...

franziengland,
tack!
:-)


Anki,
tack!! :-)
Jo det är idag.
Lunchen var jättetrevlig och god! Det är vårt favoritställe så det kändes som ett ganska säkert kort. Men man är ju ändå lika glad när det blir bra.
Snödagen var superhärlig!
Kramar!!

Bejla sa...

Vilken härlig snödag! :-) Sådana bonusdagar skulle vi få även här ibland tycker jag. ;-)

Saltistjejen sa...

Bejla,
japp sådana dagar är härliga! haha om ni skulle få snödagar skulle ni väl ha ledigt hela tiden under vintern!! ;-)

Petra H sa...

Ha ha, vilken rolig slokande morot snögubben fick! Verkligen härliga snöbilder med barnen, får mig att tänka på hur magiskt det var att leka i snön när man var liten.
Lill-Skruttan är uppenbarligen en bestämd ung dam som lade beslag på både hink och spade ;-)

Saltistjejen sa...

Petra,
haha japp moroten var inte helt glad men det gjorde inget utan gav bara mer karaktär till snögubbens ansikte! :-)
Visst är det härligt med snö. Tror dock att det kan bli ännu roligare när hon blir lite äldre. Nu är det fortfarande inomhusaktivteter hon gillar bäst... haha och ang bestämdhet så jo hon är en ganska bestämd liten dam hon! ;-)

Anna, Fair and True sa...

Härligt det ser ut med snö och lek! Undra vem som byggde den första snögubben förresten?! Vem satte dit den första moroten och hatten?! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det var en härlig snödag! Det var andra barn som byggde själva snögubbekroppen. Men vi satte dit morot och resten av ansiktet, armarna samt hatten! :-)

Anna, Fair and True sa...

jag menade första snögubben nånsin :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
hahaha! JASÅ! Ja du det kan man undra...