En av buskarna man passerar på Rockefeller Campus.
I den här baracken håller en del av Rockefeller University till. Jag tror det är "temporärt" men den har funnits ett par år redan.
Detta är inne i lobbyn i huset där M jobbar. Jag gillar glastaket där och med snön ovanpå ger det ett lite trolskt ljus. Fågelskulpturen som svävar från taket ger ytterligare lite en känsla av att man inte är riktigt inomhus.
Kvällens "uteaktivitet" med mina tjejkompisar på jobbet blir nog dock av trots snön. Vi tänkte gå och ta en öl eller dricka något annat gott ikväll. För att fira lite samt för att det var länge sedan vi gjorde något tillsammans. Firandet är mest för att en av tjejerna kommit in på NYU som doktorand. Hon har fler intervjuer kvar till andra skolor men hon var glad att hon kom in på NYU, för då vet hon att hon har åtminstone en plats "säkrad". Så hon var strålande glad igår när hon fick beskedet. Värt att fira.
Här i USA är ju just antagning och utbildningen annorlunda jämfört med Sverige vad gäller doktorander. Hemma var det (jag vet ju inte om det ändrats nu ska jag tillägga, men på "min" tid var det iallafall inte som här) så att man själv fick söka upp den eller de forskningsgrupper man var intresserad av och se om de var intresserade av en själv också. Och även kolla om de hade pengar. Sedan ansökte man som doktorand men det handlade mest om att institutionen och universitet måste godkänna att de kunde försörja en det sista året OM det skulle visa sig att forskningsgruppen inte fick anslag då. Men i stort sett gick man på gruppens anslag hela tiden. Här i USA har man ju centrala antagningar till varje skolas doktorandprogram. Alltså är det mer som när man söker till universitets- eller högskoleutbildningar i Sverige. Med skillnaden att man ansöker till respektive skola direkt. Min kompis på labbet har sökt åtta olika skolor runtom i USA och ska på flera intervjuer under februari. Den första hon var på var NYU här i New York och det var som sagt där hon kom in.
Imorgon blir det breakfast i Orange Room OM dagis nu inte är stängt då. Sedan kommer M och jag äta lunch på Spice Market för att fira att han får en gammal fru, hahahaha! Och sedan är det helg igen. På lördag har dagiset ordnat filmvisning igen vilket är skoj. Förra gången var det ju "Happy Feet" och denna gång är det en film riktad mer till barn i Lill-Skruttans ålder; "Curious George", eller som man kallar honom i Sverige; Nicke Nyfiken. Det kommer nog bli bra tror jag.
11 kommentarer:
Jadu, det blev en snöstorm som hette duga. det vände från regn till rykande snöstorm på en enda timme här hos oss. DET vräkte ner snö hela kvällen.
Idag är det en gjuten snödag! Skönt för alla barn.
Absolut är tor snö att föredra, alltid. Den här snön är tung och blöt och jag ser inte fram emot att skotta fram bilarna...
Ha nu en fin snödag idag!!!
KRAMAR!!!
Oj ni har fått mycket snö också. Verkar som det kommit massor på östkusten och med thundersnow även för dig. Hoppas du får en mysig kväll med kompisarna och en alldeles underbar dag imorgon på din födelsedag. Här är det inte jättemycket snö men det har blivit rejält kallt med ca 10 minusgrader idag.
Kram!
Är taket i lobbyn säker? Ser lite läskigt ut med tanke på all snö. Håller det liksom...
Ja ni fick verkligen STORM igår såg jag. Vi hade bara snöfall men inget som skulle kunna kallas för storm dock.
Mysigt att vara hemma med E idag. Bygga snögubbe är ju skitskoj. Liisa ska ut och fortsätta med sitt fort tillsammans med grannungarna. Snow Day här med. Suck.
KRAM!
Annika,
japp det blev verkligen en snöstorm!
Oj hade ni regn först. Vi hade mer bötsnöfall hela dagen och sedan jättemycket blöt snö! Haha! :-)
Kram!
Desiree,
japp mycket snö. Ja vi har itne så kallt klängre därav bötsnön, men idag på fm var det bra kramsnö vilket var bra att leka med.
:-)
kram!
Taina,
hahaha det har jag inte ens tänkt på. Men det ska nog hålla. Det verkar det ju ha gjort hittills iallafall. ;-)
Japp det blev lite lek ute i snön nyss. Härligt!
Hoppas ni får en bra dag ni med i snön!
Kramis!!
Fy! Jag förstår inte varför ni envisas med att blanda så otäcka väder tillsammans! :D Är inte alls avundsjuk måste jag säga...
Det där glasfönstret var häftigt! Fick lite "Edward Scissorhands"- känsla av det.
Trevlig helg! Kram!
Mrs Clapper,
haha nej det är verkligen oväder när det är vinteråskstormar! :-)
Men själv tycker jag det är rätt coolt!
Gladfönstret är häftigt! Jag gillar det och jo det är nog lite Edward Scissorhands över det! :-)
kram!
Vad mycket snö som kom! Vi har massor, men för nån vecka sen blev det lite tö och jag tänkte vår!! Knappt nån snö försvann! Och sen kom det mer dagen efter. Verkar som att vi får dras med den ett tag till...
Mysigt med frukost på dagiset :) Och filmvisning! Måste vara populärt!
kram!
Trillingnöten,
ja det kom ju ännu mer sedan jag tog de här bilderna. Hela kvällen och natten snöade det som tusan! Fast här ligger ju snön sällan särskilt länge utan brukar slaska bort rätt snabbt. Man får passa på att vara ute och leka medan den fortfarande ligger kvar....
Japp det ska bli kul med frukost imorgon fast jag hade hellre haft den en annan dag eftersom jag fyller år imorgon och gärna kunnat ta det lite lugnare... men men så är det. ;-)
Kram!
Ibland annonseras det efter doktorander här hemma med sista ansökningsdatum och då antar jag finansiering fungerar mer som i USA? I Sverige är välen doktorandtjänst alltid en anställning med krav på undervisning också? I Storbritannien är det ju inte så, där kan man göra sin PhD ändå, med egen finansiering, eller genom stipendier osv. Men man måste ju vara knuten till en institution såklart. Men måste inte alltid undervisa.
Anna Fair and True,
det är väldigt flytande hur en doktorand anställs i Sverige. Om de inte ädnrat reglerna nyligen förstås. men när jag var på KI fanns det olika sätt man kunde betalas på. När jag började hade jag ett stipendium. Det var då skattefritt och inte särksilt mycket. Tror det var 8000 när jag startade. Sedan gick man från stipendium efter 1-2 år över till utbildningsbidrag. Detta var skattepliktigt men efter skatt fick man ugnefär samma summa som stipendiet varit på. Jag ahde utbildningsbidrag i ca 1,5-2 år tror jag. Sedan fick jag en doktorandtjänst vilket är mer en tjänst. Alltså en högre lön samt sociala avgifter. Varken av stipendiet eller utbildningsbidraget betalades några sociala avgifter. Många tycke att doktorander därför utnyttjades länge. Men tyvärr handlar det ju ofta om att det finns väldigt lite pengar även för en gruppledare att söka och förhoppningsvis få. Så det är ofta så att de inte har råd att anställa doktorander på andra villkor än dessa. När jag var på KI behövde jag inte undervisa. Varken då jag hade sitpendium, utbildningsbidrag eller doktorandtjänst. På båda de institutioner jag var på var undervisning hos doktoranderna helt upp till deras resp handledare. om de hade undervisning kunde det hända att deras doktorander fick hålla i labbkurser etc men i mitt fall hade min handledare inga egna kurser eftersom han var helt betald av Cancerfonden och itne fick några institutionspengar alls. Han gav föreläsningar själv men då som inbjuden till olika kurser av de som var kursansvariga. Alltså behöde ingen av oss doktorander i hans grupp undervisa. Den enda formen av undervisning vi utförd var att själva handleda studenter (oftast sommarstudenter).
men som sagt, det öär flytande allt detta så det beror mycket på vilket universitet man är på samt även vilken institution. Det kan säkert även skilja sig beroende på vilken fakultet man tillhör?
Själv tycker jag ett mer centraliserat systme skulle som man har här i USA skulle vara bra även i Sverige. för att få lite mer koll på antalet doktorander plus att man som doktorand då skulle ha mer stöd än vad man har nu. I Sverige idag är man väldigt utsatt som doktorand och väldigt beroende av sin hadnledare på ett sätt som man inte skulle vara på samma sätt i ett centralt antagningssystem.
Anna Fair and True,
förresten, den stora skillnaden mellan UK och iallafall karolinska Institutet är att man i UK int ahr några krav på publikationer för att få doktorera. Därför är de ofta färdiga på kanske 3 år. Medan det i Sverige är publikationskrav. På KI har de t o m skärpt dessa. När jag disputerade var man tvungen att ha minst 1 förstanamn och minst 50% av de artiklar man hade med i sina avhandling var tvunget att vara 1:a namn. Jag ahde 4 förstanamn varav två var publicerade och två var manuscript. men tror att man ett par år senare hade skärpt det hela så att man var tvungen att ha alla sina artiklar publicerade eller "submitted".
Skicka en kommentar