måndag, januari 31, 2011

Brunch, kinesisk middag och tårta

Igår, söndag hade vi besök. Vi hade planerat en födelsedagsbrunch och efter att två av de tre inbjudna familjerna inte kunnat komma så blev det vi och Familjen K som åt och hade det trevligt. Som alltid är det roligt att ses, och även om det var synd att alla inte kunde komma så ska jag erkänna att det blir något lugnare när man är endast 2 familjer och därmed endast har två aktiva "toddlers" igång istället för fyra....Lill-Skruttan förklarar handlingen i "Pettson och Findus - När Findus var liten och försvann" för  R´s mamma.

På kvällen var vi bjudna på middag till en av M´s kollegor. De väntar barn nu i dagarna så vi inhandlade först en present till den kommande familjemedlemmen. En stycke sådan och en stycke sådan. Det blev en mycket trevlig kväll och värdparet bjöd på en helt otroligt god middag! Det var den blivande pappan som stått i köket och fixat till den delikata middagen. Som att komma till en bättre kinesisk restaurang tyckte jag. Fem olika rätter där det fanns både helt vegetariska samt ett par fiskrätter och två kötträtter. Gott gott! Efter detta blev det dessert i form av god chokladglass samt kinesiskt te. Det är när man serveras te på detta viset man inser hur barbariskt M och jag annars dricker vårt te - i stora muggar helt utan finess. Här var det en speciell "tebricka" där pyttesmå tunna koppar stod på rad tillsammans med en liten tekanna där själva teet bryggdes och en annan liten kanna som det nybryggda teet hälldes upp i och sedan serverades från. Var och en tog sedan sin lilla kopp och när man druckit ur den ställde man tillbaka den på brickan igen och då serverades genast nytt te.

Här är "tebrickan" med de små tunna delikata kopparna. Till och med mindre än de som Lill-Skruttan brukar ha på sina "tea parties".


Desserten bestod av chokladglass samt en speciell kinesisk dessert som var gjord av ärtor! När vi pratade om den så insåg vi att receptet var nästan snarlikt svensk ärtsoppa!!! Men med skillnaden att man här tillsatte socker så den blev söt, och sedan kokade den så att den blev mer som en tjock "pasta" än soppa. Den ställdes sedan kallt och skars i små bitar vilka åts som "sötsaker". Det var jättegott tyckte jag, även om tanken på en söt ärtsoppa kan låta mystisk.


Idag, måndag vaknade jag och mådde sisådär. Lill-Skruttans förkylning från förra veckan har definitivt hoppat vidare till mig. Men jag hoppas det inte blir värre. Just nu är det en del känningar av bihålorna samt killekill i bröstet vilket innebär att jag lär ha en härlig hosta att se fram emot om ett antal dagar. Inte särskilt kul, men det kunde varit värre. Jag föredrar detta mot magsjuka tusen gånger om...! På eftermiddagen firades jag och en annan jobbarkompis som fyllde år tidigare i januari. Det blev en chokladtårta som faktiskt var riktigt god trots att den var amerikansk. Haha, jag är annars inte så förtjust i amerikanska tårtor vilka jag oftast tycker smakar mest socker och fett... Men den här var god. Kollegan är från Sydkorea och hon berättade att det enligt deras sätt att beräkna ålder skiljer nästan 2 år mellan hennes "riktiga" ålder och den Sydkoreanska. Intressant. Där är man tydligen 1 år redan när man föds. Vilket ju till viss del har en logik då man ju faktiskt är ungefär 10 månader när man kommer uti världen. Men sedan försvann logiken tyckte jag. För det andra året var tydligen ett år som lades på efter nyår (kinesisk tidräkning då såklart, vilket sker i februari). Alltså var hon (och även jag) som var född i januari 1 år redan då hon var knappt 3 månader och i och med det kinesiska nyåret blev hon på en gång 2 år! Väldigt underligt. Jag kan ha missuppfattat det också, men hon förklarade det så iallafall.

Imorgon ska det enligt väderprognosen bli ytterligare en snö- eller isstorm. Vi får se hur det går med det. Jag hoppas att det inte blir så farligt eftersom jag har planer på att träffa några kompisar från mitt förra labb. Men om vädret blir alltför illa så kommer de inte ner från Bronx eftersom de då kanske riskerar att bli fast här. Vi får se. Vädret rår man ju inte på så man får helt enkelt ta det som det kommer.

23 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Ibland är det skönt att få vara bara en familj :) Barn är så vilda! Speciellt tillsammans :)Jag tycker den där ärtsoppedesserten lät god. Kanske för att den ser ut som typ fudge. Kanske ska testa nån gång. Men inget fläsk va? :p

Det där sättet att räkna åren på verkar skumt. Brukar hon säga sin "riktiga" ålder eller vad använder hon? Och hur går det med typ myndigheter? Jätteskumt :)

Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Vilken trevlig helg och tartan ser valdigt god ut. Later som du blivit firad i dagarna tre! Jag har varit pa flera ettarsfirande bland koreaner bade i Korea och i Uzbekistan, dar den lilla bebisen, som knappt kan sitta upp sjalv, blir firad med pompa och stat! Tydligen ska man lagga tre saker framfor honom/henne, penna, ris eller pengar. Pennan symbolierar intelligent, ris symboliserar valgodd,valbargad och pengar rikedom forstas. Om jag nu minns helt ratt... Men det var intressant och sjalvklart massor av god koreansk mat. Sjalv lat det har tillagget pa ett eller tva ar intressant i tonaren, just nu har jag inget emot att dra ifran nagra ar istallet.
Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja de blir ofta rätt uppspelta när de är flera stycken de små liven. Det kan vara jättekul det med men ibland är det skönt när det är lite lugnare. :-)
Haha, nej det var inget fläsk i ärtsoppedesserten!!! ;-)
Och nej rent officiellt tror jag hon säger sin ålder som vi gör. Men visst, jag har faktiskt ingen aning om hur det fungerar i Korea? Alltså vilken ålder man "använder sig av" i vardagen där? Måste fråga.
Kram!!

ExPIAtriate wife,
ja det blev faktiskt så hahaha! Firande i flera dagar... :-)Jag kände till det där att 1-årsdagen är riktigt stor i Korea, men jag trodde att det handlade om "vår 1-årsdag". Nu förstår jag att det alltså är ungefär när de är nyfödda då?
Men det där med att lägga till ytterligare ett år vid nyår tycker jag känns så ologiskt på ngt vis. Tänk om man är född alldeles innan nyår då blir man ett år äldre på en gång jämfört om man är född strax efter... Jag förstår nog inte riktigt? Kul att du firat många 1-åringar iallafall!!!
Kramar!

Anonym sa...

så fint du skildrar ert liv i familjen med skruttan.
Findusboken är så mysig.Skruttan också.
Chokladtårtan ser god ut men mastig. våra tårtor är lite lättare?
I Grekland såg tårtorna också ut så där.
Hej från Eva i Tyresö

Millan sa...

Forst av allt - GRATTIS i efterskott - jag har inte varit pa natet pa nagra dagar sa hade helt missat att du fyllt ar. Du verkar ha blivit ordentligt firad!! Sa skoj! Verkar aven som en himla mysig helg med vanner. Det ar verkligen smidigt att ni har vanner i huset som ni umgas med. Att inte alltid behova aka nagonstans utan bara knata upp nagra vaningar.

Fina bilder som vanligt ocksa!!

Kram

Desiree sa...

Den där desserten gjort på ärtor såg spännande ut. Desserter från olika länder kan verkligen skilja sig åt mycket i smak och ingredienser. Ja vi är också barbarer som dricker te på stora muggar. Så kul att få vara med om en äkta teceremoni på kinesiskt sätt. Det blir ju en helt annan smakupplevelse att dricka te på det här sättet kan jag tänka mig.
Chokladtårtan såg himla god ut. Amerikanska tårtor brukar ju inte vara så goda men denna såg god ut och det kanske har att göra med att den inte såg så traditionellt amerikansk ut.
Krya på dig och hoppas att det är en lindrig förkylning som går över snart.
Kram!

Bejla sa...

Låter som en lyckad söndag! Den desserten var också ny för mig. Hoppas att förkylningen snabbt försvinner och vädret inte tvingar er till ändrade planer.

Ulla sa...

Härligt att ni har vänner och sällskap till Ella så nära till! Försenade grattisar på födelsedagen!! Vilket härligt hårburr hon fått :). Stor kram!

franziengland sa...

Grattis i efterskott!!
Så otroligt roligt att bli bjuden på middag med sådan mat man inte själv ens känner till!! En stor fördel med att bo utomlands är att sannolikheten för att det händer är betydligt större :) .

olgakatt sa...

Kinesisk middag, jo, jag tackar!
Kul med ärtefterrätten! Jag har fått söta rätter av bönor men mig veterligt inte av ärtor. Det finns rismjölsbullar med söt bönpasta inuti och sesamfrön utanpå som är jättegoda. Såna har jag t o m hittat i en asiatisk affär i Helsingborg.Annars är det mycket större chans att hitta god kinesisk mat i NY än i Sverige. men om ett par veckor ska jag på kinesisk matlagningskurs igen!

Anonym sa...

Hoppas du klarar dig undan en värre förkylkning! Själv hostar och snörvlar jag fortfarande sa det star härliga till...fattar inte att jag inte blir bättre...pa fredag ska jag iallafall till en lungspecialist, far se vad han säger...
Mysigt ni har det med härligt umgänge!!!
Kramar, Lisa

Anonym sa...

Hoppas du klarar dig undan en värre förkylkning! Själv hostar och snörvlar jag fortfarande sa det star härliga till...fattar inte att jag inte blir bättre...pa fredag ska jag iallafall till en lungspecialist, far se vad han säger...
Mysigt ni har det med härligt umgänge!!!
Kramar, Lisa

Saltistjejen sa...

Eva,
tack! Chokladtårtan var faktiskt riktigt god för att vara amerikansk! :-) Men mäktig.
Kram!


Millan,
tack!! Jo nog blev jag firad alltid! :-) Helgen var som vanligt mysig och innehållsrik. Och att ha vänner i huset är otroligt bra för det gör det så enkelt att ses.
Kramar!


Desiree,
ja desserten var god, den smakade lite som söt ärtsoppa faktiskt. Kändes som en hyfsat "nyttig" efterrätt. :-)
Teceremonin var jättemysig. Kändes mycket mer festlig och högtidlig på ngt vis.
Kram!


Bejla,
ja det var en riktigt fin söndag. Tyvärr känns det som om förkylningen fortfarande har ett grepp om mig.
Kram!


Ulla,
ja det är otroligt härligt med vänner så nära! Sådant underlättar det sociala otroligt mycket. Kanske särskilt när man har småbarn. Och hårburr har hon verkligen nu! Tack för grattis också!
Kramar!!!


franziengland,
tack! Och att bli bjuden på middag av personer från ett annat land och kultur är alltid spännande! SOch ofta vanligare när man bor utomlands även om det hände regelbundet även i Sverige eftersom både M och jag arbetade i en väldigt internationell miljö där med. :-)
Kram!!


olgakatt,
ja bönrätter som är söta kände även jag till och har testat. Men inte ärtor. Kul med din matlagningskurs tycker jag! Du får gärna fråga då om även värdinan känner till detta om årsräkningen, för enigt en annna kollega på jobbet så räknade man åren så även i Kina.
Kramar!!!


Lisa,
ja vi får se. Nu känns det inte bra alls i bröstet men det brukar alltid vara värst på morgonen.... Hoppas verkligen att du snart blir bättre. Lungspecialist lät allvarligt. Men bra att du blir ordentligt undersökt!
Kram och Krya på dig!

Annika sa...

Ni har så fina vänner!
Intressant efterrätt det där. kan tro att det blev lite ärsoppevibbar där.
Må du nu inte bli sjuk.
Antar att ni har snö idag, här har vi ngt underkylt regn som faller o minusgrader.
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja vi är lyckligt lottade med fina vänner här och det är något jag verkligen uppskattar!
Jag känner tyvärr av bröstet mycket. Känns som hosta som byggs upp mer och mer i luftrören. inte skoj. Men det är inte superilla än heller.
Vi har underkylt regn än så länge så vädret här verkar snarlikt ert. Skitväder enligt min mening. Bara halt och hemskt!
Hoppas att det går bra för Peter att köra till och från jobbet trots det underkylda regnet!

Stef sa...

Låter härligt att få sån god mat! Och ni verkar ha haft väldigt trevligt bara ni! :)

Kramar

Saltistjejen sa...

Stef,
ja det var väldigt god mat! och trevligt det hade vi! :-)
kram!!

Lia sa...

Nejnejnej!! Har jag missat att gratta dig på födelsedagen!? Alltså, jag vet inte vad, FÖRLÅT och GRATTIS =)
Åh så gott att få äta hemlagad kinamat! Vilken lyx, jag förstår att du gillade det. Och ja detta med svenskar och the...vi borde nog skämmas där...:S
Söt ärtsoppa får jag dock inte riktigt ihop, hihi...men jag litar på dig! Förresten, har någon av böckerna fallit dig i smaken? I annat fall får du dela de vidare till andra läskunniga svenskar =). Puss och kram fina A

Saltistjejen sa...

Lia,
haha ingen fara alls vännen!!! Tack tack!! :-)
Och ja hemlagad kinamat är verkligen lyxigt det tyckte även vi.
Och du jag läser "Själakistan" nu och gillar den skarpt!!!!!! TACK!
Jättebamsekram!

Suddrik sa...

Hahaha, vad jag garvade när jag läste om att ni dricker te barbariskt!

Jag har en jättebalja, kanske 8 dl stor kopp, som jag fyller till brädden. Jag diskar den sällan, det går veckor, men det är rött te som inte färgar. Jag spiller en hel del... ibland på golvet. Jodå, jag är en riktig gris.

Vad de skulle må dåligt av att se mig!

Saltistjejen sa...

Suddrik,
hahaha jo men det känns ju onekligen barbariskt när man jämför med den här väldigt stilfulla teritualen!! :-)
Fast för min del så gillar jag nog lite barbari i min vardag ska erkännas ;-)

Anna, Fair and True sa...

Trodde E att hon fick leka med de små tekopparna? :) Ärtsoppeefterrätten lät intressant och god faktiskt!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
hahhaha nej det gjorde hon inte. :-)
Och ja "ärtsoppedesserten" var riktigt god!