måndag, januari 03, 2011

Lite nytt

För ett tag sedan (närmare bestämt en knapp månad sedan) åkte vi ju till det stora möbelvaruhuset med de platta paketen. På vår lista stod en del olika saker som vi kände att vi behövde för att kunna uppgradera vår förvaringskapacitet i vårt lilla hem. Den som varit hemma hos oss kanske frågar sig hur man överhuvudtaget kan få in fler möbler än de vi redan hade? Den frågan är ytterst relevant och vi ställde oss densamma flera gånger per dag under ett par månaders tid. Utan att riktigt bli helt kloka på om det verkligen skulle gå eller ej. Men när vi till sist fick nog av framförallt skrymmande leksaker som låg i högar lite överallt så satte vi oss ned och tänkte igenom det hela ordentligt. Efter att ha mätt våra små ytor av friliggande golv och väggar, konsulterat Ikeakatalogen och sedan funderat ytterligare lite till kom vi slutligen fram till att det nog ändå skulle vara möjligt. Alltså att få in lite till i vårt redan rätt trånga hem.

När vi skruvat färdigt allt och fått det på plats var vi båda väldigt positivt överraskade över resultatet. Nu kan vi gömma undan stora och små mjuka krokodiler, noshörningar, Pippi, ballonger, bollar och andra saker. Dessutom ha en nästan tom bokhylla till (våra gamla är verkligen överfulla) samt ännu en byrå. Denna helt för Lill-Skruttans kläder. Och trots att tre rätt stora nya pjäser kilats in mellan de vi redan har, så känns det ändå inte alltför övermöblerat. Iallafall inte mot vad vi först befarat. Visst, vårt hem är klart mer "praktisk funktion" än "snygg inredningsdesign", men vi tycker att vi ändå lyckats hyfsat med den lilla ytan vi har utan att det ser ut helt som ett förråd à la Shurgard. Här nedan är våra senaste inköp.

Först och främst leksaksförvaring!!! Den här lådan var som klippt och skuren för oss som bor trångt. En mycket rymlig låda på hjul som sväljer det mesta i leksaksväg. Ett stort plus som vi inte insåg förrän vi såg den i verkligheten var att man kan dra ut lådan helt (den sitter alltså inte fast i själva stommen) och på så sätt kan själva stommen användas till ett bord! Jättepraktiskt eftersom vi funderat lite över att Lill-Skruttan skulle ha ett eget litet bord där hon ska kunna sitta och rita eller pyssla. Nu fick vi två i ett! Förvaring och bord! Bara en stol som fattas. Den fick ju Lill-skruttan i julklapp men den finns men inte på bild.


Bokhyllan vi köpte är en vanlig Billy men med en "extra påbyggnadshylla" så att man kan utnyttja takhöjden helt. Vi trodde det skulle se väldigt trångt ut med den, men vi tycker båda att den gjorde mindre "bullrigt" intryck än vad vi befarat. Sedan den här bilden togs har vi dock fyllt på i den rejält så den smälter inte in riktigt lika fint mot väggen längre...


Ytterligare ett inköp vi gjorde var den här vägglampan som vi monterade över TVn. Vi har dålig belysning i rummet och funderade först på en golvlampa, men då vi har brist på golvyta (!!) så kom vi fram till att en vägglampa skulle vara mycket bättre. När vi såg denna slog vi till eftersom vi båda tyckte den var riktigt snygg också. Den ger ett sådär lagom bra sken tycker jag. Det blir liksom ljusare men ändå mysig belysning jämfört med den otroligt trista taklampan som vi oftast använt förut.


Såhär ser vardagsrummet ut i dagsljus.


Den stora leksakslådan rymdes bra mellan de gamla bokhyllorna och skrivbordet.Under julen när vi hade granen i vardagsrummet så flyttade vi leksakslådan. Den stod då bakom soffan och granen stod på dess plats mellan bokhylla och skrivbord. Som ni ser har bokhyllan fyllts på lite jämfört med några foton upp, men den är ändå inte så full här på bilden som den är i verkligheten nu. De två nedre hyllorna har blivit Lill-Skruttans så där har hon en del leksaker och böcker nu.


Lill-Skruttans tågbana står ibland uppställd på lådan.I sovrummet blev det som sagt ännu en byrå. Den rymdes bredvid sängen. Det här rummet är dock rätt övermöblerat, men det är som det är. Här har vi nu lyckats få in två stora byråer, tre mindre, vår samt Lill-Skruttans säng plus en tvättkorg och två stolar..... Say no more... och då menar jag verkligen NO more!!!! Fast det är klart. Sedan dena bilden togs har vi även satt upp en vit tavellist ovanför sänglamporna. Istälet för sängbord. Fungerar jättebra!


Ännu ett inköp vi gjort alldeles nyligen är en till luftfuktare. Som jag skrivit om upprepade gånger så är luften här kruttorr vintertid. Vi köpte förra vintern en luftfuktare till sovrummet efter att Lill-Skruttan började få torra eksem på benen och i ansiktet. Hennes läkare sa att det berodde på den torra luften. Helt otroligt men de försvann på två dygn efter att vi köpte och börjat använda luftfuktaren i sovrummet på nätterna! Nu har vi köpt en till vardagsrummet. Såhär ser den ut. Man kan välja om man vill ha kall eller varm vattenånga.


I övrigt kan jag mest konstatera att jul- och nyårsledigheten är över för denna gången. För vår del känns de rätt bra att komma tillbaks till vardagsrutinerna igen. Särskilt som jag ändå jobbat mycket under den gångna veckan. Med ett dagis som varit stängt har det inneburit att M fått ta största delen hemma med Lill-Skruttan. Något han ömsom tyckt varit väldigt mysigt ömsom tyckt varit rätt jobbigt. Så som det ju är med småbarn helt enkelt. Eftersom jag varit tvungen att jobba så mycket har ju han inte alls hunnit jobba nästan någonting vilket säkert bidragit lite extra till känslan av frustration ibland när han gått här hemma. Nu är det dock back to work på heltid som gäller. För oss alla tre. För min del blir nog de kommande 2-3 dagarna extra intensiva med tanke på att jag måste skriva färdigt min draft under den tiden. Jag kan lova att det kommer att kännas otroligt skönt när jag har skickat iväg den till chefen. Även om jag kommer få tillbaks den igen efter att hon läst och gått igenom den så är det alltid skönt när den första stora stycket text är klar. Råmaterialet. Sedan kan man alltid finslipa på det, men det är inte lika jobbigt, även om man kan tröttna på det med. Särskilt när man kommit ner till sandpappret med de allra finaste kornen. Men än är jag inte där. Förhoppningsvis kommer nästa helg att innebära lite mer ledigt. 

31 kommentarer:

Katarina sa...

Ni har gjort en kanonjobb att köpt grejer som både är trevliga att se på och praktiska, det verkar som du är nöjd. Jag förstår att leksaker tar plats och man vill ju ha plats för leken också.

Att möblera en liten bostad är betydligt svårare än att bre ut sig!

Ha de bra och lycka till med finliret!

Kram

Trillingnöten sa...

Jag tycker att ni har lyckats möblera lägenhet mycket funktionellt! Man måste tänka på allt när man bor så smått :) Och smart att tågbanan får plats ovanpå leksakslådan! Mer plats på golvet med andra ord. Det ser helt klart inte överbelamrat ut.
Jag antar att M tycker att det är skönt att det återgår lite mer till vardag nu när ni börjar jobba båda två och E går till dagis! Det ÄR svårt att vara "ensam" förälder,även om det bara är ibland :) Kram

Karin sa...

Ett försenat Gott Nytt År till er alla tre!! Ni verkar ha haft en jätteskön och trevlig jul och nyår.
Såg att du kommenterat på Is blogg - kul! Hon fick en kamera i julklapp, så bilderna är SÅ mycket bättre än de hon tog med datorn.
Jag tycker ni fick det jättesnyggt och bra hemma! Ni har ju både stil och smak och det ser inte alls överbelamrat ut, snarare smart förvaring. Ska själv kolla efter leksakslådan här hemma...
Lycka till med skrivandet!! Återkommer om jag har nyheter 

bettankax sa...

Ert hem ser trivsamt och funktionellt ut. Det är ju en konst att få till olika funktioner och behov på en begränsad yta. Det ser verkligen ut som ni lyckats jättebra.
Roligt att du delar med dig.
Lycka till med skrivandet!
KRAM!!

Mallis in real life sa...

Den där leksakslådan ser toppen ut. Jag ska snart inreda Marlons rum och en sådan vore kanon där.

Skönt att få bort julen, nu väntar vi på våren.

God Fortsättning. Kram

Annika sa...

VAD bra det ser ut, Saltis!!
Jag har ju varit hemma hos er så jag vet att ni har det lite trångt. men ni gör det bästa av vad ni har. Skitfint!!
God fortsättning!!!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Katarina,
tack! Jo, jag är nöjd. Det blev mycket färre saker ute som "skräpar" och det är lättare att plocka undan efter att Lill.Skruttan lekt.
Kram!


Trillingnöten,
ja det är lite trixigt att fixa det bra när man bor trångt. Försöka hitta lösningar som fungerar utan att det känns som om man bor i en lagerlokal. Hah jo M tycker det ska bli skönt att gå till jobbet. Inte enbart för att det var jobbigt att vara "ensam hemma" med Lill-Skruttan även om det kan vara påfrestande det med, men kanske mest för att stressen kring jobbet då kan lugna ner sig lite. När han faktiskt kan jobba...! ;-)
Kramar!


Karin,
detsamma till er! Såg att ni haft ett bra Nyår! :-) Jo jag har fått den äran att få adressen till I´s blogg. Kul tycker jag!
Och ja hemmet ja, vi försöker som sagt med de medel vi har. Leksakslådan är superbra!!! Verklligen! Jag gillar att man kan använda ytan ovanpå och ändå dra ut lådan, till skillnad mot om man köper en låda med lock.
Många kramar!!


bettankax,
ja det har hittills gått över förväntan faktiskt. Att få in det mesta vi behöver här.
Tack!
Kram!


Mallis,
ja den är verkligen toppen! Om du har ett helt rum till Marlon så kan du ju bygga ut kring lådan också. Det finns fler förvaringsmöbler i samma serie!
Och ja nu vill vi inte ha julen kvar längre nu vill vi framåt. :-)
kram!


Annika,
tack! Jo det är trångt här och mycket som ska rymmas. Så bra förvaring är verkligen A och O tycker vi. Man vill ju helst att det ska se hyfsat ut också eftersom vi är nästan 99% av vår vakna tid just i vardagsrummet. Nu känns det faktiskt rätt bra. Lite mer städ och rens skulle behövas men det skulle det alltid ho oss hahaha! ;-)
Kramen!!!

Malin sa...

Gott Nytt År!!
Kikar in här i din blogg rätt ofta, men är lite dålig på att lämna fotspår efter mig =)
Vad kreativa ni är som lyckas få till det så bra på den lilla ytan ni har! Ser riktigt bra ut tycker jag!
Kram

Saltistjejen sa...

Malin,
ingen fara! Jag känner faktiskt igen dig tror jag! :-)
Och visst är det roligt att "se" er som läser ibland men känn inget tvång att kommentera!
Tack också för dina fina ord om vårt hem. Vi försöker så gott vi kan. Just nu trivs vi riktigt bra!:-)
God fortsättning på Nya Året också!
Kram!

Anonym sa...

Tycker ocksa att ni har möblerat lägenheten jätte fint! Har själv bott trangt i manga ar och vet att det inte alltid är lätt att möblera funktionellt!
Jag har säkert missat det, men vad är det du skriver? Lycka till iallafall!
Kramar, Lisa

Saltistjejen sa...

Lisa,
tack! ja det är ju en konst detta att inreda och leva på liten yta! :-)
Jag skriver just nu en review artikel på jobbet. Det är alltså en slags sammanställninga v den senaste forskningen (litteraturstudie) och i mitt fall handlar det om pre-implantation development, alltså vad som händer i det mycket tidiga embryot innan det fäster i livmodern.
Kram!

Pettas sa...

Jag tycker verkligen om lampan ovanför tv-n. Tjusig, som ett konstverk. Man får vara uppfinningsrik när man bor trångt:).
Ni har fått ihop det hela på ett stilfullt sätt.

Saltistjejen sa...

Pettas,
tack vad gullig du är! Ja jag gillar också lampan. Den fungerar verkligen både som en ljuskälla och som en "tavla". Väggen ovanför TVn blir helt klart lite mindre kal med lampan på plats! :-)

Anna, Fair and True sa...

Det ser ju jättebra ut, inte alls för inklämt eller plåttrigt ut!

KARLAVAGNEN sa...

Så snyggt ni har det hemma hos er!
Gott Nytt År!

olgakatt sa...

Nu har vi inte bara likadana stolar utan även en byrå, fast vår är i ekfanér! Med IKEA känner man sig hemma överallt.
Ni är jätteduktiga på att få ihop det både snyggt och så praktiskt det bara går!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
tack! Haha, liiite plåttrigt kanske det är men med tanke på hur mycket vi yckats få in på vår lilla yta må det vara hänt. ;-)


Karlavagnen,
tack!
Gott Nytt År till dig och Nisse också! Hoppas nu att Italien blir riktigt bra!! :-)
Kram!


olgakatt,
haha ja Ikea gör att man känner sig hemma oavsett var man bor...! ;-) Vi har ju exakt likadana byårer då för de förra vi redan hade i sovrummet (ej på bild här) är ju i ekfanér! :-)
Kramar!!

cecilia sa...

Jag tycker ni har det jattefint!!
Kram

Saltistjejen sa...

Cecilia,
tack!:-)

Lia sa...

Men visst är det kul när man kommer på lösningar för sitt hem, som underlättar i vardagen!? Jag tycker att det är fantastiskt att ni lever så bra på den yta ni har, och får plats alla tre! Er utsikt går ju heller inte av för hackor =)
Lycka till med jobbet; dead lines är rätt bra att ha ändå, så det blir något gjort! Kramar i massor

Saltistjejen sa...

Lia,
ja det är verkligen som att spela tetris lite grand haha! ;-) Man blir väldigt glad när man kommer på ngn ny ösning som kan förbättre både funktionaliteten och samtidigt få det att se hyfsat snyggt ut. Och jo det här med liten yta; man vänjer sig till viss del. Även om de är svårt att tro för någon som bor stort eller större. Själv hade jag aldrig kunnat föreställa mig att jag skulle bo med man och barn samt två katter på en yta som är dryga 40 kvadrat! När vi bodde i Stockholm hade ju jag och M en lgh på ca 64 kvadrat och då var vi ensamma!
Tack för jobb-lycka-tillet också. Det lär behövas. :-)
Kramar!

Anne-Marie sa...

Att möblera så att det ser trevligt ut när man har det trångt är knepigt. Ni verkar ha lyckats väldigt bra tycker jag. :) Jag minns en del av HGTVs program där de gjorde helt fantastiska lösningar för små utrymmen. KRAM!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
tack vad gullig du är!
Ang HGTV har jag hört talas om det men faktiskt aldrig kollat. Nu har vi ju inte Cabel längre så jag gissar att det inte går nu heller. Men man kan kanske se sådant på nätet?
Kram!

Moa sa...

Hej Saltistjejen, jag har precis börjat läsa din blogg :) måste säga att jag tycker er lägenhet är himla fin och eran dotter är så söt!
Även om jag bara är sjutton så tycker jag det är jätteroligt att läsa din blogg för jag vill själv flytta till USA när jag blir äldre ! :)
tack för en bra blogg!

Saltistjejen sa...

Moa,
hej vad KUL att du hittat hit och gillar att läsa!! :-) Roligt också att du "visar" dig genom en kommentar! Jag blir glad av sådant. Tack också för dina gulliga ord. Hoppas din dröm går i uppfyllelese så du kan få testa att flytta till USA. Om så bara för ett tag. Har dun funderat på att plugga här? Det är ju ett bra alternativ ifall du skulle vilja prova på att bo här hyfsat snart. Och det är enklare med visum och så jämfört med om man ska arbeta här.
Kram!

Västmanländskan sa...

Smarta lösningar! Compact Living är verkligen inte det lättaste.

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
tack! nej det är lite småklurigt det där att få funktionaliteten att gå ihop med ett något sånär "snyggt" hem. och med snyggt nu menar jag inte designat uta mer "inte-se-ut-som-lagerlokal".... ;-)

Moa sa...

Ja, jag har funderat att plugga, ville åka på ett high school år först men sen insåg jag att jag skulle bli tvungen att gå om gymnasiet här i sverige och då tänkte jag att jag hellre kan vänta två år och sen åka dit! Var det svårt att flytta till USA för din del, alltså med till exempel visum, bostad osv? jag har försökt hitta fakta om sånt, men det är så himla svårt! tacksam för svar, kram Moa

Saltistjejen sa...

Moa,
ja du kan ju alltid se om du kan gå t ex ngn Collegeutbildning här? Jag ahr ingen aning om hur det fungerar med pengar men gissar att man kan söka lån från CSN för det?
För vår del var det inte svårt att flytta hit eftersom våra resp arbetsplatser hade ordnat visum för oss när vi kom. Men det KAN vara svårare att få sådana visum och t ex arbetstillstånd än vad det är att få visum för att studera. Så jag skulle rekommendera att du provar det först med tanke på att du är så ung än också. Jag vet att det också är enklare att komma som t ex Au pair eftersom man då går via ngn organisation och jag gissar att de fixar visum och så åt en då? Tyvärr vet jag annars inte så mycket om detta med olika typer av visum eftersom det är en riktig djungel. Vi ska nu ansöka om Green Card och det känns otroligt kompicerat och svårt att försöka få ngn rätsida på.
Jag hoppas du kan få reda på ite mer från din skola eller om du hittar ngn utbildning här i USA som du är intresserad av, så kanske du kan maila den skolan och höra?
Lycka till!!!

Bejla sa...

Vilka lyckade köp!! Lampan passar ju jättebra in, och superpraktiskt med den kombinerade förvaringen och skrivbordet. Den kommer lilltjejen få mycket roligt ut av, med möjligheter för att, som du skriver, pyssla osv. :-)
Och ditt jobbande, ja det har jag ju tjuvläst och vet redan status på. ;-)

Saltistjejen sa...

Bejla,
tack! ja den där leksakslådan var riktigt bra! Den sväljer dessutom mycket av de skrymmande leksaker hon har!