onsdag, februari 05, 2014

Födelsedag i luften

Nu är det redan en vecka sedan jag anlände till Paris. Jag flög ju dit på min födelsedag förra tisdagskvällen, och eftersom jag flög Air France (business class) fick jag en riktigt god födelsedagsmiddag. Flygplansmat är ju annars inte sådär väldigt imponerande när man flyger "som vanligt", men business class är helt klart ett bra snäpp upp på alla vis. Och vad gäller maten så är Air France otroliga! Det är nästan som att gå på restaurang.  Vit linneduk, porslin, tygservetter, riktiga bestick (inget plast där inte) viner som en sommelier har valt ut till att passa de olika rätterna man kan välja på (fast den här gången drack jag bara perrier). Och själva måltiden består av flera rätter. Först en liten "snack" vilket är ungefär som en liten förrätt. Sedan själva förrätten, sedan sallad och soppa, och så varmrätt, dessert samt såklart franska ostar. Allt dessutom otroligt vällagat och GOTT!

Menyn man får när man gått ombord på planet är som en liten bok

Här är middagen

Min förrätt bestod av Champagne foie gras terrine, poached shrimp with mayonnaise cream sauce and coconut-fig chutney on cranberry-raisin bread

Varmrätten jag valde var Pan-seared tournedos of beef with burgundy-style butter, buttered flat beans and mushroom risotto. Självfallet var köttet perfekt stekt (de frågar innan om man vill ha det medium, rare eller well done). Desserten och ostarna på sidan om.

Eftersom de val man har i huvudmenyn inte verkar tillräckligt finns även "Today's Suggestion" som man också kan välja om inget i vanliga menyn verkar tilltala ens smaklökar... 
(Den röda diskreta texten är kockens namn)

Vinerna presenteras såklart detaljerat. och självklart finns en champagne, och sedan både vitt och rött vin (här syns bara det vita men de två röda presenterades på sidan efter)

Okej, så att flyga såhär är verkligen ingen konst! Det är rena rama lyxen. Att man dessutom kan reglera sin stol så att man sitter riktigt bekvämt plus att den senare på kvällen då man vill försöka sova kan fälla den till en"säng" gör det synnerligen enkelt att ta sig över Atlanten. Så för min del var det okej att spendera min födelsedagskväll ensam på ett plan på väg till Europa. Även om jag självklart allra helst varit med familjen, men som sagt en sådan här flygning känns inte alls jobbig. Dessutom passade jag på att se filmen "The Butler" vilken var väldigt bra! Om ni inte sett den rekommenderar jag den verkligen.

12 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Jag har rest så en gång över Atlanten, dock med British Airways men det var inte fy skam det heller!

Desiree sa...

Så skönt att ni iallafall får flyga business då ni flyger över atlanten. Helt rätt. Även om det kostar företaget så vinner de så mycket på det. På det här sättet finns det ju en chans att iallafall få sova lite så att du kommer fram något utvilad och därmed blir mer effektiv.
Låter som en väldigt god middag. Inte så kul att behöva resa på sin födelsedag men med en sådan här god middag och en bra film så blir det ju lite plåster på såren.
Jag har sett The Buttler och det var en bra film håller jag med om.
Kram!

Marianne sa...

Business är toppen! Då när jag jobbade på Företaget reste jag också alltid business, och över Atlanten har jag blivit uppgraderad några gånger. Helt underbart är det.

TUR att du fick det så fint på din födelsedag!

Kramar!

Saltistjejen sa...

Anna FT,
haha nej visst jag tror alla flygbolag har bra business class. Fast när jag flög Delta hem så måste jag säga att just MATEN var det skillnad på. Trots att Deltas mat var BRA så var det inte riktigt samma klass som AF. :-)


Desiree,
Ja det är guld värt att kunna sova hyfsat på en sådan flight. Särskilt som man vet att tiden som väntar när man kommer fram lär bli otroligt intensiv.
Kram!


Marianne,
Ja visst är det lyxigt! Så otroligt skönt med mycket utrymme, fällbar stol och bra mat. :-)
Kramar!

Sahra sa...

Håller med om att am bolag inte håller samma klass. Men sas är super. De delar också ut en 'bok' meny, har sommelier, flera rätter, smakfullt serverat. Och sängarna riktigt nice. Alla flygresor över sex timmar ska flygas i business :)
Kram

Pia Han Lindberg sa...

Visst ar det stor skillnad att flyga business, man kanner sig nastan helt utvilad da man landar och maten ar verkligen bra (plus viner). Nu har jag bara provat Emirates Business men kan tanka mig att det ar ungerfar samma pa alla storre flygbolag.
Later som en hektisk men intressant resa, men visst ar det alltid skont att komma hem igen!
Kram!

Annika sa...

Ja men gud vad bra att du fick flyga business!!! HURRA för det!!
Så glad för din skull. OCH vilken MAT!!! MUMS!!
Jag har bara blivit uppgraderad till business en enda gång i livet, det var med SAS fr KPH-DC.
Det var härligt!! HÄRLIGT!! minns det än! OCH att jag blev uppgraderad är helt otroligt eftersom jag hade en femårig Karolina med mig!! Men där satt vi och mös!!!Varenda ggn hoppas jag att det ska hända mig igen, men det har aldrig hänt. OCH no way att jag betalar så mkt som det kostar :-) På sin höjd kan jag pynta för economy extra, men inte mer.
Flög du business hem också?
GUD vad härligt att du fick åka dit så. DÅ hade tom jag kunnat SOVA ombord.
Kramar!!!!

Saltistjejen sa...

Sahra,
aha, så SAS är också jättebra på business. Jag gillar faktiskt SAS överlag ven för ekonomiklass. De är alltid väldigt trevliga och hjälpsamma. Ja, förutom den där gången jag råkade ut för en riktig B-tch vid gaten i Köpenham. HON var verkligen inte trevlig. Alls. Men i övrigt har jag varit nöjd. MEN visst är det enorm skillnad att flyga ekonomi och business. Tyvärr skulle vi aldrig någonsin ha råd att betala de priserna det kostar att flyga businessklass privat. Det är tillräckligt att punga ut vad det kostar att flyga ekonomi för vår del. ;-)
Kram!!


Pia,
Ja det är verkligen som en annan värld! Och då är väl ändå First Class ÄNNU bättre vad jag har förstått!!! :-0
Kan gissa att Emirates business är väldigt lyxigt!
Resan var otroligt intensiv och jag försöker hämta mig än. Samtidigt om jag försöker jobba ikapp det jag inte hann då jag var där haha! Men det var verkligen roligt och nyttigt att jag fick chansen att åka!
Kram!


Annika,
ja, policyn i företaget är att om man gör transatlantflygningar så är det business som gäller. Vilket är otroligt skönt. Som Desiree nämnde här ovan så gör det också att man faktiskt kan sova på planet och vara mer utvilad när man kommer fram vilket är nödvändigt mer eller mindre, för att man ska orka med att jobba på den nivån man gör då.
Härligt att du blev uppgraderad en gång. HA, sådant har aldrig hänt mig och jag undrar alltid OM det nånsin ska hända. På vilka grunder de uppgraderar en. OM man inte har tusentals poäng eller såå redan, men det har man ju sällan om man inte reser enormt mkt i jobbet.
KRAM!!

Syster i söder sa...

Wow! T o m jag som är flygrädd blir lite sugen... Kram!

Saltistjejen sa...

syster i söder,
haha :-)
Ja tänk även du skulle nog kunna tänka dig att flyga så.

Suzesan sa...

Skönt med lite lyx i vardagen det förtjänade du. Glad för din skull.'

Oj vilken härlig resa. Ju helt okey att fira födelsedag då. SÅ! Skulle klart kunna kosta på mig att flyga business på lång resa. Oj så skönt för dig som var i farten och med liten bejbi i magen. Kunna sträcka ut rejält.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja det var otroligt lyxigt! :-)
Fast själv hade jag inte betalat det priset som det ändå kostar att flyga business....
Kram!