måndag, februari 10, 2014

Söndag på Children' s Museum of Arts

Igår söndag, var Lill-Skruttan bjuden på 5-års kalas som skulle vara på Children's Museum of Arts här i staden. Jag har hört och läst om detta museum men vi har faktiskt aldrig tidigare besökt det. Troligen för att det ligger lite avigt till från oss sett (nere på West Side ganska nära Holland Tunnel) så vi har helt enkelt aldrig kommit oss för att ta oss dit tidigare. Det var iallafall väldigt bra om man har barn som tycker om konst av olika slag och jag rekommenderar verkligen ett besök här! I ett av rummen fanns det flera olika "stationer" där man kunde göra olika saker, skulptera, måla, göra kollage etc. Sedan fanns det runtom i muséet också mer ledda workshops i olika material.

Innan kalaset började var alla inbjudna gäster välkomna att komma dit för att själva gå runt på muséet utan att ens betala inträdesavgift. Vi kom dit runt 40 minuter innan kalaset skulle börja och det var roligt eftersom Lill-Skruttan då tillsammans med födelsedagsbarnet (som också redan var där) hade väldigt kul. En sak de deltog i (något de alldeles själva måste ha kommit på att de ville) var en workshop för barn (från 5 år) där man skulle göra sitt egen "Lichtenstein-tolkning". För er som inte känner till det så är Roy Lichtenstein känd för sin "pop art".  Den här workshopen gick ut på att barnen skulle välja två bilder från olika serietidningar och sedan komponera sin egen bild på liknande vis som just Lichtenstein. Kanske lite överkurs för en 5-åring, men alla barnen verkade ta sig an uppgiften med stor koncentration.


Att välja serietidningsbild var inte helt lätt

Men till slut valdes två stycken olika bilder

Sedan skulle de färgade pappren klippas och limmas fast

Slutresultatet!

Just sådana här aktiviteter är något Lill-Skruttan tycker om. Och som förälder boende i NYC, en stad som har hur många museum som helst inom de flesta olika områden, är det fantastiskt att man har tillgång till så otroligt mycket. Tyvärr är väl både M och jag ganska dåliga på att verkligen använda oss av det enorma utbud som finns i denna stad. Men när man väl kommer iväg inser man att man borde göra sådant här oftare. Så vi får helt enkelt försöka bättra oss...!

10 kommentarer:

Martina sa...

Stora tjejen! Vad hon har vuxit nu igen!
Det är en riktig liten konstnär din dotter.
Kramar

Steel City Anna sa...

Oj vad kul det verkar. Det blev ju jättefint! Härligt med barn som kanske inte tänker så mycket på om nåt är för svårt utan bara provar.

Steel City Anna sa...

Hon har tagit upp färgerna från seriebilderna också, fick hon hjälp med det eller kom hon på det själv? Blev väldig fint komponerat.

Steel City Anna sa...

Hon har tagit upp färgerna från seriebilderna också, fick hon hjälp med det eller kom hon på det själv? Blev väldig fint komponerat.

Desiree sa...

Vilket underbart kalas. Vilken idé att ha kalaset på ett museum. Hade de bokat något rum sedan där man bjöd på kalasfika eller hur funkade det? Låter som en toppen idé att få gå runt först och få kolla på utställningarna och delta i olika aktiviteter som denna. Spännande och kul! Har aldrig ens tänkt tanken på att man kan ha kalas på ett museum. E ser väldigt koncentrerad ut där hon försöker välja bilder. Det här tycker jag låter som ett toppen koncept.

olgakatt sa...

Underbart att ta till vara ungars kreativitet på detta sätt samtidigt som de introduceras i konstvärlden.Då blir det aldrig så märkvärdigt och "fiiint" längre fram. Gudsonen och jag har en planering att åka till Børnehuset på Louisiana litet längre fram i vår. Hoppas han gillar det, vi har pratat om det och han verkar tänd.

Saltistjejen sa...

Martina,
ja hon tycker verkligen det är roligt med konst i olika form det gör hon.
:-)
Kram!


Steel City Anna,
javisst är det kul! Jagblir sugen jag med när jag är på sådana ställen. Att börja pyssla, måla eller så igen. Och ang färgvalet så tror jag inte hon tänkte på det alls utan valde färger hon gillade. :-)


Desiree,
ja det var ett väldigt bra kalas. Själva kalaset hölls sedan i ett "eget" rum. Där var också olika aktiviteter och den gemensamma var att göra egna maskeradmasker.
Kram!


olgakatt,
javisst är det roligt att de får göra sådant här och utgå från sin egen kreativitet även om det är ledarlett. Låter som om ni kommer få det roligt om ni kommer iväg till Louisiana.
:-)

Emma sa...

Vilket underbart ställe. Och vad stor fin och konstnärlig hon är!

Anonym sa...

Vad konstnärlig E är. Bilden blev jätte fin. Hon ser väldigt stolt ut...hehe ;-) Vilken kul idé att ha födelsedagskalas pa ett museum. NYC har mycket att bjuda pa, men det blir ju oftast sa att man inte använder sig av det stora utbudet.
Kramar, Lisa

Saltistjejen sa...

Emma,
Tack! Och ja det muséet lär vi besöka igen. Jag gillar att det var en bra blandning på saker man kunde göra själv och sådant de hade ledare som hjälpte barnen med.
Kram!


Lisa,
Visst är NYC stort och har hur stort utbud som helst. Men det är lätt att glömma bort i sin egen vardag. Tyvärr, Vi borde bli bättre. Här är också vanligt att ha kalas utanför hemmet. Eftersom alla bor så trångt. Jag har nog faktiskt aldrig varit på barnkalas hemma hos någon tror jag.
Kram!!