onsdag, oktober 21, 2009

Fredagstema - höstkänslor

Dagens Fredagstema (Show and Tell) handlar om hösten. Erica i Piteå är fortfarande värd för temat. I år har jag inte riktigt känt så mycket på hösten än. Inte sådär på riktigt. Mer än att jag sett att träden börjat byta färg och att de vanliga temperaturväxingarna är i full gång. Ena dagen närmare noll och nästa dryga tjugo grader. Regn och rusk var det ju i helgen. Men vi såg en del fina höstfärger när vi körde bil i söndags. Och nu denna veckan har det ju varit runt 18-23 grader och otroligt fint. Nästan så det känns mer sommar än höst. Förutom ljuset och färgerna då.

I detta inlägg tänkte jag dock skriva lite och framförallt visa lite bildmaterial från vår förra höst då vi var en långhelg i en stuga vid Bear Mountain State Park lite norr om NYC (nära Hudson River). Jag minns att jag aldrig riktigt skrev om vår helg där när det begav sig mer än det här pyttelilla. Hade nog inte tid eller ork att göra det då, eftersom jag just då var inne i min "inte-sova-om-nätterna-men-ändå-arbeta-heltid-koma". Men här kommer nu bilder från den helgen. Den var så underbar på alla sätt och vis att det är synd att inte visa bilder. Och nu passar det så bra när det är Hösttema.

Det är dessutom nästan exakt ett år sedan på dagen. Vi var där runt den 20 oktober och hade ett fantastiskt höstväder! Färgerna här i nordöstra USA är helt otroliga på hösten! Fantastiska. Särskilt slås jag av att det är mer rött än i Sverige där gult och orange alltid dominerar stort. Här upplever jag färgerna som starkare och klarare men framförallt med större nyansskillnader. Det måste bero på att det är andra träd här än de i den svenska floran som jag är mest van vid. Vi har ju i Sverige t ex mycket björkar i vår lövskog vilket främst ger gula löv. Här finns många typer av lönn i skogarna och detta tror jag är en bidragande orsak till de olika röda nyanserna man kan njuta av på hösten.

Här kommer bilderna:

Bilresan till stugan. Bear Mountain ligger ungefär 1 timmes bilfärd norr om NYC. Väldigt nära Hudson River. Här finns en hel del vandringsleder och sjöar. Det är väldigt vackert att köra bil i detta området också. Bl a ligger "Seven Lakes Drive" i närheten. Här ovan är några höstvyer sedda inifrån bilen. Den nedersta är när vi kör den allra sista biten till själva stugan. Vägen gick då genom en otroligt vacker lövskog som skiftade i alla möjliga nyanser av guldigt grönt till sprakande rött.


För ett par år sedan var jag här med ett par vänner en helg på sommaren. Den berättade jag lite om i ett tidigare Fredagstema. Då vandrade vi upp från till toppen av Bear Mountain.
Nu tog vi latvägen och körde upp med bilen. Högst upp finns ett utsiktstorn som man kan gå upp i. Man har då magnifik utsikt ut över Hudson River.



En av dagarna åkte vi till den närbelägna "Konstparken" Storm King. Detta var en helt underbar park att promenera i. Höstfärgerna förstärkte ytterligare konstupplevelsen också. Men jag kinns att vinden var bitande kall trots att solen faktiskt värmde något.


Alla konstverk är utspridda på strategiska ställen i Parken. Jag tycker mycket om att uppleva konst ihop med naturen på det här viset.


Parken var stor och hade både flackare delar, men även väldigt kuperade områden och mycket skogspartier runtom. De olika skulpturerna kunde vara väl synliga som de jag visat i dessa foton ovan, men en del av dem (de som stod i skogen) var nästan skymda helt och smälte samman med vegetationen.


Här är själva stugan som vi hyrde. Den och en närliggande stuga donerades en gång till Rockefeller University, och man kan som anställd anmäla intresse för att hyra stugan under sommar-höst. Då får man vara med i ett lotteri där de drar vilka som kan få tillgång till stugan under säsongen. M gjorde detta förra året och hade turen att bli dragen först. Vi valde då en hösthelg eftersom min Due Date var i slutet av juli. Ett otroligt bra val måste jag säga, för det var inte så mång som var intresserade av hösten så vi kunde stanna torsdag - söndag utan problem.


Stugan är liten. Två sovrum, ett vardagsrum samt ett kök. Men den underbara altanen gör att man får ett extrarum. Det blev dock väldigt kallt på natten så man kan inte vistas på altanen då. Även inne i stugan blev det kallt på nätterna. Det är dåligt isolerat. Men det gjorde ju morgnarna desto mysigare när man fått igång elden i öppna spisen igen efter att den brunnit ut under natten.



Detta var ju innan vi fått Tazo, så vi ville inte lämna Lipton ensam hemma såpass länge utan tog med honom till stugan. Han gillade inte bilfärden något vidare, och första timmarna tillbringade han bakom soffan feg som han är. Men efter det vågade han sig ut mer och mer i stugan och blev inte lika skrämd av farliga saker som flugor, spindlar eller fåglar som hördes osh syntes utanför fönstren...


Ena dagen promenerade vi mest runt i själva Bear Mountain State Park. Som så många andra liknande parker här i USA så är det väldigt tillrättalagt. Man kunde därför enkelt gå där med barnvagn eftersom de flesta gångvägarna var asfalterade!


Det var otroligt vackert. Vi promenerade runt ena sjön samt även längs en gångväg som gick högt ovanför Hudson River. Höstfärger överallt.


Sjön låg nästan spegelblank.


En dag körde vi mest runt med bilen för att se oss omkring. Eftersom vi sällan har tillgång till bil vill man gärna passa på när man hyrt en bil över ett par dagar. Vi körde då uppåt och inåt landet mot Mohonk. Otroligt vacker natur med kuperat landskap. Vi hade egentligen tänkt att stanna till vid den lyxiga restort som ligger i Mohonk för att titta lite, men hittade inte dit så vi skippade detta. Såhär ser det ut där. Men vi stannde till vid en annan utsiktsplats där dessa bilder togs.


Detta var som sagt en härlig helg. Framförallt minns jag den som otroligt mysig eftersom vi var tillsammans som familj utanför staden i ett par dagar för första gången. Vår första semester skulle man kunna säga. Och det var helt underbart. Självklart spelade det in att hösten verkligen visade sig från sin allra vackraste och bästa sida också. Och att stugan låg mitt i detta hav av färg så i vilket fönster man än kikade ut möttes man av det vackraste av vackra.


Lill-Skruttan var ju så liten då. Iallafall tycker jag det idag när jag ser på bilderna. Eller vad tycker ni? Bara ett år sedan och så oerhört mycket som hänt.
Så mycket hon växt och utvecklats.


Här är ett par av träden alldeles utanför husknuten.


Sist två små filmer från stugan. Den första är på Lipton efter att han alldeles nyss fått komma ut ur sin transportväska. Som sagt han är rätt feg vår äldsta kisse....
Som jag skrev tidigare i inläggt sprang han in bakom soffan och kom inte fram förrän många timmar senare.

Lipton - fegiskatten



Den andra är från en av morgnarna när vi äter frukost framför brasan och M myser med Lill-Skruttan. Även Lipton är med en snutt och han har blivit klart modigare än han var i början.

22 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

åh så fina bilder, vilka vackra höstbilder! Ska kolla filmerna senare - vad tar tiden vägen lilla skräbban som nu är stora damen! Jösses!

Annika sa...

Vilka underbara bilder, träden är verkligen RÖDA, härligt!

Elna sa...

Vilka härliga bilder, ser verkligen ut som vykort dina bilder! Helt underbart. Vilken gullig film också, visst händer det otroligt mycket på 1 år! Håller på att packa det sista nu inför min resa till Canada och något jag är nyfiken på är just hur hösten ser ut där!

Annika sa...

Visst är hösten underbar här!
SÅ otroligt många vackra löännar som get så vackra färger!
Men det ger bokar o andra lövträd också!
Härligaste tiden på året är nu.
Vilken mysig stuga!! Hoppas ni kan låna den fler ggr!
Ska kolla filmerna sen.
Nu ska jag ut och gå!!
Ha en fin helg!!
Jättekramar från ett milt men mulet DC!!

Desiree sa...

Vilken mysig hösthelg ni hade där förra året! Wow ser helt underbart ut. Vad liten lillskruttan ser ut. Oj vad hon har vuxit, förändrats och utvecklats på bara ett år. Men det går ju snabbast i början. Vilken tur M hade som drog en sådan lott så att ni fick denna weekend däruppe. Ser som sagt otroligt vackert ut. Vilken naturupplevlese. Hösten och alla dess färger är mäktigt här mer än i Sverige. Jag gillar verkligen den amerikanska hösten. Ha en skön och fin fredag och helg och hoppas att du känner dig betydligt piggare idag och att ni allihop får hålla er friska.

Kram

Taina sa...

Vilket underbart ställe Saltis! Bear Mountain. DET måste jag tipsa Jonas om. Och visa alla fina bilder.

Skrattade åt videosnutten med Lipton. Hahahaha, en liten fegis. Undrar vad han skulle göra om han såg en livs levande mus?

Men guuuuuuud vad söt Lill-Skruttan var. Det är hon ju fortafarande, men jag har inte sett henne så här liten.

Det såg ju ut att vara en riktigt mysig stuga. Nu blev jag sugen på att elda i vår öppna spis!

Ha en mysig helg!

Kramar!!!

Anonym sa...

18-23 grader. Jag tror att jag skall flytta till dig :-) . Jag har njutit av dina fina bilder. Kanonfina!

Trevlig helg.
Kram

Fritt ur hjärtat sa...

Ja kära nån så liten hon ser ut. Så fort det går. Jag gillar höstfärgerna, du visra otroligt vackra bilder!
Trevlig helg.

Saltistjejen sa...

Karlavagnen
tack! Ja det var en jättefn helg och stuga. Och tjejen har verkligen vuxit sedan dess haha!
Kram!


Annika,
ja visst är den! Jag gillar hösten här mycket.
Kram!


Elna,
tack vad gullig du är! Det är lätt att få fina foton nör man har så vackra motiv. :-)
Och ett år är mycket i en bebis liv, men man glömmer verkligen snabbt själv.
Jul att du ska till kanada! Hoppas du får det riktigt bra där. Gissar att hösten där är vacker.
Kram!

Stef sa...

Vilka fina bilder! Det är jättefint i usa på hösten, helt klart min favorit årstid där!

kramar

Anne sa...

Mmmmmm, så superfina bilder. Vilken bra tidpunkt att spendera en långhelg i de trakterna, ser väldigt rogivande ut och mycket vackra omgivningar. Nämen vad liten hon är, har det verkligen bara gått ett år.... Det känns som evigheter sen hon såg och var sådär liten, tänk vad mycket som verkligen händer på bara ett ynka år! Nästan lite skrämmande hur otroligt mycket som händer på så kort tid.
Ha en bra helg. Kram!

Erica Pettersson sa...

Vilka otroligt fina höstbilder! Det verkar vara riktigt vackert där på hösten :D DÄR skulle jag gärna tillbringa ett par dagar tillsammans med min kamera!

Hoppas att du får en bra helg!
MVH /Erica

Saltistjejen sa...

Annika,
ja hosten ar verklgien vacker och njutbar har tycker jag. jag tycker mer om hosten har an i Sverige. Bade vadermassigt och temperaturmassigt. Dessutom ar fargerna an mer slaende och starka har. Stugan var super! Man lottas ju sa det galler att dels anmala intresse och sedan att bli dragen i lotteriet.
Kram!!


Desiree,
ja den helgen var underbar! Och Lill-Skruttan var saaa liten. Hoppas att du har en riktgit bra fodelsedag nu!
kramar!

Saltistjejen sa...

Taina,
ja det är fint här, Längs med Hudson River överhuvudtaget tycker jag! Jag tror J skulle gilla att åka runt här. Dock vet jag inte hur det är med fisket....
Sedan hade jag glömt att du ju började läsa bloggen efter det att Lill-Skruttan var "stor". Alltså itne hennes första bebismånader. Men visst har de hänt mycket sedan dess.
Kram!!!

Saltistjejen sa...

Maisoui,
ja men nu är det kyligare igen.
Tack! Kul att du gillade bilderna.
kram!


Fritt ur Hjärtat,
visst går tiden fort och visst händer det mycket med små barn på kort tid. Tack för att du tyckte om bilderna! Hoppas din helg blir bra den också!
Kram!


Stef,
tack!! ja hösten här är väldigt mysig och vacker.
Kram!


Anne,
visst är det ne superbra tid att få vistas ute i en stuga i skogen...! :-)
Och ja så liten var hon för ett år sedan. Svårt attminnas det nästan. Så mycket har hänt sedan dess. Ni kommer snart märka av hur snabbt föändringarna sker! :-)
Kramar!!!


Erica Pettersson,
tack! Ja du skulle nog stortrivas här unde hösten med din kamera! Otroligt vackert.
Tack också för dina bra och inspirerande höstteman!!
Ha en fin helg!
Kram!

anna of sweden sa...

Åh, så många fina bilder. Både på natur och bebis.

Hur är det med er? Är ni friska och krya nu?

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vilka fina bilder! Och fina collage! Jag har fortfarande inte fått ändan ur vagnen och skapat något... Coola konstverk i bilderna från den där parken också!

Jag tänkte också på det idag, att det inte är lika många RÖDA träd här. Antar att det är som du också var inne på, färre träd av just den sorten. Mycket ljusgult istället.

Smart system med hyra av stugan. Känns både rättvist och smidigt att lotta ordningen på bokningarna.

Ella var verkligen liten då! Men sig lik tycker jag! :)

Kram!

Fröken Anki sa...

Åhh vilket härligt inlägg! Låter verkligen som en mysig höstsemester. Det är så fint här uppe i nordöstra delen av USA tycker jag. Hösten blir verkligen färgsprakande med alla lövträd som skiftar färg. Som du skriver så beror det nog på att det finns många fler sorter än man är van vid i Sverige.

Vi har aldrig varit till Hudson River Valley, men vi får nog försöka ta oss dit nån gång. Har förstått att det ska vara väldigt trevligt där, speciellt på hösten.

Hoppas ni har en fin lördag!
kram

Suzesan sa...

Vilket härligt höstinlägg. Tänk att Lill- Skruttan varit så där liten haha. Sockersöt.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
å tack! Jo nu mår vi bra!
M hade lite känningar i halsen igår igen men de verkar borta nu. Och E var febefri igår och idag så hon är nog snart bra även om hon varit lite mer kinkig än vanligt.
Kram!!


Anna Fair and True,
ja jag gillar att man kan göra collage och Picasa har fungerat bra för min del.
Ja jag tycker också att E är sig lik från när hon var liten bebis, men med än mer sitt eget utsenede nu.
Kramar!!


Fröken Anki,
tack så mycket! Vad roligt att du gillade inlägget. Semestern var super men tyvärr fick vi inte möjlighet att göra om den iår. Kanske nästa höst?
Ni skulle säkert gilla Hudson River Valley. Det finns jättemånga mysiga ställen där och vacker natur. Gillar man att vandra finns äve vandringsleder.
Kramar!


Suzesan,
tack! Ja tänk så liten ahr hon varit, men jag har nästan glömt hur det var. Trots att det var så nyligen ändå.
Kramar!!!

Petchie75 sa...

Vilka underbart vackra höstbilder!! Och jättekul att höra mer om er stughelg, jag kommer ihåg när ni var iväg. Och lilla Ella-bella som är så LITEN - visst har hon växt och utvecklarts något enormt det senaste året! Kul med en liten återblick!
KRAM!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det var ju ettt ag sedan men kul att du minns att jag skrev om den helgen. Alltså ATT vi skule iväg.
Tänk nu ses vi ju alldeles snart!!!!! :-)
Så roligt!!
Kraaam!