lördag, november 27, 2010

Black Friday

Idag är det den s.k Black Friday, alltså dagen efter Thanksgiving. En otroligt lugn dag måste jag säga. Både M och jag tyckte den kändes ungefär som Nyårsdagen brukar kännas. Ni vet så där lite loj och avslappnad. Ingen energi att ta sig för något speciellt utan man tar dagen väldigt mycket som den kommer. Skönt skönt! Lill-Skruttan var fortfarande inte helt kry utan har varit tröttare än vanligt med kortare tålamod. Och väldigt rinning näsa. Men det märktes mest under sena eftermiddagen och kvällen. Jag hoppas hon känner sig bättre imorgon. Hon sov även länge i morse. Rekord tror jag. När vi gick upp var klockan 10! Så även detta visade att hon inte var riktigt frisk. Efter en stund uppe kom först grannen över med lille W och senare även R med sin pappa. Det blev full rulle ett tag. R skulle sedan vidare till sin farmor och farfar, och W gick hem för att äta lunch.

Under eftermiddagen gick vi en ganska lång promenad vilket var väldigt skönt och mysigt. Först upp till 86:e gatan där vi kollade in alla som var ute i kommersen (Black Friday är en välkänd rea-dag i affärerna med många specialerbjudanden). Vi var dock endast in på Barnes and Nobles, och inte för att handla utan för att kolla lite på den nya Nooken (med färgskärm). Ingen av oss är intresserad av den, men det var lite kul att se den ändå. Sedan promenerade till 5:e avenyn och gick söderut en bit innan vi svängde in i Central Park. Där blev det stopp dels vid karusellen i södra delen av parken, dels vid ena lekplatsen där Lill-Skruttan ville gunga. Lite småfrusna gick vi sedan vidare till AQ Café och fikade innan vi promenerade hemåt igen. Staden är ordentligt pyntad nu. jag måste säga att jag älskar att promenera runt här såhär års när dekorationer och framförallt ljus av alla de slag är uppe. På husfasader, i träd, buskar och i fönster. Det lyser verkligen upp i mörkret. Och trots att New York City ju blivit vår vardag så händer det att man i vissa stunder slås av samma känsla som när vi just flyttat hit. Känslan av att man promenerar omkring i en film. Att det knappt känns verkligt att vi bor här. Att detta är vår stad. Den här staden som sjuder av liv och som ibland kan kännas nästan overklig. Sådana stunder känner jag mig så otroligt lycklig och tacksam för att vi faktiskt kom hit. Nedan är bilder från dagen.

Kompisar på besök.


Höst i Central Park


Bänkarna som gömmer sina fötter bland löven. Fridfullt tycker jag.



Vackert vid dammen.


Ängeln i höstskrud - en av mina favoritplatser i Parken



På väg åt sydväst. 
Man kan skymta de två höga husen vid Columbus Circle i bakgrunden.



Passerade den stora Karusellen. Lill-Skruttan var helt fascinerad en stund men sedan tyckte hon det var lite otäckt tror jag för hon började gråta och ville därifrån. Jag vet inte riktigt varför men tror det kan ha varit att de spelade så hög musik där kanske?



Lekplatsen i sydvästra hörnet av Parken. 
Jag gillar den för att den är såpass stor och för att man känner av NYC lite med husen en bit bort.



Fikade prinsesstårta på AQ Café.



Columbus Circle.



5th Avenue


På väg hemåt gick vi förbi den här julpyntade granen. Den står på samma ställe varje år och jag tycker den är vackrare än den vid Rockefeller Center även om den sistnämnda såklart är otroligt mycket större. Lill-Skruttan var iallfall väldigt fascinerad av den här granen!


Den här "trädgården" ligger alldeles intill vårt hus. Jag tycker det är så vackert att gå förbi här på vägen hem när det mörknat såhär års. Alla ljusen i träden och så med Queensboro Bridge i "bakgrunden".


Kvällen här hemma har sedan fortsatt i samma takt som dagen. Lugn och skön. Jag lyckades även få tid att klippa mig vilket känns otroligt skönt! Det behövdes verkligen. Nu är klockan som vanligt mycket men det gör inte så mycket eftersom det är lördag imorgon! Sådan lyx att ha en hel helg framför sig trots att man redan varit ledig i två dagar. Underbart!

18 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Christmas in New York är onekligen speciell och alldeles underbar. Älskar verkligen den tiden...
Och vilken lyx att få så många lediga dagar! Det känns verkligen att man behöver sånt ibland, bara så där! Två extra dagar en vecka gör mycket för energin!
Kram och njut!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
javisst är det lite speciellt med julkänslan i staden här. Eller ska jag kanske säga HOLIDAYkänslan. För är är det ju oerhört NOT PC att säga Christmas....!!!! ;-)
När det närmar sig jul börjar alla ropa Happy Holidays till en hela tiden. :-)
Och extra ledighet är guld värt. Särskilt i detta landet där man knappt kan stava till ordet semester!
Hoppas ni får en fin helg och en mysig första advent!
kram!

olgakatt sa...

Jag gick i People´s Park i Shanghai för ett dagar sen och fick en riktig Central Park-känsla! Den vackra parken med alla sina träd, vatten och lugn avskildhet och ändå skyskraporna runt omkring hela tiden. Men gatlyktorna i central Park är mycket finare än dom i Shanghai. Just till Central Parks jugendlyktor har jag en särskild klockarkärlek.

Så fin "trädgården" är med alla vita ljus i träden! Skönt att inte alla dekorationer är Kalle Anka-kolorerade.

Hoppas Ella tillfrisknar kvickt!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
ja jag älskar också just lyktorna i Central park. De ger den ett sådan sagolik atmosfär i skymningen tycker jag! :-)
Och nej det är många dekorationer som är långt från Kalle-Anka-kulörer också här. :-)
Stor kram!

Gitsie sa...

Hej

Har följt din blogg i över ett år, men har varit lat och aldrig lämnat någon kommentar innan. Men nu är det väl hög tid.

Jag har alltid haft ett enorm intresse för N.Y, staden fascinerar mig oerhört och den stora drömmen är att någon dag få uppleva den live. Men fram tills dess så upplever jag den genom din blogg och alla de vackra bilder du bjuder på. :)

Hälsningar Gitsie

KARLAVAGNEN sa...

Awesome! Jag har kompisar som precis kommer hem idag från NYC. Har aldrig varit där men det ser härligt ut: mina femtio minuter på JFK kutandes mellan terminalbyggnader räknas väl knappast kan jag tro!

Hoppas att Skruttisluttan kryar på sig samt att ni får en fortsatt trevlig helg!

Kram!

Desiree sa...

Det är maffigt med alla juleljusen som tindrar och den enorma granen. LIte större och lite mer av allt där borta i väster. Central park är otroligt vacker så här på hösten liksom på våren och även sommaren, ja större delen av året. Skönt att ha den där stora gröna oasen mitt i stan. Det är en häftig stad NY, med allt sitt liv, myller och tindrande neonljus. Nog har det hunnit bli eran stad nu efter så många år. Det kommer alltid vara eran stad även om ni hamnar någon annastans i framtiden eller del av er så att säga.
Have a good one.
KRam!

Saltistjejen sa...

Gitsie,
Hej vad roligt att höra att du tycker immun blogg! Jag blir jätteglad! New York är en helt fantastisk stad så jag hoppas verkligen att du får komma hit någongång i framtiden.
Kram!!


Karlavagnen,
Ja du får höra vad de tyckte. :-)
Staden är vad jag skulle säga något många antingen älskar eller avskyr. Den är bullrig och stökig men med en otrolig nerv.
Hoppas närmsta tiden för dig går bra trots allt som ska göras o fixas!
Kramar!


Desirée,
Visst har du rätt i att New York alltid kommer kännas speciell för oss oavsett vart vi hamnar i framtiden. Central Park är verkligen stadens lunga på många vis.
Ha en fin helg o första advent!
Kramar!

Annika sa...

Lyllos er som kan ata prinsesstarta i narheten! Det ar en sak som jag inte kan fa har i Colorado och alldeles for krangligt att gora sjalv! Men i sommar kommer IKEA och da kan man ju atminstone kanske fa den frusna varianten...

Den dar angeln, ja - en av mina favoritfilmer ar Angels in America med Meryl Streep och Al Pacino - angeln ar med bade i den forsta och den sista scenen!
Happy Thanksgiving,
Annika i Colorado

Anna, Fair and True sa...

Låter som en skön dag. Jag skulle också känna mig så lyckligt lottad över att bo i NYC och ändå nypa mig själv varje dag, "är det sant att jag bor här?!" :)

Det kändes konstigt att se höstbilder när vi har en massa snö här! :)

Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det är lyx jag vet! :-)
Å älskar du också Angels in America!!! jag tycker det är en av de allra bästa pjäser som filmats! Den är verkligen helt fantastisk!
Kram!

franziengland sa...

Wow, vilken julstämning! Otroligt att ni kan äta prinsessbakelser som verkligen ser ut som dem hemma, mitt i NY.
Här har halva familjen varit på (en tydligen väldigt fin och mysig) julskyltning i London, hela Oxford och Regent street var avstängda för trafik. Själv stannade jag hemma med min dunderförkylning och två barn.
Jag har också STORT behov av klippning och har denna vecka bokat tid hos en frisör någon rekommenderade. Det är typiskt en sådan där sak som är lite besvärlig när man är på ett nytt ställe, att hitta någon man trivs hos. Hoppas detta blir bra...

Marianne sa...

Just den där känslan du beskriver om att det ibland känns nästan overkligt att man bor i den här fantastiska staden, så kände jag ofta i Istanbul. När jag satt på färjan över Bosporen på morgonen för att åka till jobbet och tittade ut över de stora moskéerna och palatsen, då var det så jag ibland fick nypa mig i armen i smyg.

Hoppas nu att Lillan ska bli frisk och kry snart igen!

Kramar!

Saltistjejen sa...

franziengland.
ojojoj det lät inte roligt att ha åkt på en dunderförkylning. Hoppas du kryar på dig snart! Och ja prinsesstårtan här smakar som hemma. Men AQ Café är ju "svenskt/skandinaviskt" också. Därav en del av de "gamla godingarna" där. :-)
Julstämningen är verkligen på gång här nu. Mycket ljus och pynt överallt vilket är mysigt. kan tänka mig att London är o stprt sett likadant! :-)
Ang klippning så går jag inte längre till en frissa. hra inte hittat ngn här som inte kostar som en halv flygbiljett till Sverige så numera toppar jag mig själv. Hm, hoppas bara att det inte syns alltför mycket.... ;-)
Stor kram och krya på dig!


Marianne,
visst är det en rätt speciell känsla när man nu får den! :-) Och ja nu ikväll kändes Lill-Skruttan lite varm så ev har hon lite feber som kommer och går Hoppas hon är bättre imorgon för idag har det varit en rätt jobbig dag för oss alla.... ;-)
Kram!

Emmama sa...

Läser dina svar ovan och här är det också väldigt icke PC att prata om jul som något alla firar... Jag älskar respekt för andra och gör mitt bästa men bevittnade nyligen hur en kollega blev "pulled up" för att ha kallat en sak för "christmas parade" när det ju egentligen heter "winter festival"... Zzzz. Tröttsamt! Parken är underbar och maten från inlägget nedan ser supergod ut! Hoppas kunna fira Thanksgiving någon gång för gillar tanken bakom!

Kram!

Saltistjejen sa...

Emmama,
visst är det överdrivet. Ja tycker att man måste kunna få säga God Jul om man själv firar jul även om detta kanske blir till kollegor eller andra som inte firar. Himmel det är väl själva TANKEN som räknas. Jag skulle aldrig ta illa upp om ngn till exempel sa "Happy Hannuka" till mig. Varför ta illa upp om någon säger något i största välmening? DET fattar inte jag.
Kramar!

Annika sa...

Jag är j-gt trött på det där PC:iga att inte kunna säga CHRISTMAS. HATOBJEKT för mig.
Jag säger Christmas utan at blinka..Pfft...
Happy damn Holidays...NOOOOO!!!

Men NYC är en fantastisk julstad!!! Helt sagolik!
Men så är man bra på att skylta och pynta i allmänhet här. DET tycker jag vekligen att man är!!!

Kram!!!

Anna, Fair and True sa...

Du missade en liten kommentar från mig där mitt i... Inte för att jag skrev något intressant men... ;)

Kram!