söndag, juli 25, 2010

Utflykt till DUMBO

Dagens söndagsutflykt till Brooklyn var lyckad men väldigt väldigt varm. Dagen var het och fuktig men trots detta var det roligt att ha sett den här delen av staden, vilken faktiskt råkar heta DUMBO. Men det har inget med den "storörade elefanten" att göra utan är helt enkelt en förkortning av "Down under the Manhattan Brodge Overpass". Har jag förresten någonsin nämnt att amerikaner verkar galna i förkortningar....?

Detta område är det som ligger under och runtomkring Brooklyn Bridge. Här har man nu börjat att göra iordning runt vattnet för att skapa nya "rekreationsområden". En park har anlagts längs med vattnet och flera olika nya lekplatser finns numera här. Det ska bland annat finnas en stor "Waterpark" för barn här, men den såg vi inte under dagens besök. Jag hade aldrig tidigare varit i DUMBO men det kändes som ett område jag gärna skulle vilja besöka igen. Området tycker jag påminner lite om det kring Red Hook på så vis att det finns många gamla lagerbyggnader här vilket ger det en lite "industriell" karaktär. Men kanske framförallt för att områdetliksom Red Hook just nu verkar vara i början av en explosionsartat "uppgång". Här renoveras och restaureras för fullt. Byggnader, vägar... Under vår korta promenad i området inser jag även att det finns en mängd restauranger, barer och affärer som verkar mysiga och lite mer "personliga" än mycket man ser på Manhattan. Om jag förstått det hela rätt så har detta område även varit, och kanske fortfarande är, ett av de ställen i NYC där många konstnärer lever och verkar.

Vi gav oss iväg vid 10-tiden men redan då var det varmt. Under resten av dagen steg både temperatur och fuktighet rejält och mitt på dagen var det som att gå runt i ett våtvarmt omslag. Nedan är bilder från dagens tur.

Lill-Skruttan och vännen E på F-tåget.


Den baren hade en ganska speciell väggdekoration.


Ursprungsplanen var att äta pizza på det kända pizzastället Grimaldi´s. Men kön avskkräckte oss så vi fortsatte vidare.


Nästan nere vid vattnet svängde vi norrut och promenerade under Brooklyn Bridge.


Vackra gamla fabriks- och lagerlokaler som dessa fanns det gott om. De flesta verkade vara mer eller mindre "under renovering och restaurering.


Eftersom vi inte orkade köa till Grimaldi´s blev det istället lunch/brunch på Bubbys som låg alldeles intill vattnet. Jättegod mat och väldigt barnvänligt! Många av deras rätter verkade även vara gjorda på lokalr producerade råvaror vilket kändes extra bra.
Rekommenderas varmt.


Efter maten blev det en promenad till lekålatsen. Den låg alldeles intill Manhattan Bridge.


En "tunnel".
W - enda killen i gänget på denna söndagsutflykt.


Vatten för de som ville svalka sig i hettan.


Här syns Manhattan på andra sidan East river. Brooklyn Bridge skymtar till vänster.


En liten strand fanns också vid vattnet.


Lill-Skruttan kollar in stranden.


Vi promenerar sedan söderut längs med strandpromenaden.
Nu är det mer än lovligt hett...


Vila


Här ser man skyskraporna på Manhattans sydspets. Långt där ute i horisonten skymtar även Frihetsgudinnan.


På väg tillbaka.


Efter lite intag av vatten och glass går vi på taxibåten som ska ta oss tillbaks till Manhattan. En tur på några minuter tvärs över East River. Vi anländer till South Seaport.


Som sagt en fin dagsutflykt men i hetaste laget. När vi kom upp ur tunnelbanan så hade himlen mörknat och det blåste upp till regn. Vi lyckades dock precis komma hem innan regnet blev riktigt ihärdigt. M som inte följt med på utflykten eftersom han jobbat, kom hem och jag kunde gå till jobbet. Han hade sedan en jättemysig eftermiddag med Lill-Skruttan. Själv fick jag en del gjort på labbet och när jag gick hem på kvällen hade den kvalmiga luften blivit något svalare och mindre fuktig tack vare regnvädret. Skönt! Nu hoppas vi det håller i sig. Kommande veckan kommer bli ganska fullspäckad. Dels med jobb eftersom det är vår sista hela jobbvecka innan vår Sverigesemester, dels har vi en del andra aktiviteter inbokade. Imorgonkväll ska vi t ex träffa en svensk kompis som är här med sin pojkvän från Sverige.

10 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilken underbar utflykt! Nu längtar jag tillbaka! Och snart är det dags för Sverige för er också...somrarna går alldeles för fort, men tack och lov är de längre i New York :) Det känns lite bättre när vädret också håller i sig! Kram!

Anonym sa...

Vilken härlig dag! Det verkar vara så fint i NYC. Och barnanpassat vilket man kanske inte tänker på i första taget.
Fina bilder också. Nu blir jag ju ÄNNU mer sugen på att åka över än jag redan är!! :)

Sitter och och längtar till Sverigeresan också. Vi får hoppas på lite värme där för uppe i norr dit vi ska är det +12...Brrr nästan! :)

Hoppas att veckan inte blir alltför jäktig och att du hinner andas mellan varven.

KRAM!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är ju fortfarande "högsommar" här. men ag längtar faktiskt till lite svalare temperaturer nu.
Förstår om ni får en släng v längtantillbkas hit då och då. Det ÄR en fantastisk stad! :-) Men snart kasnke ni bor här igen!
kram!


Jess,
ja det är faktiskt väligt barnvänligt måste jag säga. Iallafall på så vis att det finns många fina lekplatser och ställen för barn. Sedan är det ju inte barnvänligt på å vis att man kan släppa barnen fritt eftersom det är så mycket trafik. Ang temperaturen i Sverige tyckte jag att 11 grader som M´s syster hade i Skåne häromdagen lät lockande hahahaha!!! Dock hoppas jag att vi slipper alltför mycket regn.
Och om din NY-längtan så tror jag du skulle älska denna staden! Kanske ka ni komma i framtiden någongång?
Kramar!!

Anne sa...

Det slår mig igen på dina bilder och text hur otroligt mycket olika saker, miljöer, utseende och hur rik "din" stad är på vad den kan erbjuda. Det finns liksom alltid nåt nytt att se och uppleva, eller nån gammal favorit att återuppleva.
Hehe, det första jag tänkte när jag läste din rubrik och DUMBO var ju kopplingen till elefanten. Kidsen såg väldigt glada och nöjda ut på alla bilderna, inte trötta, griniga, gnälliga och påverkade av hettan och fukten. Men de fick ju åka vagn också ;)
Aha, så detta är sista veckan före resan nu. Tiden har gått så fort,helt otroligt att det är augusti så snart. Hoppas det inte kör ihop sig helt under denna, som du skrev, späckade veckan, utan att det finns lite andningspauser också. KRAMAR

Saltistjejen sa...

Anne,
ja först när våra kompisar frågade om vi ville följa med dem för de tänkte ta sin dotter till Dumbo så tänkte jag "aha de ska ta henne att se en film!" MEN så var ju inte fallet... ;-)
Och ja denna stad HAR verkligen ett enormt utbud av det mesta. mat, barer, klubbar, parker, museum, musik, barnaktiviteter, atmosmfär, ariktektur, stränder, storstadspuls.... you name it. Fast inte så mycket saltlakrits!!! ;-)
Och jo tiden har gått fort. fattar inte heller att det snart är augusti. Vi har ca 1,5 vecka kvar här innan vi reser till Sverige. Ojoj!
Stor kram!!

Katarina på Filippinerna sa...

Ännu en härlig utflykt!
Rubriken gjorde mig nyfiken,,, jag är mer såld på NY nu,,, tack än en gång!

Suddrik sa...

Hahaha! Jag har funderat på att köpa ett slott och döpa det till Öfvre Skithöga, men DumBo passar ju t o m in på vår sommarstuga!

(Ibland fattar jag inte hur man kan ha så barnslig humor vid 35...)

Kram på dig!

Saltistjejen sa...

Katarina,
kul att du blir mer nyfiken på NYC! :-)
Kram!!


Suddrik,
hahaha! Jag tror nog du kan ta DumBo om du vill! ;-)
Kramis!

Anna, Fair and True sa...

Vad kul med dessa nya områden!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är väldigt kul! Staden är verkligen i ständig förvandling. Nya områden som "poppar upp" och samtidigt gamla som "försvinner". Ibland är sådant positivt ibland negativt, men det är något som alltid händer i en levande stad. Dynamik.
Kram!