tisdag, september 07, 2010

Första dagen i Orange Room

Så var första dagen i Orange Room över. Eller dagen och dagen... Det handlade endast om 2 timmar egentligen. Men visst, det var ju den första kontakten "på riktigt" med nya lärare, barn och föräldrar. Såhär i början är barngruppen indelad i två olika "inskolningsgrupper". De äldre barnen i en och de yngre i en annan. Lill-Skruttan är ju numera den äldsta av alla barnen. Eftersom hon dessutom är stor för sin ålder tyckte jag att många av de andra barnen såg väldigt små ut. Och då var ändå inte de yngsta där.

Dagen började med att hon absolut inte ville gå till dagis alls. Hon visste ju att det inte skulle bli som vanligt. När vi väl var framme sprang hon raka vägen mot Pink Room. Hon grät och skrek att hon inte ville till Orange Room, men efter att ha tittat in en kort stund i Pink Room och sagt hej till favoritläraren, bar jag henne till Orange Room. Strax därefter kom hennes vän R. Även han var ganska motvillig till att gå in i det nya rummet. På vägen in genom dörren till Orange Room stannade vi och tittade på den "skylt" lärarna satt upp på dörren. En skylt med stjärnor och en måne i guld mot mörkblå botten. I varje stjärna stod ett barnens namn. Jag visade och pekade ut Lill-Skruttans och även R´s stjärna. Under tiden lugnade hon ner sig lite. Väl inne i rummet tycker jag ändå att det gick över förväntan. Verkligen. I början var hon självklart lite skeptisk och avvaktande. Ville vara nära mig hela tiden. Men ganska snart tinade hon upp och började till och med interagera rätt mycket med lärarna vilket gladde mig mycket.

Lunchen serverades runt 12.30 och efter den gick vi ut på gården där hon lekte på som vanligt. Där ute fanns även två av hennes gamla vänner från Pink Room. Det första hon gjorde var att gå fram till en av dem och leka lite samt såklart bråka en del. Som vanligt med andra ord.

På det hela taget måste jag säga att jag tycker det gick riktigt bra. Hon fick ett par utbrott när hon grät och ville antingen till Pink Room eller hem, men däremellan tyckte jag att hon verkade både glad och nyfiken på det nya. Framförallt är jag glad över att hon självmant började leka med och prata med de nya lärarna. Det tycker jag bådar gott.

För egen del tycker även jag att det kändes bra. Lärarna träffade vi ju på hembesöket, och min magkänsla fortsätter att vara väldigt positiv. Av de nya föräldrarna pratade jag egentligen endast med två (mammor de också. Det verkar som om mammorna tog första inskolningsdagen och jag gissar att papporna kommer imorgon...) och de verkade båda väldigt trevliga. Här nedan är ett par bilder från dagen.

De har ett litet akvarium med tre fiskar i Orange Room och detta tyckte Lill-Skruttan var roligt att titta på.


När vi kom fanns lite bagels och frukt som snacks. Både till stora och små. De stora fick även kaffe om de ville. Här är Lill-Skruttan med sin "gamla vän" R.Bredvid köksdelen finns ett fönster som går från tak till golv. På andra sidan ligger hennes gamla kära Pink Room. Så precis som när hon flyttade från Violet Room så kan hon titta in i sitt gamla rum och vinka till lärare och barn därinne.


En orange (såklart!) anslagstavla där man kan hitta information.


Pussel!


Här lagas det mat för fullt. Till en av lärarna och sedan kom även en av de "nya" barnen och var med på ett hörn.


Brandmannahjälm till lärarna.


Hatt och hjälmprovning.


Sedan skulle "babyn" nattas.


R sitter med sin pappa i "läshörnan" vilket är på en liten upphöjd cirkelformad "plattform".


Väl ute på gården träffade hon sin gamla kompis E från Pink Room (numera i ett av pre-schoolrummen).


Bollar är en favorit. Att kasta, sparka och såklart sitta på. Kanske en blivande pilateskarriär för Lill-Skruttan...??


Sandlådan är också alltid rolig.


Hon överraskade mig även genom att helt kavat gå fram till en av pre-school lärarna och be denna läsa en bok för henne. Helt på eget bevåg. Dessutom en bra bit från mig. Härligt!


En stol man kan sitta på. Man kan även klättra på den samt välta den. Men det har jag inte på bild...


Under eftermiddagen och kvällen blev det en hel del lekt för Lill-Skruttans del. Först med Grannarnas W som var tillbaks efter en tur till sina farföräldrar över Labor Day Weekend. Sedan med R eftersom vi tillsammans med Familjen K fixade en middag på den mat vi hade över från vår weekend i stugan vid Bear Mountain.

Imorgon är det M´s tur att vara med Lill-Skruttan. Själv ska jag få en heldag på jobbet. Den första på ett bra tag. Förhoppningsvis kommer jag kunna få en del gjort då vilket skulle kännas bra. Jag var in en stund nu sent ikväll och förberedde en del saker så jag tror att det ska finnas en chans till en hyfsat produktiv dag imorgon. Men nu är det sängen som står på schemat.

12 kommentarer:

Millan sa...

Vad skont att det gick sa bra i slutandan. Men fy sjutton vad tufft det ar nar man i stort sett masta 'tvinga' de sma att gora saker de inte vill. Men ibland ar det ju sa bara .. Man vill ju kunna skydda dem mot allt som ar jobbigt men det gar ju saklart inte. Det hela later ju i alla fall valdigt positivt sa det komemr sakert ga jatte bra!! Sofia ska borja skolas in i sin nya grupp om nagon vecka tror jag. Fast det sker under 'dagistid' sa hon gar in i nya gruppen i hop med en av sina larare. Tror att hon kanner nastan alla i nya gruppen dock sa det kanns ju bra.
Kram

Ingrid sa...

Så roligt att läsa att det gick så bra idag trots all oro i förväg!
Jag är säker på att om en vecka trivs hon jättebra och är väldigt glad över att vara i Orange Room och inte i Pink Room där de "små" barnen är :) .
Fortsatt lycka till!

Leles värld sa...

Härligt att ni hade en så bra första dag i Orange Room! Jag tycker att ni verkligen har hittat ett super dagis.

Bara det att ha inskolning då det byts rum och grupp.

Storebror börjar sin nya grupp idag. Han är själv från sin gamla grupp som byter eftersom han nu blir tre år i veckan. Tror att det kommer gå bra dock även om han själv hävdar att han är inte 3 ännu och ska vara kvar i den lilla gruppen...

bettankax sa...

Om du visste så intressant jag tycker det är att läsa om barnomsorg i det stora landet. Jättefina bilder(så kul att se) och det lovar ju bara gott att Lill-Skruttan är så framåt och tar kontakt. Härligt!! Det här kommer gå finemang:)KRAM!!

Saltistjejen sa...

Millan,
ja visst skulle man önska att de små inte behövde gå igenom saker som ä jobbiga. Å andra sidan så vet man ju av egen erfarenhet att det är av sådana saker man faktiskt växer. När man klarar av något man tyckt känns svårt eller jobbigt tidigare så blir man ju otroligt glad och det ökar ens självförtroende. Men visst är det jobbigt medan det sker.
Hoppas Sofias inskolning går bra!! Men det gör den säkert. Det kommer nog göra mycket att hon har en lärare med sig.
Kram!


Ingrid,
ja jag tror och hoppas att det inte ska dröja alltför länge tills hon tycker Orange Room är "som det ska vara".


Lele,
å stort lycka till! Jag kan förstå att de inte vill byta från det de känner till något helt okänt. Men ofta anpassar de sig ju verkligen snabbt. Även om det ibland kan vara lite jobbigt på vägen dit. För alla ;-) Kram!


bettankax,
ja det är ju lite annnorlunda jämfört med Sverige. Iallafall en del saker. Men vissa är nog ganska lika ändå. Men sedan skiftar det mycket här mellan olika dagis också har jag förstått.
Kram!

Annika sa...

NI har ju ett så BRA dagis!! OH vad BRA det är, och vilka BRA lärare!
Så fint att alla rum går ihop så att hon kan se the pink room och deras lärare.
SEN, saltis, som jag sa igår, är ju DU SJÄLV superpedagogisk också! Du visar ju ingen stress, och det bådar gott för den lilla Ellan nu när hon ska vänjas in.
DU ska se att detta blir utmärkt BRA i slutändan!! Snart är den lilla en totally orange kid!!
Kramar i massor!!!

Anna, Fair and True sa...

Det låter ju jättebra! Och vad bra att gården är gemensam och de träffar barnen från de andra avdelningarna där.

Saltistjejen sa...

Annika,
ja dagiset är vekligen super! Haha tack också för komplimangerna om mig som mamma. Hm, ibland funderar man ju en del över hur man egentligen hantera saker. Men inför detta känner både M och jag att vi är odelat positvia spå vi hoppas att Lill-Skruttan kan känna av det och att det kan hjälpa henne.
Kram!!!


Anna Fair and True,
ja detta att gårdn är gemensam har vi ju vetat hela tiden. Så jag har tyckt det varit bra att alla hennes gamla kompisar säkerligen kommer vistas där en del när de är ute samtidigt.
Kram!

Marianne sa...

Vad SKÖNT att det gick så pass bra! Jag tror att hon kommer att tycka det är lika toppen i Orange Room som i Pink ganska snart. Hon kanske inte har någonting emot det nya, bara svårt att skiljas från det gamla?

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja man hoppas ju att det ska vara så. Och jag hoppas dagen ska gå lika bra eller bättre som gårdagen. Det ska bli spännande att höra vad M kommer säga.
Kram!

olgakatt sa...

Snart blir hon kanske mallig över vara äldst i gruppen och vill inte alls vara baby längre.

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
ja det kan nog hända framåt tror jag. När hon känner sig lite säkrare på allt det nya. :-)