onsdag, september 08, 2010

Fontän i vardagsrummet

För att inte totalt snöa in på det här med dagisinskolning så tänkte jag visa ett av våra senaste inköp. En s.k "vattenfontän". Den står numer i vardagsrummet. Men det handlar inte om något avancerat konstverk eller någon vacker skulptur som ska pryda rummet. Nej, det är mer en plastskål variant större, med lite rinnande vatten som inte ens porlar utan väldigt tyst rinner i en svag stråle. Varför vill man ha en sådan på golvet i sitt vardagsrum kan man då undra? Jo, det hela började med att Lipton blev dålig. Ni som följer bloggen vet att han för ett tag sedan hade lite problem med kisseriet. Efter besök hos veterinären blev han ju bra igen väldigt snabbt, dels eftr att ny (receptbelagd) mat införskaffats och dels efter lite kortison och antibiotika. Det senare troligen helt utan verkan eftersom det antagligen inte alls handlade om någon bakteriell urinvägsinfektion, men ändå.

Ett av de tips vi fick från ett par håll var iallafall att köpa en sådan här "vattenfontän" för att öka katternas vätskeintag. Det är nämligen ofta så att katter hellre dricker vatten som rör sig än vatten som står still. Rent biologiskt är det säkert något nedärvt beteende vilket ökat överlevnaden. Som vi alla vet så är ju ofta stillastående vatten i naturen inte så rent, utan man ska ju helst dricka från vatten som har ett flöde. Just Lipton har alltid visat ett stort intresse för just rinnande vatten. Så fort man spolar i kranen i köket kommer han hoppandes och vill gärna dricka lite. Så med tanke på kissproblemen så tänkte vi att vi skulle prova. Allt för att få honom att dricka ordentligt.


Här sitter Tazo vid fontänen. Lipton ville inte vara med på bild...

Hittills verkar de dricka bra ur fontänen och eftersom den är i stort sett ljudlös så tänker vi knappt på den. En av de saker vi funderade över var ifall Lill-Skruttan och/eller hennes påhälsande kompisar skulle tycka att den var lite väl intressant. Antingen som "leksak" eller ännu värre som potta. Den har ju faktiskt en lite liknande utformning som det senare. Inklusive spolfunktion och allt...! Men det har inte varit något som helst problem heller, utan den har fått stå alldeles ifred i hörnan. Nu fortsätter vi hoppas att den ska hålla Liptons kissproblem borta framöver.

Om någon ändå undrar över hur det gick i Orange Room idag, så meddelade M att det gått jättefint. Lite gråt vid ankomst samt när han lämnade rummet (idag skulle föräldrarna gå vid lunch) men annars verkade hon ha lekt jättefint. Det känns så skönt! Imorgon är det min dag igen och jag hoppas den här positiva trenden fortsätter.

Ikväll kommer en av mina bästa vänner för att äta middag med oss. Det ska bli hur kul som helst för det var ett bra tag sedan vi sågs. Som den eminenta gäst bara hon kan vara, tar hon med sig maten själv...! Vi ska endast fixa sallad och efterrätt. Sådana middagsgäster skulle man kunna "bjuda" flera gånger i veckan.

19 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vad skönt att det verkar gå helt okej för E i det nya rummet! Det tar säkert några veckor innan hon är helt inne i rutinerna och nya vännerna :)
det där med vattenfontänen är ju bra! Våra katter (som vi hade när jag var yngre) tyckte också om rinnande vatten. Vad lustigt, eller hur? Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det känns bra. Hoppas det fortsätter så. Imorgon är första dagen med alla nya barnen. Hittills har det ju bara varit halv grupp. Men jag hoppas det ska gå bra det med.
Tror de flesta katter faktiskt föredrar rinnande vatten, även om iallafall innekatter även dricker ur skålar eller glas med stillastående vatten.

koko sa...

Har varit väldigt nyfiken på den där fontänen, men den var verkligen inte snygg, hahaha!!! Hoppas den fyller sitt syfte, urinvägsproblem är ju inget att leka med! Kram!

olgakatt sa...

Sonja är också krandrickare. Hon kommer oftast rusande närhelst man närmar sig en vattenkran. Men även vattenkannor är högintressanta, dom kan hon nästan klättra ner i för att ta sig en slurk.
Hoppas Lipton slipper fler episoder med bekymmer!

Stef sa...

Den var ju jättefin!!! Smart med en sån vattenfontän, min kise dricker helst ur glas! mina vattenglas då vill säga!

kramar

Sporty Spice sa...

Griswold fick ju problem och kunde inte gå på låsan och gisk och "höll sig". Vi åkte in akut för en infekterad urinvägsinfektion är rent av dödlig hos katter. Men det visade sig vara nada. Men efter det köpte även vi en frickfontän men vi lämnade faktiskt tillbaka den. Varken Griswold eller Selma ville dricka ur den. Den var för högljudd tror jag (även om vi människor med vår taskiga hörsel tyckte att den var tyst). De lekte lite med dem men drack aldrig.

Nu har vi alltid vatten på minst tre ställen. En vattenskål på golvet i köket bredvid maten. En stor kaffekopp fylld med vatten på köksbänken och en stor kopp på Caseys nattduksbord. Det verkar som de gillar att ha olika "vattenstationer" och de dricker halt klart helst ur kaffekoppar (glömmer man att fälla ner toalocket har jag kommit på Griswold att dricka ur toaletten ... uuuuu!).

Sporty Spice sa...

Haha ... jisses vad med stavfel jag fick till! Blir så när man skriver i raketfart. =)

Annika sa...

Låter ju smart det där. HOPPAS att det blir bra nu också.
Skönt att det gick bra för Ellisen igår. Visste väl det :-)
Idag går det säkert ännu bättre.
Kram!!

Saltistjejen sa...

Koko,
haha nej man har den inte som prydnad precis. Men den verkar fungera bra så här långt. Katterna gillar den.
Kram!


Olgakatt,
japp det verkar vara väldigt vanligt det där med katters intresse förrinnande vatten!
Kram!


Stef,
ja förut hade vi alltid dricksglas framm med vatten så de kunde dricka men vi märkte att just Lipton var galet intresserad av rinnande vatten. Så när han fick problem så kändes det bra att prova just en sådan här fontän.
Kramar!


Sporty Spice,
ja jag har också hört att det är bra med vatten på flera olika ställen. Vi testade det först men eftersom vi bor rätt smått så var det nog ingen riktig höjdare.Så det blev fontän istället vilket verkar fungera fint.
kram!


Annika,
ja det har fungerat fint! Och dagis hoppas vi fortsätter som det gjort hittills och sedan blir ännu bättre så småningom.
Kramar!!

Marianne sa...

Men vilken bra grej! Stina gillar också att dricka ur kranen, Tjorvan bryr sig inte lika mycket. Men en sån ska jag absolut skaffa när vi kommer till Sverige. Har aldrig hört talas om de där vattenfontänerna tidigare.

Skönt att det gick så bra i Orange Room i dag också. Det kommer att bli lika bra där som i Pink!

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja den är bra och här finns många olika modeller och storlekar, Vet inte hur det är i Sverige men det finns säkert olika sorter där med.
Kram!

Anonym sa...

Hej!
Du har en jättefin och intressant blogg, som jag gärna läser. Dock så kommenterar jag inte så ofta.
Vad bra att kissarna gillar vattenfontänen, hoppas att urinvägarna ska få vara friska nu. Har själv en katt som haft liknande problem. Kom bara i håg att byta eller rengöra ALLA filter som finns i den, med jämna mellanrum. Jag vet en tjej som också hade en fontän till sina katter och hon trodde att hon hade rengjort alla filter i den. Men plötsligt blev hennes ena katt svårt sjuk, veterinären kunde efter mycket provtagning konstatera förgiftning. Det visade sig att trots hennes noggranna rengöring av fontänen hade hon missat ett dolt filer där det hade blivit någon slags påväxt (minns inte vad det var, alger?) som förgiftade vattnet i fontänen. Som tur var gick det bra och katten överlevde, men otäckt var det. Vill absolut inte skrämma dig, bara uppmärksamma dig på att detta har inträffat. Sedan så kan jag tipsa dig om ett fodertillskott som heter CYSTEASE. Det är bra för katter som har känsliga urinvägar, min katt äter det. Det innehåller N-acetyl-D-glukosamin som ska göra nytta i urinblåsan. Jag tycker att det fungerar väldigt bra, det är i tablettform och smakar tydligen helt okej för han äter upp det utan problem. Urinvägarna har inte spökat sedan han började med detta, och det är snart två år sedan.

Lycka till med Lill-Skruttans dagis och kissarna.

MVH/Petra

KARLAVAGNEN sa...

Så hiiimla gött att det funkar med Orange room!

Jag har fått en annan sån där fontän till Nisse man föredrar att dricka vatten ur metall skålar i sovrummet. Inte i köket, i sovrummet ska det vara. Där har han två stycken och i köket har han en (bara för att jag är lite enveten). Ska strax vara kattvakt åt en katta som älskar att dricka från kranen. Du kan väl återkomma om du tycker den fontänen du har är bra lite senare...

Saltistjejen sa...

Petra,
hej vad roligt att du tycker om min blogg! Tack också för informationen om flitren och din kompis katt. Filter man inte gjort rent kan säkert orsaka sjukdomar eftersom det lät kunna växa konstiga saker där. Jag vet att den här fontänen har filter och jag tror att vi känner till alla dessa, men ska ta en extra titt vid nästa rengöring. Tack också för tipset om fodertillskottet. Ska se om vi kan kolla upp det här och om det säljs här också.
Tack igen och hoppas du vill fortsätta läsa! :-)
Kramar!!


Karlavagnen,
ja jag har också förstått att många katter vill ha vattenskålar en bra bit ifrån där de äter. Vi ger katterna mat i just köket och ställde därför ett tag ut glas i badrummet också men det fungerade inte så bra. Men fontänten verkar hittills fungera väldigt bra. Får se när vi haft den lite längre också. Jaglovar att återkomma om ett tag igen.
Kram!!

Millan sa...

Hoppas att fontanen for Lipton att dricka mer sa att kissproblemen loser sig!!
Skont att inskolningen gar sa bra. Dom ar oftast mycket battre pa pa att anpassa sig an man tror, de sma!
Vi hade ocksa middagsgaster som tog med sig maten sjalva i sondags. Mycket smidigt och trevligt :-). Kram

Saltistjejen sa...

Millan,
ja det har hittills gått över förväntan med inskolningen tycker jag. Det känns sååå skönt!
Hoppas det kommer gå fint med Sofia också!
Kram!!

Petra H sa...

Ha ha, Tazo har bara det mest uttrycksfulla "ansikte" (om nu katter kan ha ansikten?)!
Vad skönt att inskolningen har gått bra och att det är på väg mot rätt håll.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Smart grej!

Vad skönt att inskolningen gick bra (iaf den dagen, får läsa vidare).

Skönt med middagsgäster som tar med sig egen mat också :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
javisst är det helt kanon med middagsgäster som tar med maten själva!!!! Såååå lyxigt!
:-)
Kram!