måndag, juni 11, 2012

4 -års kontrollen

Läkarbesöket idag gick över förväntan. Lill-Skruttan ville inte alls gå. Hon sa flera gånger på vägen dit att hon inte trodde det skulle gå bra. Jag försökte peppa och även förklara ungefär vad jag trodde hon skulle göra där. För att förbereda henne lite. Det hela gick dock hur bra som helst!

Hon var så duktig så duktig. Det finns gånger när mammahjärtat sväller lite extra av stolthet och ömhet. De gångerna är ofta förknippade med tillfällen då jag vet att hon tycker något är lite läskigt eller obehagligt. Eller på annat sätt stressande. Men då man verkligen kan se på henne hur hårt hon anstränger sig för att ändå klara av det hela. Hon svarade så fint på alla frågor som hennes läkare frågade. Om hon gick i skolan? Jodå. Och vad skolan hette? Green Room. Och vad hon tyckte bäst om att göra där? Rita.

Det blev mätning och vägning som alltid. Sedan lite allmänt prat och undersökning av mage och ben, öron, mun och hals. Och så två vaccinationer. Och självklart var det just sprutorna hon varit orolig för. Att det skulle göra ont. Men det gick så bra så bra. Hon satt i mitt knä. Jag höll om hennes arm så att läkaren skulle kunna sticka. Sedan räknad läkaren till tre och då fick Lill-Skruttan säga chocholate cake och innan hon ens hunnit avsluta ordet var sprutan över. Sedan var det en till men i låret. Den här gången fick hon säga vanilla ice-cream och även denna gången hann hon inte klart innan sprutan var tagen.

Sist blev det syn- samt hörselundersökning. Det var nytt för i år. Tydligen börjar man här göra det från 4 år här. Det gick strålande bra. Och Lill-Skruttan svarade även där så tydligt och fint på alla frågor. Vad såg hon i apparaten? En "box". Okej, och såg hon även en röd boll? Jodå, det gjorde hon. Var bollen inuti eller utanför rektangeln? Inuti. Och sedan då? Utanför. Nya bilder och vad kunde hon se? Jo, en pojke och en flicka och två bunny rabbits. Okej, var bilden rättvänd eller upp-o-ned? Upp-och-ner. Bra. Och så fortsatte det.

Efteråt när allt var klart var hon så lättad så lättad. Självklart fick hon ett klistermärke på plats samt en jordgubbsklubba. Sedan hade jag lovat att hon skulle få gå till godisaffären (det var hennes önskan när jag frågade vad hon ville göra efter läkarbesöket). Så vi gick till Dylans Candybar och där tittade hon först storögt på allt innan hon valde en M&M-gubbe med ett par M&Msi. Lyckan var total!

Hela vägen hem sedan skuttade hon med hoppsasteg och med den lilla påsen svängande i handen. Ibland stannade hon upp, tittade på mig, skrattade stort och sa "Jag var sååååå bejv!!!! Jag fick två sprutor hon doktorn men ingen gråt alls! Är du stolt nu mamma??!" Och, jaaaa det var jag såklart!

Hur lång är hon nu då?
Jo, 41 och 3/4 inches vilket motsvarar ca 106 cm. Hennes längd ligger i 90:e percentilen (d v s av 100 barn i hennes ålder skulle hon vara längre än 90)
Och vikten?
44 pounds vilket är ungefär 20 kg. Vikten är mellan 90:e till 95:e percentilen.
Så hon fortsätter att vara rätt stor för sin ålder.
Min lilla stora tjej!

25 kommentarer:

Lotta sa...

Din lilla stora söta tjej!

Minns som igår när hon föddes och vi läste om det på bloggen. Nu är hon en kavat fyraåring!

Sötnos!!

Kram

Anne sa...

Ggggggrrrrr, skrev en kommentar som försvann. Nåja, ville bara säga att jag tycker er sötnos var helt imponerande duktig. Jag blev helt rörd läsa om hur stor, modig och duktig hon var på läkarbesöket. Vilken tjej! Förstår precis vad du menar, det där med lite extra stolthet i mammahjärtat när ens barn vågar när man vet det är nåt tufft hon ska ta sig igenom. Vår är lite för liten än, men förstår precis vad du menar.

Förresten, har du vant dig och blivit bekväm med inches och pound?
Jag måste säga att det där med vikten (pound) sitter väldigt bra hos mig nu. Under första året var det så mycket kontroller, så det man blev van vid var alla pounds hit och dit. När det gäller kläder är det pounds i viss mån, bilstolar detsamma, när man pratar med andra är det ju pound man pratar om. Så det känns rätt självklart just nu faktiskt. Kanske samma för dig? Men det här med inches....Nä, det är helt obegripligt för mig, jag har ingen känsla för det alls. Det är bara en siffra men säger mig inget, där är jag väldigt osäker, obekväm och lost.
KRAM

Trillingnöten sa...

Åh vad underbart att det gick så bra! Det är inte lätt alls. Fast skönt att de förstår lite mer än, t ex förra året!Det blir lite lättare på vissa sätt år efter år...andra saker...blir lite svårare :)

Saltistjejen sa...

Lotta,
Ja du nu har hon växt rejält både fysiskt och mentalt sedan den där första tiden.
:-)
Kram!


Anne,
Å så irriterande! Jag blir alltid så sur när jag kommenterat men kommentaren försvinner. Och visst känner man extra stolthet när de klarar av något som man vet är en stor ansträngning för dem, ett hinder de liksom klarar av att komma över.
Jag är som du rätt ok med punden ni. Men incest och för att inte tala om feer etc, DET har jag noll känsla för. Samma sak med fluid ounce det har jag inte heller ngn som helst koll på.
Kram!


Trillingnöten,
Ja du så är det verkligen. Vissa saker blir enklare medan andra blir svårare med åldern. :-)
Kramar!

Saltistjejen sa...

Anne,
Såg nu att autocorrect varit framme igen! Självklart menade jag INCHES och inte incest! Samt FEET och inte feer i min svarskommentar ovan!!!

Anne-Marie sa...

Förstår att mamma-hjärtat svällde litet extra idag. :) Att få sprutor tror jag inte någon tycker om. Hur många vaccinationer får barn här i USA? Det verkar som om man vaccinerar mer än i Sverige? Kramar!

Desiree sa...

Åh vad duktig och modig hon är. Förstår att du känner dig stolt över henne och det ska du helt klart göra. Skönt att allt ändå gick så smidigt och helt rätt att sedan fira lite så att det obehagliga glöms och hon får minnas godis upplevelsen istället dessto mer.
Duktiga fina Ella.
Kram!

Emma sa...

olgakatt sa...

Dagsformen kan ju avgöra hur kontrollerna går och då är det extra kul att formen var på topp! En guldstjärna för Ella!

olgakatt sa...

Förresten är det märkligt att amerikanerna inte kan anamma decimalsystemen när de stockkonservativa britterna gjort det för länge sedan! T o m i vetenskapliga sammanhang har man ibland envist bitit sig fast vid ett gammalt inexakt begrepp när resten av världen använder ett standardiserat exakt.

Taina sa...

Heja Lill-Skruttan!!!

Kram kram

Millan sa...

Hon ar sa sot er stora lilla tjej. For precis sa kanner jag om Sofia ocksa.. hon borjar bli sa stor och fornuftig men ar anda samtidigt sa liten ibland. Harligt att allt gick bra pa kollen och visst ar det harligt nar man far vara lite extra stolt over de sma!!

Grattis till loppet nedan ocksa forresten. Kanonbra! Jag ar alltid lite impad av folk som springer lopp... Jag tranar ganska mycket men har aldrig sprungit nagot lopp.

Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Ah vad duktig hon ar! De ar som att de vet 'nar det galler"! Dessa underbara stora sma tjejer!
Jag har ingen koll alls pa nar Joli ska gora sin koll sa det var en bra paminnelse for min del! Har far man inga kallelser utan far halla egen koll, inte sa bra nar man har forvirrad mamma som jag!
Kram!

Saltistjejen sa...

Ann-Marie,
nej sprutor är inte min favvo heller faktiskt. Här får man nog fler vaccinationer än i Sverige. Bl a vet jag att man här blir vaccinerad mot t ex vattkoppor. Sedan tycker jag att fler vaccinationer kanske kan vara bra här när man tänker på att vi bor i en såpass stor stad som är så internationell att olika sjukdomar lättare får fäste och spridning här jämfört med t ex ett litet land som Sverige.
Kram!!


Desiree,
ja det är så skönt när det går bra och visst blir man stolt av att se att hon verkligen försöker svara på frågorna och göra de olika testen. Hon är så himla duktig bara hon själv vill. ;-)
Och ja, jag tror alltid man ska ha nåot roligt efter att man gjort något sådant här. Så godisaffären var toppen!
Kram!!


Emma,
tack!


olgakatt,
haha ja det kan man tycka, men här är inches och pounds etc det som gäller och sitter nog djupt rotat i folksjälen tror jag....
Självklart kan dagsformen också avgöra hur sådana här kontroller går, och det kändes bra att det gick fint,
Kram!!


Taina,
kram och tack!!


Millan,
javisst är det så fantastiskt när de börjar bli såhär. Både stora och små på samma gång. Och ja, extra stolt blir man verkligen.
Tack för grattiset också! Det är ju egentligen inget märkvärdigt alls att springa ett lopp när man gör det på motionsnivå såhär. Kul. Roligare än att träna samma sträcka haha!
Kramar!!


ExPIAtriate wife,
japp de är verkligen duktiga när det gäller.
Här blir man inte heller kallad men nu när de är såhär stora vet jag att de bara har en koll per år och det är runt sin födelsedag (efter att de fyllt nytt år). Så jag brukar ibland lägga in en påminnelse i kalendern om nr jag ska ringa och boka tid.
Kram!!

Annika sa...

O vad skönt att det är över för den lilla!
OCH att hon var så DUSSIG!!
Jag kan känna hennes lättnad då det var över!
OCH sen Dylans Candy Bar, det är grejjer det!!
Kram till er från ett regnigt DC (men det gör inget)

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det är lika skönt varje gång det är avklarat. Och då är det ju ändå bara en rutinkontroll, inget besök för att hon är sjuk.
Dylans Candy bar är ju som ett paradis för en liten unge det! :-) Så ja, det var ett bra besök efter läkaren.
Här ska det också regna idag men vi ska faktiskt på bio så det känns helt ok! :-)
Kram!!

Martina sa...

Stora tjejen! Vad duktig hon var!
Vad härligt att kunna vara sa stolt över sig själv, det är bra.
Kram

Marianne sa...

Vad DUKTIG hon är! Det märks att hon växer, inte bara fysiskt utan även mentalt.

Skönt att ha allt sånt avklarat nu, och att veta att allt är bra med henne.

Du får hälsa till henne och säga att det sitter människor runt om i hela världen som tycker att hon är en RIKTIGT DUKTIG OCH BRAVE GIRL!

KRAM!

Coolaannna sa...

Du har då en riktig guldklimp där hemma! Så duktig hon är :)

Och hon vet minsann vad hon vill tror jag!!

Kram Anna

Västmanländskan sa...

Verklien "bejv". Stora tjejen!
Det blir spännande att jämföra med vad de gör på lilla T:s 4-årskontroll nästa vecka.

Saltistjejen sa...

Martina,
ja hon var så himla duktig! Och att vara stolt över sig själv är ju något som hör denna åldern till. Man önskar det får fortsätta så i livet också. :-9
Kram!


Marianne,
hahaha ja du hon skulle kanske veta att så många följer henne runtom i världen. ;-)
Och visst har hon växt mycket mentalt. Man märker att hon funderar och pratar på ett helt annat vis nu än för bara säg ett halvår sedan.
Kramar!!


Coolaanna,
ja det har jag verkligen! :-) och VILJA har hon verkligen hahahaha! Så det räcker och blir över.
;-)
Kram!


Västmanländskan,
ja jag tror att man i Sverige gör en kontroll av fler saker vid 4. Som att de ska kunna rita huvudfotingar och annat sådant. Här var det inget sådant alls, utan mer "medicinska" saker. Det blir kul att höra vad Lilla T får göra nästa vecka!
Kram!!

Petra Mitt i Livet sa...

Hon är verkligen duktig er stora lilla tjej!
Jag blir också imponerad av hur pedagogisk läkaren var, det är det minsann inte alla som är! Stor guldstjärna där!
Kram!

Saltistjejen sa...

Petra,
Ja hon var så himla duktig! Och läkaren är super! Barnläkare så hon har en massa knep samt är lugn och tydlig vilket är bra eftersom det gör att åtminstone E men säkert även andra barn, inte blir mer stressade än nödvändigt.
Kram!

Signe sa...

Jag har nu bott I USA I fem år ännu inte lärt mig inch och pund hoppas man lär sig ja jag har en stor pojke också som också är lång

Saltistjejen sa...

Signe,
hej och välkommen till bloggen! Tror inte jag sett dig här förut.
:-)
Ja detta med inch och pund ÄR svårt. Ännu mer ounce och annat. Jag tror att det ska dröja väldigt länge innan det sitter liksom "reflexmässigt" så som våra egna enheter gör.
Kram!!