fredag, juni 01, 2012

Andungar, pirater och konsten att "koppla bort"

Eftersom det var en sådan ljuvlig kväll igår så tog jag och Lill-Skruttan en liten tur på Campus innan vi gick hem efter dagis. Lill-Skruttan ville se på andungarna i dammen. Och så tittade vi förbi till dagisets trädgårdsland för att se hur långt det kommit. En riktigt fin liten "omväg" blev det.

Här har änderna bo varje vår/försommar. Så även i år. Om man tittar noga på den rätt suddiga bilden kan ni skymta dem alldeles ovanför kanten till dammen, framför "grästuvorna".

Inzoomade.

Men ett par var ute på simtur i dammen.

Här kan ni skymta dem snett framför Lill-Skruttan. På andra sidan vattnet.


I Trädgårdslandet hade det hänt en hel del sedan jag såg det sist.
Några små hallon

Det är riktigt lyxigt att ha tillgång till det här fina området så nära oss. Utan trädgård i en storstad som New York City är det inte alla förunnat att kunna se sina "egna" tomater, hallon och jordgubbar växa och mogna, eller att få titta till sina "egna" andungar. Jag är glad för att Lill-Skruttan kan få detta också.

Kvällen var i övrigt lugn och skön. Vi spelade en omgång "Busytown Airport" som Lill-Skruttan vann. Sedan lekte vi pirater med soffan som vårt piratskepp (jag och Lill-Skruttan gjorde myteri mot Kapten M och fixade så vi fick äta efterrätten FÖRE middagen...!). Och sedan roade sig Lill-Skruttan med att "skriva tre böcker". Jag älskar att höra henne berätta egna historier och använda sin fantastiskt rika fantasi! Hon skrev faktiskt även våra namn. Sitt eget. Mitt. Och M's. Och räknade bokstäverna och kom fram till att vi alla har 4 bokstäver var i våra namn. Som jag säkert sagt tidigare så är just bokstäver och siffror väldigt intressant just nu. Naturligtvis är det lite småkrångligt att hålla isär det svenska och det engelska alfabetet. Fast jag tycker hon är himla duktig ändå med tanke på hennes ringa ålder. Och jag tycker det är väldigt roligt att hon har ett sådant intresse för just bokstäver och böcker. Jag, som själv var en riktig Läsare som barn och även senare. Jag hoppas det ska hålla i sig för hennes del också. Och så småningom lär hon väl knäcka läskoden också. Men det dröjer nog lite.

Under kvällen tänkte jag faktiskt nästan inte allsmorgonens besvikelse. Det är en del av den enorma lyxen med att ha en sådan fantastisk familj! Och att ha barn. Man är tvungen att finnas i nuet och många gånger kan det faktiskt hjälpa en att koppla bort andra jobbiga tankar. Man får lite perspektiv. Och det kändes skönt. Jag behövde det. Fast efter att Lill-Skruttan somnat fortsatte jag att skriva min essä.

14 kommentarer:

Martina sa...

Vada?! Har ni en egen liten plätt som ni kan odla pa? Som en kolonilott? Vart ligger den parken?

Vad skönt att du fick en sa mysig kväll trots allt! Och visst är det sa med ens familj och som du säger framför allt bra som alltid är där för en och som ger en distans till saker och ting. Speciellt vid motgangar, behöver man ju fa känna att det inte är det viktigaste här i världen utan att det är ens familj.

Jag tycker du är fantastisk som orkar leka sa mycket med Ella trots att du haft en san jobbig dag. Ah hey, pirater och muteri - det kallar jag verkligen att leka det! Ella maste ha tyckt det var hur spännande som helst att fa äta efterrätten FÖRE maten!

Läsning, böcker och sant har jag ocksa alltid gillat jättemycket och hoppas att barnen ocksa ska uppskatta. Men det är lite svarare nu för tiden att fa barn/ungdomar att fastna för böcker och berättelser sa som vi kunde göra (usch nu later jag jättegammal, men det vet vi ju att jag inte är, eller hur?!) med all TV, dator, sms etc. Och dessutom när man har flera sprak ocksa!

Hoppas du far en fortsatt bra dag!
Kramar

Miss Marie sa...

Vilken trädgård! Riktigt lyxigt o roligt att få följa en växt från frö till mogna bär!

Jag var också en läsare som liten, så jag hoppas Alfred kommer ärva den sidan!

Saltistjejen sa...

Martina,
njae inte direkt vår egen, men det är dagisets. Men en del av trädgårdslandet är faktiskt "öppet" för alla familjer som har barn på dagiset om man vill odla ngt där. Men framförallt så får ju barnen plantera och sköta sina egna små land (varje rum har ett land) och det är himla kul tycker jag!! Förra året växte här tomater, potatis, morötter, jordgubbar och olika kryddor och blommor. En riktig lyx för stadsbarn!
Haha, ibland tycker jag att just leka med E är bland det bästa som fins för att mota bort tankar på annat. Man bara måste finnas här och nu, vilket hjälper.
Kan förstå att det säkert är svårare att motivera barnen att läsa på det sättet vi gjorde som unga, men jag tror att vissa ändå utvecklar ett genuint läsintresse trots allt annat som finns omkring dem också. :-)
Kram!!!


Miss Marie,
ja det är en jättefin trädgård och det är så mysigt att den ligger på gångavstånd.
Och visst hoppas man att ens barn ska älska böcker lika mycket som man själv gjorde! :-)
Kram och ha en fin helg!

Annika sa...

Söt liten täppa att påta i!
Gillar den, många fina blommor där.
Ja, igår var väl vädret bara sååååå perfekt.
Ella är verkligen duktig, tycker jag. WOW!!
Hon är inte ens fyra ännu, och SÅ duktig med bokstäver och att rita etc. ROLIGT!!
Ha nu en jättefin helg!
Kramar fr ett varmt, men mulet DC. Tror det ska bli ordentliga oväder i em!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det är jättefint att de har den barnen. Och det är mysigt att kunna gå dit ibland och se hur allt växer. Igår var vädret verkligen perfekt! Och i morse när jag sprang var det ljuvligt!
Hoppas ni får en fin helg ni med.
Kram!!

Coolaannna sa...

Så himla gott att ha den där plätten som man kan se hur det förändras från vecka till vecka. Bra för barn att få uppleva tror jag. Naturen..den är allt bra den!

Ni har då mysigt varje dag. Hon ser koncentrerad ut :)

Kram och en fin fredag till dig och familjen!

Saltistjejen sa...

Coolaanna,
Ja den är verkligen guld värd den där täppan. Bra för både kropp o själ.
Kram o ha en fin helg du med!

Petra Mitt i Livet sa...

Mysigt med andungar!! Det är ju inte alls säkert att man har möjlighet att se sådana på så NÄRA håll även om nan bor på en mindre ort. Vilken rolig em/kväll ni hade tillsammans! Baklängesmiddag - BUSIGT!! ;D
Lycka till med din essä och ha en trevlig helg!
Kram!!

KARLAVAGNEN sa...

Vilket skönt inlägg. Precis lagom när jag just kommit hem och inte hunnit tagga ner ordentligt! Å JAG tackar ÖDMJUKAST för den inzoomade bilden på andungarna (heter inte de något speciellt på svenska?), för jag såg dem inte trots att jag kisade å det värsta! :-)

Trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Petra,
nej det är ju inte säkert man får se andungar på mindre ställen heller såklart. :-)
Kvällen var himla mysig och skön.
Hoppas ni får en fin helg nu!
Kramar!!


Karlavagnen,
haha vad bra då. Och att inte se boet i första bilden är inget konstigt. Det är ju väldigt väl koamouflerat. Så som det ska vara... :-)
Kram!

Fröken Anki sa...

Den där trädgården ser verkligen superfin ut! Så roligt att den möjligjheten finns för barnen. Och andungar är så söta! Vilken tur E har som får uppleva det i storstan. Det är ju verkligen inte alla förunnat.

Så roligt att hon är så intresserad av bokstäver och siffror. Bara att hänga på och låta det ha sin gång och uppmuntra så kommer det gå av sig självt när hon börjar skolan. Eller i alla fall gå lättare! Vilken grej också att hon uppmärksammade antalet bokstäver i era namn. Inte alla fyraåringar som gör det! Kul! Men hon har ju smart föräldrar att brås på. :)

Hoppas ni får en skön helg och att det lossnar med jobb nu. Kan förstå litegrann av frustrationen att skicka massor av ansökningar men få lite utdelning. Jobbigt att de inte hörde av sig för att säga att tjänsten var tillsatt. Dåligt! Men - bättre lycka nästa gång. Det där frilansjobbet lät lite spännande ju! Håller tummarna för dig.

kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
ja det är verkligen helt otroligt fint med trädgårdslandet!! Jag tycker det är jätteroligt att dagiset fick den biten mark att odla på. Ungarna älskar det!
Vad gäller jobbsökandet så känns det lite tungt och motigt just nu tycker jag. Det går liksom i vågor. Men jag hoppas att det ska lösa sig så småningom men visst är det deprimerande....
GRATTIS till DITT nya jobb vill jag ändå säga!! Så härligt!!! Hoppas ni firar ordentligt nu! :-)
Kramar!!

Mallis sa...

Härliga bilder på lilla E och alla underbara blommor. Här hemma väntade spöregn och endast 7 grader när vi gick upp idag (efter lunch) =)

Stort tack återigen för träffen och det fina inlägget du gjorde om det. Du är verkligen en toppenmysig tjej. Det var sannerligen trevlig träff där i parken med en fin avslutning vid vattenfontänen i lekparken.

Å, visst är det trist när man får tråkiga besked när man söker jobb. Jag har en förmåga att bygga upp vissa förhoppningar men tror ändå i slutändan på att allt händer av en anledning. Fast av vilken anledning vet man inte förrän man har en jämförelse.

Ha nu en riktigt skön helg och sköt om er. Kram

Saltistjejen sa...

Mallis,
tack detsamma! Det var så himla kul att få träffas i verkliga livet också!! Skönt att ni kom hem ok även om du drog på dig något dumt virus eller så. Hoppas du snart mår bättre!!
Och ja, jag försöker också att tänka att det inte är enbart negativt med jobbesked som uteblir. Fast det blir ärligt talat lite svårare för var gång.... ;-)
Kramar!!