lördag, juni 30, 2012

Körkort

Ja, nu i och med mitt nya jobb kommer jag att behöva ett amerikanskt körkort. Vi borde egentligen ha skaffat oss var sitt NY-körkort för lääänge sedan både jag och M, men det har bara inte blivit av. Gissar att det är så med saker man inte "måste" ha. Då prioriterar man annat istället och tänker hela tiden "senare...."

Men nu måste det alltså bli av. Och det fortare än kvickt. Alltså travade både jag och M ner till DMV's ena kontor här på Manhattan (intill Herald Square) igår morse. DMV är motsvarigeheten till svenska Vägverket ungefär. Man har ju hört en mängd olika skräckhistorier från just DMV, vilket varit ytterligare en av orsakerna till att man inte precis störtat dit tidigare. Det man hört är om den enormt långa väääääääääntetiden och ineffiktiviteten där. Att det mest handlar om att köa, köa, köa och åter köa. Plus att många av de som arbetar där ska vara otroligt oartiga, ja till och med riktigt otrevliga mot personer som kommer dit.

Och nu efter att ha spenderat mer eller mindre 5(!) timmar på ovan nämnda DMV, kan jag konstatera att det mesta vi hört faktiskt är sant. Visserligen hade vi själva turen att endast behöva prata med trevliga personer. Eller åtminstone inte otrevliga personer. Utan vi bemöttes på ett proffsigt vis. Men däremot ska jag säga att det jag bevittnade där inne var något av det värsta jag sett och hört vad gäller bemötande! Tjänstemän som jobbar med s.k serviceyrken ska inte inte inte behandla sina "kunder", folk som kommer för att få "hjälp" på der viset. Madrömslikt beteende! Helt oacceptabelt om ni frågar mig. Så visst verkar det ligga en del sanning de skräckhistorier vi tidigare hört.

Väntetider var det också. Så in i  bomben. Under de timmarna vi spenderade där kände jag hur det började klia i fingrarna på mig av alla saker jag skulle vilja förbättra, effektivisera, förändra för att det hela skulle kunna bli så otroligt mycket bättre för ALLA. Både de som kommer dit för att få hjälp med sina respektive ärenden, och även för de som arbetar där. Nu var det hela så ineffektivt det bara kunde bli. Och därmed även otroligt segt, jobbigt, och tidsödande.

Men till slut, efter ca 3,5 timmes köande (stående i en sick-sack-kö ungefär som när man ska köa till en skidlift) för att få komma fram visa sina ID-handlingar, göra ett snabbt syntest och sedan bli fotograferad innan man fick göra själva teoriprovet, och sedan ytterligare kanske drygt 1,5 timmes köande för att få betala, så var det hela avklarat och vi kunde promenera därifrån med våra "permits". Nu väntar en 5 timmar lång föreläsning/videfilmstittande och slutligen uppkörning innan man kan få sitt körkort.*) Bilderna är tagna från: http://www.shoppajulklappar.se/till-barnen/leksaker/tejp-bilbana/ samt http://raevanswrites.me/tag/author/

14 kommentarer:

Martina sa...

Oj, det later nästan lika hemskt som fransk administration!
Skönt att ni ända fick dem till slut!
Kram

olgakatt sa...

Ger mig rysningar och minnen av det sovjetiska kontoret för privatresenärer. Alla blanketter dessutom bara på ryska....
Håller tummarna för körkorten!

Fröken Anki sa...

Nej men hu, vilket väntande. Vi tyckte att vi behövde vänta länge i lilla Scranton, men det var visst ingenting det. Hoppas nu att det går fort att få uppkörningstid så att ni blir klara snabbt. Lycka till!

Saltistjejen sa...

Martina,
ja det här var nog bland det värre jag varit med om faktiskt vad gäller "administrationsärenden". Puh! Det är skönt att det är gjort!
Kram!


olgakatt,
hahaha jag tänkte faktiskt på Ryssland när vi var där. Särskilt köandet och att man var tvungen att köa flera gånger. Men blanketterna var iallafall på engelska, och faktum är att själva provet kunde man få på andra språk också. En ville ha det på kinesiska (mandarin eller kantonesiska var inte specificerat) och en annan albanska.


Fröken Anki,
haha, ja vi har förstått att det är extra lång väntetid här i NYC eftersom det är så otroligt många personer i denna staden och det altid är ett enormt tryck på just DMV. Därav min oförståelse till att man inte försöker göra det mer effektivt!
Nu hoppas jag att kunna göra den där 5-timmars lektionen kommande veckan och sedan få uppkörningstid hyfsat fort.
Kram!

ExPIAtriate wife sa...

Oj det dar slar till och med UAE!! Har ska man forst ga till ett "typing office" for att fylla i ansokan pa arabiska och sedan vidare till RTA (Road and Transport Authority). Eftersom man ar kvinna sa gick det fortare da det finns ett "women only" kosystem. Ett snabbt foto och sedan fick man sitt kort som ar giltigt i 10 ar!
Det lat valdigt ineffektivt och lite forvanande da de flesta ar valdigt hjalpsamma i USA. Kan tanka mig att folk inte ar sa glada efter sa manga timmar i ko och sedan smittar det av sig och sa ar den onda cirkeln igang. Skont att ni fatt ert permit!
Kram!

Annika sa...

Aldrig kul med DMV, men fem timmar har jag nog inte behövt tillbringa där.
Alltid trist att sitta där, men när K skulle ta sitt Learning Permit var vi klara på mindre än en timme. Ni har väl flera DMV kontor i NYC? Du får kolla in det där det är minst tid att vänta. Fast, man vill ju gärna gå till ett som ligger nära hemmet.
Galet nyfiken på ditt blivande jobb. SÅÅÅÅÅ nyfiken. Hoppad du kan berätta snart :-)
KRAM!!

Desiree sa...

Ja blärk, det där köandet suger verkligen. DMV i Alabama var minst lika oeffektivt. De hade inte ens nummerlappar utan man var tvungen att stå i den där ringlande kön. Dessutom komma dit ca 2 timmar innan de ens öppnade på morgonen för att det sedan skulle gå hyfsat snabbt. Passade på en sommar då vi hade jetlagen på vår sidan då vi kommit tillbaka till USA efter Sverige semester och ändå vaknade kl 05. Stort lycka till med sista bite och uppkörningen. Men det kommer säkert gå bra ska du se. Sedan ska ni köpa bil också. Spännande och kul. Hur mycket kostar en parkering i ett garage på Manhattan om man får fråga? Är det lätt att få parkeringplats? Jag antar att er byggnad har något garage.
Kram!

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
japp detta var vekligen helt otroligt ineffektivt!!! Ett system som liksom gör alla fel det bara kan. ;-)
Och bra service är något man kan få i detta landet, men även det motsatta. Ofta just från sk myndigheter eller liknande som posten, DMV, och när man har kontakt med social security (som när jag ansökte om ett social security nummer motsvarande personnummer, här). Tyvärr känns det som om många som jobbar på dessa ställen misstrivs väldigt och inte alls är service minded. Liknande attityd har jag även fått av folk anställda på lågbetalade yrken som t ex i receptionen på en del företag som biluthyrningsfirmor etc. Vilket är ännu konstigare för de är ju ansiktet "utåt" för dessa firmor.
Men vi är glada att vi slapp bemötas dåligt iallafall även om jag är helt upprörd än över hur en av de anställda behandlade flera av de som kom efter oss!!
Kram!!


Annika,
nej här i staden är det nästan alltid galet mycket folk. Säkert för att det är en stad med 10 miljoner invånare ungefär och hela tiden många som kommer till DMV eftersom detta är enda stället för att få både körkort och ID-kort. Här på Manhattan tror jag det finns 2 eller 3 kontor vilket inte är mycket med tanke på hur många som bor här. Men även i andra boroughs vet jag att det är lång väntetid. Har vänner i Bronx som sa detsamma om väntetiderna och bemötandet där så det spelar nog inte så stor roll antar jag. Plus att man vill ju helst inte åka buss eller tunnelbåana i drygt en timme heller för att bara komma till ett DMV kontor så vi valde det som låg närmast oss. :-)
jag ska berätta mer om jobbet senare men inte här på bloggen så mycket. Men jag kan höra av mig till dig via email om du vill.
Kram!!


Desiree,
jap även här var det just STÅ i kö som gällde. utom den sista 1,5 timmen då man väntade på att få betala. DÅ var det faktiskt nummerlappssystem, men som sagt jag tycker det hela var enormt ineffektivt på så många vis!!!!
Parkering på manhattan kostar lite olika beroende på var. Runt omkring oss finns många garage och där ligger det på runt 250 dollar plus skatt. Vi har garage i vår byggnad samt en p-plats på RU campus, men där får inte "vanliga" hyresgäster stå (enbart PIs, professorer och eventuellt folk som pendlar TILL RU och måste ja p-plats över dagen p g a detta) så vi kollar lite runt omkring oss.
Kram!

Lotta sa...

DMV här har effektiviserat sig ;)


Eller så har jag hittat den där sweet spot- tiden.

Skönt att det är på gång nu!! NY drivers license, yay!!!

KRAM!!!

Coolaannna sa...

Skönt att det är över...

När jag for till USA 1986 hade jag haft körkort i ett år. Då var det smidigt att bara ansöka om internationellt körkort här hemma i Sverige innan man for och sedan kunde man ju köra när man kom dit.

Tror du att jag var smidig???? NÄÄÄ!!!!

Jag var lite nochig och åkte dit utan detta körkortet vilken innebar att jag fick ta ett amerikanskt körkört!!!

Det blev till att plugga teori, göra ett prov som jag klarade med nöd och näppe!!! och sedan körde jag på en liten väg, fick vända bilen mitt på vägen och sedan tillbaka igen. Och körkortet var mitt :)))


Oj oj oj...vilka minnen du väcker!!!

Kram Anna

Anonym sa...

Finns det något ställe man kan maila dem synpunkter och idéer till förbättringar? Låter som att de är i oändligt stort behov av det!=/ Skönt att ha första delen avklarad iaf!=) /Penny

pratglad sa...

Det där glädjer ju en svensk byråkrat som ibland tycker att VI är omständiga... men bevisligen inte i närheten...
Och för egen del så brukar alla dylika projekt gå rätt fort. Här i hålan var det inte kö till uppkörningen när jag tog körkort 2007, aldrig kö till passpolisen osv. Det har sina fördelar att bo i en småstad faktiskt...

... och du kan väl skriva nån rad om jobbet *duvetvar*... är ju sanslöst nyfiken!!

KRAM!

Trillingnöten sa...

Nääää vad tragiskt! Detta ska ju jag göra också...snart! Orkar inte sitta fem timmar. Varför tar det så lång tid? Bara för att det är så ineffektivt? Det är ju galet. Sverige är bra på många sätt :)

Saltistjejen sa...

Lotta,
vad bra, för här är det verkligen inte modernt för fem öre.
Och ja mycket på g just nu. :-)
Kram!!!


Coolaanna,
haha ja du så kan det vara. Men det var ju bra att du gick ditt körkort här ändå till slut.
:-)
Kramis!


Penny,
nejdå Sverige är väldigt bra om man ser till byråkratin och servicen på olika myndigheter jämgört med här tycker jag. Och kanske framförallt KUNSKAPSnivån!!!
Kram!!


pratglad,
hahaha jadå jag ska berätta. Har bara inte alls hunnit med att titta in hos er/oss på ett tag. Det har varit full rulle här... ;-)
Och visst har det fördelar att bo i mindre samhällen ibland! Helt klart.
Kramar!!!


Trillingnöten,
du mitt råd är att du bör göra detta så snart som möjligt bara för att ha det överstökat! OCH den dag du bestämmer dig för att verkligen uppsöka närmsta DMV-kontor gå så tidigt du bara kan. Köerna är som minst precis då de öppnar.
Lycka till!