torsdag, juni 28, 2012

Misommarafton i Battery Park - del II (efter regn kommer sol)

Här kommer fortsättningen på vårt Midsommarfirande i Battery Park. Mitt första inlägg kan ni läsa här. Efter regn kommer sol, och så även denna kvällen. Då den häftiga regn- och åskskuren passerat kom solen tillbaka igen och det blev en riktigt fin kväll. Eftersom det var såpass varmt gjorde det inget att man blivit blöt (jag var ganska genomvåt på ryggen, M på benen) för man torkade otroligt fort igen och frös inte alls. Kvällen bjöd på lite midsommarmat och dans kring stången, mer svensk midsommarmusik samt en rejäl dos svensk midsommarkänsla. Trots att vi såg Frihetsgudinnan samt Ellis Island nästan hela tiden där borta i horisonten.

Jag gillar att man ser just Ellis Island*, eftersom det var dit alla immigranter anlände då de lämnat sina hemländer där under 1800-talet och fram en bit in på 1900-talet. Detta var porten in i det "Förlovade Landet". Så mycket historia. Och en del av deras ättlingar kanske är de amerikaner som kommer hit och firar nu i modern tid? Jag gissar att de familjer och personer som just gjort den långa resan över Atlanten från Sverige till USA, inte i sina vildaste drömmar skulle kunnat tro att det runt 120 år senare skulle firas svensk Midsommar tvärs över vattnet från Ellis Island.


Efter regnet intogs gräsmattan rätt snart igen.Lill-Skruttan dansade en hel del själv till musiken, men vägrade att dansa runt stången.

Här svänger det minsann.

Nya dance moves...


Hm, en ny specialitet också - plättar med cheerios.... Kanske skulle den platsa på WD50?

Vi vuxna tackade vänligt men bestämt nej tack till Lill-Skruttans cheerios-plättar och valde istället att köpa mat från en av de bufféer som fanns.

Lite blandad kompott. Gott var allt, men jag hade gärna sett mer sill. Senare insåg vi att sillen skulle vi köpt från de matstånden som stått utanför själva Battery Park, men när vi upptäckte detta var vi redan på väg hem. Det får bli en annan Midsommar. Vi fick ändå väldigt god mat så jag var nöjd ändå.


Kvällssol över New JerseySå småningom ville Lill-Skruttan ändå testa att dansa kring Midsommarstången med alla andra.

Som synes var vi ganska många som formade ringarna kring Midsommarstången.Så här gör Grin-Olle var han går, och var han sitter och var han står....

...Så får vi lov, så får vi lov att sjunga Grin-Olles visa!


Efter dansen
Min Midsommarmake

Även Lill-Skruttan provade Blomkransen.

Men inte särskilt länge...


Efter en riktigt härlig Midsommarafton med sol, regn, mer sol och mat, dans och härlig stämning var det dags att ta tunnelbanan hemåt igen. Alla var vi nöjda och glada.

Det känns verkligen roligt att vi kan erbjuda detta Midsommarfirande till Lill-Skruttan. Visst är det annorlunda jämfört med de midsomrar man själv vuxit upp med och de som firas runt om på olika platser i Sverige. Men det känns verkligen otroligt lyxigt ATT man ändå HAR ett Midsommarfirande som är såpass genuint som detta ändå är. Det är inte många utlandssvenskar förunnat. Själv saknar jag som sagt Sverige mycket under just Midsommar, men kanske allra allra mest sedan jag fick barn. Jag vill så gärna kunna ge Lill-Skruttan denna svenska högtid. Ge henne fina midsommarminnen att ta med sig i livet, just så som jag själv har. Det svenskaste av det allra svenskaste. För det är något alldeles alldeles speciellt och unikt med just Midsommar tycker jag. Något nästan lite magiskt. Allra helst ska den upplevas i det fantastiska sommarnattsljuset i Sverige tycker jag. Men i brist på detta duger mjuka strålar från en varm kvällssol över Frihetsgudinnan bra det med.


*) För alla som besöker New York City vill jag varmt rekommendera ett besök på just Ellis Island! Där finns ett museum som är riktigt bra och det är verkligen roligt att se denna del av USA's och New York City's historia. Detta land, och kanske framförallt denna stad, är ju verkligen verkligen sprungen ur just alla invandrares bidrag. Både kulturellt och rent arbetsmässigt. Det är dessutom en trevlig båttur ut dit om vädret är bra!

13 kommentarer:

Anonym sa...

Midsommar är ju just en svensk högtid också. För inte firar man det på så många andra ställen? Visst finns det festivaler som liknar bakgrunden till vårt midsommarfirande, men det är nog ganska unikt. Så jag förstår verkligen att du vill ge henne det.
Snygg bild på maken. Inte så ofta han poserar så där tydligt. Kram Sahra

Channal sa...

Tack för att du delar med dig så många fina bilder! Tänk att det firas midsommar i N.Y!! Lite häftigt faktiskt! Tror att svenska traditioner blir viktigare när man inte bor i Sverige! Traditioner och kultur betyder mycket! Sen när man får barn blir detta ännu viktigare! Minns själv när jag fick barn att helt plötsligt ville jag ge dem det jag hade fått! Påskris m fjädrar, godisägg, lussebullar o glitterljus i håret och dans runt midsommarstången! Glada minnen!

KRAM!!

Lotta sa...

Å vad fint ni hade det. Ja du vet ju...hade gärna varit med! Nästa gång ;)

Ella är så SÖT. Gullskruttan.

Det är fint med midsommar i Battery Park - absolut i toppklass av den här typen av "svensktraditioner utomlands"

KRAM!!

Emma sa...

Härligt med alla dina bilder -och det får mig att minnas vårt firande där förra året. Det regnade då med...

Kram!

✿Ewa sa...

Tack för att du delar med dig av ert härliga midsommarfirande. :) Fint med kransar i håret och dans. Det ser jättemysgt ut och fantastisk att det är i NY!

Kram!

Desiree sa...

Lilla E är ju så söt i sin vita sommarklänning med blomsterkrans i håret. Kul att få se alla fina och härliga bilder från ert firande.
Kram!

Saltistjejen sa...

Sahra,
javisst är det svenskt! Eventuelt firar man något liknande i Norge och Finland men jag tror inte det. I Danmark firar man väl Midsommardagen med att tända eldar om jag inte minns fel?
Och maken pokeraar inte så ofta här själv på kort nej. Men med Lill-Skruttan är han ju en hel del. :-)
Kramar!


Channal,
tack själv för att du tycker om dem! Och visst känns det ännu viktigare vid att vidhålla svenska traditioner när man inte bor i Sverige längre, och framförallt för sitt/sina barn.
Kramar!


Lotta,
ja det VAR fint och jag är glad att vi gick trots åskskuren! Synd du inte kunde komma men så är det och jag förstår det. Kanske nästa midsommar? :-)
Kramar!!


Emma,
ja förra året åkte vi ju inte ens ner p g a regnet. Men jag minns att du sa att det ändå inte var så farligt. :-)
Kram!!


Ewa,
tack tack!!! Och ja det blev en riktigt fin stämning där nere med stången, musiken, dansen alla blommor och glada människor!
Kram!!


Desiree,
ja hon var superfin i klänningen!! :-) Riktig midsommarklänning!
Kram!!

finelinan sa...

Fantastiskt att ni dansar kring midsommarstången i New York, när vi inte fick till det här hemma ens...=)

Saltistjejen sa...

finelinan,
hahaha japp ibland kan det bli så. :-)
Kram!!

Anonym sa...

Underbara bilder!
Ella hinner nog med att fira midsommar i Sverige någongång så nog kommer hon säkert att a varma minnen från den dagen.
Vi åkte till en park en det var så mycket folk att vi knappt såg stången så ingen dans för oss.
Grabbarna var ändå mer intresserade att eka i lekparken som de hade.
De är ju så unga ännu så mer midsommarminnen lär de ändå få sen.
Ha,a...nu påminnde du mig om grin-olle visan. Den hade jag helt glömt bort!! :-)

Kram!

Nadja sa...

Vilken fantastiskt söt dotter du har och det verkar som att ni hade ett himla härligt firande!

Coolaannna sa...

Ni plockar verkligen guldkorna ur vardagen Anna!! Åh, vad jag vill byta med dig för en dag! Och allt det där med frihetsgudinnan och allt om ellis island! Jag pratade mycket om ellis island med mina elever strax innan sommarlovet. Det ingick i den boken. De var så intresserade och ville gärna åka dit..jag med för den delen!

Nu ska jag återigen kika in i din blogg och se vad som hänt sedan sist :)

Kramar Anna

Saltistjejen sa...

Jess,
tack! ja jag vet inte om hon någonsin kommer att få fira just Midsommar hemma i Sverige. Vi åker ju sällan till Sverige såpass tidigt på sommaren. Men visst, det det varit kul OM hon hade fått det någongång senare. Visst är de små än barnen, men jag känner att det ju är från ungefär den här ålder som man själv minns saker så det känns roligt att kunna göra saker redan nu med dem. Hon minns verkligen bra nu i den meningen att hon minns lite "längre" och kan själv referera till saker som hon varit med om för kanske ett år tillbaka eller så.
Kram!!


Nadja,
tack!! Ja vi hade ett fint firande trots den häftiga åskskuren. :-)


Coolaanna,
haha ja kanske inte enbart guldkorna men vi försöker såklart att göra saker så bra som möjligt.
:-) Och Midsommarfirandet är ju lite speciellt och jag är glad över att det här finns så nära oss eftersom vi inte kan fira i Sverige.
Kram!!