torsdag, maj 23, 2013

Moderna nutidsmänniskor vill visst dela allt

Just nu seglar denna videon runt på Facebook. Jag såg den och den är hysteriskt rolig! Och den säger faktiskt väldigt mycket om vår samtid tycker jag. Om oss. Nutidsmänniskor. På vilket sätt vi kommunicerar. Hur mycket som förändrats under de senaste åren då sociala media har fullkomligt exploderat. Eller kanske snarare UPPSTÅTT och sedan utvecklats och tagit fart.
Titta, lyssna och njut! 
Det finns även en blogg som helt specialiserat sig på detta med hur vi nuförtiden bara "måste" lägga upp bilder på nätet. På vår mat. Till och med Bloggens namn är roligt tycker jag. Pictures of Hipsters taking Pictures of Food. Och det är riktigt roligt att se med vilken enorm koncentration och fokusering alla dessa bilder tas. På det mesta som kan serveras på en tallrik, i en skål, en mugg eller ett glas. Och ja, jag kan villigt erkänna att jag är en av de här som då och då fotar min mat. Eller dryck. Eller annat ätbart. Det intressanta är nog egentligen det faktum att det faktiskt finns ett intresse för att se vad andra just nu (eller igår eller förra veckan) stoppade i munnen. Egentligen kan man ju undra lite över varför detta är något som intresserar någon annan än den som faktiskt ska få avnjuta det de just fotat?

Här nedan (samt bilden ovan) är ett litet urval av bilder från denna bloggen. Matfotande personer i färd med att dela sina godsaker med resten av världen. Är det någon mer än jag själv som kan känna igen sig?

Stephen tells us, “This is my friend Nancy’s dad with the camera. His name is Dan. He listens to obscure music like Captain Beefheart. Pretty hipster ;) he’s snapping a high-rez pic of chocolate chip pancakes that Nancy ordered.” Delicious. Thanks Stephen.

The food-in-the-hand shot, courtesy of bf. 


Got to get the perfect angle for your beer shot. Thanks to vnadna for the submission. 


Londoner takes a cappuccino shot in Santa Cruz, CA. Thanks to skeeterstrans-am for the submission.

Selfie-with-a-coffee shot. Courtesy of tagzilla117.

braindeadpixel titles this piece, “Cream puff with raspberry and photobomb”

Som sagt, det här med sociala medier är rätt intressant. Man undrar lite försiktigt hur ens egen dotter kommer att kommunicera med sina vänner (och med oss sin familj) om ett antal år. Hur mycket har hänt tills dess? En sak jag hörde nyligen är att unga personer idag överger Facebook till förmån för Twitter. Tydligen var den största anledningen att de ville "komma undan från sina föräldrar" som ju såklart också är på Facebook. Man har kvar sitt Facebook-konto, men är inte längre lika aktiv där utan "allt händer" tydligen på Twitter numer och det twittras som bara den. Jag som själv inte är på Twitter har ingen koll, men antar att man där alltså kan vara anonym. Annars vore det ju ingen vits att flytta hit för att undkomma sina föräldrars vakande ögon antar jag?? 

På den konferens jag var på för ett par veckor sedan talades det också mycket om sociala medier. Och här nämndes också just Twitter. Tydligen är det Twitter som är det populäraste sociala mediet där man delar "akademiska" (vetenskapliga) artiklar som just publicerats. Jag fick också veta att om man inte twittrade om artikeln inom 9 dagar efter publicering så delades den inte alls. På Twitter alltså. Intressant som sagt. Detta med publisering är också otroligt intressant men det tänker jag inte ta upp här. Dock är det en bransch som också håller på att förändras mycket. Just på grund av sociala media.

Men som sagt, det får bli ett annat inlägg. Nu har M just kommit hem för en eftermiddagsfika så jag måste göra mig redo att fota min latte...!


*) Alla bilder på matfotande personer (samt tillhörande bildtexter) är lånade från "Pictures of Hipsters taking photos of food".

13 kommentarer:

finelinan sa...

Jag tycker att det är himla kul att se matbilder! Om den sitter vid ett recept jag är intresserad av! =)

Sahra sa...

Så finns ju kik. Där hänger killarna. Det finns något annat chatställe där allt man skriver försvinner på studs. Tydligen megapoppis bland de som inte vill bli avslöjade med att ha en sidoflirt. Twitter är inte min grej. Mannen prenumererar dock på vetenskapliga artiklar. Nej insta och fb räcker bra
Kram

Saltistjejen sa...

finelinan,
hahaha! Ja du DET är verkligen bilder man vill se. MED recept då alltså! .-)


Sahra,
å det var nytt. Kik kände jag inte alls till. Du ser det poppar upp nya saker hela tiden. För många år sedan var det väl Lunarstorm som var stort hos alla ungdomar. Och så kom ju MySpace men det kanske var mer för musikintresserade?? Och ja, så kom ju Facebookk då och sedan har det ju fullkomligt exploderat.
Kul att di man prenumererar på vetenskapliga artiklar! :-)
Kram!

Steel City Anna sa...

Roliga bilder :) ganska kul fenomen också. Det känns alltid mer normalt att visa matbilder än att ta dem :)

Saltistjejen sa...

Steel City Anna,
ja visst ser man rätt lustig ut då man tar bilder på sin mat. och man ser ju faktiskt just det här fenomenet rätt ofta ute nu. :-)

Annika sa...

Jag säger det igen: gå med i Instagram. Det är ditt medium. DU skulle älska det!! OCH bra mkt roligare än FB.
Den där videon är helt underbar. UNDERBAR!!
OCH SÅ SANN!!!
JAG skrattade högt åt den när jag såg den på Fejjan igår.
Läste att FB förlorar konton i massor nu. Folk har lessnat på det.
OCh jag tycker själv att FB är ganska slätstruket. Bra att dela bilder på etc, men annars...
Instagram är mkt, mkt trevligare.
Twitter har jag inget, och tänker nog inte skaffa heller.
Karolina har ett konto där, och där är hon och hennes vänner mkt mer än på FB. Inget snack om DEN saken.
Tumblr är jättepoppis hos dem också.
Pinterest hänger en del på också.
FB är ngt för OLD people.
Eller när man ska bildbomba, haha!! Som vid prom. Då svällde FB över av prombilder.
På Twitter tror jag att du måste ha ett konto för att kunna läsa andras konton. OCH kanske måste man bli godkänd av twittraren också. Jag vet så lite om twitter att jag inte ska uttala mig.
Så. man kan säga att det K skriver på twitter vet jag inte mkt om.
Matbilder är jag lite tudelad inför.
OCh fotbilder klarar jag inte alls.
HAHA.
Kram!!

Freedomtravel sa...

Visst är det ett lite komiskt fenomen det här med att alla fotar sin mat! (Jag gör det också ibland, så jag är en del av det hela.) Fast jag tillhör de som faktiskt tycker att det är kul att se andras matbilder, eftersom jag är intresserad av mat. Dock, jag tycker att det är skittråkigt att se vanliga frukostar eller en spagetti bolognese eller så... ;) Jag ser däremot gärna matbilder från sånt som är lite speciellt, exotiskt, extra vackert, lite knasigt osv... Haha, vet inte om det bara är jag som tycker det?

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag vet Annika, det är så många som säger till mig att de tycker jag ska gå med i insta. Och jag tänker att jag borde, men det blir liksom bara inte av. :-)
Videon är lysande tycker jag! Inte bara för matbilder utan även för att det verkligen är på det här viset många kommunicerar med omvärlden nu. Lite konstigt egentligen men samtidig är det mycket som är positivt med att man faktiskt lätt och enkelt kan ha ngn form av kontakt med folk som man annars kanske inte skulle ta sig tid att kontakta. Men visst är det lite intressant ändå att vi är så otroligt mycket för att dela våra små vardagliga händelser och tankar.
Twitter kan jag helller inget om men har insett att det ligger lååångt före FB och att FB numera mest är för åldringar hahaha.
Kram!!


Freedomtravel,
jamen visst är det lite lustigt att man gör detta!! Jag gör det också från och till och tycker det kan vara roligt. Men visst kan jag förstå att en del tycker detta är ett lite konstigt fenomen också. :-)
Jag gillar också att se matbilder. ibland. Allt beror på kontexten. Vackra lite specielllla portionsbilder är ju kul. Men ibland kan även vardagsmat vara kul. Som sagt det beror på situationen och vem som lägger upp bilden och varför.
:-)

Desiree sa...

Ha ha känner klart igen mig i detta. Även om jag var skeptiskt till Instagram först så gillar jag det nu. Ja jag gillar mat bilderna också :-)
FB helt ok men det börjar bli lite väl mycket reklam kan jag känna. Ett annat problem som jag kan tycka är också att man ibland måste godkänna och vara vän med nästan alla. Vissa arbetskamrater ville jag vara vän på FB med och andra inte. Det var svårt att dra gränsen där och säga ja till den ena men nej till den andra.
Twitter har jag ännu inte testat. Vet inte riktigt hur det funkar. Känns som om alla dessa forum och sociala nät har ganska kort livslängd och byts ut regelbundet.
Kram!

Mallis in real life sa...

Oj oj oj, vad jag känner igen mig. Jag har fotat mycket mat och bakverk i mina dar. Jag älskar Instagram och skulle lätt välja bort FB om jag var tvungen att välja.

Kram

Saltistjejen sa...

Freedomtravel,
haha ja du jag tycker också att lite mer konstnärliga matbilder kan vara riktigt vackra. men ibland kan jag även gilla vardagsmat. Lite beroende på vilken mat det är och vem som lägger upp bilden. och orsaken. Som utlandsboende kan särskilt vissa bilder på svensk mat eller delikatesser vara kul. Även om det är fråga om vardagsmat. :-)


Desiree,
jag tror Insta kan vara himla kul har bara inte själv kommit mig för att göra mig ett konto. Twitter vet jag inget om och FB använder jag främst för att lätt kunna ha kontakt och vara lite småuppdaterad i mina vänners och familjs liv.


Mallis,
Jag kan tänka mig att du gillar Insta!!! :-) Själv har jag inte hittat dit än, men det är många som säger att jag borde så kanske jag kommer dit så småningom.
Kram!

Trillingnöten sa...

Vilket kul inlägg! Jätteroligt med alla människor som fotar sin mat :) haha. Det ÄR ju så. Visst finns det en fascination med just mat. ALLA måste ju äta :) Dessutom är jag på Twitter, men jag fattar inte fascinationen...jag twittrar inte, men kollar läget ibland. Följer t ex Annika Lanz och Jonas Gardell som har roliga inlägg :)

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
visst är det roligt med alla som fotar allt i tid och otid. Enbart för att uppdatera status eller lägga ut på Instagram. Kul att du är på Twitter du som vägrar Facebook! :-)