söndag, juni 03, 2012

T-Rex tårta - kort beskrivning och resultatet

Kalaset blev verkligen lyckat. Vädergudarna visade sig vara våra vänner och efter en natt och tidig morgon med ösregn, åska och starka vindar kom sedan solen fram som på beställning under den senare delen av morgonen. Vi kunde därmed ha kalaset utomhus som planerat. Härligt!

Jag blev även mycket nöjd med tårtan. Detta trots att jag vid tolvtiden (när jag skulle börja fixa den) fortfarande inte riktigt kommit fram till hur jag skulle få till en T-Rex-tårta. Min allra första idé var att skära ut en T-Rex men jag insåg redan kvällen innan att detta skulle innebära att man förlorade en stor del av tårtan. Så jag klurade på hur man skulle kunna göra det hela utan att behöva kasta en massa tårta. Jag lutade under morgonen åt att helt enkelt bara "rita" en T-Rex som dekoration på "iceingen", men när jag sedan verkligen stod där med tårtbottnarna framför mig kom jag på att man kanske ändå skulle kunna göra ett mellanting. Jag tog fram papper och sax och ritade lite, klippte och funderade och ritade om. Sedan hade en idé växt fram och det var bara att ta sig an själva tårtan.

Eftersom jag fick många frågor på kalaset om hur jag gjort tårtan tänkte jag att jag här skulle ge en liten kort beskrivning. Kanske kan det inspirera någon? Troligen kan man utveckla och förbättra grundidén en hel del och få ett ännu bättre slutresultat. Detta var dock vad jag själv lyckades åstadkomma. Själva dekoreringen var ju det som tog längst tid och jag höll nog på i ca 2,5 timme eller så med den. Alltså inklusive att fixa och färga icingen. Gör man det i förväg går ju själva dekorationen lite snabbare.

Kvällen innan bakade jag tårtbottnarna 9 x 11 inches var (ca 23 x 28 cm form). 
En med choklad och en utan.

Jag delade båda i två delar och bredde på marsankräm samt jordgubbsylt. Sedan lade jag på "locken" igen och så fick de stå och "safta till sig" i kylen över natten.

Min första idé om att skära ut T-Rex ur tårtbottnarna ändrade jag till att endast skära ut nacken och en del av ryggen. Detta gjorde nämligen att biten jag skar loss kunde användas som svans. På det viset behövde jag inte slänga en massa tårta. 

Här syns svansen. Om man har en tilllräckligt stor bricka eller annat att lägga den färdiga tårtan på så kan man ju sedan köra icing över skarven så att den inte alls syns. Vi har dock inga så stora fat eller underlägg så jag täckte svansen separat och sedan "pusslade" vi ihop tårtan med en synlig skarv.

Själva ansiktet och framsidan av T-Rex (inklusive armen) "ritade" jag helt enkelt med hjälp av färgad icing. Till tänder hade jag chocolate chips av vit choklad samt vit "geléfrosting". Prickar på kroppen gjordes av chocholate chips (både mjölkchoklad och vit choklad).

Svansen fick en rad med chocolate chips på ovansidan.

Här är det färdiga resultatet. Jag tog endast bilder med min iPhone inne i vårt mörka kök så färgerna är inte helt rätt, men det blev ungefär såhär. Inget konstverk och inget jämfört med en massa otroligt proffsiga 3D-tårtor jag såg bilder på då jag googlade just "T-Rex cake" men jag var ändå nöjd.

Och här skärs den upp!

Lill-Skruttan var mycket nöjd med tårtan och de flesta verkade tycka den var riktigt god även om den inte alls är som amerikanska tårtor brukar vara, dvs ha en torr tårtbotten (utan fyllning) och sedan ett mycket tjockt lager icing. Min hade ju fyllning samt ett väldigt tunt lager icing. Detta eftersom jag själv inte är särskilt förtjust i just icing. Den här gången valde jag dock detta framför grädde (som jag använde till förra årets Barbapapatårta) mest för att grädde har en förmåga att bli rinning här i värmen. Icing håller formen och konsistensen bättre.

Mer om själva kalaset kommer i ett senare inlägg. Nu är klockan hur mycket som helst och det är dags att sova. Imorgon (egentligen idag eftersom klockan passerat midnatt för ett tag sedan) har M och jag lovat oss att ha en lugn och skön dag utan måsten! Och efter det är det ju faktiskt dags för den riktiga födelsedagen på måndag!

20 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Wow! vilken snygg tårta! Jag är verkligen imponerad :) Smart det där med svansen faktiskt!

Channal sa...

Underbart!! Vilken tårta och barnkalas m fiskdamm!!! Jättekul för Lillskruttan! Saknar den tiden när barnen var små! Kram Anna

Sahra sa...

Herregud så kreativt. Vi har beställt figurtårtor från ett superproffs i stan. Hon har bland annat gjort groda, polisbil, hello Kitty. Jag är impad av din. Kram

Katarina sa...

Vilken härlig tårta! Vad duktig du är på att göra det! Jag kan tro att E. och de andra barnen blev glada!Vem skule inte bli det?!

Ja, tänk att lilla hjärtat ert är 4 år,, helt otroligt, visst minns vi det, vi har ju vår egna grej som alltid kommer att finnas där,. Dock är det roligt att få följa E. utveckling. Stor kram till er.

Mallis sa...

Jättefin tårta. Du kan en hel del och visst är det roligt med kalas. Man kan lägga hur mycket energi som helst på att baka och fixa.

Hoppas ni får en riktigt skön söndag. Här blir det en riktig innesittardag då det regnar och endast är tio grader ute. Inget vidare väder direkt. Saknar nästan den klibbiga värmen vi upplevde i tisdags.

Kram på dig

Coolaannna sa...

Vilken tårta till Lill-Skruttan!!! Tänk att få fylla år hos er!!

Skönt att kunna vara ute. Här förfryser man nästan inomhus :(

Ha en go dag och krama om lillan!

Kram

olgakatt sa...

Tjusigt värre!
Och din tårta måste ju vara 1000 ggr godare än en torr amerikansk....

KARLAVAGNEN sa...

Instämmer till fullo med Olgakatt!

Annika sa...

SÅÅÅ fin, Saltis!!
Du kan börja jobba på konditori!
Kan tro att den var GOOOOD!!!
Kan tro att det är rätt skönt att kalaset är över, eller?
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
tack!!
:-)


Channal,
ja det blev ett riktigt bra kalas!
Kan förstå att du saknar småbarnstiden ibland.
:-)
Kram!


Sahra,
haha det är rätt kul tycker jag, bara man kommer på hur man ska göra. :-)
Kram!


Katarina,
tack! Och E blev väldigt glad.
Visst går tiden fort och Katarina det är verkligen så roligt att ni följer E så mycket här på bloggen. Önskar så att vi kunde få träffas på riktigt någon gång också. Kanske i framtiden. Vem vet?! :-)
Kramar!


Mallis,
ja det är roligt, men jag är ju inte alls lika bra på det här med bakverk som du!! ;-)
Oj har ni såpass kallt nu. Här är det skönt nu. Inget klibb och lite lägre temperaturer än i början av veckan. Hoppas ni får tillbaka sommarvärmen snart!
Kramar!


olgakatt,
tack! ja JAG tycker ju det även om icingen som vanligt inte var så god (alldeles för söt för min smak) men eftersom det inte var något enormt lager gick det ju bra ändå hahaha! ;-)
Kramar!


Karlavagnen,
:-)


Annika,
japp!!! Så är det. Idag är vi sååå glada att det är över nu!! Och att det blev så lyckat! :-)
KRAM!

Emma sa...

Wow!! Jag är också impad!

Grattis i förskott till lilla E som inte är så liten. Jag minns tydligt min egen 4-årsdag och minnena fr.o.m ungefär då är mycket tydligare och framförallt fler än de få, grumliga minnen jag har från livet innan 4. Det är häftigt att kunna minnas hur det är att vara lika liten som ens barn av ngn anledning. Minnas ens egna tankar. Jag har en del minnen från innan dess också, men det rör sig om väldigt starka minnen. Som när jag som 2-åring var på ett utebad med en barnpool och en vuxenpool. Och så sprang jag till vuxenpoolen och hoppade i, i tron att det var samma som den lilla barnplaskdammen. Skönk som en sten. Fick en kallsup. En skäggig man räddade mig. Omskakande och det är säkert därför jag minns så tydligt.

Men nog om mig - GRATTIS igen till godingen. Och vad fin historien om när hon kom är. Tänk vad tiden går!

Martina sa...

Wow, sa kreativt! Kan tänka mig att Ella blev nöjd!
Härligt att ni verkar ha haft ett sa bra kalas!
Hoppas att ni far en lugn och skön söndag.
Kramar

Saltistjejen sa...

Emma,
tack!! Ja jag har också minnen från runt 3-4-årsåldern. Det är lustigt det där att när man läser om barns utveckling så ska de första 3 åren vara de absolut allra viktigaste i fråga om hur ens personlighet påverkas och dessa upplevelser ska tydligen stå till grund för väldigt mycket av hur man formas (vad gäller yttre påverkan då), men det är från de här åren man inte minns något alls! Konstigt eller hur?!
Kram!!


Martina,
tack och ja Ella blev väldigt nöjd!!
Nu ska vi förhoppningsvis bara ta det lugnt!
:-)
Kramar!

Astrantia sa...

Vilken fin tårta! Kanonidé att skära ut dinosaurien på ena sidan så det blev en figurtårta men samtidigt kunna behålla större del av tårtbotten :)

Äventyret framtiden sa...

Mycket fin tårta med personlig touch! Bra gjort! Hatten av för dig!

kramar
Karin

Anonym sa...

Åh, vilken tårta!=) Så roligt att läsa ditt tillvägagångssätt - du är forskare ut i fingerspetsarna.;-)

Saltistjejen sa...

Astrantia,
tack!! Och ja jag ville helst inte skära bort en massa tårta och slänga det. Så det här blev bra.


Pettas,
tack!!! Jag är nöjd och den blev god.
:-)
Kram!


Penny,
haha kanske det? Men jag tänkte att folk kanske ville veta eftersom jag fick så många frågor om hur jag gjort den och hur lång tid det tog från flera gäster på kalaset igår. :-)
Kram!

Petra Mitt i Livet sa...

Så FIN o häftig den blev, tårtan! Säkert väldigt god också! Kan undra vilken del av tårtan E ville ha på sin tallrik? Det brukar ju ofta vara viktigt för små födelsedagsbarn att få den "bästa" biten ;)
Grattis i förskott till stora lilla E!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Petra,
tack!! Och jo den blev faktiskt god också. Haha E ville ha en nederdel av tårtan men en av hennes kompisar propsade på att få själva munnen med tänderna! :-) Lite kul.
Kram!!

Västmanländskan sa...

Väldigt snitsig tårta :)