tisdag, mars 16, 2010

Hemmafix

Som jag redan nämnde i mitt tidigare inlägg så har vi pysslat lite här hemma i helgen för att försöka göra så mycket vi kan av vår lilla yta. Man skulle kunna likna det lite vid att spela tetris. Det som fick igång oss denna gången var planen på att äntligen skaffa en säng till Lill-Skruttan. Den crib (spjälsäng) som hon haft sedan vi fick hem henne hit var ju endast lånad av en kompis och i slutet av förra året skulle den återlämnas till ägaren eftersom hennes lilla dotter då var stor nog att kunna börja använda den. Detta betydde att Lill-Skruttan fick börja sova i vår säng hela nätterna igen. Tidigare har vi lagt henne i spjälsängen men oftast har hon vaknat någongång under natten och då har vi flyttat över henne till oss. När vi blev av med sängen tänkte vi att vi skulle skaffa en ny då vi kom tillbaks hit efter jul och nyår i Sverige men sedan har tiden gått och vi har inte riktigt kommit oss för med att leta.

Nu för ett tag sedan började vi ändå titta runt lite. Framförallt eftersom vi börjar tröttna på att sova varannan natt i soffan och varannan i sängen med Lill-Skruttan. Dels är det tråkigt att aldrig sova i samma rum längre, dels får den som delar säng med Lill-Skruttan ofta inte någon helgjuten sömn eftersom hon rör sig något infernaliskt i sömnen. Vi hittade till slut en sängmodell som vi gillade. Tyvärr var den slutsåld och vi väntar nu på att se om den ska komma in igen. Men under tiden ville vi ändå planera för nya sängen och i och med detta så började vi återigen fundera över hur vi bäst kan utnyttja vår lilla bostadsyta.

Till att börja med tänkte vi helt enkelt placera nya sängen på samma plats där spjälsängen stått. Detta skulle vara möjligt om vi skaffade en barnsäng med amerikanska standardmått eftersom de är exakt samma som de amerikanska spjälsängarna. Men när jag började fundera vidare så kände jag att nej, det allra bästa vore nog ändå ifall vi kunde ställa sängen intill vår egen. Annars misstänker jag att risken är stor att Lill-Skruttan inte kommer att sova i sin egen säng utan ändå komma över till oss. Alltså började jag fundera lite över hur man skulle kunna göra för att fixa någon form av "co-sleep". Talmetern åkte fram och det mättes och funderades. Resultatet av funderingarna blev att jag gav M ett förslag som gick ut på att vi skulle montera ner mitt sängbord från sängramen och därmed skapa mer yta mellan vår säng och väggen i sovrummet. Då skulle en barnsäng lätt rymmas där och Lill-Skruttan skulle därmed ha sin egen säng men ändå vara väldigt nära oss. Förhoppningsvis ska detta underlätta att hon verkligen både somnar och sover vidare i sängen under hela natten.

I och med att vi beslöt oss för denna lösning "frigjordes" då yta i sovrummet där spjälsängen tidigare stått. Där kunde vi nu flytta tillbaka de två byråer som stått där innan vi fick hem spjälsängen. Detta började vi fixa med förra helgen och det innebar att den stora byrå som stått i vardagsrummet vid väggen bakom soffan nu kunde föras till sovrummet igen.

Nästa steg var att jag tänkte se ifall vår "blöjbytarstation" d v s vårt Elfa-hyllsystem som stått intill bokhyllan kanske skulle kunna rymmas i sovrummet det med. Till min stora lycka kunde man precis få in det intill byråraden i sovrummet. Så otroligt bra! Plötsligt har vi ett vardagsrum igen! Inte ett blandrum med en massa förvaringsmöbler.

Nu i helgen fortsatte vi sedan att organisera vårt hem. Nu var det dags för arbetshörnan. Den har mest blivit en slags skräphörna där vi samlat pappershögar och annat. Till stor del har det berott på att vi inte skaffat någon stationär dator eftersom både M och jag har haft bärbara datorer via våra jobb, men efter att ha pratat igenom det hela så tyckte vi båda att en gemensam "hemdator" skulle vara väldigt bra. En där vi kan ha all vår musik, våra foton och filmer enkelt tillgängliga. Så för ett tag sedan köpte vi en Mac Mini. Skärm hade M redan skaffat och den har varit uppsatt över skrivbordet länge eftersom M ibland pluggat in sin laptop till den när han velat ha en större skärm att jobba med. Sist men inte minst satte vi även upp ännu ett skoskåp så att vi kan få bort lite fler skor från hallgolvet.

Jag försökte självklart hitta lite "före bilder" men insåg att det var svårt att hitta. Konstigt. Men kanske har de flesta bilder tagits i vinklar där man inte riktigt ser just de här sakerna? Ja här är iallafall ett par gamla bilder som visar lite hur det såg ut i vardagsrummet innan.

Detta är den dag vi fick hem Lill-Skruttan från NICU för första gången! Men det är egentligen byrån lite till vänster jag tänkte jag skulle visa. Hur den var placerad bakom soffan.


Den här bilden är tyvärr jättemörk men man kanske ändå kan få en känsla för hur övermöblerat rummet kändes med byrån bakom soffan? Vagnen skymtar som en siluett i högra förgrunden.


Här är en bild från Thanksgiving i höstas. Snett till vänster bakom Lill-Skruttan ser man "blöjbytarstationen". Dessutom kan man se hur rörigt vi hade det på skrivbordet och hyllorna i arbetshörnan.

Om man vill försöka få sig ytterligare en uppfattning av hur rörigt och fullt vi hade det i vårt vardagsrum tidigare kan man dessutom titta på den här filmsnutten. Vill dock varna känsliga tittare. Både de som inte klarar av att se stök samt de som får migrän av falsksång... Tillhör ni den förta kategorin uppmanar jag er att inte titta på filmklippet alls. Tillhör ni däremot den senare så räcker det med att ni stänger av ljudet. Man ser ganska tydligt (trots att jag försöker fokusera på Lill-Skruttan som äter mellanmål) hur mycket saker vi hade i rummet. Till vänster skymtar man byrån. Vagnen stod alltid bakom soffan på golvet. Till höger syns bokhyllorna innan vi täckte dörrarna och man kan även skymta blöjstationen bredvid den låga bokhyllan.
Men hur blev det efteråt då???? Jo så här ser det ut just nu här hemma.

Vardagsrummet

Här är platsen där byrån stod tidigare i vardagsrummet. Nu har vi vagnen där istället för mitt på golvet. Den fria ytan som öppnats upp kan nu även delvis användas till Lill-Skruttans nya tågbana som hon fick för ett par veckor sedan. Men bara det att vi öppnat upp rummet igen gör att det känns mycket större vilket är otroligt härligt!


Här ser man hur mycket luftigare rummet är när den stora byrån bakom soffan är borta! Den stod tidigare intill väggen mellan våra foton och den upphängda leksaksförvaringen.


Även från "hallen" så är det stor skillnad när man nu tittar in i vardagsrummet. Så mycket öppnare och ljusare!


Här kan man även se hur mycket luftigare det blev när "blöjbytarstationen" flytttades. Den stod ju intill bokhyllan förut. Arbetshörnan är dock fortfarande inte iordningjord här eftersom bilden togs innan vi började fixa med den. Bilden nedan visar hur just arbetshörnan blev efter att vi rensat och försökt få i ordning där.


Här har vi rensat bort alla pappershögar från skrivbordet och istället ställt ned scannern så att den ska finnas lättillgänglig. Tidigare stod den på översta hyllan vilket gjorde att vi nästan aldrig tog ner den utom då vi var illa tvungna. Men tanken är att vi ska scanna alla papper vi vill spara och på så vis kunna göra oss av med papperskopiorna. Självklart går detta inte att göra med alla papper, men med de flesta, och jag kan tala om att det är otroligt skönt att slippa fylla pärm efter pärm med gamla räkningar, kvitton, informationsblad etc etc utan istället ha dem på hårddisken.
Under hyllan rensades också upp och där har vi nu kamera och filmkamera så att det är lätt att komma åt dem. Har man barn och husdjur gäller det att snabbt ha tillgång till kaerman om man ska kunna ha någon möjlighet att fånga ögonblicket!
De andra hyllorna ska också rensas och organiseras men det hann vi inte med denna helgen.


Sovrummet

Så här såg det ut i sovrummet när spjälsängen stod vid kortväggen.


Nu ser det ut såhär längs med vår "förvaringsvägg" i sovrummet!
Tidigare stod Lill-Skruttans spjälsäng längst till vänster men nu har vi flyttat tillbaks de två byråer som stod där innan hennes tid. Vi har dessutom lyckats få in "blöjbytarstationen" i den högra hörnan! Vi hade tur för den passade mer eller mindre exakt i hålet. Någon cm till på bredden så hade det inte gått.


Vårt sovrum nu.


Detta är ytan vi har mellan vår säng och väggen. Här har vi tänkt sätta Lill-Skruttans nya säng. Mitt nattygsbord kommer då först att monteras ned.


Hallen/Vardagsrummet

Ytterligare en sak vi fick upp under helgen var ännu ett skoskåp. Vi hade ett stående i ena garderoben och nu kom det på plats. Eventuellt skaffar vi ett till och sätter under men just nu använder vi detta tomma utrymmet till våra väskor.


Förutom att vara väldigt praktisk förvaring för skor så fungerar skoskåpen otroligt bra som hyllor. På de här har vi Lill-Skruttans ytterkläder och en del skor.


Såhär ser det ut nu när man kommer in till oss.

Nu är det som sagt bara en del småpyssel kvar. Finslipning. Det får ta den tid det tar och det är ingen brådska. Det känns ändå som om vi plötsligt har fått ett helt nytt hem! Sedan får vi se hur det går med själva sängen. Jag hoppas dock att det ska gå relativt smidigt att få Lill-Skruttan att sova i egen säng när den äntligen kommer. Men men det lär vi som sagt få se....

27 kommentarer:

Petra H sa...

WOW!! Vilket pusseljobb ni har gjort och så fint det har blivit!! Jag är grymt imponerad över hur ni har lyckats hitta lösningar på förvaring och hur ni får plats på en sådan liten yta!
Scanner är något vi MÅSTE köpa + skrivare, det har hela tiden varit vår idé att köpa det här eftersom det oftast är billigare med elektronik på den här sidan Atlanten men nu blir det nog inte så. Men som du säger, så praktiskt att scanna kopior istället för att fylla en massa pärmar.
Ni har det verkligen urmysigt i ert hem, det VET jag ;-)
KRAM

Saltistjejen sa...

Petra,
haha tack! ja vi har nog vridit och vänt på det mesta i lägenheten nu för att försöka hitta de bästa lösningarna för varje "period". Just nu är jag dock sjukt nöjd! MEN det är egentligen mest bara så som vi hade det innn vi fick Lill-Skruttan. Så egentligen handlar vårt lyf om att vi "stökade till det" ordentligt och flyttade ut en massa möbler i vardagsrummet så det blev övermöblerat, och sedan flytttade vi tillbaks dem. Så det är egentligen ett billigt trick att ta till om man vill känna att man fått ett nytt hem, hahaha! Bra fyll det med en massa stora möbler som sedan efter något år eller två kan tas bort igen! ;-)
Scanner och printern är sååå bra!!!
Kram!

Trillingnöten sa...

Jag måste säga att ni lagt ner en hel del jobb! Och resultatet blev ju super! Det gäller att hitta de där lösningarna som gör att livet blir lite mindre "stökigt" :) Ni lyckades superbra. Och jag gillar er soffa! Vi har en liknande som jag bara älskar.
Ha en toppendag! KRAM

KARLAVAGNEN sa...

Ni är bara helt fantastiska. Vill ni komma och restyla mitt hem som ändå är 103 kvadratmeter stort så är ni hjärtligt välkomna!!! Jag lurar själv just nu på hur jag ska göra med vardagsrummet. Hmm, nu blev jag inspirerad. Ni är i alla falla fantastiska på att organisera!!!

Pratglad sa...

det där med att "stöka till" känns verkligen igen! Och detta utan att vi har någon som helst brist på yta. Problemet är bara att man vill ha allt nära till hands = helst i hallen som är husets mittpunkt... med effekten att bilbarnstol och annat jox står på golvet i hallen.. Och vi som har tomma garderober i huset och en tom klädkammare.. hm... borde verkligen göra en omstrukturering av er variant.. problemet är bara motivationen - ni är ju tvungna.. vi kan drälla iväg grejorna nån annanstans..

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
tack!! Ja kenpet är som du säger att hitta de lösningar som är bäst för ens eget hem och vad man behöver just nu/då. Soffan är superskön tycker jag!
Kram!


Karlavagnen,
haha tack vad gulligt sagt! Kul att du blev inspirerad!
Men homestyling är nog inte vår grej egentligen. Här är vi ju dock tvungna. Plus att man kan ju sitt eget hem rätt väl.
Kram!

Pratglad,
visst är det så att det lätt blir så att man följer sin egen bekvämlighet. Och om man då inte är tvungen att fixa kan det ofta bli så att man inget gör vilket resulterar i att det ser mer stökigt ut än det behöver. Men för er del kommer det säkert fixa sig med tiden. Många av de där sakerna ni just nu har framme är ju rätt "nya" också och det tar ibland lite tid innan man vant sig och vet var man vill ha sådana prylar.
Kram!

Annika sa...

Hey Saltis!!
Shit vilket BRA jobb ni har lagt ner här. OCH vilken skillnad det blev!
Så otroligt mkt luftigare, och så mkt bättre med skötbordet inne i ert sovrum (snart är det ändå ett minne blott).
Wow!
Jag känner mig inspirerad av ditt inlägg!
Borde gå över mina tre plan på samma sätt.
Power till er, era duktisar!!
Ska maila dig sen idag!!
Stora kramar, och återigen; wow!!!

olgakatt sa...

Snyggt jobbat!
Allt har sin tid, man får justera efter hand. Om ytterligare en tid kan ni skrota blöjstationen - om inte Ellas beställning ramlar in, förstås. Men då blir nog denna stugan för trång...

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det känns så skönt att ha fått ett "större" vardagsrum! Mer plats och ytor. Och att få in all förvaring i sovrummet var guld!
Ja vi får höras via mail!
kramar!!


Olgakatt,
japp så är det ju.
Ja vi får hoppas att blöjstationen kan bli ett minne blott. Fast den kommer nog fortleva so förvaring tror jag. Fast mer av kläder och sådant då än av just blöjor.
Kramar!!

Victoria sa...

Åh, vad roligt dt är med före- och efterbilder!! Visst känner man sig SÅ HIMLA NÖJD när allt slit och funderande och pusslande visar resultat!? Ni har varit superduktiga tycker jag!!

Saltistjejen sa...

Vic,
ja det är så härligt när man kan titta på vad man åstadkommit och känner att det blev bättre! :-)
Kram!!

Desiree sa...

Vad fint det blev Saltis! Alltid kul med före och efterbilder. Jag förstår verkligen problemet då man bor litet gäller det verkligen att tänka till och fixa och trixa för att hitta bästa möjliga lösningen. Jag tycker ni lyckades väldigt bra med denna rokad av möbler. Funkar ju utmärkt att köra med byråer längst med väggen i sovrummet på det sättet ni gjort. Det gör ju inget alls att de inte är samma höjd på dem ser ändå bra ut. Nog har ni fått mer plats och betydligt luftigare i vardagsrummet nu. Jag tror också att det kommer att bli en riktigt bra lösning att ha E´s säng intill eran. Det blir nog betydligt lättare att få henne att sova i sin säng på det sättet.
Även skrivplatsen med datorhörnan ni har ser toppen ut nu. Liten men effektiv yta. Jag tycker som sagt att ni har lyckats otroligt bra med de lösningar ni kom på under helgen.
Ha det gott.
Kramis.

Saltistjejen sa...

Desiree,
tack! Ja det är så skönt när man får ordning på sådant man tänkt fixa länge. och nu är vi väldigt nöjda. Sedan är det ju "bara" sängen som ska på plats också. När den nu kommer. Och så lite småpyssel förstås men det har man ju alltid.
KRAM!

Martina sa...

Vad fint ni har och vad duktiga ni har varit! Det är ju sant där som tar evigheter att fundera, fixa och ordna med.

Att fa barn betyder ju förändringar pa MANGA olika sätt och vis... Vi hade tva helt sa gott som tomma och oanvända rum innan barnen kom, nu känns det som om det är överfullt precis överallt.

Vart i NY är det ni bor?

Kramar

Västmanländskan sa...

Oj, vad ni har fixat! Och vad bra det blev :)

Det där örngottet är väääldigt bekant. Minsann kommer det från ett trevlig förlag i Malmö där en glad Västmanländska och en svensk Anna i Philly jobbade med att göra en finfin barnboksserie ;)

Saltistjejen sa...

Martina,
tack! Javisst har man fått ställa om sig på många plan. Och rent praktiskt i hemmet är väl den största skillnaden just att vi fått så mycket mindre plats. Vi bor på Manhattan. Därav den lilla lägenheten eftersom hyrorna här är rätt rejäla... ;-)
Kram!


Västmanländskan,
hahahaaa! DÄR ser man!!! Jo jag vet ju att du och Anna har ett förflutet på ett visst förlag där vi har gemensamma bekanta! :-)
Vi har en fleecepläd med motiv från samma "serie" tror jag.
Kramar!

Millan sa...

Josses vad ni fixat hemma. Gissar att det kanns kanon nu nar det ar gjort! Det ar ju mycket svarare att halla ordning i ett litet hem an nar man har mycket plats. Just forvaring ar alltid ett problem tycker jag. I england ar det aldrig sa att garderober och forrad ingar utan det ar nagot man sjalv far fixa... Vilket gor att alla vara grejer som vagn, damsugare osv star i en hog under trappan...

Jag tycker i alla fall att ni fatt det jatte fint hemma!!
Kram

Anonym sa...

Ni har så fint hemma hos er. Och på den lilla ytan ni har så är det jättebra organiserat.
Ska bli skoj att se Ellas säng senare. Är den beställd?
Vi har Leon ännu i sin spjälis för jag tror annars att han skulle komma in till oss och just nu räcker det med en liten gruntare i sovrummet. :)

Hoppas att man en dag får se era lya irl.

KRAM!

Saltistjejen sa...

Millan,
nej förvaringsutrymmen är det inte särskilt gott om här heller. Vi har några garderober men saknar större förvaringsutrymmen för t ex vagn etc. Här finns ju inga källar- eller vindsförråd som i Sverige.
Kram!Jess,
Taack vad gullig du är!
Hahaha ja Lill-Skruttan går ju gladeilgen i och ur sänen själv nu. Ibalnd tänker man att det skulle vara så mycket enklare om hon fortfarande var "fast" i ens pjälsäng... ;-)
Vi har inte beställt sängen än för vi väntar på att de ska få in den i lager igen. men om det dröjer kasnke vi tar den från annat företag. Det skillde dock såpass mycket i rpis mellan de olika ställena att vi ville vänta ett tag först. Men kasnke får vi bita i det sura äpplet och köpa den från det dyrare stället ändå?
Kramar!

Anna, Fair and True sa...

Vad BRA det blev! Det blev ju en jättebra byråvägg i sovrummet! Såg att ni har den där höga Malmbyrån med ett litet lock längst upp med spegel. Den är fin tycker jag. Vi har ju också en Malmsäng och samma nattduksbord som er fast i mörkt trä.

Det finns ju sådana där barnsängar som har ett litet "staket" och många tar bort staketet på en ena sidan för att kunna ha sängen bredvid vuxensängen.

Gillade din Tetris-liknelse! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
tack! ja det känns bra att ha den mesta "förvaringen" i sovrummet. Och om ännu en byrå eller lknande krävs kanske vi skaffar en sådan ch ställer på andra sidan sängen. Inte så snyggt men som sagt i sovrummet gör det inte så mycket tycker jag. Vi får se. Just nu klarar vi oss ju med det vi har. Man får ara smart och rensa lite då och då istället. :-)
Ja barnsängarna här har ofta staket runt ena eller båda sidorna. ofta har de dock inte "hela staket" utan med en glipa i mitten eller bara staket på halva sidan av sängen vilket gör det bra om man vill ha den nära vår säng.
Kram!

Västmanländskan sa...

Har vi fler gemensamma bekanta än än Anna alltså?

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
hm, jag tror det. men vill inte skriva ngt här för jag vet inte ifall det är ok med den personen. Kanske kan jag maila dig istället. Men Anna såg en bild på en "bekanting" på bloggen tidigare och det var av henne vi fått örngottet samt filten så jag gissar att du känner till henne också? :-)

Emmama sa...

Det blev ju jättebra! Vi bor också litet (tvåa) och det är ett himla pusslande, jag vet.. På dagarna har vi ibland Gustavs säng uppe på vår så att han får mer space att leka på i sovrummet (och så slipper vi att ha leksaker ÖVERALLT, vilket vi ändå har, haha). Det var dagens tips från de tvångboddas förening, tjing tjing!

Kram! ;)

Saltistjejen sa...

Emmama,
javisst får man pussla. Och pussla om....
Men det går ju det med.
Kram!!

Marianne sa...

Ni har fått jättefint! Den där förvaringsväggen i sovrummet är ju perfekt, och det är snyggt när byråerna inte är jämnhöga, utan att det händer någonting. Vilken TUR att blöjstationen fick plats.

Och visst betyder det mycket att få in luft i vardagsrummet! Det är där man tror man ska storkna om man har för mycket grejor. Får ni inte ha vagnen utanför ytterdörren? Eller vill ni inte?

Kramar!

Saltistjejen sa...

Marianne,
tack!! Ja det känns super med en förvaringsvägg där det mesta får plats. Och som u säger är det underbart med lite mer luft i just vardagsrummet. För vår del är det ju just deta rummet vi alltid vistas i också. Utom när vi sover. vagnen får inte stå utanför ytterdörren av brandskäl. Det är ju en korridor där och den måste vara fri från saker så att det inte ska utgöra någon ökad risk vid ev brand. Så därför måste vi ha vagnen inne i lägenheten.
Kram!