fredag, mars 05, 2010

Fredagstema - Morgon

Så är det nya Fredagsteman igen då. Den här gången är det ju jag som står för dem. Så eventuella klagomål måste framföras hit. Jag tycker dock själv att det ska bli otroligt roligt att se hur ni andra "Fredagstemabloggare" kommer att tolka de olika teman jag valt. Jag valde att göra dem så "öppna" som möjligt just för att alla och envar skulle få så stor tolkningsfrihet som möjligt. Dagens Fredagstema är "Morgon".

Kan börja med att säga att min drömmorgon vore att vakna av mig själv utan några klockor eller alarm som piper obarmhärtigt. Man ska vakna utsövd och helst tidigt. Det ska vara en dag när man är ledig och inte behöver springa upp för att gå till jobbet. Helst ska det vara sommar och jag ska vara i någonstans i skärgården. Gärna i tältet. Man drar sedan försiktigt upp dragkedjan i tältduken och låter den svala morgonluften komma in. Sedan kryper man ut. Ingen annan är vaken. Självklart blir det ett morgondopp utan badkläder och sedan kan man soltorka på en uppvärmd klippa. Njuta av måsar och andra sjöfåglar som är igång. Blicka ut över ett glittrande vatten. Känna en ljum bris mot huden. När man torkat blir det frukost fixat på Trangiaköket. Frukost man kan njuta länge av i solen, medan man funderar över vad man vill göra med dagen man har framför sig. Det är nog min drömmorgon. Men även en mer vanlig morgon då man är ledig och har tid att sitta och njuta av en god frukost länge är något jag älskar. Tyvärr är det ytterst få sådana morgnar man har nuförtiden. Iallafall inte jag.

Numer handlar morgnarna mest om något helt annat.

Lill-Skruttan vaknar. Nio morgnar av tio är hon på ett strålande humör. Vart hon fått sitt utomordentligt goda morgonhumör vet jag inte riktigt men ett är säkert och det är att det absolut inte är från M. Han har inget direkt dåligt morgonhumör, men han är inte särskilt kvittrig heller.... om man säger...

Har man tur "springskuttar" hon ut till vardagsrummet och kryper upp i soffan där antingen jag eller M sovit under natten (vi sover varannan natt i soffan och varannan i sovrummet med Lill-Skruttan). Där kryper hon ner och ligger och mornar sig en stund. Om man sätter på TVn som visar barnprogram brukar hon ligga en liten stund och mysa.


Medan hon ligger still i vardagsrummet försöker man hinna med att göra i ordning hennes frukost. Och har man tur hinner man även fixa lunchen (om man inte varit duktig nog att ha hunnit göra den redan kvällen innan).


Lunch samt ett mellanmål ska packas i ziplockpåse. Självfallet ska allt vara märkt med Lill-Skruttans namn.


Under den här tiden har hon oftast hunnit tröttna på TVn och är uppe och struttar runt. Har man tur har hon inte hunnit dra ut alla klossar på golvet eller klättrat upp på något bord...
Sedan ska hon få sin frukost och då brukar jag dra upp persiennerna så man ser ut. Vad blir det för väder idag då? Detta är vår morgonvy.När frukostbestyren är avklarade blir det pyjamas av och kläder på för Lill-Skruttan.
Sedan vill hon oftast att man ska:
a) läsa en bok*
b) sjunga en sång
c) göra båda ovanstående saker (helst flera gånger om)


Sedan försöker man även att hinna med sig själv.
Morgontoalett och påklädning. Har man tur hinner man slänga i sig någon frukost. Oftast blir det dock endast en kopp te (eller det av teet man hinner dricka) samt eventuellt en smörgås eller frukt. Oftast måste allt detta gå i ganska rask takt.

Den som inte själv försöker göra sig i ordning underhåller Lill-Skruttan och det blir ofta
a) sjunga en sång
b) läsa en bok
c) leka peek-a-boo (tittut)

Samt sedan försöka få på henne ytterkläder.
Sedan promenad till dagis.
På dagis brukar det ofta vara full fart och nuförtiden är det ofast inga tårar alls när man lämnar. Flera gånger nu säger hon till och med "bye bye" och vinkar glatt innan man själv ens hinner säga att man ska gå. Nedanstående bilder är sådana jag tagit under olika morgonlämningar som visar lite olika aktiviteter.

Här på språng i korridoren mot Pink Room.


Tåg, lastbilar och vanliga bilar är några av Lill-Skruttans favoriter.


Klä ut sig är alltid lika skoj!


Här en brandman eller byggnadsarbetare. Allt beroende på vilken klädsel man tar fasta på och vad ens fantasi säger. Självfallet med både en bil och en kanin i högsta hugg!


Lek med vatten är alltid kul. Extra roligt när det är skum eller raklödder att känna på.


Och så böcker såklart.


Lässtund med en av lärarna.


Rita och målar gör de också mycket.


Här en bild jag redan visat tidigare.


En hel del av deras "verk" sätts upp i samt utanför rummet så att man kan se vad de gjort.
Det här finns uppsatt just nu.


Här kan man läsa vad just ovanstående "stamp art" är och varför man velat göra det med barnen på dagiset (det går att klicka för att förstora bilden ifall texten är för liten att läsa).


Efter dagislämningen är blir det en snabb promenad till jobbet.
Lyxigt nog behöver jag bara korsa gatan och runda ett hörn så är jag framme vid mitt jobb. Det tar ca 2-3 minuter beroende på hur snabbt trafikljusen slår om.
Väl framme på jobbet brukar jag oftast påbörja något och sedan när det är igång ta en kopp kaffe eller te. Sitta lite vid datorn och varva ner en stund.

Okej, så nu har ni fått se en typiskt morgon i mitt liv. Egentligen hade jag nog helst velat visa en massa fina flashiga foton på vackra miljöer om morgonen. Hade en tanke på foton från när "Staden vaknar" eller liknande. Sådär snygga som jag tycker att det är många av er bloggare som visar. Tyvärr blev det inget sådant. Alls. Haha, nuförtiden är mitt liv helt klart mindre "vackra miljöer i coolt ljus" än just "rush, fix och praktiska saker". Men jag ser fram emot att jag nog på en del av er fredagstemabloggare kommer att få se just sådana där stilrena vackra foton med soluppgångar, morgondimmor, stilla vatten och daggdroppar. Eller...? Dock kommer jag att njuta av alla era olika tolkningar oavsett bilderna! För det är just det att alla gör sin egen personliga tolkning av temat som gör det så roligt att läsa tycker jag!


*) Kan förövrigt berätta att just imorse så läste jag "Max kaka" ungefär 4 gånger innan det blev två böcker med Molly ungefär två gånger var. Man kan inte säga att hon tröttnar på samma story iallafall....

27 kommentarer:

Desiree sa...

Jag tycker som sagt att du har valt JÄTTEBRA fredagsteman. Det ska bli himla kul att läsa om alla era morgonar och hur man tolkar temat. Just de där små varagsgejerna och händleserna tycker jag är rätt kul att läsa om hos andra. Du är så himla bra på att beskriva saker och ting och jag kan verklgien se din drömmorgon ute vid skärgården och tältet framför mig. Låter helt underbart! Men ni verkar ha ganska bra morgonar annars också till vardags. Toppen att lillan iallfall är på bra humör för det mesta på morgonen. Jag förstår att det inte blir mycket lugn och ro med tanke på allt som ska hinnas med. Kanske skulle du får mer lugn och ro om du tog med dig mackan och åt den på jobbet istället men å andra sidan blir det mer att packa ihop på morgonen. Jättekul att få se lite av din morgon och många många söta bilder på lilla E.
Ha en fin helg.
Kram

anna of sweden sa...

Jättebra tema. Kul att läsa. Och roligt att få se alla bilderna. Tycker det verkar vara ett bra dagis där man får lov att kladda och skapa. Det är nog inte självklart överallt.

Stor kram och hoppas att ni får en fin, frisk helg!

Saltistjejen sa...

Desiree,
visst är det roligt att få följa med andra i deras vardag! och just morgnar är lite kul för de flesta av oss har ju ganska "lika" morgnar från dag till dag. Alltså kvälls- och dagsaktiviteterna kan vara väldigt varierande från ena dagen till den andra, men just morgnarna tenderar att bli ganska lika. Samma med frukost. man äter ofta ungefär samma fruksot varje dag. men det skulle man ju aldrig göra med t ex middagen! :-)
Och jo, jag har börjat äta frukostmacka på jobbet ibland. Saken är bara den att tidigare här på nya jobbet fick man inte äta i labbet (mycket stränga regler) och det kändes inte så bra att stå och äta en macka i korridoren. Nu har jag fått nytt skrivbord och jag tror att de kommer vara mindre stränga med mat på det nya stället men vet inte än. Hittills har jag ätit och druckit kaffe där, men så har vi inte heller börjat använda det nya labbet än för labbande.
Kram!!

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
tack!
och ja det är ett vöaldsn kladdande på dagis! ;-)
JÄTTEBRA tycker jag. Det är ju på så vis de lär sig saker och utvecklas. Att få känna på olika konsistenser, måla och skapa och göra kreativa saker.
Kram!!

aurorabuddha sa...

Precis som du beskriver Lill-Skruttans morgon... sa skulle jag oxa vilja ha det.

Vakna pa ett stralande humor och gosa lite medans nagon gor min frukost. Ha nagon som laste hogt ur mina favoritbocker och kanske sjong en stump till och med.

Det verkar som om ni kan lara er lite livsnjuteri av henne! ;o)

Anonym sa...

Kul att följa dig på morgonen :-) och jättefina bilder.

Jag hoppas du får en skön helg!

kram

Saltistjejen sa...

Aurorabuddha,
först och främst måste jag säga heeej! Det var länge sedan!!! Hoppas allt är bra med dig! Tänk Fredagstema eller Show and Tell var ju DIN idé från början! Måste kännas kul att det fortfarande lever kvar och verkligen frodas! :-)
Haha, japp du har rätt i att man i mångt och mycket borde försöka täka mer som barn gör. Att verklgien ta vara på nuet och njuta av det som sker runtomkring en!
Kram!!!


maisoui,
tack!
Hoppas du också får en bra helg!
Kram!!

Livet enligt Jenny sa...

Ny i fredagstema-gänget som jag är kan jag ju bara säga att det var dina teman som avgjorde det för mig. Tur är det väl att mornarna inte ser likadana ut hela livet för då skulle man nog inte uppskatta dem... Inte för att jag är nån tälttjej(skulle du fråga min man skulle han skratta ihjäl sig på tanken av mig i ett tält..) men din drömmorgon skulle jag helt klart klara av!! Härligt..
Ha en toppenhelg!
Kramen

aurorabuddha sa...

Jomen visst, vet du! Det ar jattekul att det lever kvar. Fredagstemat verkar bli mer och mer *sofistikerat* ju langre det haller pa. Det ar ju hur bra som helst!

Och jag ville bara ratta till min kommentar ovan: Jag menade att *VI* kan lara av henne - inte bara *ni*!

Jag tittar runt hos mina gamla bloggvanner da och da. Jag har det bra, vi har antligen borjat bygga vart hus - sa det blir inflytt till jul ar det tankt. Fa se om jag ids fa igang bygg bloggen i alla fall...

Taina sa...

Men SALTIS!! Var ÄR alla flashiga bilder från Manhattan vaknar typ??? Hahahaha! Detta liv med småbarn är allt annat än flashigt. Glad att man hinner gå på toa. OCH torka sig då rå...

Lill-Skruttann morgnar måste ju vara så härliga, att få krypa ner i soffan med någon av er och slötitta lite på TV för att sedan skutta upp! Mysigt.

Hon ser ut att trivas så bra på det där dagiset och de är ju så kreativa. Me like.

Ha en fin helg nu. Det ska bli kanonväder!

Kramar!!!

Saltistjejen sa...

Jenny,
vad KUL att du hängt på fredagstemat! och lite extra smickrad blev jag för att du ville hänga på just nu när det var "mina" teman. :-) Tack!!
Haha, nej alla kan inte älska att tälta.... ;-)
Jag ska kolla in ditt inlägg senare också!
Kramar!!


aurorabuddha,
javisst borde vi alla lära os att ta vara på stunden! :-)
Och kul att husbygget är igång! Lycka till med det!
Stor kram!!!

Saltistjejen sa...

Taina,
hahaha visst är det ganska oflashigt med småbarnsmorgnar. MEN trots at det kan vara jäktigt så känns det på många vis väldigt fantastistk! Särksilt när jag tänker på hur länge vi kämpade för att komma hit. Inte för att vi visste DÅ vad vi kämpade för att få, men nu med "facit" i hand är det bara att skatta sig lycklig och jag är så glad och tacksam över att får uppleva småbarnskaoset! :-)
Vi ska ta vara på vädret i helgen! Har hört att det ska bli sköööönt!
Ha en toppenhelg ni med!
Kramar!!

Anne sa...

Jättekul att få se folks morgnar, inklusive värdinna själv!
Morgnar är ju verkligen de tidpunkter på dagarna som känns mest inrutade, rutinbetingade osv. Eller hur. Som jag skrev i en kommentar hos Annika, jag skulle personligen inte äta samma middag varje dag men frukosten ser likadan ut vareviga morgon, även rutinerna för hur jag gör saker. Låter samma för dig och er. Dvs i vilken ordningsföljd man gör nåt. Lustigt det där. Det kan ju också handla om betydligt mer exakta tider än övriga dagen, på morgonen tycker jag det ofta handlar om minuter hela tiden. Typ stiger jag upp 6.52 hinner jag inte, men 6.50 är perfekt... Lite överdrivet kanske men jag tror du förstår vad jag menar.
Förresten, vad gullig bilden var där de har sagostund på dagis och barnen sitter nära och lyssnar.
Trevlig helg, kram!

Saltistjejen sa...

Anne,
jamenvisst är det så! Just morgnar är sååå rutinmässiga. Allt ska ta en viss tid och ske i en viss ordning. Frukost i stort sett alltid densamma etc. Haha men just småbarn KAN verkligen göra om rutinerna lite. På gott och ont.
Hoppas ni får en fin helg i ert våriga väder!
Kramar!

Anonym sa...

Vilket härligt inlägg om era morgonar.
Så mysigt att ligga och kramas när man just vaknat.
Om det är jag som har pojkarna på morgonen så tar jag ibland in Leon från hans säng till vår så jag kan ligga och mysa tills han vaknar till ordentligt och vill stiga upp.
Tappar intresset för tvn gör han däremot inte alls. Vi har nog skapat ett tv monster här! :D

Tycker det ser helt underbart ut på Ellas dagis. Jag kan verkligen förstå hur hon måste trivas där.
Skulle jag haft möjligheten så skulle jag vilja att Leon också gick på dagis för att få socialisera med andra barn varje dag.

Snart är våra små 2 år! Tänk vad tiden rusar iväg.

KRAM!

Saltistjejen sa...

Jess,
ja det är mysigt. Oftast är det innan hon blir alltför pigg. Då har hon inte tålamod att ligga kvar där och se på TV. :-)
Och dagiset är verkligen toppen! Hon stormtrivs och det känns jättebra att vi har fått plats till henne där.
Och ja tänk vad snabbt tiden går!
Hoppas allt är bra ed hela familjen och även lille Jamie!!
Kram!!

Annika sa...

Kul att du skrivit så ingående och tagit massa bilder. Vilken söt skrutta ni har!

Suzesan sa...

Åhh när man har tid så är väl morgnar med små barn det bästa att mysa. Men om det är stressigt då är det MINDRE mysigt:)

Morgontrött men läser ändå om era morgnar. Roligt. Fint inlägg Saltis. Med gullisen Ella som är så himla söt.

Kram
/Susanne

Petra H sa...

Du har verkligen valt roliga och fria teman den här månaden, och som du skriver så är det kul att se hur andra har tolkat dessa teman.
Jag hann inte göra någon bloggrunda alls igår, huvudvärk och båda frukostdate och spanska inplanerat.
Kul att se hur en vanlig morgon på Manhattan kan se ut - jag har ju själv fått uppleva några vardagsmorgnar hos er även om jag var den som sov i soffan då, hi hi.
KRAM
PS O har också Max kaka, hans första (och enda) bok på svenska :D Vilket han (och alla andra spansk- och fransktalande) tycker är kul eftersom kaka betyder avföring på de latinska språken...

Musikanta sa...

Det ser inte så annorluna ut än på Lillmirrens dagis! Fullt med aktiviteter och glada barn. Skönt att hon trivs. Men det måste vara jobbigt att laga lunch för att ta med till dagis varje dag!

Snygga glasögon du har :-)
Kram/M

Anna, Fair and True sa...

Din drömmorgon lät härlig! Är ingen tältmänniska som jag berättat tidigare men om det är så där kan jag tänka mig det :) Fast på morgonen brukar de sällan vara så varmt att man kan soltorka va? Nä, ska inte vara nego :) Jag håller i alla fall med dig att mornarna när man inte har några tider att passa och kan ta allt i sin takt är de bästa. Jag kan ju dock ha någorlunda sköna mornar fortfarande trots att jag ska till jobbet. Men det blir annorlunda den dagen man har egna lillskruttar som ska matas, kläs och underhållas. Tyvärr är det väl så att man får gå upp tidigare och göra sig i ordning innan barnen vaknar.

Det känns i alla fall kul att du hinner vara lite på förskolan när du lämnar och/eller hämtar. Jag tror tyvärr många inte hinner det utan bara "slänger av" och rusar till jobbet.

Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Sannerligen är det speciellt med mornar under småbarnsåren. Svårt att uppskattade ibland;-) Men de rusar förbi och snart är det stora ungar som sover till lunch:-)
Fina bilder som vanligt.

Saltistjejen sa...

Annika,
tack!
:-)


Suzesan,
ja visst är det underbart när man har lite mer tid på morgnarna. Men vanliga morgnar kan vi tyvärr inte ta det helt lugnt utan man får försöka att hinna med det som ska hinnas samt att ändå läsa ngn bok eller två med Lill-Skruttan.
Kramar!!


Petra,
Haha ja jag vet det där med kaka på spanska!!! ;-) Vi har tänkt att vi kanske ska säga till på dagis att när hon säger "kakka" vilket är hur hon uttalar det så ÄR det INTE bajs hon menar utan det svenska ordet för cockie!!!! ;-)
KRAAAM!


Musikanta,
tack!
Och ja jag tror de flesta bra dagis är ganska lika vad gäller aktiviteter etc. Att laga lunch till henne är oftast inget problem eftersom hon får som vi d v s lunchlåda från middagen kvällen innan! ;-)
Men med lite extra frukt och yoghurt också.
Kram!


Anna Fair and True,
om det är en bra sommar kan man ofta soltorka på morgonen!! Du vet i Sverige går ju solen upp tiiiiiiidigt på sommaren och har ofta hunnit bli rätt varm redan på morgonkvisten! :-)
Kram!


Fritt ur HJärtat,
haha! ja tiden går sååååå snabbt. Jag måste ändå säga att jag faktiskt även kan njuta av de här lite småstressiga mrognarna. Inte ALLA såklart, men rent generellt. Det är en mycket speciell tid att ha småbarn och på något vis tycker jag trots alt att det går att njuta av sådant som morgnar också. Bara de är på bra humör. Det är värre när det handlar om andra humör men just nu är vi inne i en period med väldigt bra humör vilekt gör att även småstress går bra att härda ut och man kan se alla fina saker på morgnarna! :-)
Kraam!

Fröken Anki sa...

Din drömmorgon låter alldeles alldeles underbar! ´Skulle helt klart uppskatta den också.

Men jösses vad ni hinner med på vardagarna. Både läsa och äta och klä på er och... När går ni upp egentligen? ;)

Skönt att kunna gå till dagis och jobb. Det är verkligen ett bra sätt att vakna till och en fin stund för er att umgås med E också. Härliga bilder från dagiset. Gillar att de får vara så kreativa på många olika sätt. Kul att hon gillar så många olika grejer att leka med. Ingen typisk tjej där inte - skönt!

Gillar dina val av teman och är glad att jag hoppade på igen.
kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
nej vi går inte upp jättetidigt alls. Men det är oftast inet samma person som läser hela tiden haha! Ofta turas vi. Den som inte gör iording antingen dagissaker, sig själv eller sina jobbsaker får göra iordning Lill-Skruttan och även underhålla henne lite. Med böcker eller sånger. Så byts vi av.
Roligt att du gillar mina olika teman också! Och skoj att du hänger på! :-)
Kram!

Annika sa...

Du har valt så himla bra teman, Saltis!!
Ska bli kul att följa dem varenda fredag. Häör kommer jag in sent om sidor och kommentar din morgon med småbarn på Manhattan. KUL!
Vad söt hon är!!
GUD så gullig!!
Och du med i dina nya glajjer!!!
Ni hinner med MASSOR innan ni ger er av!!!
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
tack! Vad roligt att du gillade temana. Jag tucker det är så roligt att se hur alla olika personer tolkar de olika! Så skoj!
Kram!!