måndag, mars 08, 2010

Kvällens nostalgi

...var dock tribunen till den bortgånge John Hughes. Ojojoj! Jag såg aldrig alla hans filmer på den tiden de var som hetast, men flera av dem. Varav "The Breakfast Club" var min klara favorit tillsammans med en annan film från den tiden "St Elmore´s fire". Och självfallet var jag småkär i Judd Nelson. Eller kanske snarare hans roll John i "The Breakfast club".

Att se klipp från Hughes 80-talsfilmer var som att serveras ett helt smörgåsbord av nostalgi. Mina tonår. På fat efter fat efter fat. Sprayade spretluggar, ljusrosa läppglans, axelvaddar, jeansjackor, basebolljackor, vita tubsockor, solgalsögonen, frisyrerna, musiken. Och de karaktärer som var ett måste i just amerikansk "tonårsfilm" på den tiden; coola killen, snygga tjejen, nörden, ufot, präktiga flickan och såklart knäppa lärare (eftersom så många av dessa filmer utspelar sig i just skolmiljö) och/eller knäppa föräldrar. Lite kul var det också att M och jag för inte alls länge sedan satt och funderade på vad som egentligen hände med Molly Ringwald? Ja som närvarande på kvällens Oscarsgala måste jag säga att man fortfarande kände igen henne. Vilket jag inte alls gjorde med Judd Nelson....

Å du ljuva tonårstid. Vad härligt att ha varit där. Och ännu härligare att du är över!

16 kommentarer:

Marianne sa...

Hahahaha, ja visst är det skönt att inte vara tonåring längre!!! Ljuvligt att blicka tillbaka, men ännu ljuvligare att slippa alla tonårsbekymmer!

Kram!

anna of sweden sa...

Ja, vilken nostalgi. Och jag håller med. Härligt att ha varit där och härligt att vara någon helt annanstans idag. ;)

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja jag kan ärligt säga att jag njuter av att inte vara tonåring!! När vissa säger att de längtar tillbaks till när de var unga känner jag mest "näe, det gör INTE jag..." :-)
Kram!


Anna of Sweden,
javisst är det! Det var på många vis en härlig tid men också jädrigt svår och jobbig. Det är skönt att man kom ut "på andra sidan" tycker jag.
Kram!

Desiree sa...

Ha ha jo jag känner verkligen igen mig i det du säger. Detta är nostalgi med hög faktor alla gånger. Men oj vad jag gillade dessa filmer. Molly Ringwald var ju så stor då men hon verkar ha försvunnit helt. Jag skulle klart kunna tänka mig att se om några av dessa filmer igen. Ha en bra måndag.
Kraam

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja jag också! Ojoj! På den tiden var ju även allt amerikanskt fortfarande så coolt och "inne". Så exotiskt på något vis. Haha! Och Rinwald vet jag inte heller riktigt vart hon tog vägen efter sin glanstid under 80-taet. Men sådant händer ju med många skådisar. De har en period när de gör hur mycket film som ehlst, sedan blir det kanske mindre filmer eller TV-serier som många aldrig ser.
Kram!

Annika sa...

Menar du det?
Det där var ju "mina" filmer, du vet the BRAT pack. Du var ändå ganska ung då de kom. Men kanske just därför.
Jag tyckte de var skithäftiga. St. elmos fire! Georgetown...Tror det var då jag fick min första rikiga USA längtan. Inte visste jag DÅ att jag skulle komma att bo i DC och nästan nästgårds till Georgetown...
OOO, bara musiken!! FAN vad coolt.
Molly Ringwald bor i Frankrike numera tror jag...
Jag var galet kär i filmen About last night m Rob Lowe och Demi Moore...
GUD vad jag gillade den. Inte en HS film, utan snarare efter college film.
HS kulturen är så romantiserad i USA. OCH nästa år ska jag få ta del av den, for REAL!!!
Demi Moore såg ruggigt fixad ut igår...skrämmande.
Tycker Molly Ringwald är söt.
KRAMIS!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
japp! jag vet att det skiljer några år mellan oss, men just det där amerikanska tonårsfilmerna ÄLSKADE jag! var ju på den tiden i nedre tonåren. Ungefär som din K är nu och dessa filmer was the shit! haha! Även för oss unga och oerfarna! kanske just därför. Man kunde drömma sig bort till det glamorösa USA!!! ;-)
Kanske lite som Twilightfilmerna är så oerhört poppis i den åldersgruppen nu?? Relationer kommer nog alltid att vara populärt som tema i flem och böcker. Och dessa var/är ju riktade till en ung målgrupp vilket gör att många teens nog attraheras.
TÄNK att du snart kommer uppleva HS!!! Wow! otroligt! :-)
Och jag vet inte. Demi Morre tycker jag är sjukt snygg! Särskilt för sin ålder. Men visst, för at se ut just så vid hennes år MÅSTE man väl vara fixad???? Mer eller mindre. Tycker nog dock att hon ser mer naturlig ut än väldigt många andra....?
Molly var söt och jag tyckte det var roligt att jag kände igen henne från de tidiga filmerna. Grabbarna hade däremot åldrats betydligt mer måste jag säg! ;-)
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Förresten ang Rob Lowe. Det var ju ngn annan film också med honom som var sååå poppis då. Mins inte vad den hette nu men hjan spelade en hockeykille i den??? Minns iallafall att jag tyckte han var oerhört snygg. FAST lite för "välpolerad" kasnke. haha jag gillade ju de där lite "orakade och typ rebelliska och "farliga" då.... Hahahaha! Som just Judd Nelson i The Breakfast Club.... ;-) Oh my God! Och fortfarande tycker jag att män som inte är supervackra är de som verkligen är absolut mest attraktiva. Haha! Jag är igne Cloneyfantast fast jag ju INSER att han är otroligt snygg! jag är ju mer för Cliwe Owen, Sean Penn, Hugh Jackman, Benicio El Toro och ja den typen av män dårå.... ;-)

Förresten så var det ju ganska många i The Brat Pack. Av dem känns det som om det mest är Tom Cruise som fortfarande är en megastjärna? Fast Lowe fick ju värsta återuppsvinget när han var med i West Wing (Vita huset)!

Petra H sa...

YOUNGBLOOD! Visst var den bra! ;-)
Jag tyckte också att det var nostalgiskt med John Hughes-hyllningen igår även om jag inte sett alla filmerna - St Elmo's Fire och The Breakfast Club har jag nog sett mest.
Judd Nelson såg så sliten ut, hu! Jag sa just till O att det är sorgligt att veta att av alla de 8 (??) skådisarna som gjorde hyllningen så är det väl inte en enda som har lyckats på senare år? Och de flesta har väl haft en massa strul med alkohol och droger. Tragiskt.
Jag tycker inte heller att Demi Moore ser så himla fixad ut, eller iaf på ett snygg sätt. Då ser ju t.ex Courtney Cox mer botoxad ut...
Kram

Petra H sa...

Och ja, tack gode Gud att man inte är tonåring längre!! Jag skulle inte vilja vara det igen, usch, även om jag också har goda minnen från tonårstiden.

Saltistjejen sa...

Petra,
ja JUST det! Youngblood var det ju!!!! :-)
Haha! Ocj jag har också mest roliga minnen från min tonårstid men så här med facit i handen känns det skönt att vara ute ur den ändå. ;-)
Kram!

Trillingnöten sa...

Jag håller med: härligt att vara där, men glad att det är över :) Och Molly har man ju tänkt på lite titt som tätt. Det är lite roligt att höra hur det gått för såna där gamla ungdomsfilmsstjärnor :)
Jag önskar att jag kunnat se galan också, men det är lite sent. Hade det gått en lördag vore det ju bra :)

Livet enligt Jenny sa...

Åh älskade verkligen de filmerna. Eller varför inte fira med Ferris, Flaschdance och Footloose....
Musiken var ju underbart härlig också och än idag lyssnar jag mer på musik från åttiotalet än från idag. Visst undrar man vad de gör nu för tiden... T har köpt boxen med Krigets vindar och vissa av de eller kanske alla har jag ingen aning vad de gör nu.
Kramen

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det blir ju lite väl sent svensk tid. Här var det ju bara som en normalsen kväll.
:-)


Livet enligt Jenny,
visst är det ngt visst med just 80-talet eller snarare kasnke ens egna ungdomsår...?! Krigets vidar älskade jag verkligen!!!! Tror det var under den serien min förkärlek till 2:a världskrigetskildringar började. :-)
Kram!

Malin sa...

Åh vilken lust jag fick att kolla på lite 80-talsfilmer! Jag minns verkligen hur kär jag var i en del skådespelare :) Ska göra det någon dag och bara drömma mig tillbaka till de ljuva tonåren, eller så ljuva kanske de inte var egentligen ;)

Saltistjejen sa...

Malin,
ja visst är det ngt speciellt med sådana där riktigta nostalgifilmer!!!!
Kram!