tisdag, mars 02, 2010

Lite nytt

Nytt: Jag kunde äta middag igårkväll! Utan besvär. Pasta med köttfärssås. Firade med lite äpple och en mugg te ovanpå detta. Sedan soppa till lunch. Inga problem. Underbart!! Jag tror verkligen magen bråkat färdigt för denna gången och jag hoppas nu att jag slipper sjukdomar de närmsta månaderna...

Mer Nytt: Detta....
'
...är mina nya glasögon!


Nedan en bild på mig i mina gamla.

Eftersom mitt nya arbete har en försäkring som även innehåller "vision" d v s försäkring som betalar synundersökning samt glasögon/linser passade jag på att använda denna. Den här förmånen hade jag inte på gamla jobbets försäkring och just den här försäkringen var otroligt fördelaktig. För precis som den vanliga sjukförsäkringen så kan man ha väldigt olika försäkringar som täcker olika mycket. Det visade sig att min nuvarande försäkring täckte lite drygt 40% av kostnaden för ett par nya glasögon! Otroligt bra!


Måste även erkänna att jag tycker att designen på glasögonfordralet var otroligt coolt det med. Men det såg jag inte förrän igårkväll när jag hämtade glasögonen hos optikern.


Jag ser verkligen hur illa som helst. Halvblind skulle man kunna säga. Både starkt närsynt och med astigmatism. Så jag behöver starka grejer! Därför blir själva "glasen" alltid väldigt tjocka och för att försöka få dem så smidiga som möjligt väljer jag alltid "specialglas" så att de trots styrkan ska vara så tunna och smidiga som möjligt. Just detta med min dåliga syn gjorde att de glasögon jag haft de senaste åren var väldigt tunga. Det var nämligen riktigt glas i dem och detta tillsammans med en metallbåge gjorde att de verkligen kändes på näsan. Man jag använder verkligen glasögon nästan lika mycket som kontaktlinser numer vilket gör att jag var otroligt sugen på att skaffa nya och lättare. När jag sedan räknade efter och insåg att det faktiskt var nära åtta (8!!!) år sedan jag köpte mina gamla glasögon tyckte jag verkligen det var dags att byta.

De nya "glasen" är i plast vilket gör dem lättare. Själva skalmarna är också plast men bågarna runt ögonen är metall. Detta för att jag som inte har något näsben helt enkelt måste ha glasögon med sådana där små pluttar som fäster dem vid näsan. Och sådana finns tydligen enbart på metallbågar inte på plast. Detta är första dagen jag använder glasögonen, men hittills är jag grymt nöjd! Eftersom jag inte bytt glasögon på åtta år så hade ju dessutom min syn försämrats en del vilket gör att jag ser mycket bättre med mina nya än vad jag gjorde med mina gamla.

Jag är även mycket nöjd med själva synundersökningen som jag fick. Jag gick till en kedja som heter Lenscrafters och som ligger nära oss. Eftersom jag gått hos optiker hemma i Sverige i hur många år som helst var det lite kul att kunna jämföra upplevelser. Här var det en "assistent" som utförde de första testerna vilket bl a var att testa så man inte hade glaucom. De verkar vara väldigt noga med just detta här, vilket jag inte upplevt alls i Sverige. Man kollade även trycket i ögat samt lite andra saker som periferiseende etc. Sedan var det optikern som gjorde själva synundersökningen och den kändes som vanligt. "Ser du bättre nu... eller nu.... Med nummer 1.... eller med nr 2...". Jag gjorde dessutom en extra koll och det var att kontrollera samt fotografera synnerven! Detta fick man dock betala extra för då det inte ingick i den vanliga synundersökningen. Men det var ganska häftigt att då se sitt öga och se att inget konstigt skett. De tittade då på blodkärl sam synnerv och lite andra saker.

Så nu med en icke-krånglande mage och med nya glasögon på näsan känns det som om jag åter kan ta mig an världen på Nytt!


34 kommentarer:

Malin Clapper sa...

Du var superfin i dem! Både formen på dem och det mörka, bra val! :D

Desiree sa...

Härligt Saltis! Grattis till både nya brillorna och att magen blivit gladare. Jag tycker dina nya glasögon var superfina! De passar dig otroligt bra. Kul även att du la in ett kort på dig i de gammla så att man kunde få jämföra. Du var snygg i dina gammla också men dina nya gör att du nu ser ännu bättre ut. Ha ha jo det där med att vara halvblind känner jag verkligen till. Är själv väldigt närsynt och skulle inte klara mig för fem öre utan mina linser eller glasögon. Har ca minus 6.50 på båda ögonen. Ska också skaffa nya brillor. Tänkte dock fixa detta på Costco där jag gjorde synundersökningen. Har nog haft mina gammla brillor sedan 2003. Jag använder dock linser mest. Men glasögon är ju mycket billigare här så jag ska skaffa nya här under våren. Har alltid kört med plastglas och special slipning så att man inte ska se ut som en riktig nörd med flaskbottnar till glasögon. Jättefina. Ett nytt fräsht du med en snäll mage låter toppen.
Kram

Saltistjejen sa...

Malin,
hej! Tror aldrig jag sett dig kommentera är förut. Kul att du hittat min blogg. Välkommen! :-)
Och tack för din fina kommentar!


Desiree,
ja det känns så himla bra!
tack! Jo jag trivs med de nya just för att de är lite annorlunda än mina gamla. Var rätt less på dem eftersom jag haft dem så länge...
Hah jag tror okcås jag har ngt sådant men minns inte. Men det är även min astigmatism som spökar och gör att jag verkligen ser dåligt! Allt liksom förvrids på ngt sätt.... Bra att du köper glasögon här!
Med min försäkring betalde jag mindre för dessa nya glasögon än vad jag gjorde för mina 8 år gamla!!! Det är rätt otroligt. Men så fick jag nu nästan halva glasögonen betalda också! Oerhört generös försäkring alltså! Man får bara ett par nya glasöogn vartannat år, men om jag förstått det hela rätt så ger försäkringen ändå nästan 40% på nya. Bara liiiite dyrare än de man får vartannat år. Så kanske köper jag ett par till medan jag ahr denna försäkring?
Kram!

Suzesan sa...

Fina glasögon passar så bra och fin bild på dig. Tänker på om det är magkatarr som du har fått en släng av Saltis. Sånt kan göra ont och då gör det ont när man äter. Bränner lixom och sen bara ont.

Fil och yoghurt och sånt är bra för dåliga oroliga magar. Krya på dig

Kram
/Susanne

Victoria sa...

Ooooh, snyggo!!!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja kanske, fast jag får ju inte ont enbart efter maten. Men visst kanske skulle det kunna vara ngt sådant. Yoghurt brukar jag äta så det ska jag fortsätta med. Tack snälla för din fina omtanke!
Kram!!!


Vic,
tack!!
:-)

Trillingnöten sa...

Men snyggt värre! Passar ju hur bra som helst. Vilken deal du fick dessutom med försäkringen. Sånt där kan ju vara ruskigt dyrt också...

Nenne Nennelainen sa...

Bra köp! Passade ju klockrent! Utan att dissa de andra det minsta så ser du alert och smart ut! :-p

Jag tycker det är jättesvårt att hitta glasögon. Min näsa är så liten så jag måste ha med sån där sadel, annars rasar de ner eller kommer för nära ögonen och då tar fransarna i. Och så har jag pyttelitet huvud så de blir för breda eller för stora eller för... så jag kör på linser jämt, trots att jag skulle må bättre av glasögonen eftersom jag skelar .. Men då kan jag låtsas att jag bor med en siamesisk tvilling. Dubbel glädje! :-D

Ta hand om magen!!!

bettankax sa...

Jättesnygga och du klär fantastiskt bra i dem. Jag har för första gången köpt glasögon på nätet, Favoptic. Jag var oerhört skeptisk och räknade med att jag skulle behöva skicka tillbaks dem. Men döm om min förvåning. Jag är supernöjd! Jag har "vanliga åldersförändringar" men kräver progressiva glas. Fatta lyckan att betala 1200 kr jämfört med mina andra som kostade 8500 kr.
Här i Lund lyser vårsolen och det känns underbart:)

Martina sa...

Skönt att du känner dig bättre igen!

Jättesnygga glasögon!
Jag har precis samma problem som dig vad gäller glasögon; extremt närsynt, astigmatism och inget näsben - det är verkligen inte lätt att hitta glasögon som passar och som man gillar dessutom.

Toppen med en san bra försäkring för glasögon är ju verkligen inte det billigaste!

Kram,

underytan sa...

snyggt!

Syster i söder sa...

Vad fina!!

Cecilia/svengland sa...

De var ju jättefina! jag borde också gå och kolla ögonen och får nya glasögon....

Petra H sa...

Jättesnygga glasögon!! Och så skönt att du kan äta igen och mår bättre. Snacka om att vara härmis, igårkväll hade jag jätteont i magen och sedan åt vi spaghetti och köttfärssås. Dock är mina glasögon bara 4 år gamla. ;-)
Jag började fundera på om det var för att jag ätit tre färska (stora) plommon på två dagar? Magontet är iaf borta nu.
KRam

Marianne sa...

Ursnygga! De nya lyfter blicken på ett sätt som de gamla inte gjorde när man jämför fotona i inlägget. Bra att passa på när man får lite försäkringspengar. I vår ingår inte någonting med syn och glasögon.

Jag hade också så där riktigt kass syn med -6 och -8 plus astigmatism. Men jag opererade mina ögon för några år sedan, jag passade på i Istanbul där det var mycket billigare än i Sverige och där läkare och den medicinska utrustningen verkligen är toppen. Så nu behöver jag bara glasögon när jag tittar på tv och kör bil (som jag aldrig gör). Jo, jag brukar ha dem när jag är ute på stan också så att jag inte missar någonting. Men nu har jag bara -1 så jag behöver dem inte hemma.

Och det är så skööönt! Mina var också så där tunga och jag har faktiskt fortfarande ett litet märke på näsan efter tunga glasögon.

Skönt att du är bra i magen igen. Men jag tycker kanske ändå att du ska gå till doktorn och utesluta en massa saker. Det kan ju vara någonting du inte tål, och om du kan undvika det så slipper du det onda!

KRAM!

Annika sa...

Tjena snygging!!
DU är superfin i dina nya glajjer!!
Gillar dem!
OCH vad fint att du mår bättre nu!! BAMSEKRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
tack! ja det är en jättefördelaktig försäkring jag har nu vad gäller just glasögon och linser!
Kram!


Nenne,
haha jag ahr ju också en sådan där obefintlig näsa... eller snarare näsben vilket gör att jag MÅSTE ha sådana där pluttar jag med. Annars sitter glasögonen antingen ner på nästippen eller så trycker jag in de så att glaset kommer mot ögat vilket inte är så bra.... Dels ser man dåligt dels blir de kladdiga... ;-)
Jag ahr ju också linser men använder glasögo mycket så det var jädrigt najs med nya!
Kraaam!


Bettankax,
tack!!! Kul att ditt nätköp av glasögon blev så lyckat! Det är ju otorligt att det är så stro prisskillnad också!
Underbart att ni har vårsol nu. Äntligen!
Kram!


Martina,
ja det är väldigt skönt att mitt magonda är borta.
Och näe det är svårt att hitta glasögon som passar både ens ansiktsform, stil OCH som sitter där de ska! ;-)
Kram!



underytan,
tack!


Syster i Söder,
:-)


Cecilia,
tack! Det brukar alltid ta ett tag innan man verkligen kommer iväg.

Petra,
Ja det är så underbart när magen är ok igen. Att kunna äta utan att få ont är ngt man inte tänker på när man är frisk men som är så viktigt. Som med allt som rör hälsan såklart.
Oj, hoppas att du mår bra idag då! Plommon KAN ju ibland ställa till det med magen... Minns när jag var liten och det var frukttider och man åt plommon hos kompisarna och sig själv tills magen stod somen spärrballong. Fick rätt ont då men mamma sa att hm det var ju bara att vänta sig när man frossat plommon non-stop i flera dagar.... ;-)
Kram!


Marianne,
ja jag tycker de nya passar mitt ansikte lite bättre. Plus att jag gillar att de är mer markerade. Men vet inte om det mest är nyhetens behag eller om det verkligen är så... ;-)
Jag har funderat på operation också men min svenska optiker a (visserligen många år sedan nu) att det inte var lönt med så dålig syn som jag hade. Men nu har säkert alla Laseroperationer utvecklats så kasnke skulle man kolla upp detta. Gissar dock att det blir dyrt. Både här och i Sverige....? Men det vore underbart att slippa ha såhär starka grejer! :-)
Kul att höra att du blev så nöjd med din operation!
Kram!


Annika,
Haha! Snygging och snygging...
Jag trivs jättefint i glasögonen och det känns såklart viktigt med tanke på att man har de på sig så ofta.
Och bättre mår jag också. Underbart att "vara tillbaka" igen!
Kram!!!!

Taina sa...

Härligt Saltis! Magen och ögonen fit for fight igen! Och du , vad snygg du är med de nya brillorna! Jag borde gå och undersöka mina gamla ögon också. Jag har ju läsglasögon och nu räcker snart inte armarna till när jag ska läsa. Är det dags då tror du för en uppdatering?

KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Taina,
haha! ja en upppdatering eller så får du skaffa armförlängare! ;-)
Kram!!

Anne sa...

Allra först, vad skönt du mår bättre och kunnat äta. Jaaa, nu hoppas vi att det är slut med en massa sjukdomar för din del på ett lååångt tag.
Väldigt intressant att höra mer om din upplevelse och erfarenhet hos optikern. Läste om Desirees besök där tidigare i veckan. Borde/ska själv gå, så väldigt intressant höra om andras erfarenheter av optikerbesök här i USA.
Och du, vilket supersnygga glasögon. Inte för att dina förra var fula på nåt sätt, tvärtom fina och passade dig tycker jag. Men, de nya är helt klart snäppet snyggare. Wow säger jag! Gillar färgen på de nya, tycker de passar väldigt bra på dig och får dig att blixtra till och ger karaktär. Klär dig väldigt bra. Även att de är kortare över näsan, det tycker jag är superfint med de nya.
Kram!

Saltistjejen sa...

Anne,
tack! Ja det känns underbart att vara frisk och som vanligt igen nu! :-)
Kul att du också är på gång med optikerbesök. Ja det var lite annorlunda här än i Sveirge. Kan inte säga att jag upplevde det som är bättre eller sämre bara som sagt annorlunda. Och själva glasögonen är jag jättenöjd med så det känns kul. Roligt att du tyckte de var snygga också och passade mig. Det handlar ju så mycket om att hitta en modell som passar ens ansikte och person. Och som man ska trivas i.
Kram!!

Suzesan sa...

Saltis .....magkatarr kan göra ont när som helst inte bara när man äter. Jag får det lite då och då när jag är uppstressad eller har på tok för mycket att göra. Då äter jag mycket fil/dricker mjölk och äter Novalucid. Nu har jag inte haft några känningar på länge. Tar man inte hand om en magkatarr kan det om man har otur bli ett magsår.

Hoppas du kryar på dig.

Kram
/Susanne

KARLAVAGNEN sa...

Verkligen jätte-snygga brillor! Å vad skönt att du mår bra igen! Hoppas verkligen att det är över med alla dessa förkylningar/maginfluensor etc.

olgakatt sa...

Snygga brillor och skönt med magen! Visst är det härligt med nya glasögon! Jag skaffar nya vartannat till vart tredje år numera men det är gräsligt dyrt så en förstärkning med försäkring vore välkommet! Jag måste ju oxå ha glas för både närsynthet och astigmatism plus progressiva. Sen vill jag ha fotokromatiska för att slippa solglasögon, dessutom. Numera är det otänkbart med annat än plast, jag fick stora sår på näsan av de tunga av glas.Men jag har blivit ordentligt undersökt med tryckmätning, synfältskoll oh ögonbottenundersökning varje gång i många år av ibland en optikerassistent, ibland av optikern själv.
Småkrokodiler skickade, har nog inte hunnit fram ännu. Kunde inte motstå dem på ICA...
Kram, lavjo ål!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
tack!! :-)
Ja nu hoppas jag få vara frisk!
Kram!


Olgakatt,
tack! Ja det ÄR verkligen stor skillnad på det här med glas alt plast! Jag har nog märken vid näsryggen som jag lär ha resten av livet från just att böra tunga glasögon... Men de nya är defintivt lättare även om de fortfarande ine alls är lika lätta som M´s. Men det beror nog på att mina är bra mycket tjockare trots allt.
Småkrokodiler lät spännande!!!! Å vad roligt!! Nu ser jag fram emot det!!! :-) TACK vad du är SÖT!
Stooor Kram!!!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
aha! ja att magkatarr kan bli magsår kände jag till, men jag trodde att det mest gjorde ont runt matintag. Men nu vet jag. Tror dock inte det är det eftrsom det oftast försvinner lääänge och när jag får sådan här värk är det alltid bara ett par dagar, Men man vet ju aldrig. Ska dock ha mer koll igen på magen efter detta. Har inte ahft det på länge eftersom den varit bra i så många år. Men jag hoppas den fortsätter vara ok länge nu.
Kramar!

Fröken Anki sa...

Supersnygga glasögon! Passar ditt ansikte väldigt bra.
Visst är det skönt när man äntligen tar sig i kragen och skaffar nya glas och bågar. Jag hade ju "bara" väntat i 4 år, men skillnad blev det. Jag har också med åren märkt att mina ögon mår mycket bättre av att få andas utan linser emellanåt, och då krävs ju att man har ett par glasögon som man verkligen gillar. Så att man använder dom. Men det är himla smidigt med linser när man ska göra sportiga saker, eller när det är soligt!

Ha en härlig fredag i dina nya bågar!
kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
vad roligt att du tycker de passar mig! jag gillar linser också och har det rätt ofta. Men har mer och mer börjat använda glasögon. Nu tror jag att det är ugnefär 50-50 och ofta går deti perioder. Visar perioder har jag nästan bara linser andra bara glasögon.
Kram!

Musikanta sa...

Du är jättesöt i dina nya toppmoderna glasögon. Eftersom du är mörk passar du extra bra i dem.

Jag har också provat sådana mörka bågar men de blir alldeles för skarpa för mitt blond(erade)a hår... Men de är oehört inne just nu!

Skönt att höra att din mage är bättre också!
Varm kram/M

Saltistjejen sa...

Musikanta,
å tack vad glad jag blir! :-)
ja själv ville jag ha mörka bågar just för att "ta upp" färgen i mitt hår lite och skapa mer kontrast.
Kramar!!!

Anna, Fair and True sa...

Jättesnygga! Verkligen en förbättring även om de gamla var snygga också!

Vad är glaucom?

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
tack!! Ja det är defintivt en förändring och jag är väldigt glad över de nya glasögonen nu!
Glaucom är när synnerven blir förstörd p g a för högt tryck i ögat. Tror jag iallafall. Kanske ngn mer medicinsk kunnig person kan rätta mig om jag har fel.
kram!

Anna, Fair and True sa...

Hörde nyligen att Stevie Wonder blev blind för att han lades i kuvös som nyfödd och på den tiden var de väl inte lika duktiga så syrehalten i kuvösen var för hög och det förstörde hans syn! Intressant! Kanske är samma som tryck?

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja jag vet att många preemies förr förlorade synen p g a att de fått för mkt syre. Men jag är inte så säker på att det är detsamma som just trycket??