torsdag, mars 04, 2010

Millans bröllopsutmaning

För ett tag sedan önskade Millan att andra bloggare skulle skriva ett bröllopsinlägg. Detta efter att hon själv annonserat i sin fina blogg att hon och hennes Ben ska gifta sig i sommar. Själv blev jag så glad av denna nyhet att en massa minnen från mitt och M´s bröllop bubblade upp och jag tänkte att jag nog skulle nappa på Millans idé.

Eftersom jag skrev lite om vårt bröllop samt visade bilder på vår gamla hemsida på den tiden då det begav sig, så tänkte jag helt enkelt fräckt även länka dit. Här är alltså för er som framförallt vill se fler bilder. Nu till Millans utmaning. Eftersom jag när jag började skriva på det här temat rätt snart insåg att det blev ett megalångt inlägg beslutade jag mig för att helt enkelt dela upp det i flera. Alltså kommer "Millans Bröllopsutmaning" för min del att resultera i en liten "Bröllopsserie" där jag kommer skriva om lite olika saker per inlägg. I de här inläggen tänkte jag framförallt skriva om mina tankar kring detta med just bröllop och varför vi valde att ha den vigseln och bröllopsfesten som vi gjorde.
I det här första inläget kommer jag börja med:

Platsen
För M och mig som kommer från olika delar i Sverige och som dessutom flyttade utomlands redan innan vi gifte oss var den första funderingen på var vi skulle vigas och ha vårt bröllop. Skulle det bli M´s hemtrakter i Skåne eller i Stockholmsområdet där jag själv kommer ifrån? Eller skulle vi helt enkelt vigas i vår nya hemstad New York City? Kanske skulle vi bara ta ett flyg till Las Vegas och fixa en snabb vigsel där?

Om M fått som han velat hade han nog valt det sista. Dels för att det skulle inneburit minst planering, men framförallt för att han då sluppit allt "ståhej" som det ändå innebär att gifta sig "inför publik". Han hatar att vara i centrum, och detta är ju ändå ganska svårt att undvika på sin egen bröllopsdag. Jag å andra sidan ville verkligen ha en fest där vi kunde bjuda in alla som står oss nära. Familj och vänner. Jag själv, som inte har ett dugg svårt att vara medelpunkten bland de jag tycker om, ville därför att bröllopet skulle ske i Sverige eftersom jag visste att en vigsel här på andra sidan Atlanten automatiskt skulle innebära att många inte skulle ha möjlighet att komma och dela vår dag tillsammans med oss.

Frågan om det skulle bli Skåne eller Stockholm blev det faktiskt inte ens någon diskussion om. För vår del kändes Stockholm som det självklara valet. Inte för att jag är från denna trakten och inte heller för att de flesta av våra tilltänkta gäster lättast skulle kunna ta sig till Stockholm, utan helt enkelt för att detta kändes som vår gemensamma hemstad. Här hade vi träffats, lärt känna varandra och börjat skapa vårt gemensamma liv tillsammans. Alltså kändes detta som den naturligaste platsen för att göra vårt livsval "officiellt".

Egentligen borde vi kanske försökt att få tillgång till Solvik som är Medicinska föreningens (på Karolinska Institutet) ställe på Värmdö. Det var ju på denna underbara plats vi träffades. Här finns även övernattningsmöjligheter. Och rent symboliskt hade det varit en gjuten plats att vigas på. Men vi gav ganska snart upp den idén eftersom det var i stort sett omöjligt att få tillgång till detta ställe ens när man var student på Karolinska, än mindre när man inte längre hade någon som helst anknytning dit.

På grund av att vi planerade och fixade allt härifrån New York så underlättade självklart det att det var just Stockholm vi valt. Det är den stad vi båda känner bäst till och även där vi känner flest personer som hade haft stora fester som bröllop eller disputation. Detta underlättade letandet efter en plats och festlokal. Det mesta skedde via nätet. Jag googlade en hel del och hittade då bröllopssighten "Bröllopstorget" vilket visade sig vara en guldgruva för den som ville få reda på allt från festlokaler till frisörer. Det ska erkännas att väldigt många av de som skriver på denna sight känns lite väl "Bridezilla-like" och en del av de ämnen som diskuteras är sådana att man knappt vet om man ska skratta eller gråta närman läser. Men förutom detta var det en för min del en värdefull källa som hjälpte till att skapa en bild av utbudet som fanns i Stockholm.

Varken jag eller M kände oss särskilt stressade trots att vi inte började fundera mer aktivt förrän i början av det år vi ville gifta oss. Vi tyckte att vi hade rätt gott om tid ändå. Bröllopet ville vi inte skulle ske förrän i mitten av sommaren, vilket ju gav oss ungefär ett halvår. Jag surfade omkring en del på nätet för att först och främst hitta en lokal. Vi ville helst av allt ha en utomhusvigsel och vi ville ha någon enklare sorts festlokal. Inte någon herrgård eller slott eller liknande. Det skulle inte kännas som oss. Jag hittade så småningom till Kafé Kajak som är ett café på Kungsholmen (bilden här är från nätet). Det kändes rätt på alla vis. Dels låg det centralt, det var litet och mysigt snarare än stort och stiligt. Det låg nära vattnet vilket var något iallafall jag kände var ett enormt plus. Det hade dessutom anknytning till havskajakpaddling vilket var något som både M och jag gjort en hel del under vår tid i Stockholm. Just paddling var även vår allra första "semester" tillsammans (en veckas paddling med kompisar i Stockholm Skärgård) ca 1.5 månader efter att vi träffats.

Eftersom ingen av oss ville åka till Sverige innan vårt förestående bröllop så kollades allt upp via telefon och email. Jag råkade dessutom ha en vän som bodde på Kungsholmen och som var mammaledig och gladeligen erbjöd sig att kolla upp Kafé Kajak. Hon blev sedan vår kontaktkvinna och länk till Kafé Kajaks "föreståndare". En enorm tillgång och hjälp för oss här borta. TACK igen "Jannvi" om du läser detta.

Vad beträffar själva lokalen för vår bröllopsmiddag blev även den lyckad. Enda minuset var väl att lokalen var lite i minsta laget för det antal gäster som vi hade. Så det blev lite trångt, men var ändå helt okej. Eftersom det var varmt i Sverige den sommaren blev även temperaturen i det fulla rummet lite väl hög trots vidöppna fönster. Men det gick ändå bra och det var en härlig stämning. Hellre lite för "trångt" och gemytligt mysigt än en ödslig stämning i en för stor lokal tycker jag. Själva rummet där middagen intogs var på övervåningen av själva kaféet. Där fanns också ett litet kök med kylskåp samt ett extra rum som vi fick lov att använda till amningsrum för de gäster som behövde detta. Både köket och det s.k amningsrummet fyllde sina funktioner väldigt bra och var något vi tyckte kändes som ett extra plus.

Nedan är ytterligare ett par bilder från vår vigsel, samt lokalen där bröllopsmiddagen hölls.


Här syns själva vigselplatsen från ett fönster på Kafé Kajaks övervåning. Med Mälarens vatten alldeles intill.


Här har de flesta gästerna anlänt.


Här är vigseln i full gång och i bakgrunden skymtar själva Kafé Kajak där middagen senare hölls på övervåningen. Bilden ovan är tagen från "takfönstret" man ser skymtar mellan grenarna. Perfekt att ha vigseln i närheten av festlokalen eftersom ingen då behövde fundera över transport efter vigseln.


Fler inlägg i den här lilla "Bröllopsserien" kommer senare.
Hoppas det kan inspirera lite Millan, och än en gång Grattis till ert förestående bröllop!

18 kommentarer:

Anonym sa...

Jättekul läsning så här i bröllopstider!!

Desiree sa...

Jättekul att få läsa om erat bröllop. Det var ju faktiskt då du la ut dina bröllopsbilder eller länken till din bröllopsajt på bloggen första gången som jag insåg att jag visst lite vem du var. Jag minns hur jag tänkte att "där är ju Mats och då måste denna supertrevliga tjej vara hans fru som har denna blog".
Kunde inte låta bli att kolla in lite mer bilder igen. Ni var sååå fina! Det var ju toppen att allt kunde planneras så bra ändå från denna sida atlanten. Erat bröllop ser så där riktigt underbart och mysigt ut som man vill ha det med strålande vackert svenskt sommarväder. Vilken fin plats ni fick tag på vid vattnet. Verkligen mycket vackert och stämningsfullt. Ser fram emot fler inlägg i din bröllopsserie. Jag minns hur du skrev om hur du letade klänning i NY och hade svårt för att inte hitta något som var en stor överarbetad prinsessbakelse till klänning. Den klänning du hade på dig var mycket vacker, helt rätt på dig. Tyckte mycket om din frisyr och halsbandet du hade på dig också.
Kramis.

olgakatt sa...

Jag gillade att det hela gick av stapeln mitt i det "vanliga" livet med flanörer som kom förbi och ändå var det sån högtidlig stämning! En kalasbra dag med de allra nådigaste vädergudarna på topphumör!

Saltistjejen sa...

Anonym,
tack vad roligt att du tycker det!!


Desiree,
tack vad gulligt! ja jag minns ockås att det var när jag länkade till vår gamla hemsida som du hörde av dig och sa att du ju kände M!!! :-)
Det VAR verkligen en fantastisk dag och såhär i efterhand kan jag säga att jag var sååå nöjd med allt. och vädret var underbart. Det var ju den allra största riskfaktorn med tanke på att vi planerat utomhusvigsel. Haha klänningen ja, det kommer ett inlägg om den med senare! ;-)
Halsbandet gjorde jag faktiskt själv natten samt morgonen/förmiddagen innan bröllopet. Haha jag gjorde först ett annat men det gillade inte M så mycket så jag gjorde detta sedan. Lite småstressigt men inte så farligt ändå. Kul att du gillade det.
Kram!


Olgakatt,
ja det var en av de saker jag tyckte väldigt mycket om jag med! Man käne helt klart att man var en del av världen! :-)
Kram!

anna of sweden sa...

Vilken trevlig läsning! Får jag säga grattis i efterskott? ;)

anna of sweden sa...

Nu har jag tittat lite på bilder också.
Åh, så härligt det ser ut.

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
tack! Gulligt!

Västmanländskan sa...

Så härligt! Jag hängde också en del på bröllopstorgen när vi planerade. Där kan man ju får många bra tips, men precis som du blev jag lite rätt för en del tjejer som höll till där.
Vi hade också vigsel och fest på samma ställe - väldigt praktiskt.

Västmanländskan sa...

Nu har jag kollat på bilderna också - vackra! Såg att vi hade några fler gemensamma nämnare ;)
Kolla i trycksakerna och ingången här: http://ulejbro.blogsome.com/category/brolop-vart-eget/

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
ja Bröllopstorget var super att få tips från även om vissa där var(är heeelt galna! men det kan ma ju bortse ifrån ;-)
Kul att vi har gemensamma nämnare! :-) Nu blev jag nyfiken. Ska kolla din länk senare också
Kram!

Millan sa...

Ah vad sot du ar! Tack sa jatte mycket for att du skriver om ert brollop. Jag har ju redan varit inne och snokat pa brollopsidan pa gamla bloggen men det ar valdigt skoj att lasa dina tanker om dagen sa har i efterskott!
Jag tycker att er vigsel verkar vara i det narmaste perfekt. Enkel och fin och valdigt mysig. Jag haller med om att lokalen hellre ska vara mysig an for stor! Jag ar lite nervos infor var lokal for jag har faktiskt inte sett den i verkligheten annu... Men i April sa!

Att valja var man vill gifta sig ar inte helt latt. Och det ar faktiskt anledningen till att det tagit oss sa lang tid att antligen bestamma oss for giftemal. Vi visste helt enkelt inte hur, var eller nar vi ville gora det. Men nu kanns Karlskrona helt ratt sa jag hoppas det blir det.

Jag har ocksa varit inne pa brollopstorget en del men jag maste saga att jag blir lite stressad av att lasa dar. Just pa grund av att de som skriver dar verkar vara sa himla organiserade och aven de som gifter sig efter oss har planerat allt i precis minsta detalj.. hjalp...

Jag ser fram emto att lasa mer!!!
Kram

Moster Anna sa...

Hej AnnaPanna - klart att jag läser! Det är så trevligt att kunna följa er vardag. Önskar titt som tätt när jag läser andras bloggar och veckomejl eller liknande att jag själv var lika bra på att hålla kontakten på "bred front". Men jag får helt enkelt acceptera att det är jag inte...
kramar från Jannvi

Petra H sa...

Jättekul att läsa om ert bröllop igen. Det var verkligen ett bröllop i min smak, mer avslappnat och gemytligt än pampigt och stelt. Så vill jag att vårt eventuellt framtida bröllop också blir...
Stor kram

Saltistjejen sa...

Millan,
vad skoj att du gillade inlägget! Och ja, platsen är svårt att bestämma särskilt när man bor i ett annat land och ens partner kommer från ett annat ställe. Det handlar ju om att man vill ha ett ställe som på ngt vis känns rätt för båda pch samtidgt vara praktiskt möjigt att fixa och planera till. Bröllopstorget tycker jag var en otroligt bra källa till information men man får lära sig sålla lite. Det bästa var att kasta ut en direkt fråga om t ex lokal eller liknande tycker jag.
Många kramar!

Annika sa...

Kafe Kajak!!!
SÅ fint att ni gifte er DÄR!!
Älskar det stället. Undrar hur mpnga ggr jag har fikat där efter långa promenader.
Gud vad trevligt med bröllop där, Saltis!!!
Mysigt och fint och gemytligt.
Tycker forfarande att din connection med Desiree är för komisk. Glömmer aldrig då jag läste om det första ggn på din blogg.
SÅ lustigt!
Jättekul att läsa om ert bröllop, och vilket underbart väder ni hade!!!
Vilket år var det?
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Moster Anna,
hahaha! Nej det är så. Ibland skulle man vilja att ni där hemma också bloggade för då skulle jag inte känna mig lika "off". ;-)
Men det är roligt med ett mail ibland också och det får man ju då och då.. Tack igen du för hjälpen då när det begav sig!
Hoppas allt är bra med er där hemma!!!!
Ni funderar inte på en "över-Atlanten-paddling kanske så ni kan komma och hälsa på?? ;-)
Kraaaaam!


Petra,
ja jag ville definitvt ha det så. En varm fest med nära och kära samlade.
För vår del blev allt så lyckat och bättre än vad vi någonsin skulle kunnat önska.
Kram!


Annika,
vad kul att du varit där så många gånger! Ja det ligger ju så otorligt bra till! Mitt i stan men ändå med en "på landet känsla" på något vis.
Ja det är roligt detta med Desiree!!!!! Jag tycker det är så lustigt och på ngt vis visar att världen kan vara bra liten ibland. :-)
Vi gifte oss sommaren efter att vi flyttade hit, alltså 2006. Shit vad tiden går!!!!!
KRAAM!

Anna, Fair and True sa...

Vad kul att läsa om ditt bröllop! Du berättar så bra också, sakligt och levande på samma gång. Ser fram nästa avsnitt!

Bra att få lite tips för om/när det blir aktuellt. Jag kan gärna åka bort och gifta mig men jag vill definitivt ha en stor fest och samla alla för att fira men några månader efter bröllopet eller ett år senare eller så går också bra.

Så kul att jag faktiskt känner Tomoko som var en av violinisterna på ditt bröllop även om inte ni känner henne själva!

Känns verkligen som ni hittade ett perfekt ställe och lokal. Håller med, hellre lite trångt men gemytligt än ödsligt.

Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
kul! För jag tänkte att det kanske upplevs som tjatigt eller bedagat att skriva om det som hände för sååå länge sedan ;-) Mend et var ju Millans utmaning så ja tyckte det var skoj,
Och att du känner Tomoko är roligt! Jag kände bara två av tjejerna. Den ena var en av mina bästa vänner på jobbet på KI, den andra var också doktorand på samma institution som jag men i en annan grupp. Jag tyckte det kändes ba och fint att ha alla samlade även för själva vigseln faktiskt. Det blev på ngt vis så högtidligt då.
Kramar!