tisdag, mars 02, 2010

Tillbaka

Är återigen på jobbet efter de här senaste dagarnas magåkomma. Fortfarande känns magen inte bra. Men jag mår iallafall defintivt bättre än i söndags. Och även bättre än igår, så det går väl framåt. Funderar dock lite över vad det kan ha varit. Efter djupdykningen i söndags så har jag inte haft lika ont och inte mått direkt illa. Det har mer känts som om magen är väldigt öm och jag har mer haft "halsbränna" eller liknande känsla som kommit och gått. När jag ätit något har magen dock protesterat med smärtor igen vilket gjort att jag faktiskt inte ätit så mycket. Inte bra jag vet, men jag har helt enkelt inte riktigt vågat. Igårkväll åt jag soppa. Men efter det fick jag ont i magen igen, även om det inte var så illa om i söndags. I morse åt jag lite bröd och till lunch blev det en banan. Nu har jag även druckit en burk Coca Cola under en föreläsning eftersom en kompis här på jobbet sa att det skulle vara bra om man hade dålig mage.

Jag har haft en hel del problem med min mage tidigare. Enda från det jag var liten har den krånglat till och från. Men denna gången trodde jag ju först att det var någon form av matförgiftning eller eventuellt någon magvirus eftersom jag mådde så illa och fick sådana smärtor i magen. Nu sedan det värsta klingat av känns det dock mer som det gjorde när jag fick mina "magdagar" förr. Ömt i magen. Och ont när jag äter. Som liten kom de här magsmärtorna ganska regelbundet och genom åren tog föräldrarna mig till olika läkare för undersökningar men ingen kunde förstå vad det var. Har fått många olika bud. För liten magmun, gallan, nerver, spökande blindtarm etc... Med åren kom de här "magdagarna" dock alltmer sällan. Till slut bara kanske 1-2 ggr per år för att faktiskt ha försvunnit sedan vi flyttade hit till New York (insåg jag nu när jag tänkte tillbaks och förskte minnas senaste gången). Fram till nu då. Om detta nu är samma magonda igen. Kanske aktiverades det på något vis av någon yttre faktor som ett virus eller bakterie? Vad vet jag?

Förhoppningsvis fortsätter magen att bli bättre. Förr vid mina "magdagar" så hade jag alltid ont i 1-3 dagar ungefär och under den tiden åt jag inget eller minimalt. Sedan brukade det vara ok att börja äta mer igen och till slut var man tillbaks som vanligt igen. En gång blev jag inlagd för man trodde det var blindtarmsinflammation. Men då det visade sig att det inte var det talade en läkarna om för mig att det ändå kunde varit blindtarmen som gjort sig hörd. Och att den ibland kan bete sig såhär skumt under flera år utan att det behöver bli någon inflammation. Det som tydligen skulle hjälpa då var just fasta. Sade den läkaren. Då. Inte vet jag om det stämmer men om jag inte äter de dagar jag känner såhär brukar det ju gå över så kanske ligger det något i det?

Fast nu när man är inne på dag 3 utan mat så börjar jag faktiskt känna mig lite småsnurrig. Så jag ska försöka stoppa i mig något litet ikväll. Hoppas det går bra. Och att blindtarmen, gallan eller vad det nu är i min dumma mage som spökar har vett att skärpa till sig och sluta trakassera mig mer för denna gången!


21 kommentarer:

Fröken Anki sa...

Usch då! Det låter inte kul med en så ond mage. Och vad tråkigt att det kommit tillbaka, om det nu är samma som förut. Hoppas att det "bara" var ett virus så att det går över snart.

kram

Taina sa...

Fasiken också! Stackars dig Saltis.

Nu går du till farbror doktorn och kollar upp vad det är!

Ta hand om dig nu vännen.

Kramar!!

anna of sweden sa...

Håller tummarna för att du snart är ditt vanliga friska jag igen.

Kram!

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
nej men nu mår jag mycket bättre. har ätit middag ikväll och det gick bra, Så förhoppningsvis är det över för denna gången.
Kram!


Taina,
tack gulle du!
Men jag tror inte jag orkar dra igång ngn undersökning nu om det inte blir värre eller omd et kommer tillbaks väldigt snart igen. Just nu känns det som om det är över för denna gånen iallafall. Och om det dröjer lka länge till nästa gång så handlar det ju om flera år. Det får man hoppas på.
Kramar!!!


Anna of Sweden,
tack! Detsamma får man väl säga fast i ditt fall handlar det ju om ryggen.
kram!

Anne-Marie sa...

Jobbigt när magen krånglar. Jag hade också besvär med magen när jag var liten. Mamma och pappa tog mig till ett par specialister och ingen kunde konstatera vad det var. Det enda de kunde säga var att det var nerverna. De ville skriva ut lugnande piller men då sade mamma och pappa nej. Skönt att höra att du känner dig bättre. Kram!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
jag tror det ibland är den enklaste vägen ut när man itne hittar ngt uppenbart fysiskt fel - att skylla på nerver. Tyvärr. tur att dina föräldrar sa nej!
Kram!

Anna, Fair and True sa...

De har väl uteslutit t ex Crons och liknande sjukdomar? Det kan ju kanske också vara allmän reaktion på laktos? T ex så är P inte laktosintolerant eller allergisk men han har väldigt snabb matsmältning vilket gör att laktoset kommer ner till tarmarna snabbt utan att ha blivit tillräckligt bearbetat längre upp så att säga. Det gör honom lös i magen och/eller ont, eller både ock. Ju bättre kost han äter och ju mindre han stressar, desto bättre är det. Sedan finns det ju något som brukar kallas stressmage men vet inte riktigt vad som menas med det. Men bakteriefloran sitter ju mycket i magen så det kan ju vara värt med en daglig dos actimel eller liknande yoghurt med bakteriekultur.

Glad att höra att du mår bättre i alla fall!

Annika sa...

IBS då? Det verkar ju vara så vanligt. Det låter nästan som om det vore det du skulle kunna ha?
Men, bra att du mår bättre. Idag hoppas jag att det är helt bra.
Spökande magar är inte kul. Det finns inte mkt som är så nedtagande som magont.
KRAMAR!!!

Victoria sa...

Precis! Dumma magen måste ha vett att skärpa sig!! ;o)
Jag är glad att du börjar känna dig bättre för att ha ont i magen är inte roligt, det kan ju vara så många olika saker, precis som du skriver.
Många kramar//Vic

Petra H sa...

Usch, det låter inte bra med oförklarligt magont men väl ändå skönt att komma fram till att det nog inte var matförgiftning (om ni vill beställa mat från samma ställe igen...). Jg förstår att du kanske inte vill dra igång en stor magundersökning igen men kanske det ändå vore idé att kolla upp det - iaf om det kommer tillbaka igen inom den närmsta tiden.
Stor kram och hoppas att det är över för den här gången nu.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är inte Crons. Laktosintolerans är ngt vi trott ett tag. Samt gluten. men inget av det var det. Och det som gör det konstigt är att det bara kommer ibland Utan att det är gnt särskilt som hänt. Som nu när det varit borta i nästan 5 år!!!!! Och tidigare kom de kanske bara någongång per år om ens det. Medan när jag var yngre kunde det komma nästan varannan månad eller så.
Kram!


Annika,
vad är IBS???
Har nog hört talas om det men har ingen koll.
Som tur var mår jag riktigt bra igen nu! Jippie!
Hoppas du får en fin dag!
kram!


Vic,
tack! ja det är itne skoj med magont. Det förstör verkligen ens dag.
Kramar!


Petra,
nej det är itne kul men jag har "levt" med detta i stort sett hela livet och vant mig. Kanske dumt men de blir lätt så. Särksilt de senaste 10 åren när det varit så otroligt sällan det kommit. Då glömmer man på ngt vis mellan gångerna.
Kram!!!

Desiree sa...

Väldigt svårt att veta vad det kan vara. Om det hade varit ett magsjukevirus så borde det ju gå över på 24-28 timmar även smärtan och du borde inte få tillbaka den då du äter. Dessutom borde antigen M eller E ha insjuknat vid det här laget om det hade varit något smittsamt. Det kan ju varit något som du blev matförgiftad av.
Skönt att höra att du mår bättre iallfall och jag hoppas att du snart kan få i dig lite mer utan att få ont. Jag har också en väldigt känslig mage som haft sina perioder då det ballar ur. Det är urjobbigt med en krånglig och kinkig mage. Krya på dig. Att du känner dig svag och snurrig tror jag mest beror på att du inte har fått i dig tillräckligt med mat. Kanske köpa och äta någon youghurt med lactobaciller.
Kram

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är svårt att veta eftersom magont kan bero på så mycket. Nu mår jag iallafall bra och njuter av det! :-) Sedan hooppas jag det dröjer flera år innan det kommer tillbaks.
Visst är det trist med känslig mage. Jag har dock varit riktigt bra under flera år den senaste tiden och det käns trist om det ska börja krångla igen. Men kanske var det bara tillfälligt. jag hoppas det.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

IBS är Irritable Bowel Syndrome.

Peter visar inte heller någonting om de gör ett test eftersom han inte är laktosintolerant på riktigt. Men om du inte har haft problemet på fem år så är det nog ändå inte något med snabb matsmältning heller. Är kanske bara en släng av magkatarr.

Saltistjejen sa...

Anna fair and True,
aha! tack! Hm, vet inte om det är detta. Läste lite på nätet nu men eftersom det verkar vara rätt diffusa symtpom som kan variera mycket så är det ju svårt att säga. Eventuelt är det detta. Men som sagt. Vet ej. Nu hoppas jag bara att detta är över och att jag slipper det på lääänge.
Kram!

Musikanta sa...

Har du gjort något gallstensprov? Mirren hade ungefär likadana symptom som du och skjutsades runt flera år till olika läkare som tog alla möjliga prov utan resultat.

Till slut tog en läkare ett gallstensprov och då hade hon fullt med stenar! Men hon hade inte haft de vanliga gallstensanfallen eller symptomen, utan bara haft allmänt ont i magen ibland när hon åt vissa saker. Du kan ju pröva!
Krya på dig och kramar/M

Saltistjejen sa...

Musikanta,
tack! nej jag har inte gjort gallstensrpov men kasnke borde det? Hm, om det här återkommer snart igen så ska jag fundera över det. tack för omtanken!
kram!

Marianne sa...

Ja att du ska till en doktor är i alla fall ett som är säkert. Så där kan du ju inte ha det. Jag tänker också på laktosintolerans, du har ju asiatiska gener. Även ... äsch, vad heter det nu när man inte tål det där i mjöl? Eller gallan som Musikanta säger.

GÅ TILL DOKTORN, SALTIS!

Och KRYA PÅ DIG!
KRAMAR!

Saltistjejen sa...

Marianne,
jo jg borde kanske. Men jag får se. Ifalll det återkommer så ska jag kontakta läkare men annars orkar jag inte dra igång den karusellen här och nu.
Det blir för mycket.
Men jättevarmt tack för omtanken!!!!
:-)
Kram!

mammigranten sa...

Magkrångel är aldrig kul!
Jag brukar ha krångel med gallan om jag äter för mycket fet mat, typ för många nötter runt jul, för mycket ost på pizza mm. Så det försöker jag undvika. Om jag inte lyckas så ligger jag dubbel av smärta ca 12 timmar senare.
Min blindtarm är också en anledning till magsmärtor, har legat inlagd jag med pga den ropat hallååååå här är jag och sen tystnat.
En annan anledning till magsmärta kan ju vara att du är "immun" mot en viss maginfluensa men att magen ändå känner av den utatn att bryta ut och bara orsakar smärta och inget mer.

Hoppas det blir bättre snart!
Kram

Saltistjejen sa...

Mammigranten,
oj du verkar också drabbats av diverse magkrångel. Hm, ja det är svårt att veta vad orsaken är. Nu njuter jag mest av att må bra igen. fast man borde kanske kolla upp det hela? Det är spå konstigt det där med blindtarmen också tycker jag. Det var ju vad de sa när jag låg inlagd och de trodde de ev skulle operera. Just detta att det kan komma och gå. Skumt!
Kram!