onsdag, mars 31, 2010

Millans bröllopsutmaning - inbjudningar

Här kommer en fortsättning på min lilla serie med bröllopsinlägg vilken jag inspirerades av efter Millans "utmaning". Det förra inlägget kan läsas här.

När vi hittat lokalen skulle vi bestämma datum och det fanns endast ett par lediga helger i juli vilket var när vi helst ville ha vårt bröllop så det blev den 22 juli. Med ett faktiskt datum kändes allt mer verkligt och vi började fundera över inbjudningar. Det är oerhört svårt att bestämma vilka man ska bjuda tycker jag. Man vill ju helst bjuda alla tänkbara, men både lokalens storlek samt ens ekonomi gör ju tyvärr att detta inte är möjligt. I vårt fall kunde man sitta knappt 70 personer i lokalen så detta var vårt absoluta tak. Vi bestämde oss dock för att bjuda in något fler personer eftersom man ju känner till att det alltid är ett visst "bortfall" av personer som inte kan komma. Men när vi fått svar från alla våra inbjudna gäster höll vi på att sätta i halsen eftersom det endast var 4 personer som tackat nej. Plötsligt hade vi fler gäster än vad som rymdes i lokalen, men efter att ha pratat lite fram och tillbaka med föreståndaren för Kafé Kajak insåg vi att det skulle gå trots allt. Jag minns inte riktigt, men har för mig att det handlade om att få in två personer till och visst blev det lite trångt men det var det värt.

Beträffande inbjudningskort så är det ju väldigt vanligt här att man gör beställningar med otroligt flotta inbjudningar som trycks upp. Vi gjorde dock våra själva vilket var riktigt roligt. Först botaniserade vi i en av mina favoritaffärer här i staden (jag älskar att gå runt i pappersaffärer) och valde bland färger och tjocklekar, format och papperskvalitet. Vi föll för turkost och brunt som färger. Sedan var det till att bestämma hur vi ville designa det hela samt välja typsnitt etc och slutligen skriva ut allt på vår skrivare. Jag måste säga att jag i slutänden blev otroligt nöjd! Kanske särskilt med vår lilla extra färdbeskrivning som vi gjorde och där jag fotade våra förlovningsringar och M sedan gjorde en snygg bild av dessa som vi fällde in.

Vi gjorde även vigselprogrammen samt bordsplaceringar och menyer själva. Menyerna var nog det som tog mest tid och som faktiskt var jobbigt. Enbart för att vi valde att göra en "dragspelsvariant" med olika papper som fram och baksida vilket innebar en massa skärande och klistrande. Vi höll på med detta natten innan vi skulle resa hem och sov därför knappt något alls. Hu! Men vi blev nöjda med dem också till slut! Och det var faktiskt lite extra roligt att göra allt själv. På något vis blev det ett gemensamt projekt och förutom den där sista mastodontnatten så var det inte något som kändes direkt betungande. Nedan är lite fler bilder på våra "papperssaker".


Oöppnad bröllopsinbjudan


När man öppnat inbjudan såg den ut såhär.
Det lilla kortet som var instucket i fickan till höger var färdbeskrivningen.


Färdbeskrivningskortet i närbild.


På baksidan av färdbeskrivningen hade vi skrivit lite mer information.
Som ni kan läsa så önskade vi ett barnfritt bröllop. Detta har jag förstått är en fråga som ofta stöts och blöts i diverse forum. Alltså är det okej att be gäster att inte ta med sig sina barn?


Här är bilden på våra ringar som M fixade till lite och som vi sedan lade till i både inbjudan samt vigselprogrammet.

Detta är menyn i vilket vi även hade skrivit en kort "presentation" om varje gäst och hur den gästen var relaterad till oss; familj, vänner etc...
Det var den som tog mest tid att göra eftersom vi för hand skar ut och klistrade fast fram- respektive baksida i olika papper (framsidan var turkosfärgad och baksidan brun).
På baksidan hade vi ett par seriestrippar ur Elvis vilket var en serie som vi båda tyckte passade in nästan läskigt exakt på oss.


Detta var själva menyn - alltså vad som bjöds under kvällen.
Vi hade valt att servera en buffet eftersom vi båda gillar det konceptet mer än bordsservering. Men just maten kommer jag att skriva lite mer om i ett senare inlägg.

14 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Så vackert! Klart det är okay att inte vilja ha med barn eller husdjur på bröllopsdagen/middagen. Det är brudparets dag - ingen annans. Att ens ifrågasätta eller bryta mot brudparets önskningar tillhör, minst sagt, inte god ton. I alla fall inte om man blivit inbjuden och tackat ja!
Glad påsk!

Annika sa...

Fint! Gillar verkligen er inbjudan! Jättefin, helt enkelt.
Vi hade också HELT barnfritt bröllop. Det var inte så svårt för ingen hade väl egentligen hunnit skaffa knoddar ännu då. jag var 27 och Peter 28, och de som hade kidds lämnade sina små sötisar hemma. Hörde inte ett gnällande ord om det.
I början av 90-talet presenterade man inte gästerna såsom ni gjorde i programmet, och som man gör idag. Tycker det är skittrevligt!!! Jättebra ny tradition. För man är ju nyfiken!
Roligt att läsa om detta!!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
visst håller jag med dig till största delen. Vad gäller vilka man bjudit och hur många etc så är ju detta helt klart upp till varje brudpar. Men jag fröstår samtidigt att det i vissa fall kan skapa problem för de gästr som har barn om de inte kan ta med dem. Så jag kan förstå attt diskussionen uppstår.
Ha en riktigt skön påskledighet nu!
kram!


Annika,
tack! nej jag tror detta med barn eller ej på bröllopn började dyka upp lite senare när folk faktiskt hade barn. Deförsta bröllopen jag var på var detta inget "problem" men eftersom vi ju gifte oss "sent" så hade nästan alla våra vänner minst ett barn. Men det hela gick bra och i vårt fall tror jag itne att gästerna upplevde detta som konstigt. I vilket fall sa de inget till oss utan höll god min, haha ;-)
Kram!!

Ewa sa...

Men så fina inbjudningskort ni gjorde! Så roligt det måste ha varit att få ett sånt. Var café Kajak ett bra ställe att ha bröllopet på? Buffé är mysigt tycker jag och är det barnfritt så kan alla njuta fullt ut tänker jag trallala :).

olgakatt sa...

Kan intyga att det var en synnerligen trevlig tillställning i ett underbart sommarväder. Alla detaljer var jättefint och finurligt uttänkta och utförda och maten god.
Mest bestående för mig är ändå att den högtidliga vigseln skedde utomhus precis vid promenadstråket invid vattnet där livet pågick som vanligt runtomkring oss som var i Saltis och M´s lyckobubbla!

Saltistjejen sa...

Ewa,
tack!
ja Café kajak var superbra för OSS att ha bröllop och vigsel på. Det passade oss perfekt men det där är ju så olika från person till person viken typ av ställe man vill gifta sig på.
Kram!


Olgakatt,
vad roligt att du njöt av både vigseln och festen efteråt. Själv tycker jag som du att det var en väldigt fin och speciell vigsel just för att den skedde "i den riktiga världen". :-)
Kram

Desiree sa...

Ni hade verkligen jättefina inbjudningar samt program med gästpresentation. Nygg design. Vi gjorde också allt vårat sådant själva. visst var det en hel del pyssel men samtidigt kul.

Anne sa...

Åh, vad underbart fint bröllop ni hade! Mycket roligt läsa om. Jättefina trycksaker, superfint. Gillar speciellt ringarna som är inklippta, maffigt. Jag är impad att över all planering, förberedelser med mera ni lyckades göra på den här sidan om Atlanten. Bra jobbat.
Jag vet att frågan barn eller inte, precis som du skriver, blöts i tid och otid. Det märkte jag också när jag var inne på sådana forum då det begav sig. Jag tycker det är konstigt med reaktioner från de med barn som blir arga/sura/besvikna om de blir bjudna på barnfria bröllop. Allting här i livet handlar ju inte om barn, vissa tillställningar vill man kanske inte ha barn inblandade. Vi hade också barnfritt, funderade en del på det och vilka reaktioner som kunde tänkas bli. På den tiden var det dock rätt få som hunnit få barn, men ändå, sånt där kan vara väldigt känsligt...Kram !

Saltistjejen sa...

Desiree,
tack! javisst vardet roligt! jag gillar sådant. Att pyssla och fixa. Men det hade vi nog inte hunnit idag när vi har E, men då gick det ju bra.
kram!


Anne,
tack vad gullig du är! Ja vi planerade ju itne supermycket. Vi hade båda instiäälningen att vi trodde det skulle bli bra och hade inga "superförväntingar" som vissa har vilket kan kräva mycket mer minituös planering. Det där med barn eller itne på stora fester är såklart ngt som olika personer kan känna olika inför. Jg kan förstå att det kan bli proböem att komma till en fest om man inte bor i närheten och måste lämna småbarn hemma. Då måste man ju ha ngn nära familjen som kan ta hand om barnen kanske över 1-2 nätter. I vårt fall hade vi ju bjudit en del där deras "normala" barnvakter (dvs deras föräldrar) också var bjudna vilket gjorde det lite mer komplicerat. Just för att de reste från Skåne till Stockholm och därmed var borta lite längre än om man ska på fest i samma eller närliggande stad. Men det fixade sig och de kunde alla komma vilket var skoj!
Kram!

Petra H sa...

* jag blir vansinnig p[ tangentbordet som inte vill stalla om sig till svenskt, ursakta avsaknaden av sv. bokstaver!!
Jag tycker att era "papperssaker" ar jattefina och sa mycket roligare med egna inbjudningar etc. Presentationer av gasterna ar guld vart tycker jag och faktiskt ganska kul att skriva (om man har gott om tid!!). Jag hade det pa min 30-ars fest eftersom det var vanner fran hela Europa och det var valdigt uppskattat. Det ar en bra isbrytare dessutom, folk kollar vad som ar skrivet om bordsgrannen etc.
Vi funderar ju fortfarande pa ett "riktigt" brollop och en sak som jag ar helt inne pa, som antagligen ar lite konstigt for nagon som ar barnlos, ar att jag vill att barn ska vara valkomna!! Jag vill att vart brollop ar sa avslappnat och gemytligt / familjart som mojligt. Dock tanker jag att nagonslags barnvakt kan vara bra att ha... Min drom ar ju att ha brollopsmiddag i Os foraldrars fruktodling med ett stort partytalt (O sager att det kan vara en mission impossible, men vi far se) och jag ser liksom barn som springer runt och leker medan vi vuxna ater... Kanske helt naivt och inte alls genomfortbart men vi far se!
KRAM!

Saltistjejen sa...

Petra,
ÅÅÅ det låter ju helt udnerbart!! Din bild av ert framtida bröllop!!! jag vll även inflika att jag har varit på bröllop där barn också varit med och det har varit jättemysiga och bra fester! Så jag har inget emot att vara på stora fester med barn. Däremot ville jag inte ha det på VÅRT bröllop. Men det ahdnlade tills tor del även om att jag så gärna ville att mina gäster skulle ha tid för att äta, prata och ha roligt. Och DET har man inte på samma sätt när man måste springa efter sin 2-åring eller trösta sin 4-åring... Så är det bara. Och jag ville att gästerna skulle kunna stanna lääänge vilket jag vet att man som förälder till små barn som man har med på en fest, inte kan. Då åker man ofta hem tidigt. Men eftersom många av våra gäster var familj eller vänner vi inte sett på länge vill jag såklart att de skulle kunna fira med oss så länge det bara gick. :-)
Men som sagt, bröllop med barn är också härliga! Det tycker jag verkligen.
KRAM!!

Millan sa...

Ah vad skoj att lasa fortsattningen om ert brollop. Tack for att du delar med dig! Jag ar otroligt imponerad av att ni gjorde era inbjudningar sjalva! Dom ser ju urproffsiga ut o ar nog sa fina som de man kan bestalla. Vi hade san tur att en kompis som gor sadana gjorde vara som en present. Jag har inte ens tankt pa det dar emd vigselprogram, meny etc... oops. Bra, nu vet jag att jag maste lagga till det pa listan!
Bordsplaceringen ser jag itne fram emot.. det blir nog inte latt.

Det dar med barn ar det absolut svaraste att bestamma sig om tycker jag. Vi har inte fatt nagra negativa reaktioner pa vart 'barnfria' brollop men det har anda satt en eller tva kappar i hjulet. Jag ska skriva om det pa sidan snart!!
Kram!!! och tack igen.

Anna, Fair and True sa...

Ska läsa det här inlägget vid ett senare tillfälle för lite tips! :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha ja men det finns nog mycket bättre sidor där du kan få mer tips på nätet. :-)