måndag, mars 08, 2010

Överraskande gala

Har just sett årets Oscarsgala och det var ju lite roligt att just den film vi sett senast (i fredags) tog hem flest statyetter. Och i de stora kategorierna också. Bästa film, bästa regi, bästa manus. Plus ett par till i de inte fullt så välkända kategorierna. Lite överraskande. Jag tyckte "Hurt locker" var riktigt riktigt bra, men jag hade nog aldrig själv trott att den skulle få så många gubbar.

En annan överraskning var även att två av de statyetter denna film (bästa ljud samt bästa ljudredigering) ljudkammade hem gick till en uppenbar svensk. Först reagerade jag på namnet. Ottosson. Och när tacktalet kom var det ju solklart. Svensk brytning. Lite skoj!

Jag blev ytterligare överraskad av att "Hurt locker" dessutom regisserats av en kvinna. Fördomar har vi väl alla lite till mans och kvinns, och jag ska villigt erkänna att efter att jag sett filmen inte trott den var regisserad av en kvinna - Kathryn Bigelow. Dessutom en kvinna som såg ut att vara två meter lång och ha ett förflutet som fotomodell!

Men galans största överrraskning för min del var nog ändå att Sandra Bullock tog hem priset för bästa kvinnliga skådis. Det hade jag aldrig trott! Jag har dock inte sett filmen "The Blind side", men nu måste man ju bara göra det. Sandra Bullock har i min värld hittills varit en typisk "romantisk-komedi-eller-liknande-filmskådis". Men i ärlighetens namn kan jag knappt komma på en enda film jag verkligen sett med just Bullock så kanske bygger denna överraskning återigen på mina förutfattade meningar?

Nu blir det sängen. Det har varit en mycket mycket bra men också intensiv helg. Särskilt idag såndag. Men mer om det senare.

7 kommentarer:

Desiree sa...

Kul att du hann med att se just filmen hurt locker som tog hem så många priser. Jag har inte sett den ännu. Du tyckte alltså att den var bra och värdig vinnare av bästa film? Egentligen är jag inte så mycket för just krigsfilmer men den här kanske man ska se ändå alltså. Helt klart överraskande att Sandra Bullock tog hem priset som bästa kvinnliga skådelspelerska. Det hade jag inte heller väntat mig men roligt att hon visar att hon mycket väl kan spela annat än bara romantiska komedier. Jättekul att bästa film också hade en kvinnlig regisör. Det var väl första gången priset gått till en kvinna som reigsör just?

Anna, Fair and True sa...

Jag blev förvånad att Bigelow är första kvinnan som fått pris för regi någonsin! Kanske dags så här 100 år efter Kvinnodagens tillkomst och passande just natten till den dagen!

Regi är ju i alla fall en könsneutral kategori:
http://www.nytimes.com/2010/03/04/opinion/04elsesser.html?th&emc=th

Är också sugen på Bullockfilmen!

Saltistjejen sa...

Desiree,
Jag tycker Hurt locker var väldigt bra. Men blev ng ändå lite förvånad att den tog hem så många av de sotra priserna. SÅ fantastisk tycker jag kanske inte den var även om den var väldigt bra. Jag gillar krigsfilmer (om de är välgjorda) och tycker även det är intressant att se skillnaden på krigstyp (och då såklart filmtyp) mellan filmer som visar 2:a världskriget (vilket väl är det krig som hittills har beskrivits allra mest på film) och de här nya "moderna" krigen. I denna Hurt locker inser man mycket hur mycket psykisk stress det är även om soldaterna inte alls är ute i "skyttegravarna" längre på det viset som tidigare krig. Det visar även detta med att vissa krigsskador faktiskt inte handlar om mardrömmar och sammanbrott utan om att man får en sendvriden bild av livet och världen och på detta sätt kan bli beroende av den adrenalinkick som det också KAN vara att befinna sig i en situation där man inte vet om man kommer att överleva eller ej. Ett slags missbruk faktiskt.
Kram!


Anna Fair and True
ja jag blev också snopen. Men jag blev lika snopen när jag för ett antal år sedan fick veta att Halle Berry var den första svarta kvinna som vunnit en Oscar för bästa huvudroll DET känns ju också helt galet!
Det får verkligen bli en titt på Bullock filmen snart.
Måste se om den finns på dvd.
Kram på kvinnodagen! :-)

Anne sa...

Läste nån intervju med skådisar som jobbat med Bigelow och sagt nåt i stil med att det känns lite galet när regissören är snyggare än filmstjärnorna i filmen... Damen är ju 59 år också, det skulle man aldrig ha trott.
Lustigt dock hur det blir så mycket utseendesnack när det gäller en duktig kvinnlig regissör. Ja, jag började ju själv prata i de termerna nu....
Vad jag tycker var ett stort plus med Hurt Locker var att det var så pass anonyma och okända skådespelare i den, de kändes mer som riktiga soldater än skådisar eftersom man inte kände igen dem. Det kändes mer genuint. Läste i nån intervju att Bigelow inte velat ha t.ex. nån storstjärna som Tom Cruise i rollen.
Visste du förresten att Bigelow är ex-fru till James Cameron (regissören till Avatar och tidiagre Titanic), det var lite coolt att ex-makarna "tävlade" med varann om priset.
Inglorious hade jag gärna sett få riktigt tunga priser som bästa film t.ex...

Nu har jag inte sett Blind Side, vill se den och Bullock är säkert bra i den. Men på förhand, utan att ha sett den som sagt, så tycker jag det valet känns lite tröttsamt och typiskt a´la det där facket Hollywoodskådis som bara gjort lätta roller i romantiska komedier kör en Erin Brockowich (Julia Roberts) och får direkt en Oscar för den prestationen, nu ska det liksom belönas att du kunnat göra nåt annat vid ett enstaka tillfälle. Eller som att spelar du bög får du en Oscar.

Annika sa...

DESSUTOM James Camerons x-fru!! BARA en sån sak!!
Tänk att knäppa sin exmake på näsan med bästa film och regissörspris...
Avatar var ju så förhandstippad.
Äntligen tog en kvinna hem priset.

SE the Blind Side!! GUD vad Bra Sandra Bullock är i den!! Hennes livs roll. Filmen är FEEL GOOD för hela slanten o baserad på en SANN historia!!
RÄTT val tycker jag...
Unnar Sandra Bullock den statyetten!! Sen höll hon ett så fint tal också!!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Anne,
oj där fick jag lära mig gt nytt! Hade inte alls så mkt kunskap om Bigelow. Skoj! Lustigt också att hon varit gift med Cameron! haha! Håller med dig om att en av de stora fördelarna med Hurt locker var just okända skådisar. Samma sak tyckte jag om District 9 som jag okcås sett och tyckte var riktigt riktigt bra! jag hde också tyckt att Tarantions film borde fått fler priser även om jag verkligen blev glad att Christopher Waltz fick priest för bästa biroll! hans Hans Landa är ju heeelt suverän i Inlgorious! :-)
Kram!


Annika,
Ok vad KUL att du sett the Blind Side!!!! Och gillade den! Jag blev mest snopen eftersom jag hittills aldrig förknippat henne med några "djupare" roller. Och hennes tal ja. Haha tyckte det var ett av de allra roligaste!!!!!! :-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Visste inte det om Halle Berry! Visste dock att Bigelow var gift med Cameron förut. Fast tydligen var det 1989-1991 så det var ju ett tag sedan :)