torsdag, september 29, 2011

En Klädidiots bekännelser

Vill bara skriva att jag fick tag på ett bar bra byxor! Svarta, neutrala som satt som en smäck vilket inte alltid är så vanligt för min del. Jag har av någon underlig anledning ofta problemet med att byxor som sitter perfekt i midjan är för trånga över rumpan. Byter jag däremot till en storlek större för att skinkorna ska rymmas utan problem så kan jag ofta få in minst en hel hand eller två mellan magen och byxlinningen. Med tanke på detta skulle man lätt kunna tro (om man inte sett mig i helfigur i verkligheten) att jag är en riktigt kurvig donna med timglasformad kropp à la Marilyn Monroe eller någon annan av de klassiska skönheterna. Men ack nej. Så är inte fallet. Långt därifrån. Därför har just detta med byxmodeller varit något jag funderat ganska mycket över. VEM har egentligen de där kropparna som brallorna är sydda till? Bara en stilla undran...

Dessutom blev jag lite förvirrad av storlekarna. Alltså inte själva numret i sig, utan snarare kombinationen siffra + bokstav. Ja, som sagt jag shoppar inte så ofta. Detta är säkert gammal skåpmat för er alla ordentliga kvinnor som uppdaterar ert yttre minst en gång i månaden. Men en annan stod lite som ett fån, och ärligt talat funderade jag ett tag på att googla "storlekskoderna" på iPhonen där i affären, men tänkte att näe, någon måtta får det vara. Jag gick på det jag trodde mig veta (nämligen att P=petite och S=short) och det gick ju tydligen bra. När jag slängde ut frågan på FB fick jag veta av både Anna och Annika (självklart var det några av de mest välklädda jag känner som svarade på min ytterst pinsamt korkade fråga. TACK tjejer!) att R står för regular. Okej, det var som jag misstänkt där i affären, men ändå inte riktigt förstått. Och jag förstår faktiskt inte riktigt nu heller? Varför behöver man skriva ut "Regular" överhuvudtaget? Vad är skillnaden på en byxa märkt med 6R och en som det bara står 6 på? Är inte en siffra utan någon bokstav alls en "normal" vilket jag då skulle tolka som "regular"??? Ni ser ju själva, jag är klädshopshandikappad! TUR att inga modebloggare hittat hit av en ren slump, för då hade de väl skrattat ihjäl sig. Men ärligt, kan någon förklara för mig vad skillnaden är för jag skulle verkligen gärna vilja veta. Sedan Annika, du skrev något om att A stod för "ankle". Men vad betyder nu DET???? Att byxbenen ska gå till ankeln? Men det måste väl vara olika beronde på hur långa ben personen ifråga har? Eller är jag dum i precis hela huvudet nu??? Åh, jag förstår verkligen inte. Plötsligt blev det total överkurs i ämnet klädstorlekar.

Vad jag ändå verkligen älskar med USA jämfört med Sverige är att här finns såååå många olika modeller och storlekar. Ja, när man väl lärt sig tolka dem då. Men faktum är att det oftast GÅR att hitta byxor även till min okurviga kurvkropp. Bara men kollar runt lite. Det är skönt. Hemma i Sverige upplevde jag att det var svårare.

Ja ja i slutändan gick det ju ändå bra denna gången. Jag behövde bara prova 8 stycken par byxor och det var faktiskt de första jag provade som satt bäst. Tänk om det skulle vara lika lätt att hitta ett jobb som passade och som så lätt och enkelt kunde bli mitt.

17 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Asså, jag fattar heller inte hur detta fungerar och jag blir så fundersam när jag går i butiker i NY...vad sjutton? R, P, A? Vad är det för fel med strl 10 och sen att man kan lägga upp dem om man är för kort? :)Jag funderar också VEM de gör kläder för generellt...som du sa, passar det på ett ställe, passar det inte på nåt annat...det är inte ofta man hittar nåt som är perfekt! Så verkligen ett stort grattis till dig som lyckades :) hahaha
Kram!
ps. Du får gärna testa att maila sista delen i Hunger games! Jag dör snart! Tack för att du är villig att försöka!! Dagens goda gärning :)

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
jag GILLAR att det finns olika alternativ och modeller! Verkligen! Som kort älskar jag att jag KAN köpa byxor som sitter som de ska men ändå inte är är en halvmeter för långa och måste läggas upp innan användning. Skönt att slippa betala extra för att gå till skräddaren med dem. DET tycker jag är suveränt! MEN jag inser att jag har hur dålig koll som helt på vilka modeller som kallas vad. och min fråga som jag fortfarande undrar är VAD är SKILLNADEN på att ha en siffra utan R och skriva R för regular???? Tycker det känns lite onödigt med just R om det ändå bara ska betyda samma sak som en siffra utan bokstav. Eller?
jag har inte hunnit kolla om jag kan maila dig boken men kan kolla detta imorgon. :-)
KRAM!!!

Katarina sa...

Härligt att du hittat ett par byxor du är nöjd med. Det är inte det enkalste. Ibland har det t.om. hänt att jag köpt två par av samma modell, dock i olika färger. För om de känns toppen, ja, då slår jag till. Jag är också kort, man får liksom kapa en hel del,, ha ha

Det där med R och P.. ja, det undrade jag också över när jag bodde i USA...

Millan sa...

haha jag kan forsta din forvirring vad galler storlekarna! Jag har alltid precis samma problem som dig nar jag ska kopa byxor, men i mitt fall beror det pa att jag har en valdigt kurvig figur. Stor rumpa och mindre midja. BLir inte bra i just 'fin-byxor'. Och i england har man ju oftast finbyxor pa sig varje dag i jobbet sa det ar ett maste att ha nagra uppsattningar i garderoben.

Ett annat problem jag har ar att R oftast ar for korta medans L ar for langa ... Jag skulle behova ett mellanting RL... ;-)

Hoppas att det gar bra pa massan!

kram

eastcoastmom sa...

Just Petite är en gåva från ovan, för lilla mig. Det är ju inte bara längden på byxor som är fel om man är kort. Alla proportioner blir fel när man ska köpa kläder i normalstorlek: kläder görs för kvinnor som är ca 170 cm, för lilla mig blir det HELFEL - för långa ärmar, djupa urringningar, långa kjolar, midjan hamnar på mina höfter... blä.

Sen får man hitta ett märke som passar just sin egen kropp. Alla har sin form. Jeans på GAP passar bara inte mig. Men Lucky Jeans brukar sitta bra.

Jag gillar att shoppa till barnen, de passar i allt...

Saltistjejen sa...

Katarina,
Haha jag brukar också göra så rätt ofta. Hittar jag en modell som passar är det lika bra att passa på. Nu gjorde jag inte det dock eftersom jag i nuläget känner att jag endast behövde ett par.
Kram!!


Millan,
Jamen du ÄR ju verkligen sådär snyggt kurvig. Själv tycker jag inte att jag har ngn kurvig figur och blir därför lika förvånad varje gång jag provar byxor, haha! By längd kan såklart vara jobbigt för de flesta. Har en kompis som är längre än medel o hon har alltid problem med art byxorna flaggar på henne. Motsatt mitt alltså. Synd du hamnar mittemellan regular o long. På mig brukar short bli bra på längden.
Kramar!!

Eastcoastmom,
Ja just strl petite har ju funnits länge så den kä de jag ju till! Gillar också den och i vissa fall kan det vara enda storleken som passar mig också. Som du säger beror det mycket på märke och så.
Jag gillar också att handla till dottern eftersom det är både enklare o roligare.
Kram!!

Annika sa...

Nej, men det är VÄL skitbra att det finns alla dessa val? Det är ju så perfekt för då kanske en kort person SLIPPER att lägga upp dem hos skräddare.
Jag tycker att stl är mkt, mkt bättre här än hemma där det finns 38 och sen är det slut, typ.
Just på byxor är det så vettigt...
R regular, T längre-Tall. L-long, P-petite, A-ankle (mer capris). R är som MISSES (miss) (vad är det säger du NU???).
Jo, misses är helt enkelt de "normalt skurna" stl 2-14. Efter det blir det Plussize. OCH sedan har vi då 2-14 P som står för petite och är gjorda för kortare kvinnor. Regular och misses står för de "normala" stl, eller hur jag ska säga. Tror att du förstår.
många jeansmärken har också stl i inches istället för tex 8.
Det är ett bra system, men jag förstår att det kanske känns lite jobbigt att ge sig ut i djungeln.
Jag är en gammal sargad räv på området, skadad av mitt modeintresse samt då jag jobbade som dekoratör på Lord and Taylor. Det var då jag blev "high" på detta.
Petite, misses, woman (eller plus-sie), sedan finns det en myriad dessemellan.
Du är nog petite, Saltis. Så jag föreslår att du kollar de avdelningarna.
OOO och sen har vi JUNIOR-stl som är UDDA NUMMER och gjorda för främst tonåringar. De kläderna är också skurna på ett annat sätt.

Hojta bara till om du vill ha hjälp along the way. Jag älskar sånt här...

KRAM!!!!!

Fröken fräken sa...

Jag är inte heller så bra på att shoppa, jag blir mest stressad av det. Men dom gångerna jag får till det och hittar vad jag letar efter och det passar så blir jag väldigt glad.
Ja storlekar tycker jag är svårt här. Jag letar efter barnkläder till mina brorsbarn och endel går efter ålder?? Jag fattar inget alla barn är väl olika stora eller. Man är ju van från Sverige där dom går efter hur stora dom är med cl.
Men det kanske du vet mer om?

Kram

Desiree sa...

Jag tycker också att det praktiskt att det finns storlekar för de som just är kortare eller mindre men också för de som är riktigt långa. Här i Sverige har det börjat komma lite. Man kan hitta byxor som har normal längd eller byxor som är lite mer för korta men det vanligaste är att det bara finns en sort. Jag som är kort får nästan alltid lägga upp byxor. I USA köpte jag kläder mest på GAP, J.Crew och Banana Republic brukade hitta byxor med regular och long och petit. Men eftersom märke och storlekar också kan skilja sig åt från just märke och butik så får man ju alltid prova ett gäng och se vad som funkar. Kul dock att du hittade några som passade riktigt bra.Byxornas värld kan vara en sann djungel. Tycker nästan att det är enklare med jeans som i de allra flesta fall håller sig till inch storlekar.
Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
ja jag tycker det är suveränt med alla sorters storlekar och modeller! Verkligen! Oc jo du har rätt, i vissa fall passar Petite bra på mig, men i andra är det short som är bättre. Beror på modell, material och så.
MEN vilken DJUNGEL det är ändå! Man skulle behöva en storleksguide med sig när man handlar! Typ en tabell med alla koder och så en liten förklaring. Finns ingen sådan iPhone-App??? ;-)
Jag får helt enkelt ringa dig när jag står där och varken vet ut eller in!!! :-)
TACK för din detaljerade förklaring och fördjupning i detta ämnet Annika! Det där med Misses hade jag aldrig hört talas om tidigare! Jeans är ofta lite lättare eftersom jag är van vid inches (tum) även från jeans köpta i Sverige. Junior såg jag igår men trodde det stod för typ "tonår" eller så haha! Jag var ju inte heeelt fel ute då ialalfall. ;-)
KRAM!!!


Fröken Fräken,
visst är det skönt när man hittar något man letar efter! Jag tycker det är så himla härligt, men ofta blir det inte så mycket för att jag inte ids kolla och framförallt inte prova! Vad gäller barnkläder tycker även jag att storlekarna är lite konstiga här med just åldern. Ofta finns det dock hänvisningar (antingen märkta på eller i kläderna själva, eller på guider/skyltar som brukar sitta vid barnavdelningen) där det står mått på vad varje ålderstorlek ska vara. T ex om det står 2T (viklet betyder 2 år toddler) i en tröja så står det ofta vikt och längdangivelser också. Oftast handlar det om ett spann från X kg-Y kg och X inches-Y inches. Det svåra för mig är att jag fortfarande är så dålig på både pund och inches så jag måste även räkna om det hela till kg och cm. Men det är ju en annan sak. Kolla efter de här guiderna det underlättar!! I vårt fall har Lill-Skruttan varit stor för sin ålder nästan hela livet (sedan hon växte ikapp icke-preemies) så jag har ofta köpt en storlek "större" än vad hon är år. Nu har hon dock börjat vara mer i "sin ålderstorlek" men det skiljer såklart också beroende på modeller och annat.
Kram!


Desiree,
ja jag håller med dig om att jag tycker det är så BRA med olika storlekar för olika stora personer!!!! :-) jag har också alltid fått lägga upp byxor och har därför oftast gått i jeans eftersom det varit den byxtyp i Sverige som man kunnat köpa i olika kombinationer längd-bredd. Och som du tycker jag fortfarande det är klart enklast att hitta modeller och storlekar på just jeans som passar. :-)
Bra om det börjar komma mer i Sverige också detta med olika modeller och storlekar! För vi ser ju alla så himla olika ut. En sak som dock var bra i Sverige när vi bodde där (kanske annorlunda nu?) var att många kedjor jag handlade på lade upp byxorna gratis när man köpte dem där. DET gillade jag. Det gjorde det hela så mycket enklare än om man skulle köpa byxan, ta med sig den, hitta en skräddare och där lämna in den. Istället kunde de nåla upp byxorna direkt när man provade dem i affären och så lade de upp dem. Antingen på en gång om man väntade eller så kunde man betala och komma och hämta dem dagen därpå. Allt utan extra kostnad. Det tycker jag är service!
Kramar!!

Mrs Clapper sa...

Hahaha! Åh vilket härligt inlägg!! Underbart!! Du skriver så roligt!
Om man ska lägga den svenska mentaliteten åt sidan och ta och skryta lite så har jag faktiskt svart bälte i shopping. Är det nått jag kan, så är det att shoppa. :)

Hoppas att vi får tillfälle att ta oss an NY´s shopping utbud tillsammans! (Bekväma skor och druvsocker tabletter rekommenderas att ha med...)

Petra Axlund Stegman sa...

Haha ... jag är precis som du. Shoppas sällan och ogärna (om det inte är träningskläder såklart). Men som tur är har inköparna på H&M abvänt mig som modell verkar det som ... allt passar och jag brukar faktiskt sällan behöva pröva. Det är med bokstäver har jag aldrig fattat, kanske just därför som jag gillar just H&M. Där står europeiska storlekar också så man kan lungt plocka med sig strl 36 eller 38 hem. =)

Saltistjejen sa...

Mr Clapper,
ja lite proffesionella råd tas tacksamt emot om/när du kommer hit!!! :-)
Kram!


Petra,
ja jag handlar rätt mycket på H&M också faktiskt. Just för att storlekarna ofta passar och för att jag förstår storleksmärkningen där. ;-)
Kram!!

Lotta sa...

Shoppa här tycker jag är lättare än någon annanstans jag shoppat! Jag har några favvisar och går alltid dit, det funkar för mig! Vi ser ju som sagt olika ut och det känns som det har snappats upp av inköparna.

Så bra att du hittade det du ville!!! Fint också att det finns så många shopproffs här ;)

Kramar

Västmanländskan sa...

Skönt att du hittade något till slut. Lycka till på jobbmässan!

Annika sa...

Ja, återigen, och som Lotta säger, det är lättare att handla här än i ngt annat land jag varit i...
Love IT!! Älskar variationen SÅÅ mkt!!!
OK, modella outfiten nu, saltis!!

PS, HM passar jag inte i. Jag kan tamejtusan inte ha deras kläder...märkligt va??

Saltistjejen sa...

Lotta,
ja jag håller med dig i att det är enklare för att utbudet är större! Jag gillar det!! Men jag har inte riktigt greppat alla koder tror jag, och det beror ju mest för att jag inte är superintresserad av klädshopping rent allmänt. ;-)
Och visst är det bra med alla råd man får här på bloggen! :-)
Kramar!!


Västmanländskan,
tack!!


Annika,
japp det håller jag med om. Utbudet är så mycket större och priserna rent allmänhet lägre.
Kram!!