onsdag, september 28, 2011

Måste shoppa!

Vadå för något kan man undra? Och varför?
Ja, egentligen skulle jag behöva handla mig en helt ny garderob eftersom det mesta jag har är gammalt som gatan. Men som den "icke-shoppare-av-kläder" jag är så blir mina inhandlingar ganska sällsynta och tyvärr inte alltid så genomtänkta kanske. Och mest är det tvångsinköp av typen "Oj, nu är alla mina t-shirts/strumpor/trosor.... helt utslitna och börjar gå sönder, så jag måste köpa lite nytt." Nu kommer jag dock inte att förnya min garderob. Av flera skäl. Där ett av det tyngsta är att jag just nu inte riktigt har de pengarna att göra det och detta tillsammans med det krassa faktum att jag inte behöver några nya kläder just nu (nu när jag inte arbetar tycker jag inte alls att jag behöver fundera så mycket på vad jag har på mig så länge det är helt och rent). Eftersom det mesta jag har är ganska funktionellt så får det duga. Helt enkelt. Jag är ju inget modelejon normalt, och som arbetslös ännu mindre känner jag...

Däremot MÅSTE jag shoppa. Och det handlar om kläder. Faktiskt. Men glöm basgarderob. Glöm "roliga kläder". Nej, nu måste jag köpa någon form av "business kläder". Ojoj! Jag äger i nuläget en kavaj som nog kan gå under klädkoden "business". Den är svart med svaga kritstrecksränder. Inköpt för hur många år sedan som helst, men den får duga. bra kvalitet var det iallafall. Men byxor till den äger jag inga. Verkligen NADA! Jag som är en "jeans-och-tröj-tjej" har inga som helst "snyggare kostymliknande" byxor, Näpp! Så det måste inhandlas. Likaså något man kan ha under kavajen. Typ en blus? Gissar jag att man ska ha?

Herregud jag vet ju knappt vad den här klädkoden betyder!!!

Så varför denna panik nu då undrar ni kanske? Ja, man hade ju kunnat hoppats att den här panikshoppingen var orsakad av något så roligt som en intervju eller så. Men tyvärr är det ingen intervju på gång. Däremot en "jobbmässa" eller vad man ska kalla det. Fick ett tips av M som fått tipset av en kollega. jag anmälde mig igår. När jag läste det finstilta såg jag denna punkt: "You must be dressed in business attire when attending the Career Expo"

Ajdå tänkte jag. I detta landet handlar det så mycket om "appearance" och klädkoder följs väldigt strikt. Särskilt om man jämför med Sverige där de flesta inte bryr sig nämnvärt. Och även de yrkesgrupper som har någon form av klädkod hemma i Sverige tycker jag verkar ha det lite friare ändå. Där känns det mer som om man bara klär sig "professionellt och snyggt" så går det bra. Här är det verkligen ofta ofta ofta just kostym som gäller. Männen slips. Även i yrkesgrupper där man i Sverige inte alls har någon form av klädkod. Det räcker t ex med att gå till en läkare här (på sjukhus eller privatklinik spelar ingen roll vilket) så möts du nästan alltid uteslutande av en person som klär sig enligt klädkoden "skjorta och slips". Självklart har kvinnliga läkare inte slips, men ofta en dräkt, kjol och blus eller liknande.

Så här måste handlas. Att själva jobbmässan är redan nu på fredagförmiddag gör att jag måste ut i affären snarast. Ska ta en tur idag faktiskt. Eftersom morgondagen lovar konstant hällregn. Skor struntar jag i. Det tar jag ett par som kanske inte är direkt business men som iallafall inte är "sneakers". Svarta. Lite neutrala sådär. Förhoppningsvis "smälter de ihop" med brallorna som jag hoppas att jag ska hitta. Det kan föreesten bli min utmaning på fredag. Att vara så jädrans intressant att folk glömmer kolla in skorna...!

Så idag blir det affärsspring.
Wish me Luck!
Jag och klädshopping är normalt inte den allra bästa kombon.
Kan bara tänka mig att jag och business-klädshopping är en ännu sämre kombination.


to be continued....

13 kommentarer:

KARLAVAGNEN sa...

Lots of luck! Från mig som kände igen mig. Men att ha lite bizniz kläder i garderober är smart. Själv gillar jag svenska Almia som har bra kvalitet och ganska neutral design på vissa av sina kläder. Kostymer och så i alla fall. Kanske Olgakatten kan komma med tips och råd? Good luck!!!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
TACK!!! Jag behöver det. :-)
Nu ska jag strax bege mig ut på sta´n och se vad jag kan hitta.
Kram!

Pettas sa...

Lycka till!
Det där är rena mardrömmen för min del också! Men ibland är man bara tvungen:)

kram!

SAM sa...

Hoppas det gar bra.

TV fanns i ett par av de daycare jag har besokt. En verkade ha den pa ofta, den andre bara pa morgonen. Interesant nog sa var de de tva stallena som ocksa gar ut var dag oberoende av vader.

Anne sa...

Intressant med mässan, det låter riktigt bra. Tror dessa mässor kan ge nåt riktigt bra i retur om man har lite tur också. Det är ju på sätt och vis lite av networking. Personligen tycker jag det är rätt jobbigt, för även om det bara är en mässa och man egentligen kan hålla en låg profil, strosa runt osv så känner jag lite att man ändå måste "sälja sig". Men så är det, ingen knackar ju på ens dörr utan man får vara framåt bara. Så på med snygga kostymen och rätt attityd på fredag, vem vet vad för positivt som kan hända:) Massor av lycka till med såväl klädinköp + mässa. Som du säger, viktigt med propra kläder och klädkod i de sammanhangen, också ett sätt att visa man är seriös.
Håller med allt du säger om klädkod, det där med läkare och slips är verkligen helt sant. Dock tycker jag det är lustigt hur dubbelt det är. Överlag känns inte amerikanen som nån som följer klädkoder eller modelejon direkt, folk kan ju gå med pyjamas (typ...) till mataffären. Överlag tycker jag nog man ser mer snyggt klädda, medvetna klädmänniskor i en liten småstad på ICA i Sverige än man ser här. Men, men NYC kan ju vara helt annorlunda jämfört med många andra amerikanska städer och platser.

Saltistjejen sa...

Pettas,
TACK!!!
Jag HITTADE faktiskt ett par byxor! Och känner mig mycket glad för detta.
Kram!


SAM,
tack! :-) Och det var lite lustigt att det var just DE dagisarna som hade TV tycker jag...?


Anne,
ja vi får se. Jag hoppas kunna nätverka lite. Lite orolig bara att det ska vara alldeles för mycket folk så att det blir svårt att få kontakt med de företagspersoner som är där. Men hoppas som sagt få lite kontakter.
Annars kan jag tycka sådant är lite roligt faktiskt. Men jag brukar tycka att mingel är rätt skoj ändå. :-) Knasigt kanske, men det get mig alltid lite adrenalin och pirr vilket ofta är positivt.
Klädkoder här är stort tycker jag. När det gäller yrkeslivet. Tycker även överlag att amerikaner skiljer mycket mer på yrkesliv och privatliv. Många umgås aldrig med kollegor på fritiden utan har väldigt vattentäta skott mellan jobb och privatliv. Och det där med kläderna är ju också stor skillnad inom många yrken. Tänker ibland att en av anledningarna till att många amerikaner klär sig väldigt "avslappnat" på fritiden är just för att de är tvungna att ha så osköna (i mitt tycke) kläder i jobbet. Och du det där med läkare i slips är bara sååå knäppt tycker jag!!!! Det finns ju inget mer opraktiskt klädesplagg än just slips! Och om man arbetar med mat eller sjukvård, måste ju just en slips vara såååå mycket i vägen. Hela tiden!!!!
Kram!

anna of sweden sa...

Lycka till! Ser fram mot bildbeviset på fredag. :)

Kram!

Saltistjejen sa...

anna of sweden,
ja just det. Jag får väl ta ett kort på mig då. Som bizniz womäään...
;-)

Lotta sa...

Du är snygg i allt du sätter på dig! Kavaj och byxa blir perfekt på en Career Expo. Du får berätta hur det går och hur det kändes.

Hoppas du tycker mässan är givande --- tons of luck såklart, med allt!!!

Kramar!

Katarina sa...

Saltis, åh, vad jag känner igen mig! Att måsta shoppa när man inte vill eller det är ett måste, det är tungt.

Hemma i Svedala var jag nog alltid välklädd, kjol. blus och sko med klack osv.. När jag en dag kom på jobbet i jeans så kändes det fel,, blickar kan säga en hel del.. ha,ha Här är min klädstil enkel och alltid svalt kläd. Jag kan idag känna samma sak, var är kavajerna och kjolarna osv..

Lycka till på din bizniz dag, hoppas du känner dig bekväm i dina kläder.

Kram

Saltistjejen sa...

Lotta,
tack! jag hittade iallafall ett par bra byxor så det känns ok nu. Känner mig så himla ovan bara att klä mig så. Nästan som om jag klär ut mig. ;-)
Självklart lär jag berätta mer om mässan senare.
Kram!


Katarina,
haha så du har upplevt det hela men tvärtom alltså. Att det var högre klädkrav på ditt jobb i Sverige. :-)
Tack för Lycka-tillet också. Det behövs nog. Vi får väl se hur det går.
Kram!!

Trillingnöten sa...

Hahahahaha, jag skrattade gott när jag läste detta! Och kände igen mig! Har ingen stil för fem öre och att shoppa kläder gör mig osäker...vad passar ihop? Vad är uppklätt, vad är casual, FÖR casual? FÖR uppklätt? Nu måste jag läsa hur det gick i ditt andra inlägg!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
haha visst är det svårt. När man inte riktigt vet... Skönt att höra att jag inte är helt ensam i varje fall. :-)