fredag, september 23, 2011

Fredagstema - Min favoritpryl i köket

Fredag igen då. Här är det en oerhört grå fredag. Regn regn regn utanför fönstret. fuktigt både inne och ute.  Man får hoppas att det blir bättre till helgen. Det är dags för Fredagstema igen och dagens tema är "Min favoritpryl i köket". Olgakatt är fortfarande värd för temat, och vet ni vad...?! Ingen mindre än Olgakatt själv kommer att komma hit och hälsa på nu i helgen! Om allt går som det ska bör hon dyka upp här vid vår ytterdörr någongång på söndagkväll. Det ska bli så roligt! Nu till temat. Jag kan säga att i Sverige var mina favoritprylar i köket helt klart 1) vattenkokaren, 2) "popcornspopparen" (jo, faktiskt....) och 3) Gjutjärnsgrytan. Nu sedan vi flyttat hit så har andra favoriter tagit över. Förutom att vi här har gasspis, vilket jag ÄLSKAR, så har vi ju en del mindre köksattiraljer också.

Vår otroligt FINA pepparkvarn. En av de bröllopsgåvor vi fick av finfina vännerna U & M! TACK! Kan helt ärligt säga att denna present är den vi använder allra mest av allt vi fick då vi gifte oss. Ja, dagligen faktiskt. Den var dessutom enkel att frakta hit.

Det lite extra lyxiga med den är att man lätt och enkelt kan ändra hur grov- eller finkornigt man vill mala sina pepparkorn. Man vrider helt enkelt på "botten" av kvarnen för att ställa in. Så himla praktiskt och bra! Jag måste säga att jag gillar just vardagliga saker i köket som är av bra kvalitet och som gör vardagsmatlagningen så mycket enklare. Som en riktigt bra pepparkvarn, eller bra knivar (vilket vi förövrigt också fick i bröllopsgåva av vännerna M & N.


Två saker vi skaffat själva sedan vi flyttade hit är en bra kaffekvarn och en Soda Streamer. SÅ GOTT att mala sina egna bönor varje gång innan man brygger sitt kaffe! Värt varenda krona! Eller dollar kanske jag borde säga... Soda streamern använder vi också dagligen. Den har blivit en riktigt hit här i USA. Lite lustigt tycker jag eftersom jag minns att det var en stor pryl i början av 80-talet hemma. Jag minns att jag hade en bästis vars föräldrar köpte en sådan och därmed kunde man göra egen läsk. Oh, det var stort då när man var runt 9-10 år!! Sedan försvann de lika snabbt som de dök upp tror jag. Här är de iallafall väldigt vanliga idag. Vi skaffade en eftersom både M och jag dricker mycket kolsyrat vatten och det kändes både miljöovänligt, dyrt samt tungt att köpa och släpa hem en massa plastflaskor med kolsyrat vatten! Nu köper vi CO2-behållare på Bed Bath & Beyond ett stenkast från oss och en sådan räcker till många många flaskor. Vatten tar vi ur vår kran. Filtrerat genom PUR-filter.

Senaste inköpet är en slow-cocker. Jag har redan använt den flera gånger trots att vi nyligen fick hem den och jag tycker den är fantastiskt bra! SÅ NÖJD!!! Ska bara se till att köpa mig en rolig slow-coocker kokbok också. Nu har jag mest letat recept på nätet. Om ni läsare där ute har några roliga, goda recept så hojta till! Jag tar mer än gärna emot dem!!!

Kan berätta att slow-cookern står och puttrar i köket i skrivande stund. Det ska bli köttgryta ikväll! Mmmmm! En mulen dag som denna passar det så bra! Vi kommer dessutom få lite sällskap ikväll av W, vars föräldrar ska ut och träffa en kompis från Tyskland. Så det lär bli lite liv i luckan och Lill-Skruttan lär bli nöjd. Hon vill ju allra helst ha kompisar här, eller hälsa på hos dem, varje dag efter dagis om hon kunde. Hoppas alla ni som läser får en riktigt fin helg!

11 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Hahahaha, jag har också värsta minnena från när jag var liten och vi hade en sån där soda streamer. Det var verkligen superlyxigt då. Då var det också riktiga glasflaskor att göra läsken i plus de där korkarna som var lite speciella kommer jag ihåg...det var tider det! Och nu har vi en egen :) Superbra! Gillart!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
jag minns inte alls att flaskorna var av glas: Men det stämmer säkert. De flesta flaskor på den tiden var ju av glas. :-)
Kram o ha en fin helg!

Desiree sa...

En bra pepparkvarn är toppen. Vi har en från Skeppshult som är toppen. Den använder man ju dagligen. Lyxigt och gott att faktiskt mala kaffebönorna precis innan ni brygger kaffe. Det doftar ju så himla gott med nymalda bönor. Kul att även din slow cooker blivit en ny favorit. Perfekt till grytor. Jag saknar våran gasspis som vi hade i USA jättemycket. Har har vi en induktionsspis och den gillar jag inte alls. Det går förvisso snabbt att hetta upp vatten och hetta upp i allmänhet men man måste ständigt passa allt så att det inte bränner vid och det är så många av våra nya fina kastruller och pannor vi inte kan använda på denna spis.
Kul att Olgakatt är på väg till er. Ha en fin helg tillsammans med henne.
Kram!

Anne sa...

Hehe, även jag minns de där 80-tals soda streamers. Som du skrev, de försvann väl in i garderoben nästan lika snabbt som de kom. Men det var ju så väldigt spännande och häftigt med dem då de kom, minns tydligt hemmagjorda läsken.
Tillbaka till nuet. Intressant höra ni gillar er soada streamer. Jag har faktiskt själv tänkt på att ev köpa en under en längre tid nu. Mamma har en och varje gång vi varit på besök så har det slagit mig hur gott, prisvärt och enkelt det varit med kolsyrat vatten direkt från apparaten. Här tycker jag inte man dricker så mycket sparkling water, hemma finns det ju pall efter pall i mataffärerna med olika kolsyrade vatten. Som du säger, att släpa hem dyra och miljöovänliga flaskor med vatten i känns ju rätt b.
KRAM

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja gasspis är verkligen underbart. Dock har jag inte förlikat mig med gasugnen alls än. Saknar elektrisk ugn... Induktionshäll trodde jag skulle vara jättebra. Har bara hört gott om dem men visst, man måste ju ha särskilda kastruller och pannor. I Sverige har jag förstått att detta dock är standard nu. Alltså att alla kastruller/grytor etc är gjorda för att fungera på induktionshäll också. Men har man många som inte är det så är det surt att behöva köpa nytt såklart. I ert fall än mer eftersom ni ju inte kommer bo där ni bor i "evighet" heller.
Kramar!!


Anne,
japp de försvann rätt snabbt då. Men här har de en revival helt klart. och som sagt jag tycker vår är super! Ang kolsyrat vatten så är det jättevanligt här i NYC att folk köper det på flaska. Sparkling water. Men det var främst det att vi inte ville köpa vatten som gjorde att vi först 1) skaffade ett bra filter till vattenkranen och sedan 2) köpte en soda streamer så vi kunde få bubblelvatten utan att behöva köpa det. Om ni gillar bubbelvatten så rekommenderar jag det verkligen!
Kram!

Taina sa...

Jag har faktiskt aldrig ägt en soda streamer, men minns min kompis som hade pippi på alla nya prylar, så som soda streamer, bakmaskin, popcornpopparen osv osv.

Vi drack mycket kolsyrat ett tag men jag blir så jäkla gasig i magen så jag har i stort sett slutat med det, hahahaha!

Slow cooker vill jag dock ha!!!

KRAMAR!

Katarina sa...

Pepparkvarnen,, den kan man väl inte leva utan.. Härligt med doften från mylda kaffebönor. Jag maler intge mina kaffe bönor här men förr gjorde jag det i min handkvarn..

Slow cocker köpte ajg också när vi bodde i USa, men blev aldrig riktigt vän med den,, jag fick aldrig till det med grönskaerna.. Så jag gav bort den då vi flyttade.. Det var fel av mig,, jag gav nog upp.

Kram

Saltistjejen sa...

Taina,
hahaha!! Nej de ser lite olika ut faktiskt. Designen alltså. Vår är ju ett par år nu så flera nu är lite snyggare och "smidigare". Jaså du fick bubblor av bubblorna du!! ;-) Det har jag aldrig märkt själv faktiskt.
Och slow-cooker är såå bra! Planerar nytt idag! :-)
Kramar!

Saltistjejen sa...

Katarina,
javisst är en bra pepparkvarn så bra när man lagar mat! Jag gillar det så mycket! Och den är snygg också så man ställer gärna fram den på bordet också. Synd att du gav upp med slow-cookern. Jag måste säga att jag tycker den är otroligt lätt att använda och det blir så himla gott!
KRAM!

Bejla sa...

Åh, en bra pepparkvarn önskar jag mig verkligen också! De som passerat vårt kök är/har alla varit småkassa. Sodastreameren klarar jag mig dock förutan, även om vi har en - Ps stora "dröm". Själv dricker jag nämligen nästan aldrig kolsyrat och då framförallt inte kolsyrat vatten. Jag kan helt enkelt inte svälja det. Slow-cookeren skulle dock vara toppen. Har precis investerat i en keramikgryta, det får vara en början. :-)

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja en bra pepparkvarn är verkligen bra i köket!
haha så soda streamer är inget för dig med andra ord.... ;-)
Slow-cookern är toppentoppentoppen tycker jag! :-)
KRAM!