tisdag, september 06, 2011

Första dagen i Green Room

I morse vill Lill-Skruttan INTE gå till Green Room. Protester, gråt och ilska. Väl framme hängde hon sig fast i mina byxor en stund medan jag packade upp hennes saker. Men sedan fick hon syn på sina kompisar W och O och då tyckte hon det var skoj. De flesta känner hon ju redan. Ett par barn är nya för henne. Allt gick bra fram till "Circle time". Då ville hon gå hem. Det blev så att hon satt i mitt knä under själva "Circle time" och sedan även när det skulle ätas mellanmål. Men så snart det blev tal om att gå till "Big Common Room" för att leka vidare där blev hon på bättre humör. Väl där lektes det först med lego och sedan blev hon alltmer sprallig. Skutt, hopp och spring i benen. När jag skulle gå var det först lite protester, men de varade bara en liten liten stund. Ungefär fram till att läraren O frågade henne om hon ville att de skulle ta fram "tunneln". JAAA!!! Det ville hon minsann jättegärna! Och i och med att detta var beslutat (gick på ungefär 3 sekunder) så sa hon bara "Bye bye mommy!!" och vinkade lite ointresserat med ena handen utan att knappt ens titta på mig eftersom hon var helt fokuserad på att rikta blicken mot skåpet som tunneln skulle tas fram ifrån.

Lek med W och bilar samt två tigrar som Lill-Skruttan hittade i en av leklådorna där.

Här är Green Room. Till vänster är det kökshörna med dockor och annat. Bakom den är loftet vilket brukar vara väldigt populärt sa lärarna. Under loftet har de myskuddar där man kan sitta och läsa eller leka. Till höger är köksavdelningen och dörren man kan se in genom (där det står lådor på hyllorna) leder in till de två toaltterna/tvättrummen.

Sandlådelek med "gamla kompisar". 

Husdjur i Green Room är vandrande pinnar. Lill-Skruttan tyckte det var jätteroligt att titta på dem (och på annat också...) genom förstoringsglasen.

Efter att jag gått har jag självklart haft mobilen till hands. Men ingen signal från Green Room än. Om allt går bra så går jag dit och hämtar klockan 15. Då ska de ha ätit lunch och sovit lite middag. Eller iallafall vilat. Det är väl det sista som eventuellt skulle kunna strula lite i nytt rum och så. De kommer nämligen nu att sova middag i själva Green Room, och inte som tidigare i "Small Common Room". Där sover endast barnen i toddler rooms. Alla pre-school rooms har sin vila i sina respektive rum. Förhoppningsvis går allt bra. 

*Uppdatering sedan jag skrev ovanstående. Hämtade vid 15-tiden. Då satt de så fint och hade "Circle Time" där de lyssnade på en bok som en av lärarna läste för dem. Allt hade gått bra. Lill-Skruttan hade ätit bra och även sovit middag. Hon hade talat om att hon inte behövde någon blöja för sin "nap" men att hon ville ha sin Nalle. Hon hade även sagt att hon inte behövde ha någon lärare hos sig innan hon somnade, utan hade bara lagt sig på sin madrass och somnat med Nallen. 

På vägen hem var dock både hon och W lite lätt överkänsliga. Vi gick hem tillsammans och Lill-Skruttan var nära till gråten ett par gånger. Sedan bråkade de ganska rejält i hissen (vem ska få trycka på hissknappen och vem ska få göra det först...?!?). Men efter att Lill-Skruttan gråtit en skvätt ordnade det sig lite och väl hemma myser hon i soffan nu. Enligt henne själv har hon haft roligt idag i Green Room så jag tycker det hela gått väldigt bra för att vara första dagen. Imorgon blir det hemmadag. Då är det grupp B som ska inskolas. Sedan blir det Green Room igen på torsdag.  

17 kommentarer:

Emmama sa...

Spännande för henne! Och för dig! :) Hennes upplevelse är vad som räknas mest så det verkar som det var en lyckad dag trots små små fadäser! :)

Kram!

Lotta sa...

Barn är så flexibla och anpassar sig ofta lätt - det blir bra med Green Room! Lite nytt varje dag, så vips så känner Ella själv att hon är stor nu för Green Room och tycker lika mycket om det som Orange Room. Hoppas jag!

Kram

Trillingnöten sa...

Vad skönt att det gick relativt bra! Det är ju alltid en övergångsperiod även om alla hennes vänner finns med i bilden :) Nya lärare, lite nya rutiner och nytt rum! Det kommer att gå bra det här :)

Saltistjejen sa...

Emmama,
ja, jag tycker att det på det hela taget verkar ha gått bra som första dag. Självklart kommer det vara en del saker som tar lite tid för henne (och de andra barnen) att anpassa sig till) men jag tycker det gick väldigt bra ändå. Och det känns så skönt.
Kram!


Lotta,
javisst jag tvivlar inte alls på det. Om säg en månad kommer det nog nästan vara som om hon gått i Green Room länge tror jag. Särskilt det att hon har de flesta av sina tidigare kompisar där gör mycket, och jag ser en stor skillnad från förra hösten just p g a detta. :-)
Kramar!


Trillingnöten,
japp så är det. Men det känns bra såhär långt! :-) Imorgon är det som sagt en dag hemma sedan ny dag på torsdag och så en dag hemma igen på fredag. Nästa veckan ska de gå alla dagar men de första tre är något kortare än en "normal" dag.
Kram!

Millan sa...

Jobbigt det dar med inskolning! Men skont att det gick sa bra anda. Det ar ju lite spannande att byta grupp med nya larare och kompisar.
Nils borjade year 2 pa skolan i mandags. Nya klasskompisar och ny larare. So far so good. han var ner vervos nar vi gick dit i mandags men det har gatt bra hittills.

Hoppas ni far en mysig dag hemma idag!

Kram

Desiree sa...

Tycker att det ändå låter som det blev en riktigt bra första dag i Green Room. Det blir nog bättre på torsdag och efter nästa vecka känner hon sig säkert rätt hemma där med nya och gamla vänner.
Kramis!

Annika sa...

Du ska se att det blir bra det där med snart.
Hon kommer att vänja sig och få roligt därinne.
Förstår dock att du hårsbevakar mobilen då du inte är där.
OM de skulle ringa efter dig.
Kramar!!

Petra H sa...

Stora lilla tjejen!! Vad duktig hon var första inskolningsdagen! Det är ju så klart mycket lättare när hon är omgiven av en massa välkända vänner. Hur är det med lärarna, är de alla nya ansikten för henne? Eller hon har väl säkert sett dem förut men kanske aldrig haft någon närmare kontakt med dem?
Håller tummarna att det går bra andra dagen också!
KRAM!

Stef sa...

Awww så bra att hon själv känner att hon har haft en roligt dag och att hon upplevt den som positiv i slutändan. Det är klart att det är lite läskigt i början men hon verkar anpassa sig snabbt.

kramar

Saltistjejen sa...

Millan,
ja jag tycker det gick väldigt bra för att vara första dagen. Skönt att det verkar gå bra för Nils också med sin nya klass. :-)
Kram!!!


Desiree,
ja jag tror det kommer bli bättre och bättre. Förra året var ju väldig jobbigt i början av Orange Room, och jag tror det lär bli enklare i år när hon har många av sina gamla kompisar med sig.
Kramar!


Annika,
japp det tror jag med. Och jo mobilen måste man ha nära under inskolningen ifall de ringer om det är så att hon måste hämtas tidigare. Så är det såklart alltid, men just under inskolningen är väl risken större att barnen får "spatt" och inte kan lugna ner sig när allt är så nytt för dem.
Kram!!


Petra,
ja hon känner de flesta i Green Room vilket är bra. Lärarna är dock helt nya. Varje år är det ju så här att barnen byter rum och lärare. Eftersom det är hennes första år i pre-school är barnen inte heller så jättevana vid dessa lärare. För även om de sett dem (eftersom det är samma förskola som innan) så har just pre-school och toddler rooms mindre med varandra att göra. Alltså de gör färre aktiviteter ihop. Men jag tycker lärarna känns jättebra så jag tror det kommer gå smidigt rätt snart.
Kram!!!


Stef,
japp det känns bra! Och barn anpassar sig verkligen fort ändå med tanke på nya saker.
Kramar!

Fröken fräken sa...

Skönt att höra att allt gick bra. Vi hade inskolning av 2 nya barn på mitt jobb idag. Det gick Jättebra för båda bara mammorna hade gått. Det är nog så det brukar va. Barna är ledsna i ca 2 minuter efter att mamma eller pappa har gått.
Jag ser att vi har samma bord som dom har fast vi har vatten i våran på utsidan då.

Kram

Anne-Marie sa...

Skönt att det gick bra - trots allt. Jag minns när jag började i lekskolan och min mamma skulle gå därifrån. Jag var otröstlig ett bra tag tills jag insåg att det faktiskt gick rätt bra. Snart går det säkert "lätt som en plätt" för E. :) Kram!

Saltistjejen sa...

Fröken Fräken,
tack! Och ja det är ju ofta så att barnen gråter just när föräldrarna ska gå men sedan fortsätter de leka riktigt bra. Som förälder vet man ju det men det kan ändå kännas jobbigt att gå om barnen gråter väldigt mycket. Och ja de där borden verkar vanliga. Det finns även sådana som man har vaten i på dagiset också. :-)
Kramar!!


Anne-Marie,
ja tack! Imorgon är det ny dag i Green Room igen efter dagens hemmadag. Och visst är det vanligt att barnen tycker det är jobbigt i början när de kommer till nya miljöer och måste lära känna nya personer. Men det brukar ju bli bra till slut. Som för dig!
Kram!!

Fröken Anki sa...

Det ser ut att vara ett jättefint pre-school rum! Och vad roligt med husdjuren. Vandrande pinnar är fascinerande faktiskt, och så kul att barnen blev intresserade till förstoringsglaslek!
Skönt att det ändå gick såpass bra med första inskolningsdagen. Såklart att det var lite jobbigt först, men tur att hon känner såpass många redan. Hihi, kul det där med vilan. Ibland är de större och förståndigare än man tror. :)
Hoppas ni får en fin dag idag igen. Trots regnet. Här har det också varit lite tråkväder men det går väl över. Vi trotsade regnet och gick ut med vagnen igår ändå.

Kram kram och passa på att ta dig vuxentid om du kan idag. :)

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
tack! Ja det är ett bra rum och andra dagen där gick strålande!! Tror detta kommer bli ett toppenår! Igen! :-)
Kramar!!!

Anna, Fair and True sa...

Låter ändå som det gick väldigt bra! Bara normalt beteende när något är nytt! Hoppas det fortsatt gå bra!

Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
japp det har gått hur smidigt som helst faktiskt! Inte alls som förra året och det är vi glada för.
Kram!