fredag, september 02, 2011

Konsten att hitta en god svensk Fika i New York

Igår, torsdag gjorde vi en kortare utflykt. Denna gång till svenska caféet "Konditori" som ligger på Lower East Side. Vi hade sett framför oss en god svensk fika, men blev väldigt besvikna. Det var ett mycket litet café och när vi kom dit visade det sig att alla "Swedish pastries" var slut. Även det svenska kaffet som de faktiskt skyltar med på sin meny var slut. Ska även tillägga att utbudet på svenskt fikabröd inte var särskilt imponerande det heller. Så även OM de haft några av dessa kaffebröd tycker jag ändå inte att de levde upp till sitt namn "konditori". Som svensk får man ju helt andra associationer till just det namnet vad gäller utbud av just olika svenska "kaffebröd" och kakor. Personligen tänker jag i banor som "Vetekatten" i Stockholm eller något i den stilen. Lite gammeldags stil eller åtminstone med ett hyfsat stort utbud av just svenskt fikabröd. Ett annat namn som syftar på fika eller kaffe eller så hade kanske inte skapat lika höga förväntningar som just namnet Konditori gjorde? Kaffet var gott dock!

"Konditori" finns dock även i Brooklyn, och där vet jag inte alls hur utbudet är. Kanske bättre? Det i Brooklyn är det ursprungliga "Konditori" medan det här på Lower East Side är relativt nyöppnat. Kanske fungerar det inte lika bra med just svenska kanelbullar och chokladbollar här? På Lower East Side kändes kafét dock mest som vilket litet kaffeställe som helst, där kunderna man vill fånga upp är de som tar en kaffe med sig i flykten. Typiskt "Frukostkaffeställe" kanske? En stor latte och en bagel med sig på väg till jobbet. Samt de kunder som gärna sitter och långdricker sin kaffe samtidigt som de surfar på egna medhavda laptops. Men som sagt, det kändes inte alls som ett "svenskt fikaställe" och jag förstår inte riktigt varför de marknadsför sig som just ett sådant.

Så till andra svenskar här i staden skulle jag verkligen hellre rekommendera FISK som ligger alldeles i närheten, ifall ni vill äta och dricka lite svenskt i de här krokarna. Mycket bättre utbud! Där kan man även äta mat. Iallafall när jag var där i januari. Och såklart AQ Café som ju finns både intill Columbus Circle på Broadway samt på nere mellan 37th och 38th street (Park Ave). Eller  FIKA som ju också finns på flera olika ställen runtom i staden.

6 kommentarer:

Lotta sa...

Bra med gott kaffe men trist med fikabrödet, det brukar ju vara det man spetsar in sig extra på. FIKA har goda chokladbollar och hallongrottor. Äter alltid deras skagen med bakad potatis :)

Jag saknar svenskt fika här ute i suburbia.

Kul med tips - FISK har jag missat och AQ har jag gått in i men aldrig handlat.

Tack söta Saltis för din fina kommentar idag!! Blev jätteglad - och dito till dig!

Ha en skön långhelg ni med!

Kram

Saltistjejen sa...

Lotta,
tack!! :-) Och ja gott kaffe är jättebra men om man går in på ett "svenskt" fik vill man ju väldigt gärna ha ngt gott TILL kaffet också... ;-) FISK ska du testa. Jag har inte ätit deras mat, men man kan även handla lite skandinaviskt godis där. Och de hade gott fika! På AQ kan man få prinsesstårta! Mums!!! :-D
KRAM!

Trillingnöten sa...

Men vilken besvikelse! Ska man öppna nåt utländskt i ett annat land får man se till att göra det ordentligt faktiskt...Vad kul att FIKA fins på fler ställen i alla fall!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
jamen eller hur?!? Precis så kände vi också. Kanske är det bättre på "Konditori" i Brooklyn, men den här nyöppnade var verkligen inte särskilt bra för att ha det namnet.
Kram!

Västmanländskan sa...

Vilken besvikelse!

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
japp verkligen!