lördag, september 17, 2011

Förkyld lördag

Här fortsätter det att vara förkylt. Stackars Lill-Skruttan är så himla snuvig. Och inte har hon lärt sig eller förstått än hur man gör när man snyter sig/fräser. Jag försöker hela tiden men nej, det går bara inte. Antingen drar hon in luften genom näsan eller så blåser hon ut den genom munnen! När lärde man sig egentligen en så grundläggande sak som att snyta sig??? Jag har inget minne av att jag lärt mig utan det känns som något jag kunnat hela livet. Men jag misstänker att någon gång måste ha varit den första även för mig. Resultatet är en ständigt snörvlande Lill-Skrutta med en söndersnorad överläpp. Men vi har trots allt försök att roa oss så gott vi kunnat idag. Hon är i vilket fall betydligt piggare idag än igår vilket är bra!

Tog en promenad till F.A.O Schwartz. Här gick vi runt och kollade på en massa leksaker och annat. Här är Legoavdelningen där bl a Indiana Jones står.

Väl hemma blev det fika med "lördagsgodis". Lill-Skruttan lekte även med sina nyinköpta bad-dinosaurier. De fick hon i utbyte mot att vi fick slänga hennes gamla badankor som börjat bli alldeles svarta invändigt. Om det är någon som har tips på hur man kan göra rent sådana baddjur är alla tips välkomna! Vi har inte lyckats klura ut något bra sätt än.

Efter att ha pratat med Farmor bestämde jag och Lill-Skruttan att vi skulle göra Play-Doh. Jag har aldrig gjort det själv förut men det var faktiskt inte svårt alls. Lite tungrört i slutänden av "processen" men annars förvånandsvärt enkelt. Färgade gjorde vi med vanlig hushållssfärg,

Min ena hand efter att vi färgat leran. 

Sedan bjöds W in för att testa den nya Play-dohn. Men det blev mest lekt med annat. Kul hade de iallafall och det är ju huvudsaken!

Ungefär såhär fint ser det ut under och strax efter att man lekt med en kompis...

För er som vill testa att göra egen play-doh skriver jag ingredienserna nedan. Men lägger även till denna länk eftersom det där visas väldigt utförligt hur man gör!


Play-doh (Playdough)


Basic ingredient ratios: 
2 cups flour
2 cups warm water
1 cup salt
2 Tablespoons vegetable oil
1 Tablespoon cream of tartar (optional for improved elasticity)

food coloring (liquid, powder, or unsweetened drink mix)
(scented oils) Mix all ingredients except food coloring (and scented oils) in a pot. Put on stove and stir on low heat until dough is not sticky. Let cool down. 
Add color.
Play!

14 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Jag har också undrat när man lär sig snyta sig :) Det är ett evigt snorande för de små. Vi har en sån där Näsfrida (typ en sak man kan stoppa upp en bit i näsan och sen suga ut snoret. Det finns ju filter och grejer så det inte hamnar i den egna munnen) och den används ibland fortfarande om det är riktigt drygt för Vår lilla tjej...
Kram!

Emma sa...

Jag tänkte precis tipsa om samma sak som Trillingnöten! Hoppas hon kryar på sig snabbt, Lill-skruttan!!

Vad har de för policy ang sjuka barn på hennes förskola? Du kanske redan nämnt det men jag undrar lite med tanke på att jag antar att VAB inte är vad det är i Sverige...

olgakatt sa...

Jag undrar om det inte är samma problem med koordination som när ungar ska lära sig att blåsa ut ljus. Det måste ha med växling av luft i svalget om den kommer från näsan eller munnen. Jag minns att jag fick panik som liten om jag var stopp i näsan. Det var inte alls självklart att då andas genom munnen trots att man ju gjorde det när man skrek.
Det är ju väldigt komplicerade reflexer i svalget, t ex har ju spädisar kvar dykreflexen ett tag. Och en hjärnskada i förlängda märgen kan göra att man sväljer fel och får maten i luftstrupen.
Intressant problem! Tror du kommer ihåg att notera datum för första korrekta fräs?

Anne sa...

I en folder vi fått från sjukhuset står det faktiskt om just snytning och att före 3-årsålder så är barnen inte fysiskt utvecklade och kapabla att ens kunna snyta sig. Så även om de förstår vad snyta är, man förklarar hur de ska göra och de kanske "kan" så kan de ändå inte pga de inte är färdigt utvecklade i det här. Som jag förstod det då jag läste om det. Men från TIDIGAST 3-årsålder så börjar de kunna det. Så det ligger säkert inte så långt i framtiden för er. Hoppas gullungen mår bättre idag i alla fall, KRAM

nika sa...

Jag kommer inte ihåg när jag lärde att snyta mig...det var en kul fråga och jag ska faktiskt fråga min mor...vilken teknik hon använde för att få mig att fräsa...vad gäller badankorna så hade jag provat att lägga dem i utspädd chlorox en timme eller två och se vad som händer. Krya på er...här i Ohio är vi också sabla förkylda.

Katarina sa...

Att veta hur man snyter sig, när det är verkligen ingen självklarhet.. Hoppas hon kryar på sig och jag ser att ni har en massa kul för er med leran.

Kram

Stef sa...

Oh play-doh! Roligt! Hoppas att ni mår bättre snart! kramar

anna of sweden sa...

Åh, ljuva minnen. När barnen var små gjorde vi ofta Play-Doh. Kul och kreativt!

Krya-på-er-kram!

Desiree sa...

Kul med egen play dough. Jag har nog aldrig ens tänkt på att man kan göra egen. Hoppas E mår bättre snart. Det där med att snyta sig har jag inte heller något minne av att jag någonsin lärt mig, men det kanske inte är så lätt alla gånger om man inte har koll.
Hoppas E kryar på sig som sagt.
Kram!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja vi har också en Näsfrida!! :-) Men Lill-Skruttan HATAR den!!! ;-) En gång nu fick jag använda den på henne, och då vet jag att det verkligen är "illa". Alltså att hon själv tycker det är superjobbigt med snorandet. Men annars vill hon inte inte inte....
Kram!


Emma,
hon är mycket bättre nu! :-) Och som sagt, Näsfrida har vi men den används inte så ofta längre sedan E kan prata hahaha!
Policyn på dagis är att man inte får vara där med feber (måste sedan ha minst en feberfri dag hemma innan man kan komma tillbaka) samt att man inte får vara där med ögoninfektion (sk Pink Eye). Och VAB finns ju inte här så här får man antingen hoppas att en av föräldrarna kan vara hemma ändå p g a flexibelt jobb, eller så får man ha ngn annan som kan vara hemma med barnet. Anhörig eller en nanny eller liknande.
Kram!!


olgakatt,
aha nu fick man lära sig lite mer om anatomin! Pratade med Ann för ett tag sedan och hon sa att hon mindes att hon tyckte det var hemskt obehagligt att snyta sig. Och då var hon äldre än E.


Anne,
jaha! Där ser man. Ja det är många av hennes kompisar som ännu inte kan snyta sig men hennes bästa kompis R har kunnat det länge. Iallafall minst ett halvår eller så... Därför har jag börjat fundera. Men då ser man. Kanske dröjer det länge än...
Hon mår bättre nu iallafall.
KRAM!

Saltistjejen sa...

nika,
Hm, nu minns jag inte ifall jag sett dig kommentera här tidigare? I vilket fall vill jag säga hej! Roligt att se ett namn som jag inte kan minnas att jag sett här tidigare. :-) Ber om ursäkt ifall du kommenterat och jag missat dig förut....
Å vad bra med tips om badankorna också! TACK!! Men bleks inte färgerna av Chloroxen??? För den innehåller väl bleech?
Hoppas ni kryar på er ni med snart!


Katarina,
tack! Och ja vi hade kul ett tag med leran också även om det blev mycket annan lek sedan.
Kramar!!


Stef,
tack! Nu mår vi alla bättre. Skönt.
Kram!


anna of sweden,
ja, jag gissar det var ett tag sedan dina barn tyckte att just Play-doh var det mest spännande man kunde göra... ;-) Men härligt att ni har så fina minnen ihop runt det samt pysslandet!
Kramar!


Desiree,
nej jag hade inte heller tänkt alls på att man kunde göra egen play-doh förrän de tipsade om det på dagis. De gör alltid egen.
Haha, jag minns inte heller att jag lärde mig att snyta mig. Men det är väl en av de saker man helt enkelt inte minns...
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Som Anne skrev tror jag det är från treårsåldern de kan snyta sig. Trodde två men det är säkert ännu senare som hon hade läst.

Playdohn ska hålla ett tag antar jag, jämfört med modellera som väl bara är mjöl, vatten och salt? Den stelnar ju.

Ni kanske kan köra ankorna i tvättmaskinen i ett tvättpåse? Alt diskmaskinen.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
är modellera mjöl vatten o salt? Det tror jag vi kallade trollera när jag var liten?? Men kanske är det samma sak? :-)
Vår blev bra men efter att ha legat ett tag (ett par dagar i plastpåsar)) upptäckte vi att den tvärtemot vad vi befarat, blivit "kladdig". Alltså inte torkat utan blivit våtare. konstigt. Kanske skulle vi kokat den längre? Nu har vi den i påsar i kylen och så får vi se hur det går. Ev värmer vi upp den igen innan nästa användning så vi får se om den blir lite fastare igen.
Aha, smart att köra baddjuren i tvättmaskinen! Ska testa det!

Anna, Fair and True sa...

Du har rätt, trolldeg kallade vi det ju! :)