onsdag, september 07, 2011

Regn, fukt och grått grått grått

Denna veckas väder kan enkelt sammanfattas i tre ord: regn, fukt och grått. Med risk för att låta tjatig längtar jag efter TORR luft nu! Bort med fukten. Jag vill återigen kunna vistas inomhus utan att behöva välja mellan att ha AC:n på och därmed bli trött i skallen av den höga ljudnivån eller att gå runt i vad som känns som våtvarma omslag. Puh!

Här hemma har det inte hänt så mycket idag egentligen. På grund av vädret har vi lekt inomhus hela dagen. Först här hemma, sedan en stund hos Grannarna och sedan i Playroom i olika omgångar. Jag är så himla tacksam för just Playroom! Under kvällens lek där kände jag mig dessutom riktigt stolt. Dels klättrade Lill-Skruttan alldeles själv på ena klätterväggen. Hon kom en bit helt utan hjälp. Dels så engagerade hon sin kompis O samt en helt "främmande" äldre tjej i en av sina fantasilekar. Denna gång handlade det om "a grumpy giant potatoe" som man tydligen måste "tippitoe when passing, not to wake him up....". Ja, jag vet inte riktigt vad hon får allt ifrån, men ibland är det underbart att bara se henne släppa loss och låta fantasin flöda. Väldigt ofta får hon med sig kompisar i de här lekarna också vilket är extra skoj.

I övrigt känner jag att jag själv är lite småtömd på lekenergi dock. Månaden i Sverige, förra veckan hemma med Lill-Skruttan samt dagen börjar kännas nu. Jag vet att detta kan låta otroligt hårt, kyligt och väldigt ego, men jag känner verkligen att jag är rätt less på att leka nu. Visst njuter jag bitvis av att få vara en del av Lill-Skruttans lekar. Framförallt älskar jag när vi kan prata och "konversera", vilket vi ju faktiskt kan ibland nu. När hon berättar vad hon tänker, känner och funderar på. Men jag är ärligt lite trött på att leka. Mest blir det "räddningslekar" (med legogubbar, dinosaurier, mjukdjur eller dockor, ja även bilar går bra). Lika less är jag på att leka "mamma-baby-lekar" också. Även dessa med legogubbar, legodjur, andra djur, dockor, dinosaurier, bilar eller i stort sett vad som helst som man kan fantisera om som mammor och deras babies. Jag kan liksom inte uppbåda det stora intresset, eller bli exalterad över de här lekarna längre. Att ha lekt dem i minst ett par timmar varje dag gör att de inte är sådär superspännande längre, hur mycket jag än försöker. Så det känns bra att det återigen är dagisdag imorgon. Andra dagen i Green Room. Sedan blir det ledigt på fredag och så helgen såklart. Men nästa vecka är det dagis varje dag även om de tre första dagarna fortfarande är inskolningsdagar.

Imorgon ska jag dessutom på läkarbesök. Vanlig s.k "check-up" eftersom jag inte gått på det på flera år. Här är det ju vanligt att man går en gång varje eller åtminstone vartannat år för att kolla sig. Allmänhälsan då alltså. Och eftersom jag inte gått sedan innan Lill-Skruttan föddes så tänkte jag att det nog var dags nu. Gissar att det blir till att ta med sig paraplyet då för enligt prognosen ska det fortsätta regna även imorgon.

Förövrigt kan jag informera om att jag är helt SÅLD på "The Hunger Games". Fick tipset av både Annika samt Västmanländskan och nu är även jag fast fast fast... Började på den igårkväll och läste ända fram till halvfyratiden i morse... TACK!!! Ser redan fram emot bok två och tre!

Sist men inte minst vill jag skicka en tanke till alla som sörjer de omkomna ishockeyspelarna. De ryska liksom svenska Stefan Liv. Så sorgligt! Så utomordentligt sorgligt.

17 kommentarer:

Petra H sa...

Jag kan förstå att du är lite trött på lekandet, du och Lill-Skruttan har ju umgåtts extremt intensivt de senaste veckorna! När jag jobbade extra på förskola så var det ytterst sällan jag LEKTE med barnen, det får de ju ofta göra själva... Istället var det högläsning, ritning och annat på "schemat" som de vuxna gjorde med barnen och det är ju kul! Jag har nog inte tillräckligt med fantasi för att leka eller har tappat barnasinnet någonstans på vägen!? Men det går kanske att hitta det igen?
Lycka till med läkarbesöket! Jag blev kollad innan jag fick skriva på mitt jobbkontrakt och det var en rejäl läkarundersökning (slapp dock lungröntgen pga graviditeten) och sedan gör man det en gång om året. Antagligen för att jag är sjukförsäkrad genom jobbet...
Verkligen tragiskt med flygolyckan med hockeylaget... speciellt som jag nu läser att flygplanet skulle skrotas om tre veckor!?
KRAM!

Trillingnöten sa...

Vet du, jag förstår EXAKT vad du menar med att leka...ibland när jag kommer hem från jobbet helt slutkörd och Lillan vill leka känner jag mig så elak att jag inte kan uppbåda den energi och entusiasm som behövs för att delta i lek. Jag har läst nånstans att det faktiskt är okej att hitta på saker som båda kan ha roligt utav. Så nu leker jag ibland och ibland går vi och gör nåt som jag gillar också. T ex till biblioteket, en promenad, läsa en bok i sängen (hon läser sin bok och jag min) eller bara snurra i affärer eller ta en fika... :) Det är trist att vara vuxen ibland ;)
Hunger games är så bra! Har läst ett och två och nu ska jag snart få hem trean från biblioteket!

Evasleva sa...

Haha, ja det dä rmed lek tror jag ju att fler känner igen sig i. Eller gungandet. Gunga, gunga, gunga - hur kul är det? ;)

Den där boken kanske jag måste läsa. Man blir ju jättenyfiken när alla skriver så där om den!

Annika sa...

Du, att leka har jag aldrig varit bra på. Peter har varit mkt bättre än jag på den biten. Jag har läst för henne, pysslat etc etc men just att leka har jag inte varit bra på. Det är så tråkigt att klockorna stannar. Jag har fått tvinga mig till det många, många ggr.
Jag förstår dig så väl på den biten!!

AH, jag älskar att du ÄLSKAR Hungerspelen!!!
jag är i slutet av Catching Fire nu...OMG!!! SÅ SPÄNNANDE!!
Visst har författarinnan FLYT i pennan av sällan skådat slag???
VISSTE att det var en Saltis-bok!!!
SÅ GLAD!!

Ja, flygolyckan är så vidrig att det inte är sant. OCH ett sådant gammalt, dåligt plan som det var...

Kramar!!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja, jag tycker visserligen om att leka och kan roa mig rätt bra med just det. MEN inte såhär MYCKET, ofta och SAMMA lekar heeela tiden.... ;-) Vi gör såklart annat också som att rita, läsa bäcker och spela spel, men det är främst lekandet som är det jag känner mig "mätt" på just nu. Och ja läkarbesöket blir nog bra. Jag är inte alls orolig eller så. Har inget emot att gå till läkaren förutom att jag vet att jag denna gång kommer behöva fylla i en mängd papper eftersom det är första gången och med ny försäkring... Gaaah!
Och flygolyckan är så tragisk. Usch! Känner med alla som sörjer.
Stor Kram!!!!


Trillingnöten,
hahaha ja det är ju så att man måste vara åtminstone liiite engagerad för att bli en bra lekkompis. Det går ibland men inte så ofta och så mycket som den senaste tiden.Självklart gör vi andra saker också, som jag skrev till Petra här ovan. Men Lill-Skruttan älskar att leka och det blir rätt mycket sådant också under en "ledig" dag. :-)
Kul att även du läst Hunger Games!
Sååå spännande nu!
Kramar!!


Evasleva,
gunga gillar vår tjej också. Men det är lite enklare för då kan man iallafall prata lite med andra föräldrar som ev står och gungar sina barn. Eller kanske surfa lite med mobilen en stund. ;-)
Läs Hunger Games! Den är så spännande så!
Kram!!


Annika,
hahahahaaaaa jaaaa jag är verkligen fast! TACK än en gång för boktipset!! :-)
Leka tycker jag faktistk KAN vara kul. Det är mest att jag nog fått en liten lätt överdos den senaste tiden... Just att det är samma lekar också. Repeat. Jag tappar sugen. ;-)
En sak som däremot är väldigt kul nu är att E börjat gilla att spela spel! Visserligen mycket enkla spel men ändå. Jag har alltid älskat spel så jag hoppas hennes spelkärlek håller i sig framåt också! :-)
Stor KRAM!

Fröken fräken sa...

Ja att leka kan väl bli för mycket ibland, det är ju typ det enda jag gör på dagarna. Men vi har ett gäng 3 åringar och det är lite svårt just nu för jag gör allt fel. Jag är alltid lillasyster och jag pratar inte som lillasystrar gör så dom blir lite små sura på mig efter ett tag. haha Men det är kul så länge dom vill ha med vuxna i deras lek.
Skönt också att ha ett lekrum att gå till när det bara öser ner.
Hoppas ni får bättre väder snart

Kram

Lotta sa...

Japp, jag är i samma läge som Annika. Jag är ingen lekmamma alls!!! Barnen och jag har gjort saker ihop som passat oss alla som läsa, baka, vara med och laga mat, promenera, rita, pyssla med pärlor, göra julkort och sånt, dansa :)

Vi hade en skön trädgård när barnen var små och det passade oss alla. Jag drack kaffe, pysslade med blommor och sånt, de var med lite grann eller gungade i äppelträdet (eller klättrade), sprang runt och lekte, var i lilla sandlådan, badade i gummipoolen, hade saftkalas med kompisarna vid den spännande jordkällaren. Sedan blev det cykling och vara med alla kompisarna i området. Alla gick som barn i huset hos varandra....mysigt och tryggt.

Det var enkelt eftersom allt var nära, ute och inne "flöt ihop", nära till mormor och farmor vilket jag värdesatte enormt av en massa anledningar. Jag själv växte upp med både mormor och farmor långt borta och saknade att inte
se dem mer än 1-2 ggr per år. De har ofta mer tid och det är härligt att få bygga en nära relation till dem. Både min farfar och morfar lärde jag aldrig känna. Men farmor var speciell och jag älskade att vara med henne. Bara vara med.

Hoppas nu vädret blir bättre så ni kan lättare njuta av NYC. Kanske en runda till Naturhistoriska och lite dinosaurier igen?

Kram

Stef sa...

Det där med att leka vet jag inte så mycket om själv, fastän ganska många av mina kompisar har barn så är dom antingen fortfarande små bebisar eller så går dom redan på dagis och skola så när vi umgås är barnen bara där ibland. Jag tycker det är jätteroligt att träffa mina vänners barn och leka och busa, men jag tycker även om att träffa mina vänner utan barnen för att kunna fokusera på något annat tillsammans än just barnen den timmen man fikar eller springer ärenden i stan. Det är fruktansvärt med flygolyckan, så tragiskt och ledsamt. Man kan inte låta bli att tänka på familjerna och anhöriga som befinner sig i en oerhört svår och chockartad situation. kramar

Anne sa...

Jag förstår dig till fullo vad gäller trött på lekandet! Nu är det ju inte så avancerade lekar med vår 4.5 månads tjej men leks varje dag görs det ju och jag känner mig ofta helt slut och utled på allt lekande när kvällen kommer. Helgen blir ju andra rutiner då lekperson nr 2 (pappan) är hemma och får leka hejvilt men visst sliter det på. Då sover ju ändå vår lilltjej nu och då, inte lika aktiv, krävande och leksugen kanske som en 3-åring men visst ser man det redan nu så kan helt klart förstå. Vet inte hur det är med dig, men jag som person är egentligen ingen lektant, tycker det är rätt tråkigt leka och föredrar nog andra saker i föräldraskapet egentligen. Svårt det där samtidigt, för på samma gång som man ju ska/måste med sitt barn så tycker jag nog också samtidigt att man inte hela tiden kan vara en lektant, barnet måste kunna hålla sig själv en stund också, ha tråkigt eller bara leka för sig själv. Men visst, även om man inte leker jämt med ungen utan "tvingar" henne att leka själv, ha tråkigt eller bara vara med en då man gör vuxensaker så är man hemma en hel dag blir det ju ändå mycket tid som man trots allt leker med barnet. Det tär på, det förstår jag helt klart.
Skönt dagis är på gång nästa vecka igen. Förresten, går Lill-Skruttan fulla dagar eller gör ni på nåt annat sätt just nu då du inte jobbar?
Själv inser jag nog att även om jag blir hemma med henne längre perioder så kommer vår lilla skatt nog att behöva gå på nåt organiserat utan mig. Det finns ju massor med grejer att göra, så tror inte Stella kommer bli uttråkad om man hänger på med massor av alla dessa organiserade mamma-barn-grupper och allt de ordnar. Men då ska man ju alltid vara med som förälder, dvs man kommer inte ifrån varann utan är jämt med varann och ansvaret är ens eget hela tiden. De flesta hemmamammor jag vet här är dock hemma på heltid tills barnet är ca 3, då börjar barnet på preschool i omfattningen ca 3h/dag 3-4 dagar i veckan.
Vet inte alls hur vi ska göra, än är hon som sagt inte ens halvåret gammal men visst börjar man märka, känna och förstå att det snart kommer finnas behov för nåt annat arrangemang. vi får se. Tar det här året slut först. Intressepil för dig. Kom bort från röda tråden här. Men som sagt, förstår helt klart allt lekande gjort dig trött och att du behöver paus. KRAM

Anne sa...

Jag menade att jag undrar om jag, även om jag blir hemmamamma längre tid, kommer palla vara hemma med henne till 3 år. Det känns just nu rätt drygt tänka sig faktiskt. Men dagis är ju så attans dyrt, kräver man jobbar. Det ideala, det jag skulle vilja, är nog att ha henne på dagis från kanske 1 och då ha henne där kortare dagar men regelbundet. Så jag fick möjlighet till mina saker, utveckling, vuxenliv och kanske nåt jobbande också. Vi fick paus ifrån och sen sågs igen med massor av ny energi.

Desiree sa...

Det är ju inte ett dugg konstigt att du är trött på att leka så mycket som det blivit av det på sista tiden. Det tror jag alla hade blivit. Tycker ändå att du verkar ha ett oändligt stort tålamod på många sätt som ändå orkat leka så mycket som du gjort.
Här har det också regnat mycket senaste veckan. Jag hoppas också att det kommer mer torr luft. Även om det inte är någon hetta här så att man måste ha AC så är det ändå rått och fuktigt ute.
Känner att jag måste kolla in de där Hunger game böckerna.
Hoppas det går bra hos läkaren imorgon.Det är faktiskt rätt bra att man har regelbunda läkarkontroller att gå på och att man börjar med det redan då man är relativt ung. Det är ju bara positivt.
Kram!

Saltistjejen sa...

Fröken Fräken,
jag tycker faktiskt att det ÄR roligt att leka men inte såhär mycket som det blivit på senaste tiden. Det häftigaste är lekar där man kan prata och diskutera saker nu tycker jag eftersom barn i 3-årsåldern är såpass stora att de verkligen funderar mycket över allt. Haha, jag kan förstå att "dina" 3-åringar blir sura när du inte beter dig som "du ska". ;-)
Kram!


Lotta,
visst är det så att man kan göra många sådana saker också, men jag tror det handlar mycket om ålder och personlighet hos barnet. Lill-Skruttan är en otroligt interaktiv person vilket märks mycket i att hon inte än leker särskilt mycket självständigt. Dels är det säkert åldern också för hon kan numera sitta ensam och läsa en bok eller tidning ett tag vilket hon inte alls kunde för sig något år sedan eller ens ett halvår sedan. Men som sagt, hon vill allra helst att man ska göra saker MED henne. Så det gör att det blir mycket saker MED henne. Behöver inte vara just att "leka" men annars att läsa böcker ihop eller baka/laga mat eller så tillsammans. Pyssla. Ja det mesta. Jag hoppas att det ska bli "lättare" med tiden också. När hon själv kan träffa kompisar utan att man måste vara "med" hela tiden utan de kan roa sig själva med varandra. Redan nu fungerar det till viss del, men de vill helst att vi föräldrar är med också. :-) I leken alltså.
Kram!!!


Stef,
visst blir det så att det inte fungerar så bra att ha en sammanhängande konversation med en småbarnsförälder när barnet är med. Så är det. Och man har börjat lära sig det nu hahaha! Så det är såklart viktigt och bra om man som förälder även kan träffa vänner ibland utan barnen för att verkligen "träffas". :-) Kram!!

Saltistjejen sa...

Anne,
ja jag tror vi är lite lika på ett vis där du och jag med detta att vi inte helt har ro att vara "mammor på heltid". Låter knäppt att beskriva det så, men jag menar mest att jag tror att vi båda behöver en del egentid också. Vuxentid. För att må bra.
Jag kände så även när E var bebis, men nu sedan hon blivit äldre är det ju ännu mer intensivt på många vis. Vakentiden är i stort sett aktiv hela tiden. Hon sover inte längre middag på dagarna heller när hon är med oss (på dagis sover hon) vilket gör att det är fullt ös i stort sett från det hon vaknar till dess hon slocknar på kvällarna. Och vår tjej är inte särskilt självständig. Iallafall inte än vad gäller lekandet. Hon kan numera läsa en stund själv vilket är skönt. Eller se lite på TV, men oftast inte alltför länge åt gången ändå eftersom hon är otroligt social och interaktiv. Vill att man ska vara med på det mesta. Roligt på många vis, men ibland önskar man att hon kunde roa sig åtminstone 20-30 minuter ensam då och då under en dag. ;-) Jag tror och hoppas det blir mer så när hon blir äldre. Men som sagt just nu är det mesta vi gör saker med och "för" henne. Jag tror inte riktigt på att "tvinga" henne till att leka själv heller eftersom jag är övertygad om att detta är en personlighetsläggning. Däremot tror jag att barn kan lära sig att man ibland "måste" kunna hitta på något själv, men jag tror det kommer när de är något äldre. Kanske kommer man börja se skillnad nu under detta året?
För dig och Stella tror jag det blir jättebra att ha några dagaktiviteter tillsammans med andra. Sedan ÄR dagis otroligt dyrt såklart! Vet inte vad ni skulle få betala men här kostar det ungefär 700-800 dollar eller mer per barn och månad. Så visst är det en hög kostnad. Särskilt nu för oss då vi måste leva på enbart en lön... Men vi tycker ändå det är värt det. Och mer eller mindre en nödvändighet. Jag skulle inte bli en bra hemmamamma med barn. Det kan jag ärligt säga. Och för E är det sååå mycket bättre att hon får gå på dagis bland sina kompisar och göra en massa saker jag aldrig skulle ha möjlighet att "ge" henne hemma.
På frågan om hon går hela dagar så ja det gör hon. Mer eller mindre. På vårt dagis kan man inte ha barn halvdagar utan man betalar för heldagar. Sedan kan man givetvis hämta när man vill. Enda skillnaden har väl varit att jag sedan jag blev arbetslös ofta har hämtat henne något tidigare på eftermiddagarna (när jag inte jobbat eller så vilket jag ju gjorde ett tag med artikeln) eller så har jag ju varit med mer på dagis. Som på deras utflykter etc. Det har nästan varit roligast tycker jag eftersom man får se sitt barn i den miljön och lära känna både hennes kompisar samt lärarna bättre. Nu i pre-school kommer det nog bli annorlunda så jag tror inte jag kommer vara med lika mycket. Och under hösten måste jag lägga krut på att försöka leta jobb också så jag tror jag kommer ha att göra ändå... ;-)
Tack för din långa kommentar också! Alltid lika roligt att få höra vad du tänker och känner ifråga om barn, familj och annat! :-)
KRAM!!

Västmanländskan sa...

Ledsen att våra boktips håller dig vaken om natten ;) Men det är den väl värd?!
Jag känner igen mig så i att vara lektrött. Lilla T tycker om att leka samma lekar om och om igen. Det är härligt med hennes fantasi, men man är ju inte själv lika outtröttlig. Jag blir också enormt trött på lekplatser iband. Kram!

Ps. såg precis dig på bild i senaste Mama :)

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
haha det gör inget att böckerna håller mig vaken. Jag är ändå lite av en nattuggla... ;-)
Och visst kan det bli rätt tjatigt med samma lekar och lekplatser om och om igen. ibland behöver man lite paus.
Haha, jaså såg du mig i Mama?! Ja jag ställde upp på en kort intervju. Men nu när jag läste den såg jag att det var lite fel ändå, men det spelar ju ingen roll egentligen.
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Haha, jag är redan trött på lekandet vissa dagar! Isolde har ju kunnat sitta och pilla mycket själv men på sistone vill hon att man är med henne (nästan) hela tiden. Tur att man kan vara den passiva lekpersonen när de blir äldre i alla fall. Bara följa order liksom. Fast de kanske genomskådar det?! ;)

Hoppas läkarbesöket gick bra!

Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är rätt konstigt kanske att man kan känna sig sliten efter att "bara" ha lekt. Men det är nog det att många lekar än så länge är så mycket upprepning. Samma sorts lekar och som vuxen tröttnar man rätt snabbt. Skillnaden med lekarna nu och när de är spädisar är väl att man ialalfall kan prata mer och det kan vara väldigt skoj att höra hur de resonerar om saker och ting! :-)
Fast PASSIV är man inte så ofta. De vill att man ska vara med och LEKA. Och ofta blir det mycket fysiskt också som att de vill rida på en rygg eller klättra på ens ben, bli lyfta och snurrade eller "flyga som flygplan", eller så... ;-)
Läkarbesöket gick jättebra.
Kram!