måndag, september 05, 2011

Labor Day

Idag har vi ledigt eftersom det är Labor Day här. Alltså har vi haft långhelg. En av de få som finns här i USA. Labor Day är också den dag då sommaren slutar och hösten tar vid. Enligt kalendern vill säga. Här i New York är dock oftast september väldigt varm och liknar mer sommar än höst. Idag hade vi till exempel 31 grader och otroligt hög luftfuktighet. Så det kändes mer som en ångbastu än som septemberluft. Personligen längtar jag efter torr luft nu. Det får gärna fortsätta vara varmt ute, men kanske närmare 22 än 32. Och som sagt, att få stänga av AC:n för säsongen hade känts otroligt skönt. Nu går den på högvarv här hemma eftersom det annars nästan känns olidligt. Men enligt kalendern är det alltså sommarens sista dag idag. Här anses sommaren sträcka sig mellan Memorial Day (som infaller sista måndagen i maj) och Labor Day (som är första måndagen i september).

I år har vi inte haft några som helst planer på att göra något särskilt denna Labor Day Weekend. Inte så konstigt med tanke på att jag och Lill-Skruttan kom tillbaks från Sverige rätt nyligen. Det har mest varit skönt att få vara hemma. Göra saker lite till och från under veckan. Både hon och jag njuter fortfarande otroligt mycket av att "bara få vara". Här hemma. Tidigare år har vi dock gjort en del denna helg. Förra året var vi med Familjen K lite norr om staden. Tillbringade helgen i en av stugorna som ägs av Rockefeller University. Året innan var vi och hälsade på Petchie i Puerto Rico.

Nu imorgon börjar inskolningen i Green Room för Lill-Skruttan. Hon kommer vara där varannan dag denna veckan, med början imorgon tisdag. Under dessa dagar är det inte fulla dagar, och alla föräldrar är "on call" så om man behövs så får man komma och hämta sitt barn. Veckan därpå är det nästan fulla dagar men man är "on call" måndag - onsdag. Sedan är inskolningen över. Jag tror inte det kommer bli några direkta problem i år. De flesta av Lill-Skruttans kompisar från Orange Room följer med henne till Green. Dessutom kommer Grannarnas W nu att gå tillsammans med henne vilket jag vet att hon ser fram emot. Den största skillnaden för henne personligen kommer nog vara att R (hennes vapendragare och följeslagare sedan hon började på dagis) inte kommer till samma rum. Men de kommer ändå att ses i stort sett dagligen. Ute på gården och säkerligen även på andra ställen. Så jag tror ändå det kommer gå bra. Rent allmänt är den största skillnaden nu att hon kommer gå i ett s.k "Pre-School Room". De kommer därmed att vara fler barn per lärare än tidigare. Här i Green Room är de 15 barn på 3 lärare jämfört med 10 barn på 3,5 lärare i Pink och Orange Room (som båda var s.k "toddler rooms") samt 8 barn på 4 lärare i Violet Room (som var ett "infant room"). Jag har ingen aning om hur det ser ut på svenska förskolor med antal barn per lärare, och jag gissar att det skiljer sig ganska mycket åt beroende på vilken förskola samt var i Sverige man bor? Men för vår del känner vi ändå att Lill-Skruttan nu är såpass stor att det kommer gå bra även om lärarna nu kommer ha fler barn att ta hand om. Efter vårt möte med lärarna tidigare i veckan tycker vi även att vi har fått bra "vibbar". Jag gillar den nya "head teachern" väldigt mycket måste jag säga. Hon känns klockren! Stort engagemang för barnen och ändå med många års erfarenhet. Så ja, det känns lite spännande att se hur det nya året i det nya rummet kommer att utveckla sig.

13 kommentarer:

Stef sa...

Det ska bli spännande att se hur hon gillar sina nya lärare och green room! Det är ju bra att många av hennes kompisar är där också, känns kanske lite tryggare för henne då! Jag avundas ert väder, här har vi jackor på oss nu! kramar

Desiree sa...

Det kommer nog bli ett bra år för E i Green Room. Kul att hon får med sig W så att hon ändå har en nära kompis i samma rum nu då R får vara i ett annat rum även om de kommer att ses. Jag förstår att ni tar det lungt och njuter av att vara hemma istället denna gången. Vi tyckte långhelgerna alltid var perfekta i USA till att göra olika resor och utflykter annars fick man ju inte mycket tillfälle till sådant.
Ha en skön labor day.
Kram!

Trillingnöten sa...

Tänk vad underbart med en ledig måndag :) Och nu är det dags för Green Room :) Wow! Min systersons dagis har det fantastiskt. De har 23 barn och 10-12 lärare på dem. Jag fattar inte hur det går ihop för vanligtvis är det 4-5 barn per pedagog även på småbarnsavdelning...där jag jobbade hade vi 20 barn och vi var 4 vuxna. Ibland var det färre barn då det var några som bara gick 15 timmar per vecka (de gick eg 3 dagar per vecka)...lyxigt med så många personal :) Kram!

Petra H sa...

Oj, är det redan två år sedan ni var och hälsade på oss i PR!? Samtidigt så känns det livet väääldigt avlägset när jag nu sitter i Bryssel och absolut inte svettas om dagarna :D
Alltså jag fortsätter att imponeras över Lill-Skruttans dagis (förskola)! Jag undrar om man ens har inskolning på belgiska dagis?? Antagligen inte eftersom de flesta belgiska barn börjar redan vid 15 veckors ålder... Vi vill ju hålla ut till 1 år OM det går, vi får väl se nästa år. Vi kommer nog dock få en massa kritik för det, det känns som personalen kommer att tycka att det är bökigt med ett så stort barn som väl har mer separationsångest än ett litet spädbarn... men vi får se, först ska vi hitta ett bra dagis!
Vad kul att så många av Lill-Skruttans vänner, inklusive grannen W kommer att gå i samma rum även om det är tråkigt att R inte kommer att göra det. Har ni förklarat för henne att R inte kommer att följa med till det gröna rummet eller är det ngt som hon får upptäcka själv? KRAM!!

Lotta sa...

Jag tror också det blir bra med the Green Room!

Och tiden ja, minns både resan till PR och stugan som Rockefeller Uni äger ;)

Här är det slappa som gäller! Hoppas luftfuktigheten ger med sig. Not my cup of tea

Kram!!

Annika sa...

Happy Labor Day!
Inte heller vi har ngra planer denna helg. Men det har varit så mysigt iaf.
hett och fuktigt är det, men det kan det ju vara nästan hela sept...en sommarmånad, får man nog kalla det för.

Ja, Ellas dagis är fantastiskt. Alltså, vilken tur ni hade!! Alla era år där har ju varit så fina!
Året i the green room kommer att blir bra det med, tror jag.

Kram!

Saltistjejen sa...

Stef,
ja det kommer bli spännande med det nya tycker vi med. Tror det kommer bli väldigt bra. Haha ja du jackor kan vi inte ha här, men jag längtar faktiskt efter kyligare väder. Eller framförallt torrare luft!
Kramar!!


Desiree,
ja det känns superkul att W kommer att börja med henne nu! :-) Och långhelger är bra att göra mindre resor och så på tycker jag, men vi har bara utnyttjat vissa av dem till det. Troligen för att jag och/eller M ofta jobbat helger också samt att det är lite bökigare för oss att planera utflykter eftersom vi inte har bil. Men när vi åkt iväg har det varit himla kul!
Kramar!!!


Trillingnöten,
ledig måndag är skönt ja! Din systersons dagis låter superbra vad gäller lärartätheten!! Här är det som sagt nu ca 5 barn per lärare i nya rummet. Men som sagt, vi känner inte att det är jättedåligt på något vis eftersom barnen nu känns såpass stora att det kommer gå bra. De är ju rätt självständiga med mycket nu jämfört med bara ett år sedan. :-)
Kram!


Petra,
japp tiden går så fort. Jag kollade lite på bilderna i inläggen från Puerto Ricoresan och slogs av hur LITEN vår tjej var då!!! Himmel! Bara 2 år sedan och ändå en sådan enorm skillnad! Man fattar det inte!! Men vad mysigt vi hade det då hos er! :-) jag är så GLAD att vi verkligen fick till en resa och kunde hälsa på er där innan ni flyttade tillbaka till Europa!
Ang dagis så är det ju väldigt olika överallt. Tycker det låter bra att ni har en plan om när ni vill att Sweet Pea ska börja. 1 år är ju ungefär som i Sverige då.Och även om dagispersonalen skulle tycka det är bökigare så kan de väl inte "förbjuda er"? Det måste ju finnas barn som är större som börjar också med tanke på att familjer kan flytta och då faktiskt ha ett äldre barn med sig???
Ang R så vet Lill-Skruttan att han inte ska med till Green Room. MEN jag vet inte om det för henne nu endast är "ord" eller om hon verkligen har förstått konsekvenserna av att han inte flyttar med henne. Alltså jag kan tänka mig att hon inte kommer förstå riktigt förrän nu när det blir verklighet och att hon kommer vara lite ledsen och sakna honom. Men vi får se.
Kramar!!!


Lotta,
vi tror också det blir finemang med Green Room!
Ni verkar ha en jätteskön Labor Day weekend!!! Och fuktigheten ja, DEN skulle jag mer än gärna slippa jag med!
Kramis!


Annika,
Happy Labor Day till er med!! Visst är det skönt med sådana helger också ibland. Inga planer utan man kan vara spontan och flexibel. Gillar det med. :-)
Ellas dagis är super och vi känner att vi hade otrolig tur! Det var ju verkligen inget vi funderade alls över då vi flyttade hit.
KRAM!

Annika sa...

Saltis, svarade just på min blogg, men tänker svara även här.
Det handlar om The Hunger Games. DEn triologin är verkligen en triologi som du skulle ÄLSKA!! Tror det är din stil ALL the way!
Jag är totalt fast, tycker det är en helt briljant bok! Eller, briljanta böcker, ska jag säga.
Peter laddade ner hela triologin till sin NOOK.
Jag tror att det är äkta Saltis-böcker!!!
Kram igen!!

Saltistjejen sa...

Annika,
wow ska kolla upp detta pronto!
Kalas att de finns till Nook!!!!!!
Kramis och TACK för att du svarade på det här och så snabbt!
:-)

Emma sa...

Jag har varit inne och tittat kollat in er PR-resa -blev extra nyfiken eftersom det ju var hem till Petchi som jag "känner" ni reste. härligt. Och ja - vad LITEN E var! Och söt!

härligt att det funkar i nya rummet - att head teachern är sa engagerad!

Saltistjejen sa...

Emma,
haha ja det var ju två år sedan vi hälsade på Petchie och O i PR. Och två år är ju mycket för de här småttingarna. :-)
Kram!!

bettankax sa...

Jag uppskattar dina inlägg väldigt mycket. Det är så intressant att få en inblick i hur barnomsorgen fungerar och det låter väldigt positivt. Jag är säker på att det kommer fortsätt gå bra för er Lilla Fina:)
Skönt också med inte för mycket inplanerat på sin lediga tid utan kunna ta dagen som den kommer.
KRAM!!

Saltistjejen sa...

Bettankax,
TACK!! Du är så go! Jag blir jätteglad av din fina kommentar!
Kramar!!!