fredag, september 09, 2011

Mama

För ett par månader sedan blev jag kontaktad av Caroline Engvall, skribent i tidningen Mama. Det var via Petra som hon fick kontakt med mig. Mama skulle göra ett intervjureportage om mammor i olika delar av världen. Mycket korta texter om just mammor som bor i olika länder. Skillnader jämfört med Sverige. Reportaget skulle komma i septembernumret av Mama. Nu är det tydligen ute.

För att läsa kan ni klicka på bilden!

Jag tyckte det var svårt att sammanfatta skillnaderna här i USA (och då kanske främst New York?) jämfört med Sverige i en såpass kort text. Caroline har dessutom kortat ner vår "diskussion" ännu mycket mer än vad den ursprungligen var. Så på flera vis känns bilden kanske inte helt "rättvis". Mitt första intryck av hennes första utkast var att det hela kändes otroligt negativt. Men efter att jag påpekat det för henne förstod hon vad jag menade och nu i slutversionen känns det bättre. Men ett litet sakfel har jag hittat. I slutet står det att vi fick stanna kvar på sjukhuset i tolv veckor på grund av att Lill-Skruttan var prematur. Så var inte fallet. Hon behövde endast stanna kvar i två veckor på NICU (Neonatal Intensive Care Unit). De tolv veckorna som nämns i texten var den tid jag var mammaledig. Alltså tre månader. Men för artikeln spelar det kanske mindre roll. Ville ändå klargöra det här på bloggen. Det känns lite skoj att ha varit med om än i ett såpass kort "reportage" och jag tycker Caroline gjorde ett bra jobb att få ihop så mycket i ett så kort textformat. Inte helt lätt.

24 kommentarer:

Desiree sa...

Åh vad jättekul att du blev intervjuvad och kom med i denna tidning som har en sådan stor läsarkrets. Jättekul! Grattis! Jag ska ta och läsa artikeln. Kanske får ta och köpa numret och spara.
Kul :-)
Kram!

Pettas sa...

En fin artikel, även fast jag hajade till över att du hade stannat så länge på sjukhuset. Men du gav förklaringen själv.

ha en fin helg!
Karinkram!

Lotta sa...

Vad roligt! Ska läsa mer noggrannt. Bra att du förklarade sakfelet.

Jättefin bild på er och du är ju en super Mama alla kategorier!

Kramar!

Fröken Anki sa...

Kul! Ska ta och läsa den.
:)

Lisa sa...

Jag såg artikeln tidigare i veckan och var ganska säker på att det var du. Kul! Synd att det inte fanns en länk till din blogg ( inte vad jag kunde se i alla fall).

Trillingnöten sa...

Åh vad kul! Nu måste jag läsa den :) Vad bra att ni fick läsa texten innan och godkänna lite. Det är ju som med allt annat, skillnader och likheter och både negativa och positiva saker!

Annika sa...

MEN VAD KUUL!!
Vet du, min kompis Lotta här i Reston blev intervjuad av Mama för många år sedan. Exakt samma grej, mammor runt världen!! Lustigt att jag känner två av er då ;-)
sakfel är det lustigt att det blir. BRA att du kunde styra upp det...Ja, det mesta iaf. Stort fel där med sjh, men här kan du föklara det iaf.
Sen menade du ju inte heller ngt negativt i gammaledags iom personer som reser sig upp på t-banan...
Men så roligt att du var MED i Mama!!!
Kramar!!

Petra Axlund Stegman sa...

Oj då, det måste varit tryckfelsnisse som varit framma. Men kul att jag kunde förmedla kontakt mellan dig och Caroline. FIN bild på dig och Ella!

Fröken fräken sa...

wow va kul att få va med i en så populär tidning. Jag ska också sätta mig och läsa artikeln. Kul att du blev nöjd med den till slut
Fin bild på er två också

Kram

Saltistjejen sa...

Desiree,
haha tack! Ja, det är roligt men det var verkligen inte "min förtjänst". :-)
Kram!!


Pettas,
ja det var ju inte alls fråga om en så lång sjukhusvistelse alls. Men som sagt, nu har jag iallafall förklarat här.
Kram!


Lotta,
haha tack vännen vad gullig du är!
Kramar!


Fröken Anki,
:-)


Lisa,
nej jag tror inte att de vill lägga ut länkar till bloggar som inte är "deras egna". Det hade varit kul men å andra sidan är min blogg ju ganska "privat" på det viset att jag inte bloggar för en vidare läskrets egentligen...
Kram!


Trillingnöten,
ja jag fick läsa igenom texten innan, men såg inte det felet om våra sjukhusveckor då. Antingen tänkte jag inte på det då eller så har det blivit fel efteråt. Men det spelar ju mindre roll egentligen. :-)
Och visst är det så att det finns både positiva och negativa saker med alla länders sätt att "ta hand om familjer med barn".
Kram!!


Annika,
hahaha Annika, där ser man! Nej visst är det lite lustigt att det där med gammaldags kom ut som ngt negativt, men jag sa det i samband med att vi pratade om att folk alltid är väldigt hjälpsamma här mot gravida. Jämfört med i Sverige där jag haft många vänner som höggravida fått stå upp i kollektiva färdmedel om de inte själva bett att få sitta.
Kramar!!!


Petra,
ja jag tror det ev kan vara så att en etta smygit sig in där framför tvåan men som sagt för själva artikeln spelar det ju ingen roll egentligen. Och tack för att du tipsade Caroline om mig! :-) Hon var otroligt gullig och trevlig också! Bilden är faktiskt tagen på Brighton Beach här nära Coney Island tidigt i våras. Det var den enda bilden jag hade av mig och E på lite "nära" håll där båda tittar in i kameran.
Kramar!!


Fröken Fräken,
ja det var skoj. Och även om det blev lite fel beträffande tiden på sjukhuset så spelar det ju mindre roll för själva artikeln som sådan.
Kram!!

Fröken Anki sa...

Jag tyckte det var en bra artikel. Även om den var kort. Och bilden är jättefin!
Ha en fin helg.
Kramar

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
tack! Ja jag tycker att Caroline gjorde ett jättebra jobb med att få in såpass mycket i en så kort text.
:-)
Kram!

emma sa...

Vad roligt! Jag läste artikeln här men ska nog ge i uppdrag att köpa tidningen där hemma. Ni är jättefina på bilden och det blev en väl sammanknuten artikel- och inte så negativ ändå säkert tack vare dina påpekanden. Bra att du fick läsa och tycka till, så jobbar ett proffs. En etta mer eller mindre är ju inte hela världen... ;-)

Jag är kanske blödig i dagarna men jag fick en tår i ögat av tanken på M kutandes för allt vad tygen höll för att inte missa E's ankomst!

Petra H sa...

Åh, vad kul!! Grattis till intervjun och artikeln! Irriterande med tryckfelet men vad bra att du fick läsa det första utkastet! Jag har förresten upptäckt att det finns Mama i Nederländerna också, fick ett nummer av en holländsk kompis (min nederländska är inte jättebra så det blev mest att jag tittade på bilderna, hi hi).
Ska kolla efter septembernumret i en av de svenska affärerna här i Bryssel för det skulle vara kul att läsa IRL ;-)
KRAM!

Västmanländskan sa...

Det måste vara svårt att få med allt i en kort text. Bilden på er var väldigt fin. Vill du så kan jag posta en tidning åt dig.

Saltistjejen sa...

emma,
tack! Japp proffs låter väl alltid en läsa det hela innan det blir slutversion? Haha, ja det är lätt att bli lite rörd över att M kutade som en galning längs York Avenue för att hinna i tid!!!! Och han hann PRECIS. Otroligt egentligen. :)
Kramar till dig och hela familjen!!!!


Petra,
ja det är som det är med felet, men det spelar ju egentligen ingen större roll. Inte för artikeln i sig alltså. En av mammorna i artikeln är från Holland tror ja. Men jag publicerade bara den delen av artikeln där jag själv är med här på bloggen.
Kram och hoppas du får en lugn kväll nu!


Västmanländskan,
ja bilden är bra om än redan lite "gammal" eftersom den är från april då intervjun gjordes. :-) Du får jättegärna posta en tidning om du vill och har tid! Om du mailar mig kan jag sätta in pengar på konto åt dig för tidning + porto!
Kram och TACK!

Cosmopolitan sa...

Kul! Jag såg artikeln igår (torsdags) när jag satt på BVC och vantade. Blev lite paff först, inte varje dag man känner igen någon i en tidning som inte är riktig kändis... Ska va ärlig och säga att det var Lill-Skruttan som fångade min blick och fick mig att haja till. :-) Men en bra liten artikel, även om jag oxå reagerade på de 12 veckorna...

Anne sa...

Men åh vad häftigt och kul! Har faktiskt nyss läst Mama "live" då våra sommargäster hade med sig några nr men det var ju ett tag sen så för tidigt för din artikel vara med. Men super du satte upp på bloggen, gick ju jättebra läsa den på nätet. Jag tycker du berättade väldigt bra, bra svar. Det känns som man får mycket info och intryck bara av den korta texten. Jag började också fundera över det där med 12v, har ju följt dig så länge nu och visste att 12v var hon definitivt inte på sjukhus (även om det är några år sen och man snabbt glömmer), kommer också ihåg att du var hemma runt 3 månader så tänkte det kanske syftade på det. Jaja, som du skrivit, det spelar ju ingen roll för artikeln egentligen.Instämmer i det flera andra sagt, jättefin bild på er två. Min favoritbil är dock den du har på bloggen, i högra marginalen, den är SÅÅÅÅ varm , fin (vet jag sagt det förut). Men förstår de ville ha en bild där ni tittar rakt fram. Bra blev det! KRAM

Saltistjejen sa...

Cosmopolitan,
haha ja det är ju inte konstigt att du reagerade främst på Lill-Skruttan. Det är ju mest foton på henne jag tjatar med att lägga ut här på bloggen. ;-)
Och ja, svaret om de 12 veckorna fick du ju här nu! :-)
Kram!


Anne,
ja det var som sagt inte 12 veckor hon tillbringade på sjukhus, som tur var! :-) Och ja, det var lite kul att få vara med i Mama. Bilden är tagen i april och då hade jag inte så många bättre bilder på oss som var relativt nytagna. Den jag har i högermarginalen här i bloggen är från Mother´s Day och det är ju i maj så den var inte tagen då intervjun gjordes och de ville ha bilder på oss. :-)
KRAM!

bettankax sa...

Kul att se och läsa om er i Mama:) Jättefin bild av dig och Lill-Skruttan.
Tänkte på hur glad jag är för jag hittade till din blogg.
Det är så intressant och roligt att följa din blogg(sagt det förr, jag vet;))jag lär mig mycket och vidgar mina vyer...Så tusen tack för du så generöst delar med dig.
KRAM!

Saltistjejen sa...

bettankax,
å TACK! Du det är såååå roligt för MIG att ha just DIG som läsare också! För du lär mig otroligt mycket med din kunskap och erfarenhet! och så förgyller du alltid min tillvaro med dina fina kommentarer som gör mig väldigt glad! :-)
Kramar!!!

Anonym sa...

Vad roligt att läsa om dig och Ella i Mama! Som ensamstående UTAN barn brukar jag inte läsa tidningen, tihi, men jag har köpt tidningen till Petra så att hon kan ta del av artikeln och allting annat i tidningen, nu som nybliven mamma! :-)

Anna, Fair and True sa...

Jag prenumerar så läste artikeln så fort jag hört talas om att du var med! Hade ditintills inte hunnit öppnat tidningen. Jag trodde alla intervjuade skulle vara svenskar i utlandet men de flesta var ju "natives" så att säga. Men intressant ändå. Synd att det blev ett sakfel men tur du kan rätta till här! Jag tycker inte att det blev negativt i slutändan utan sakligt. Jag såg ett till sakfel i den stora artikeln så att säga, i den listan om hur lång föräldraledigheten är i olika länder. Storbritannien har inte så lång och generös ledighet som det stod!

Så hur känns det nu när du varit med i tidningen?! Fast det kanske inte var första gången? ;)

Kram!

Saltistjejen sa...

annajohanna,
tack! Ja, det var ju väldigt kort men visst är det ofta roligt att läsa om någon man känner. :-) Kul att du köpt den till Petra också! Med tanke på att de just ahr en liten Nyföding är det nog bra att artikeln var kort hahaha! Då hinner hon iallafall läsa den "på en och samma gång". :-)


Anna Fair and True,
nej det var ju väldigt olika i artikeln, men jag gissar att allt berodde på vilka de hade fått tag på som de kunde intervjua? Den handlade ju om skillnader mellan Sverige o andra länder så det spelade ju ingen roll för själva sakens skull om det är utlandssvenskar eller ej. :-)
Ja, det är kanske lite konstigt att de inte kollar vissa saker närmare men jag gissar att man ändå tycker att det "stora" går fram i artikeln. Och det känns inget särskilt direkt att ha varit med i tidningen faktiskt. Det var kul, men som sagt det var ju en väldigt kort liten intervju så det känns inte så omvälvande. ;-)
Kram!