lördag, februari 12, 2011

Något sent Fredagstema - i mina kvarter

Det är återigen dags för Fredagstema. Jag hann inte med att göra mitt inlägg till i fredags men postar nu. Denna veckan är temat "I mina kvarter" och det är fortfarande Annika som har valt temat. Jag gillar sådana här teman måste jag säga. Man får en chans att se en hel del av de miljöer ens favoritbloggare lever i vilket såklart är skoj! Det ger ytterligare en pusselbit till den personens liv tycker jag. Jag bor ju som sagt på nordöstra sidan av en av världens mest kända öar, nämligen Manhattan.

Kan berätta att Manhattan ju endast är en av fem "stadsdelar" eller s.k boroughs  i New York City, men det är den del de flesta tänker på när de tänker på staden New York. Det är dock helt klart värt att besöka även andra delar av denna fantastiska stad om man har tid. De mest kända förutom just Manhattan är nog Brooklyn, the Bronx och Queens? Den minst kända Staten Island. Lite kul kuriosa kan vara att stadsdelen Bronx, eller the Bronx som man säger i dagligt tal, faktiskt är uppkallad efter en svensk! Det var svensken Jonas Jonsson Brunk som flyttade dit 1639. Detta är även anledningen till att just Bronx är den enda stadsdel som man sätter bestämd form för alltså ett "the" framför. Detta för att namnet uppkom ur uttrycket "platsen där "the Brunks bor". Mitt förra arbete låg ju i just the Bronx och jag kan säga att just de delarna där jag arbetade var vädligt mysiga. Men visst finns det än idag stora delar av the Bronx som är extremt fattiga och där kriminaliteten är hög. Jag var dock aldrig rädd eller kände obehag när jag åkte till och från jobbet under de 3 år jag arbetade där.

Men nu åter till mina kvarter. Jag har valt att visa de kvarter som ligger intill vårt hus där vi bor. Men jag tänker även visa en del kvarter som ligger en bit längre bort, men som vi ofta passerar eller besöker. I stort sett känns nog den del av Upper East Side som ligger mellan ca 55:e gatan och York Avenue fram till säg 87:e gatan och 5th Ave ungefär som "mina kvarter". Inte för att jag känner till allt här. Inte alls. Men för att vi promenerar där så otroligt ofta att jag verkligen känner mig "hemma" här.

Kvarteren runt vårt hus


Här är vårt hus. Vi bor i det till vänster. Vår innergård är den som ligger mellan husen och där man kan se trädkronor sticka upp.


Alldeles utanför huset ligger York Avenue och det är på båda sidor om denna väg som både M och jag jobbar. Min arbetsplats kan ses i fotona högst upp. Det är det vita höga huset som skymtar längst till vänster. Ingången till campusområdet där M jobbar är den stora grinden längst ner till höger.


Såhär kan det se ut på våren. Då blommar träden längs med York Avenue. På kortet längst ner till höger kan man skymta bron som går mellan vårt grannhus och M´s jobb. Den byggdes för flera år sedan efter att en av de anställda på M´s jobbförolyckades i korsningen (övergångsstället) och för att erbjuda en "ofarligare" väg byggde man alltså denna gångbro.


En diner alldeles i närheten av oss. Här i kvällsbelysning.


Ett par "block" bort från oss finns en Dunkin Donut.


Men det är till den pyttelilla "Bagelworks" strax intill vi går för att köpa frukostbagels när vi är sugna på det. De bakar sina egna och de är väldigt goda!
Om man är sugen på gott och "starkt" kaffe finns det här urmysiga cafét i närheten av oss, Java Girl. Man kan även köpa kaffebönor eller te där och det är himla mysigt att ta en fika inne. Om vädret är fint och temeperaturen tillåter kan man även avnjuta sin dryck i deras fåtöljer som står utanför på trottoaren. Det var hit som M´s moster Olgakatt gick i stort sett varje dag när hon var här med sin kompis Dam B på besök hösten 2009.


Strax söder om vårt hus sträcker sig Queensboro Bridge från Manhattan över East River till Queens. Jag tycker verkligen om den bron! Stålkonstruktion som härom året målades om. Intill den finns den här fina gården nedanför en glasskyskrapa där de under vinterhalvåret alltid har vackert upplysta träd.


På vajrar längs med Queensboro Bridge går linbanan regelbundet. Jag gillar verkligen den som inslag i stadsmiljön! Om ni undrar vart man kan ta denna linbana så är det inte till Queens utan till Roosevelt Island som ligger mitt i East River mittemellan Manhattan och Queens. 


Linbanan var avstängd i ett halvår ungefär för att fixas ordentligt efter att man haft mycket problem med den. Det största hände för flera år sedan då den helt enkelt stannade med de två "kabinerna" i luften varav den ena över floden. De stackarna som satt i just den kabinen fick sitta där i ca 12 timmar! Man hade nämligen ingen expert som kunde reparera linbanan utan fick flyga in en från Schweiz!!!! Linbanan är nämligen inköpt från just Schweiz och är av samma sort som så många kabinbanor i alperna.


Här är själva på- och avstigningen på Manhattan. Stationen ligger på 1st Avenue vid 59:e gatan.


Inuti själva Queensboro Bridge ligger den mataffär där vi handlar oftast. Eller rättare sagt vi handlar nästan all vår "basmat online frånföretaget Fresh Direct, men när vi handlar färskvaror eller sådant vi måste ha "nu" går vi till affären inne i bron The Food Emporium. Tvärs över gatan ligger vårt närmaste Starbucks. Där har jag köpt en hel del kaffe...Detta är hörnan  snett mittemot ovan nämnda Starbucks. Det är vanligt att ha väldigt stora reklamskyltar här vilket kan ses på den ena gaveln här. I hörnan till höger (den röda markisen) ligger en av våra favoritrestauranger i närheten av oss nämligen "Bistro 61".
Några kvarter längre upp ligger en annan mataffär Gristedes. Ibland slinker jag in här och handlar något på väg hem från jobbet. Detta eftersom den här affären ligger mellan mitt jobb och vårt hem. Men egentligen gillar jag inte alls den här affären. Utbudet är dåligt, den är extremt trång och servicen minimal. En väldigt vanlig syn i stadens gatubild är alla små delis som nästan alltid säljer blommor och frukt. Här är ett par exempel. Cozy Corner till vänster kan man passera om man går från oss till tunnelbanestationen.Något annat man ser på gatorna i staden men som inte är lika pittoreskt är alla sopor. Här ställs soppåsarna ut på gatan och sedan hämtar sopbilen dem under natten. I de genomskinliga säckarna är det sopor som ska återvinnas medan det i de svarta är hushållsavfall och sådant som inte kan återvinnas. På somrarna kan det lukta rätt illa när man går förbi sådana här högar.
Alldeles utanför mitt jobb (ett par block från vårt hus) har man varje lördag "Farmers Market" på en liten skolgård. Här säljs färsk frukt och grönsaker.


En vanlig syn såhär års när solen står lågt. Den når då inte riktigt ner till gatunivån eftersom de höga husen skuggar. Här blickan man norrut på 1st Ave ungefär ett kvarter från min arbetsplats.Avenyerna är ganska breda vägar här och går i nord-sydlig riktning. Som ni kan se här är det flera filer och nästan alla gator i staden är dessutom enkelriktade. Ändå kan det i rusningstrafik på sina ställen stå helt still. Svårt att tro när man ser vägen så tom som på denna bilden. Här blickar vi söderut längs med 1st Ave. Man kan här även skymta en bit av Queensboro Bridge (där vår mataffär ligger).

Många tänker ju på Manhattan som en ö fylld av skyskrapor. Men det finns många många byggnader som inte är så höga. Många av dem ser ut ungefär som denna. Brandtrappor som klättrar längs med ytterväggarna och med de karaktäristiska vattencisternerna på taken. I hörnan på denna byggnad ligger en liten italiensk restaurang som vi ofta passerar men faktiskt aldrig ätit på trots att den ser mysig ut när man kikar in.


Denna bio ligger väldigt nära oss. Vi kan faktiskt nästan skymta den från vårt vardagsrumsfönster. Vi har varit på den ett flertal gånger även om vi oftast går på en större biograf en bit söder om FN-skrapan.
Längs med York Avenue i höjd med oss så ligger flera sjukhus. Det tjuter därför ganska ofta av ambulanssiréner här. I det relativt nybyggda huset på den vänstra bilden ligger min institution, även om jag inte arbetar i denna byggnaden. I bilden till höger är stora New York Presbyterian Hospital, vilket är det sjukhus där Lill-Skruttan föddes.


Strax norr om sjukhuskvarteren ligger ett Sotheby´s.


Och ytterligare något norrut står det hus där ett litet propellerplan craschade för ett par år sedan. Det flög rakt in i en av lägenheterna i det höga röda huset på bilden. Som tur var omkom eller skadades ingen i lägenheten eftersom den vid olyckstillfället var tom, men piloten som var en mycket välkänd Yankeespelare omkom. Man kan läsa om händelsen här.


På vissa fasader målar man och här är två sådana husfasader på gångavstpnd från oss. Den ena är en pub  dit man ska gå om man tycker om öl. De har ett gansak stort utbud av olika sorter. Både utländska samt från några mindre "micro breweries" här i USA. Den andra byggnaden ligger lite högre upp och är såvitt jag förstår ett bostadshus. Klicka gärna på fotot för att förstora det.


Campus

Vi bor ju granne med Rockefeller University´s campus, och vistas ofta där så jag tänkte visa ett par bilder härifrån också. Här är e bild från i maj då azaleorna blommar för fullt. Byggnaderna som skymtar mellan grönskan är de äldsta på Campusområdet.På vintern ser samma plats ut såhär.


Och om man tittar till höger från samma plats som fotot ovan, så ser man denna allén. Lill-Skruttans dagis ligger i den långa byggnaden till vänster.


Såhär fint är det på norra sidan av Campus. Det är här vi ofta går på Happy Hour på vår och somrar. I dammen brukar det simma änder. Den blå runda byggnaden är taket på en stor föreläsningssal Caspary Hall. 


Förra våren utökade dagiset sina domäner genom att få små trädgårdsland intill just Caspary Hall. Såhär såg det ut tidigt förra våren. 


Här är en gammal bild från förra våren då Lill-Skruttan och E visat oss "sina land" och sedan hittade en vattenkanna där som de hade väldigt kul med. I bakgrunden kan man se lite av Caspary Hall.


Närkvarteren

Detta är en typisk gatubild från ett vårigt New York


Man kan se många vackra eller speciella dörrar/portar i denna staden. Jag tycker mycket om den här röda som finns i ett hus några kvarter bort.


Och under slutet av april och början av maj blommar mängder med träd här i staden. Fantastiskt vackert!


Central Park

Egentligen räknas kanske inte Central Park som "mina kvarter" om man ser till avståndet. Men vi tillbringar stora delar av vår lediga tid just här, och det är ett av mina absoluta favoritställen i staden så jag måste ändå ta upp det i det här inlägget.


En av mina favoritställen i den stora Parken är denna damm som ligger ganska nära 72:a gatan om jag minns rätt. Här brukar många segla de små radiostyrda båtarna och det är även här entusiastiska ornitologer följer de falkpar som bosatt sig högt uppe på en del av de höga husen intill 5th Avenue.


Parken är helt enkelt underbar.


Min favoritlekplats ligger i Central park. Här åker jag och Lill-Skruttan den stora kanan som ligger "insprängd" i berget där.


Detta är samma lekplats men i den stora "sandlådan". Här en varm dag i slutet av mars förra året.


Även på vintern tycker jag om Central Park. Här en kväll under snö(o)väder i december 2009. Då var Parken helt magisk! 


I Central Park finns även ett litet zoo och hit har vi gått ett flertal gånger med Lill-Skruttan.


Även Apple Store som ligger alldeles intill sydöstra hörnet av Central Park är ett ställe som besöks ganska frekvent. Iallafall av M. Jag står ofta utanför och väntar...


Intill Apple Store ligger det berömda leksaksvaruhuset F.A .O Schwarz. Jag tror det var här filmen B.I.G med Tom Hanks delvis spelades in.


Denna plats passerar vi ofta ofta ofta när vi är ute i staden. Det är korsningen 5th Ave och 59th street. Till höger strax utanför bild ligger Central Park- De höga skyskraporna längst bort i bilden ligger vid Columbus Circle. Och om man skulle vrida huvudet åt vänster ligger Apple Store där utanför bild. Den vita byggnaden mans ser snett till vänster är ett hotell. 


26 kommentarer:

Pettas sa...

Tack Saltistjejen!
En annorlunda söndagsmorgonpromenad för min del som bor helt annorlunda än vad ni gör. Det är fint att få se hur bloggvänner har det litet varstans i världen.

En god fortsättning önskas i dina kvarter!

✿Ewa sa...

Så roligt att få gå med dig i dina kvarter. Det ger mig mersmak. :) Precis som du säger så kan man (jag) som inte har varit i NY tro att det bara är skyskrapor där.

Tack för att du delat med dig med så många fina foton!
Kram

Desiree sa...

Oj vad många fina och häliga bilder. Här får man sig verkligen en fin rundtur i era kvarter. Tack! Jättekul att få se så mycket. Det är toppen att ni båda har så nära till jobbet nu. Roligt att få höra berättelsen om The Bronx och hur namnet uppkommit. Jag känner mig supersugen på att åka till NY och få se mig om i denna metropol och smaka en äka NY bagel.
Kraaam!

Trillingnöten sa...

Oj, jag fick ont i magen när jag läste ditt inlägg för jag längtar tillbaka så mycket till New York! New York är fantastiskt på alla sätt och vis och jag vill tillbaka! Snart, nu, igår :)
Det känns precis som hemma när jag ser bilderna. Vi bor ju i The Bronx när vi besöker staden och jag gillar det. Beror ju var man är :)Nära till Van Cortland Park som är enorm! Jag har bara sett en bråkdel av parken. Jag tror det var där som Rolling Stones landade med sin helikopter inför en konsert...Om jag inte minns fel :) Tack för alla fantastiska bilder!ram

Mrs Clapper sa...

Vilken härlig start på min söndag! Kändes som att få en minisemester i NY :) Tack för att du tog dig tid och visade så mycket, det var jättekul att se! Kram!

Mallis in real life sa...

Åh, vilka underbara bilder. Nu längtar jag ännu mer. Bäst är att ni har ett Dunkin Donuts i närheten. =)

Kram

Anonym sa...

Vilken härlig och spännande rundtur! Tack Saltis för att vi fick hänga med! Kul att du skrev om hur namnet the Bronx" uppkommit. Skönt att ni har sa nära till era jobb! Längtar till NYC...det var länge sedan jag var där!
Här snöar det!
Ha en trevlig söndag!
Kramar, Lisa
PS. Hur är det med hostan?

Anna sa...

Rolig och intressant läsning, det är inte varje dag man får gå på morgonpromenad i New York :) Jättefina bilder, särskilt den med den röda dörren :)

olgakatt sa...

Nu blev jag ännu mer sugen...

Annika sa...

Vad roligt att du gillade mitt valda tema, Saltis.
:-)
Du bor i en underbar stad!! OCH har verkligen fina miljöer omkring dig.
Härliga bilder.
Jag blir också så sugen på att komma till NYC. Vi får se om det blir av i vår, eller inte.
KRAMAR!!

Taina sa...

Hej och hå vilket inlägg!! Kanon Saltis! Tänk vad många "ansikten" NYC har egentligen. Dels beroende på kvarter och sedan årstider. Otroligt spännande plats att bo på.

Tack för ett superinlägg.

KRAM KRAM

Stef sa...

Jättefina bilder! :) roligt att se lite mer av New York! Kramar

Saltistjejen sa...

Pettas,
tack! Roligt attdu tyckt det var kul att följa med lite på en promenad här borta. Och ja, vi bor verkligen i helt annorlunda områden.
Kram!!


Ewa,
vad roligt, tack! Jo det där med skyskraporna är ju vanligt eftersom det nästan alltid är det som syns i filmer eller TV härifrån.
Kramar!


Desiree,
ja jag säger det igen, jag tror att du verkligen skulle älska att gå runt och fota här i staden! Det är en fantastiskt stad och det finns så många olika miljöer och personer här. Visst är det lite kul med The Bronx och hur det fått sitt namn.
Kram!!


Trillingnöten,
ja jag förstår att du längtar hit. Men ni kommer väl igen ni sommar?? Jag såg inte så många fler delar av The Bronx än de i närheten av mitt dåvarande jobb, men de var jättefina. Mycket grönområden och så. Det finns ju även stränder dit många åker på sommaren där uppe.
Kram!!


Mrs Clapper,
ja det blev en del bilder, men det är så svårt att visa bara "lite" i en stad som denna. Det finns sååå mycket även enbart i "mina" kvarter. ;-)
Kramar!!


Mallis,
haha men ni kommer ju snart!! :-)


Lisa,
tack och ja namnet på The Bronx är lite kul tycker jag! Det är väldigt skönt att vi har så nära till jobbet båda två. Även dagis. Så det blir liksom väldigt korta transportsträckor. När jag arbetade i The Bronx var det ju annorlunda. Då tog det dryga timmen enkel resa...
Och hostan ja, den hostar på men jag tycker ändå det går framåt....
Kramar!


Anna,
tack! Jag gillar också den där dörren. DSärskilt på våren när trädet där utanför blommar! :-)


olgakatt
haha det förstår jag!!!!
:-)


Annika,
ja det är ett väldigt roligt tema tycker jag! Just att få se hur andra bor och även att få visa en del av sin egen närmiljö. Och ang du och New York så gissar jag att ni kommer hit senare i vår??
:-)
Kramar!


Taina,
japp New York kan seee såååå olika ut. Vi har ju bott här i dryga 5 år och jag tycker att vi ändå sett minimalt av staden... Tack för din gulliga kommentar! Hoppas Liisa är bättre nu!
Kram!!


Stef,
tack!!!
Vad roligt att du tyckte om mitt inlägg.
Kram!

Musikanta sa...

Tack för promenaden runt - den går du väl inte varje dag, antar jag. Roligt att se lite annorlunda bilder än dem man är van vid att se på film och TV. Vacker bro också! Och jag fick veta en hel del om NY som jag inte visste förut.
Kramar från Ingrid

Bejla sa...

Kul att få se lite mer från dina kvarter. Alltid kul t.o.m. Kontrasten mot mina, alltså dem i Grönland är ju stooora, to say the least. ;-)

Lotta sa...

Wow!!! Tack för rundvandringen i dina fantastiska kvarter! Tänk så mycket att uppleva!!

Saltistjejen sa...

Musikanta,
tack! Nej den tar jag inte varje dag, men platserna jag visat här är jag på eller passerar antingen dagligen eller åtminstone en gång i veckan i stort sett. :-)
Kram!!


Bejla,
ja konstrasten mot dina trakter är ju väldigt stora!! :-)
Kram!!


Lotta,
tack! Kul att du tyckte om att se lite från mina kvarter. Och ja denna staden kan verkligen erbjuda upplevelser i stort och smått.
Kram!

bettankax sa...

Fantastiskt roligt att följa med på rundtur. Tack för att du visar och berättar:)
Har klickat på varje bild och njuter och insuper.
För ett antal år sen besökte jag NYC och bodde på 49:e gatan. Min inlevelse(läs att jag fantiserade att jag bodde i stan) var stor när jag på morgonen tog på gympaskor för en PW i Central Park. Nån gång hoppas jag på ett besök igen.
KRAM!!

Saltistjejen sa...

bettankax,
tack vad roligt! Ja staden här är j verkligen speciell och på något vis "sjuder den alltid av liv" tycker jag. Kanske kommer du tillbaka hit då så småningom? :-)
Kram!!

Malin sa...

Jättekul att få en rundtur i dina kvarter! Jag blir jättesugen på att åka dit när jag ser alla dina fina foton! Det är så olikt det USA jag lever i :)

Västmanländskan sa...

Tack för en trevlig rundtur och många fina bilder. NY känns som en plats man kan besöka många, många gånger. Jag skulle - som så många andra - gärna åka dit. Jag har varit där två gånger (en vecka med alla "turistmåsten" för några år sedan och en blixtvisit över dagen i maj förra året när jag besökte vännen i Philly). Min barndomskompis och jag har bestämt att vi SKA åka dit när vi fyller 40, men det är ju några år kvar tills dess.

Saltistjejen sa...

Malin,
roligt att du gillade rundturen! Jag tycker absolut du ska resa hit någongång. Det är en stad som kan erbjuda väldigt mycket! :-)
kram!


Västmanländskan,
tack!! Ja här kan man komma många gånger och ändå alltid upptäcka nya saker samtidigt som man upplever sådant man saknat sedan förra besöket. :-)
Låter väl som en bra 40-årsplan tycker jag! :-D
kram!

Lia sa...

Tack så himla mycket för all tid du måste ha lagt ner på detta inlägg! Underbart att få följa med i era kvarter och jag vill sååå gärna komma och hälsa på er!
Ett townhouse med röd dörr står också på önskelistan nu, hahaha. Helt fantastiskt! Och tack till Annika med, som valde ett så roligt fredagstema =). Vi är otroligt sugna på NYC, så håll er kvar där för guds skull! Kramar i massor

Saltistjejen sa...

Lia,
haha tack! Vad kul! Och ni är alltid välkomna! Tror verkligen ni båda skulle älska denna staden!! :-)
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Kul att se mer av dina kvarter! Gediget inlägg också, tar ju ett tag att ladda upp alla de där bildern :)

Lite komiskt att de var tvungna att flyga in linbaneexpertis från Schweiz!

Det brukar vara en Bondens marknad vid tunnelbanan och botten av Tessinparken men är nog inte lika stor som er. Den är bara en gång i månaden också.

Jag gillar också sådana där dörrar, särskilt röda.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha ja det var rätt många bilder... ;-)
Och visst var det komiskt att det inte fanns någon på närmare håll när linbanan gick sönder än en person från Schweiz!