onsdag, februari 16, 2011

Onsdagsrecept

Jag brukar inte hänga med på de olika onsdagsrecepten som jag tror det var Petchie-Petra som startade en gång för länge sedan. Men idag gör jag ett undantag. På allmän begäran kommer här två recept. Det ena är receptet på brysselkålen som vi gjorde till Thanksgiving och det andra är citronrutorna jag bakade till dagisets "Bake sale" häromdagen. På grund av ren skär lathet orkar jag inte översätta recepten så det ena är på engelska medan det andra är på svenska.


Roasted Brussels Sprouts and Pears
Makes 6 servings
Sweet honey and pears act as a foil to the earthy Brussels sprouts. It's a simple yet elegant dish that is ideal for a holiday dinner. Fast jag minns inte vilken sorts päron jag använde. Det kan ha varit Anjou? Jag tror att det i vilket fall är bra om päronen inte är allltför "mjöliga" eftersom de då lätt blir lite väl mosiga efter att ha varit i ugnen.
Ingredients:
2 pounds Brussels sprouts, trimmed and halved
2 large Bartlett or Bosc pears, unpeeled, and thinly sliced
2 teaspoons extra virgin olive oil
3 tablespoons honey
2 teaspoons lemon juice
zest of 1/2 lemon
2 teaspoons fresh minced ginger
4 sprigs fresh thyme, plus extra for garnish
salt and several cranks of freshly ground black pepper
1/4 cup lightly toasted walnuts, chopped
Preheat oven to 400 degrees F (ca 200 grader C). In a large saucepan boil Brussels sprouts for 2 minutes; drain.
In a large bowl, combine all ingredients (except walnuts) and toss until vegetables are well coated. Lay vegetables in a single layer on a tin-foil lined baking sheet (for easy clean-up). Roast for 20 minutes, turning once, or until vegetables have a few brown spots.
Place cooked vegetables in a serving dish. Drizzle with a little extra virgin olive oil. Sprinkle with toasted walnuts and some extra salt and thyme. Serve immediately.

Bilden är inte min egen eftersom jag glömde fota mina rutor, utan den är lånad från: http://www.womansday.com



Pudrade citron-
rutor (eller lemon squares som jag lärde mig att det heter här)
ca 20 stycken

Viktigt med denna kakan är att man måste låta den kallna helt innan man kan skära den. Helst ska den stå över natten i kylen. Då får citronkrämen perfekt konsistens!

Själva kakan:
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
150 g rumsvarmt smör eller margarin

Mät upp mjöl och socker tillsammans med vaniljsockret. Tillsätt smöret i klickar och arbeta snabbt ihop degen. Går väldigt bra att göra i en food processor om man har detta. Det hade inte jag så jag "knådade" för hand. Låt inte degen vila utan platta ut den direkt i en fyrkantig form med löstagbar botten. I originalreceptet ska formen vara ca 20 x 25 cm, men jag hade inte detta. Inte heller hade jag ngn form med löstagbar botten så jag använde en avlång form där jag först smörade ett bakplåtspapper och vek upp kanterna så att hela formen täcktes. Sedan tryckte jag ut degen där.

Förgrädda i 200 grader C (392 grader F) ca 12-15 minuter.


Citronkrämen:
3 medelstora ägg
2 dl strösocker
1/2 dl vetemjöl
rivet skal av 1 stor citron
5-6 msk pressad citronsaft
florsocker att sikta över

Under tiden kakan gräddas:
Vispa ägg och socker "vitt och pösigt"
Tillsätt mjölet och rör försiktigt så smeten blir slät. Tillsätt det rivna skalet samt saften från citronen.
Rör ner.

Häll över citronsmeten över den förgräddade kakan.
Grädda ytterligare i ca 10 minuter.
Ta ut kakan. Citronkrämen ska fortfarande vara lös då kakan tas ut!!!
Pudra rikligt med florsocker över kakan medan den fortfarande är varm.

Låt sedan svalna helt och hållet. Låt gärna stå kyligt till nästa dag.
Ta då ut kakan ur formen. Antingen genom att ta bort den löstagbara botten, eller om du använder bakplåtspapper; lyft ur detta med kakan i.
Skär sedan i rutor ca 6 x 6 cm.
Om det behövs kan man pudra ytterligare florsocker över rutorna.
Passar väldigt bra att äta med bär som jordgubbar till ifall man vill göra det lite festligare.

(Receptet är ursprungligen från en av Anna Bergenströms kokböcker.)

Bilden är inte min egen eftersom jag glömde fota mina rutor, utan den är lånad från: www.getiton.blogg.se


Så nu hoppas jag att det ska smaka väl!
I övrigt är dagen här väldigt fin med sol från en nästintill klarblå himmel och för tillfället ca 3 grader varmt. Enligt prognosen ska temperaturen stiga till runt 8 grader under dagen. Alltås är det återigen vår i luften! Skönt. Själv jobbar jag hemifrån idag och har äntligen (!) fått feed back från den andra gruppen som ska vara med och skriva reviewartikeln med oss. Så jag har ägnat förmiddagen åt en del telefonsamtal samt emailande med de personerna. I eftermiddag har jag även en fika inbokad med min kompis tillika R´s mamma. Men nu blir det lunch!

26 kommentarer:

Desiree sa...

Vad kul att du kommer med lite onsdagsrecept. Det är lite av en surprise då jag vet att du inte brukar lägga ut recept men jag är jätteglad att du gjorde det för jag har faktiskt gått och blivit sugen på någon kaka med citron sedan du skrev om dina citronrutor. Denna verkar ju enkel och smidig att göra och ser kanongod ut. Mmmm perfekt att baka på fredag kväll för att avnjuta på lördagen då :-)
Kram och njut av vårsolen

Saltistjejen sa...

Desiree,
nej jag brukar inte alls lägga ut onsdagsrecept men eftersom flera frågat om recepten till just de här sakerna så tänkte jag att jag kunde ge de idag. En onsdag. :-)
Kul att du ska testa citronrutorna! De är verkligen jättegoda tycker jag och enkla att göra!
Kram!

Stef sa...

Dom där citron rutorna såg väldigt goda ut! :)

kram

Saltistjejen sa...

Stef,
de är verkligen goda! Kanske ngt att baka till helgen?? :-)

Victoria sa...

Jaaa, citronrutereceptet! Den ska fixas till i helgen tror jag, ska bara se till att jag har allt hemma. Tack, tack!
Många kramar//Vic

Saltistjejen sa...

Vic,
ja det är inte så mycket extra som behövs. <det mesta är ju basvaror.Citroner förstås! :-) Men annars har du nog det mesta hemma.
Lycka till!
Kram!!

olgakatt sa...

Alla grönsaksrecept är välkomna!Med tanke på våra rejäla ekologiska grönsakslådor varje fredag behövs litet nya ideer då och då. Rosenkål har jag fått i lådan en gång bara i vinter, det var väldigt gott. Kombination med päron hade jag inte kommit på själv!

bettankax sa...

Jag tycker om att baka. Alltid kul med nya recept. Nu ska här bakas citronrutor. Tacktack!
KRAM!!

Katarina sa...

Tack för receptet, Saltis!

Saltistjejen sa...

Olgakatt,
hoppas du kan prova receptet här senare för det var riktigt gott! :-)
Vad roligt att era lådor är så bra!
Kram!


bettankax,
roligt att du vill prova citronrutorna! Jag gillar dem mycket eftersom jag verkligen tycker om kombinationen syrligt och sött.
Lycka till med baket!!


Katarina,
varsågod! Hoppas det går bra att hitta ingredienser till båda om du vill prova dem.
:-)

Trillingnöten sa...

De där brysselkålen kanske jag hoppar för det är inget som jag äter :) Men kanske receptet kan hjälpa mig lite med motivationen att testa :p
Men de där citronrutorna verkar ju helt underbara! Jag måste bara testa dem :) Tack!

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
å jag som älskar brysselkål! Haha men OM du ska testa NÅGON brysselkålsrätt ska du testa denna för den var verkligen god! :-)
citronrutorna skulle du säkert gilla iallafall!
Kram!

maria sa...

Jippie! För en väldigt dålig bagerska, så ska väl dessa rutor i alla fall gå bra!? De lät supergoda, jag skulle tom kunna tänka mig att servera en med lättvispad grädde till, som om det vore en kladdkaka...mmm. Tack snälla!
Lycka till med all feedback, inser att det innebär en runda till med mycket jobb =) kram

Saltistjejen sa...

maria,
ja prova att baka de här!De är busenkla och det blir verkligen gott! Grädde till är toppen och gärna även några bär.
Vi får se men en del mer jobb blir det nog fast kasnke inte förrän nästa vecka.
Kramar!!

Annika sa...

Brysselkål tillhör det godaste jag vet!! SÅ jag blev rysligt inspirerad av ditt recept. GUD så gott det låter, måste jag säga.
Mmmmm....
Citronrutorna låter också galet goda, men jag bakar aldrig. men gott låter det verkligen!!
Sugen blev jag så här i arla morgonstund.
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
KUL! ja du kommer stt älska detta receptet då om du räedan tycker om brysslisar...! :-)
Jag tyckte det var fantastiskt gott!
Lycka till!
Kram!

Marianne sa...

TACK för superrecept! Båda låter lika goda, fast på olika sätt, så klart : ) Jag har sparat dem. Snart har jag till en hel bloggkokbok : D

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
varsågod! :-)
Hoppas du kan göra dem någongång när det passar! :-)
kram!!

ExPIAtriate wife sa...

Dessa ska vi prova! Jag alskar brysselkal och citronrutorna sag jattegoda ut! Behover lite mer inspiration, har kort fast i "spagetti och kottfarssas" sparet.
Tycker du forresten om kimchi (pa tal om nagot helt annat?). Det finns ju en gata i Korea Town pa Manhattan med massor fantastiska koreanska resturanger dar det serveras complimentary kimchi till varje ratt! Att rekommendera!
Trevlig helg!
Kram!

Saltistjejen sa...

ExPIAtriate wife,
hahaha jo vem har inte det. man skulle kunna tro att vi är italiernare om man bara ser till våra middagar. Det blir mycket pasta...... ;-)
Jag ahr bara ätit kimchi en gång tror jag och då var den alldeles för stark. Den var dock hemgjord av frun till en av M´s fd kollegor ochnhan ville ha den superstark så vi visste att de skulle vara som at äta tabasco mixat med superstark peppar... jag kunde inte äta den då för det brände verkligen i munnen men kanske borde jag prova en något mildare variant?! ;-)
Jag ska defintivt prova ngn av alla koreanska restaurange här i staden! Tack för tipset!!! :-)
Kram!

Petra H sa...

Åh, vad kul med TVÅ mumsiga onsdagsrecept!! Ja, det var jag som började med onsdagsrecepten men det är väl snart ett år sedan jag lade ut något :-( Snaaart igen, hoppas jag! Brysselkål är gott och något jag borde äta oftare med tanke på var jag bor :D
Och jag är lite av ett citronfreak, älskar citronsmak i både mat och bak!

Saltistjejen sa...

Petra,
vad bra då kanske du har nytta av båda recepten!? :-)
Jag älskar också citron! Köpte faktiskt en påse citroner häromdagen som jag funderar på att göra ngt med.
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Mums, den ska jag göra någon dag!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha ja DU var ju faktiskt en av de som hörde av sig efter att jag skrev om brysselkålen och ville ha receptet. Så här kom det då till sist. :-)
Jag tror du kommer gilla den.

Bejla sa...

Tack för tipsen! Låter mumsigt gott. :-)

Saltistjejen sa...

Bejla,
hoppas du kan testa ngt av dem!