måndag, februari 07, 2011

Söndag med "svenskfika" och Super Bowl

Gårdagen bjöd till motsats från lördagen på ett strålande väder. Sol från klarblå himmel, fyra plusgrader, drippelidropp från smältande snö och is gjorde att man fick vårkänslor. Vi var alla uppe relativt tidigt så det blev en promenad i staden på förmiddagen. Passerade The Chinese Institute eftersom vi fått tips om att de eventuellt skulle ha något firande utanför på grund av att det ju är kinesiskt nyår nu. Men tyvärr var det inga festligheter direkt utan enbart en kampsportsorganisation som hade uppvisning. Inte något som vi tyckte var så mycket att se. I Chinatowm var det såklart parad och så men dit tog vi oss inte. Istället fortsatte vi promenera till Central Park. Tyvärr var alla lekplatserna där stängda på grund av snö och is. Som svensk blev jag givetvis surmulen och tyckte det var överdrivet fjantigt, men bor man i ett land och en stad som ofta får stämningar från folk så kan det resultera i just sådant här. Tyvärr. Som tur är var lekplatserna i staden (utanför Central Park) öppna som vanligt så vi promenerade helt enkelt tillbaks till våra kvarter och stannade vid vår favoritlekpark där.

Lill-Skruttan på M´s axlar för att se lite av kampsportsuppvisningen.


Snöigt Central Park.


På lekplatsen i våra hemmakvarter träffade vi Lill-Skruttans kompis E vilket var väldigt uppskattat.

På eftermiddagen skulle vi få besök. En svensk tjej kontaktade mig via bloggen förra året för att ställa en del frågor eftersom hon och hennes familj skulle flytta hit vid årsskiftet. Nu har de kommit och vi har haft mailkontakt och bestämde att ses. Hon och hennes lilla tjej kom förbi på en fika hos oss. Tyvärr var hennes man hemma och var sjuk, men det blev en jättetrevlig fikastund! Så roligt att träffa en svensk som har barn i ungefär samma ålder som Lill-Skruttan. Nu är det ju inte så att man automatiskt "klickar" bara för att man kommer från samma land, men i detta fall kändes det verkligen superbra! Både M och jag sa efter fikat att det kändes himla roligt och vi tyckte det var skoj att man verkligen känt att man haft mycket att prata om, plus att våra tjejer efter en lite blyg start verkade tycka att det var lite kul att interagera med varandra. Det lär defintivt bli fler möten! Och eftersom de råkat hitta en lägenhet lite högre upp på Upper East Side känns det klockrent. Så mycket enklare att ses än om de bott "cross-town". Nu kan man ju faktiskt promenera till varandra och när vädret tillåter även ses på lekplaster här på Upper East Side. Härligt!

Kvällen inleddes sedan med att gå över till Grannarna för att se på Super Bowl. Hela vårt "gäng" var inbjudna och det blev en supertrevlig kväll som alltid. Jag och M fick testa "pigs in a blanket" för första gången vilket var gott. Vi var lite nyfikna på vad det kunde vara för något och det visade sig att det var små minikorvar inlindade i ett slags degknyten och bakade i ugnen. Man dippade sedan sin "filtinlindade gris" i hot sauce eller senap eller vad man nu ville. Gott! Värdfamiljen fixade även en "bål" som var jättegod. Vi andra bidrog med lite olika saker och det blev både gott och mysigt. Att "The Packers" som var vår fotbollsintresserade värdfamiljens favoritlag i denna final sedan vann gjorde ju inte kvällen sämre. Ungarna härjade runt som vanligt och hade väldigt roligt. I pausen spelade Black eyed peas detta år, och plötsligt började barnen dansa som galningar. Efter denna kvällens hålligång somnade Lill-Skruttan nästan på rekordtid...!


Amerikansk "plockmat" - Pigs in a blanket (till höger) och munkar från Dunkin Donuts.


Värden fixar en jättegod "punch" (bål) som serverades flott ur en vacker bålskål de fått. Ingredienserna var bl a bourbon, något med all spice (kryddpeppar) samt maple syrup.


Hålligång


Lite bokläsning.


W´s fotbollshjälm provades såklart.


Matchen i full gång.


Här dansas det i pausen.

Här ses de små dansarna in action:
TACK för en jättetrevlig kväll!!!


Nu är det måndag och ny vecka.
Jag mår klart bättre än förra veckan även om hostan envist klänger sig kvar. Nu får vi se hur denna veckan kommer att utveckla sig.

17 kommentarer:

Desiree sa...

Vilken strålande vacker vinterpromenad ni fick. Ser helt underbart ut. Jag håller helt med dig om att det verkar fjantigt att stänga lekparkerna pga av lite snö och is.
Kul att fikat blev så lyckat och att detta kan bli början till en ny vänskap. Det är ju toppen att de bor så pass nära er så att ni kan gå till varandra, sådant underlättar ju mycket. Det får väl bli en ny fika snart så att ni även får chansen att träffa maken.

Härligt super bowl firande. Roligt att see alla barnen så enagerade i superbowl firandet. Pigs in a blanket har jag sett då vi bodde i Alabama. Det verkade vara populär barnmat som de små uppskattade och gillade extra mycket.
KRam!

Marianne sa...

Vad roligt med en svensk kompis i stan! Ni umgås inte med så många andra svenskar, verkar det som? Har inte för mig att du skriver om att du träffar svenskar annars, men jag kan ha fel. : )

KRAM!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det var en underbar dag igår. Vädret var sådär härligt vårvintrigt! :-) Men visst är det otroligt knasigt att de stänger lekparkerna! Jag blev så upprörd....
Fikat blev superlyckat och det känns lite extra roligt att träffat en svenska här som har barn i E´s ålder. :-)
Så du hade sett pigs in a blanket förut. Det hade aldrig jag. Men det var faktiskt himla gott tycker jag. Särksilt med lite het spicy sås.
Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja det känns jätteroligt! Och nej vi har inte umgåtts med några svenskar direkt. Dels för att det finns väldigt få svenskar här inom vår branch (och de flesta personer träffar man ju via jobbet) och dels för att vi inte aktivt letat på andra ställen. Vi har inte känt ngt direkt behov av att träffa andra svenskar just för att de är svenskar om du förstår vad jag menar. Fast de svenskar vi ändå träffar är båda i samma labb som M. Men även dessa ser vi nästan aldrig utanför labbet. Vi hade iofs glöggfesten med O två år i rad, men då är det främst han som hållit i det hela. :-)
Nu känns det lite extra roligt för att det är ett barn som Lill-Skruttan kan prata svenska med! :-) Och eftersom vi alla tyckte att fikat igår var så lyckat ser jag verkligen fram emot att lära känna den här familjen bättre! :-)
Kram!

Taina sa...

Kul med ny bekantskap!

Som vanligt har ni fullt upp på helgerna. Hahahaha! Det är som hos oss. Helgmys? Vad är det liksom?

Det hade varit kul att umgås med andra under Super Bowl, men jag tyckte det fick räcka för helgen. Ni tycks ha haft trevligt i alla fall. Barnen också.

Kram kram

Trillingnöten sa...

Vad kul med en svensk familj i krokarna! Det är alltid trevligt att ha nån från "hemlandet" i närheten som man klickar lite med. Också för Es skull och henne svenska och så :)

Super Bowl är inget som jag följer alls, eller har nån koll på direkt. Jag kikar gärna på reklamerna som det är sånt hajp om :) Det finns några bra varje år. Men jag vet inte om de är värda alla de pengar som de lägger ned på dem för SB :)
Det lät som en fin kväll i alla fall! Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är jätteroligt! Som sagt kul både för oss vuxna och för Lill-Skruttan. Nej vi följer heller inte NFL alls men Super Bowl har vi sett nästan varje år eftersom vi blivit inbjudna till kompisar som haft "fest" eller så.
Kram!

Saltistjejen sa...

Taina,
japp helgerna blir ofta rätt fulla. Ändå var ju detta en skön och avslappnad helg tycker jag...! :-)
Kramar!!!

Millan sa...

Ah vad skoj med en ny svensk van att umgas med! Jag blev ocksa kontaktad genom bloggen for ungefar tva ar sedan av en tjej som precis hade flyttat till Bristol. Det visade sig att hon bor 5 minuters gangvag ifran oss och dessutom kommer ca 5km ifran mitt hem i Goteborg. Lite lustigt. Vi traffades i alal fall och har blivit valdigt goda vanner. Jatteskoj!!

Later som en trevlig kvall ocksa. Jag har inte sett Bibliotekstjuven for ovrigt och har nog inte tid med en till serie just nu. Vi haller pa med sista serien av The Wire (visst sag ni val ocksa den?) och Mad Men och det racker just nu.

Vilken fin bild pa ett snotackt Central Park ocksa. Men lite surt att lekplatserna var stangda!

Kram!

franziengland sa...

E rocks :) ! Så roligt barnen verkade ha tillsammans! Låter jättekul att träffa en familj med barn i samma ålder och som du säger passar det perfekt nu när Lillskruttan börjar prata mer och mer, att få använda båda sina språk. Blir hon undrande över att du pratar både svenska och engelska (när ni är borta) med henne?
Vi har sett två avsnitt av Bibliotekstjuven och reagerat precis som du. Varken R eller jag vet om vi vill se vidare just för att det går bara åt ett håll och att vi tänker att "så dum kan man inte vara" samtidigt som vi undrar om inte det är precis så dumma som vi människor är ibland. Vi ser oss inte utifrån och när vi väl kommit in på fel spår är det svårt att göra det som är uppenbart för alla andra...
Vi snabbar oss för att hinna titta fördigt nu, eftersom med Våra vänners liv hann vi bara se 7 av 10 avsnitt. Utan förvarning var de plötsligt borta, alla på en gång, inte de första och sedan några i taget... Surt! Fast det var nog vi som var ouppmärksamma på vilket sista datumet var.
Hoppas hostan försvinner snart!

Saltistjejen sa...

Millan,
ja det var kul att vi "klickade" när vi sågs också. För det vet man ju inte alls innan. :-) Vilket sammanträffande med din svenska vän också! Haha tänk, ibland är det verkligen som om någon regisserat ens liv. ;-)
Japp The Wire såg vi! Helt otroligt BRA! Hittills det absolut allra bästa jag någonsin sett i TV-serie-väg måste jag säga. Var bereddpå att du kan få "post-The-Wire-Depression"... ;-) Det fick jag....
Kramar!!


franziengland,
haah ja de leker så himla fint nu Lill-Skruttan och hennes kompisar!
Och visst är det skoj att träffa en svensk familj nu när hon pratar mer och får använda sins venska mera. Nej, hon tycker inte det är konstigt med att skifta mellan svenska och engelska. Det kommer naturligt för henne. Att vi gör det tycker hon är lika naturligt. Det är fantastiskt det här med tvåspråkighet hos barn måste jag säga! :-)
Oj jaså missade ni de sista avsnitten av Våra vänners liv! Ja det stod att de bara skulle finnas online tilll typ 20 januari eller så. De flesta program ligger bara en begränsad tid på webben. SVT Play är dock mycket bättre än t ex TV4 Play för där ligger programmmen endast en vecka tror jag vilket gör att vi aldrig hinner med att titta. Så vi fääljer t ex inte Solsidan trots att alla säger det är så bra. men vi missade första säsongen och om man måste se varje avsnitt samma vecka det sänds så är det som gjort att inte hinna, så vi har inte ens börjat titta....
Kram!

Petra H sa...

Vad kul att ni har träffat en ny svensk familj med en dotter i samma ålder som Lill-Skruttan! Det är ju guld värt att ha en svensktalande lekkompis till henne!
Kul att Black Eyed Peas går hem så bra hos barnen! När jag var i Alperna med 10-11-åringarna hade de disco en kväll - det var lite absurdt att se barn födda år 2000 rocka loss och sjunga med till Michael Jacksons "Beat it"!
Kram och hoppas att hostan ger sig snart!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det var verkligen kul! Särskilt att det kändes så bra när vi sågs också. Sådant vet man ju inte i förväg. ibland träffar man ju personer man inte känner att man har så mycket att prata om tillsammans med. Hahahaaaa ja jag förstår att det kändes lite skumt.
Kraaam!

franziengland sa...

Jag håller helt med om TV4 och problemet med att det bara ligger en vecka. Tittar man BARA över nätet som vi i utlandet gör, vet man inte alltid vilken dag programmet sänds och därmed inte exakt när "veckan" tar slut, så det är lätt att man missar ett avsnitt av något och nästa ligger ute istället. Vi ser inte så mycket TV-program från Sverige och inga här i England heller, det hinns inte med helt enkelt :) .
Solsidan ser vi dock. Vi tyckte det var OTROLIGT roligt första säsongen, TYVÄRR är det inte alls lika bra denna omgången, så ni missar inte så mycket som inte ser det nu. Kram.

Saltistjejen sa...

franziengland,
japp det är j svårt att veta samt jag tycker att med vårt vardagsliv så hinner vi inte alltid se ett avsnitt per vecka av en serie. har kanske blivit lite bortskämda efter våra år här med kabelTV-box också då man alltid kunde sela in och titta när det fanns tid. Plus att här finns mycket som är "on demand" och kan tittas på när man själv vill. Både filmer och TV-serier.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Härlig söndag! Plockmaten lät mumsig :)

Saltistjejen sa...

Anna fair and True,
ja det var en riktigt bra söndag!!!
Fart och fläkt kan man säga...! :-)