lördag, februari 05, 2011

Kvartsamtal

I december var vi ju på vad vi i Sverige väl kallar ett "kvartsamtal", vilket här kallas för Parent-Teacher conference, på Lill-Skruttans dagis. Nu i veckan fick vi sammandraget av deras s.k "utvärdering" som var den som de även pratade runt när vi träffades. Det var lite roligt att läsa den och jag kan bara hålla med. Deras bild av vår lilla tjej känns som om den överensstämmer väl med den bild vi har av henne hemmifrån också. Det är det där med känslorna som är det stora. En känslosam ung dam helt klart. Med en stor vilja och som väldigt lätt blir frustrerad då saker och ting (eller personer....) inte går riktigt hennes väg.

Så vi får göra precis så som gör på dagis. Fortsätta träna henne i att uttrycka sina känslor och att även "lära känna" dem på så vis så att hon kan förstå dem bättre och på så vis kommunicera vad hon känner till sin omgivning. Till oss. Inte det allra lättaste. För någon. Barn eller vuxen. Jag vet många som i vuxen ålder ännu inte har fått riktig kläm på det där. Känslor är knepigt. Själv tycker jag att jag är hyfsat duktig på det för egen del faktiskt, även om även jag kan tycka det är jobbigt ibland. Beroende på situation och person. Så att vår lilla 2,5-åring inte riktigt har kläm på det än känns inte så farligt. Vi får jobba på det helt enkelt. Lite till mans.

20 kommentarer:

Trillingnöten sa...

Vilken fin rapport! Hur mycket som helst! Sånt får man INTE i Sverige kan jag tala om :) Ett helt annat system. Det är ju bra att ni är överens om hur E är och har det. Då är det lättare att samarbeta och underlätta för henne. Hon är så stor nu! Tänk vad de växer!!

Desiree sa...

Det är verkligen gedigna rapporter man får fast de är så unga. Det är ju jättebra att försöka kunna hjälpa till även hemmifrån och öva på olika saker. Jag tycker som sagt att det är ett toppendagis och att lärarna lägger ner jättemycket tid och enagemang på barnen som är underbart.
Gillar E´s Barba Stark tröja mycket :-)
KRam!

Stef sa...

Vad bra att man får en rapport sådär, väldigt utförlig och ger en bra bild! Nä det där med känslor är inte alltid så lätt, som sagt, man är 23 och har inte kläm på det än!

Kramar

Anna sa...

Oj, det är verkligen inga små krav man ställer på barn nuförtiden! Att sätta ord på sina känslor, det är det väldigt få som kan, vill eller vågar i största allmänhet som du säger. Dessutom är gråt och gnäll ibland mer effektivt, man får ju inte vara dum :)

Jag undrar om man ställer samma krav på pojkar, det skulle vara intressant att jämföra.

Annika sa...

Utförlig rapport det där, men bra!
Gillar så systemet här vad gäller skolor. Ert dagis har jag alltid tyckt verkat toppen!
Ni har haft jättetur.

Saltis, kul att du är med på show and tell igen!! Ska genast ändra din "statusrapport" i listan på min blogg.
Jättehärlig bild på dig där på isen!!
KLART att du saknar att åka långfärdsgriller!!

KRAM!!!

Anonym sa...

Hoppas att du känner dig bättre nu?!
Vilken utförlig rapport! Jätte bra tycker jag!
Kramizar, Lisa

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja jag tycker om att de har sådan koll och att vi har en så bra kommunikation med lärarna! Och eftersom vi faktiskt har ungefär samma syn på vilka saker hos Lill-Skruttan som kan behöva lite mer träning så underlättar det som sagt! Att det är annorlunda i Sverige kan jag tänka mig beror mycket på att varje lärare har fler barn att ansvara för? Tidsbrist?
Kramar!


Desiree,
ja det är verkligen ett underbart dagis med stort engagemang i barnen! :-) Haha hennes tröja har några frågat om. Här vet man inte vad Barbapapa är så de flesta tror det är ngn potatis!! Men en av de tyska familjerna på dagiset ville veta om vi hittat tröjan här för deras barn var också överförtjusta i just Barbapapa. Och vi HAR faktiskt hittat den här men på H&M. Svenskt såklart! :-)
Kram!!


Stef,
haha nej känslor är svårt! Tyvärr blir det inte alltid lättare med åren... ;-) Me man lär sig oftare att åtminstone "läsa sig själv" lite mer. :-)
Kramar!


Anna,
på dagiset där Lill-Skruttan går är det exakt samma krav som ställs vare sig de är flickor eller pojkar. Allt handlar i stort sett om att minska risken för att de ska börja slåss eller bitas eller annat fysiskt. Alltså tränas de hela tiden i att säga "I need space" istället för att knuffas eller att säga "I don´t like that" istället för att slå sin kompis i huvudet etc...
Så mer komplicerade känslor än så är det nog inte riktigt i detta läget, men jag tycker det är suveränt att de lär sig att försöka förklara vad de inte tycker om istället för att börja slåss eller knuffas eller bitas. :-)


Annika,
ja jag tycker väldigt mycket om det system de har på vårt dagis. Jag kan inte jämföra med något annat här, men just den öppna dialogen och viljan att kommunicera. DET är fantastiskt!
Och Show and Tell ska jag försöka nu. Det var mest under januari som det var så mycket annat att jag kände att jag inte riktigt hann med.
Kram!!

Saltistjejen sa...

Lisa,
tack!! Du jag mår mycket bättre även om jag hostar en del. Men hur mår DU????? Hoppas verkligen att ditt besök för lungkollen gav resultat som gör att du kan få bra medicinering eller annat som gör dig frisk snart!
Kramar!!!!

Taina sa...

Kul att se att hon klarar av så mycket redan, trots sina 2,5 år. Intressant att läsa den här rapporten. På dagiset vi hade i Sverige fick vi kanske inte så detaljerade rapporter, men vi fick rapporter som såg liknande ut. I E's rapport kan jag se att hon är SUPERduktig, men jag kan ändå känna att kravet på att behöva uttrycka sina känslor i ord är lite tufft. Jag förstår vad de menar men det är ju JÄTTEsvårt. Även för vuxna.

KRAM!!!

Anonym sa...

Lungan var ok som tur är. Men bronchierna...fick cortisonspray & droppar. Läkaren trodde det tar minst 14 dagar innan jag är helt frisk igen! Kul! Är iallafall sjukskriven hela nästa vecka! Hoppas att din hosta gar över snart! Kanske du borde ga till läkaren sa att du far bra medicin? Inte bra att ga & dra med hosta för länge!
Kramar, Lisa

pratglad sa...

kära värld, vilken seriös rapport!! Läste den inte noga, men bara rubrikerna fascinerar mig nåt alldeles... tänk om sådant hade funnits när jag var liten.. (och mobbad i skolan...) och tänk om sådant hade funnits när sonen så småningom börjar på dagis...ujuj...

KRAM på dig!
/Snuvfia

Saltistjejen sa...

Taina,
ja det är kanske ett högt krav att kunna uttrycka sig i ord när man är såpass liten. Jag tänker inte på det på det viset eftersom Lill-Skruttan är så otroligt verbal. ibland är det faktiskt lätt att glömma bort att hon inte är mer än 2,5 år! Men kanske är det även därför de verkligen trycker mycket på detta hos henne? Jag vet att de vill lära alla barnen att använda ord istället för fysiskt uttryck som slag, knuffar, dra i kläder/hår, bitas etc så de jobbar stenhårt med just detta. Kommunikation. Mellan barnen och mellan barn-lärare. och det gillar jag. Men visst är det svårt. herregud som jag skriver är det svårt även för vuxna. Fast kanske desto bättre att man verkligen försöker lära barnen det tidigt? :-) För jag tror verkligen just detta är en otroligt värdefull erfarenhet och "kunskap" om de kan få med sig den i livet kommer mycket av det sociala fungera lättare.
Kram!!!


Lisa,
aha bra med cortisonspray. Det fick jag förra året är jag hade den där envisa hostan som aldrig gav med sig. och när jag fick lite astmaliknande symptom fick jag ju sprayen. Den hjälpte kalas! Om jag inte blir bättre från hostan på ett tag kommer jag definitvt gå till läkaren igen.
Bra att du mår bättre!!
Kramar!


pratglad,
ja det är en seriös rapport. Det mesta hade vi redan pratat om vid själva kvartsamtalet innan jul men det var lite kul att se det svart på vitt också. Men jag tror det är bra att man både pratar och får det i skrift eftersom det är så mycket mer som kommer fram när man har ett samtal kring det hela än vad som står på papper. :-)
Ja man hoppas att alla "institutioner" som har med barn att göra har möjligheten och kunskapen att SE barnen. Att se deras utveckling likaväl som deras samspel. Förhoppningsvis kan sådant som mobbing då kanske förhindras eller OM det sker åtminstone jobbas med så att man kan få ett slut på det.
Kram!!

Lia sa...

Vad skönt med rapporten som visar så mycket fint och att utvecklingen hela tiden går framåt för E! Det är också underbart att ni och dagis väljer att aktivt JOBBA med den här känslobiten. Vissa föräldrar tycker ju att det är obekvämt, och menar att barn får ta all plats i världen, på de mest utåtagerande vis. Att ha många känslor i kroppen, men kunna tygla dem, hantera och kommunicera ut dem är svårt men OJ så många barn som inte ens får chansen att lära sig det! Eloge till er! KRAM och krya på dig fina fina vän!

Saltistjejen sa...

Lia,
ja jag tycker det är en sak som är otroligt bra med dagiset faktiskt. Att man försöker lära barnen hur de ska kunna känna sig trygga med sina känslor och uttrycka dem på ett mer "konstruktivt" vis.
Sedan försöker vi detsamma såklart eftersom vi ju verkligen tror på och tycker detta är viktigt.
Kramar!!!

Anna, Fair and True sa...

Oj vilken rapport! Duktig tjej såklart men jag tänker också på själva formen rapporten. Tror man får liknande information i Sverige men inte så där noga dokumenterat och välgenomtänkt. Sedan beror det nog på vilken förskola det är.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är en väldigt detaljerad rapport. Tror de har väldigt specifika pedagogiska "mål" här på dagiset. Har ingen aning om hur det fungerar i Sverige på svenska förskolor. Gissar som du att det beror mycket på vilken förskola det handlar om?
Men vi är som sagt otroligt glada över vår och övera tt lärarna i år i orange Room till och med är snäppet bättre än förra året. Iallafall med just kommunikationen till oss föräldrar samt att de är superbra med barnen!
:-)

Anna, Fair and True sa...

Svenska förskolor måste ju följa läroplanen för förskolan men sedan är det såklart så att vissa är bättre på det och andra sämre.

http://www.skolverket.se/sb/d/193/url/0068007400740070003a002f002f0077007700770034002e0073006b006f006c007600650072006b00650074002e00730065003a0038003000380030002f00770074007000750062002f00770073002f0073006b006f006c0062006f006b002f0077007000750062006500780074002f0074007200790063006b00730061006b002f005200650063006f00720064003f006b003d0031003000360037/target/Record%3Fk%3D1067

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
jo men jag tror att just rapporteringen kan variera mycket med resp förskola.
Vilken lustig länk du hade?? Ska den vara så lång??

Anna, Fair and True sa...

Tyckte själv den var konstigt lång. Gick in på egenskaper och försökte kopiera därifrån men då blev den lika lång.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
fast det spelar ingen roll för man kommer ju dit amn ska om man kopierar in länken i web browsern.
:-)