måndag, februari 21, 2011

Felbedömning

Igår trodde vi att Lill-Skruttan var på väg att bli lite bättre. Hon var fortfarande hängig och trött. Mesta tiden tillbringades på madrassen på golvet. Hade lite feber till och från under sen eftermiddag/tidig kväll. Men hon kräktes inte på hela dagen eller kvällen. Alltså tänkte vi att det hela var långsamt övergående. Ingen aptit alls. Hon åt en sked fruktpuré men där var det stopp. Däremot dracks det vatten och äppeljuice lite då och då. Under kvällen fick hon även en bit choklad samt en klubba som hon åt lite på. Det blev återigen en kväll med "På Spåret" men den här gången kunde hon ligga med oss i soffan eftersom hon var kräkfri. Först ville hon bara "vara hos pappa". Senare somnade hon i mitt knä. 

Natten tillbringade jag och Lill-Skruttan i vår säng medan M sov på soffan så att vi skulle få lite mer utrymme där inne. Allt gick bra. Men tidigt i morse vaknade jag av att Lill-Skruttan väckte mig. Bad om täcket men hostade sedan och jag kunde höra att det var annat på gång just där hostattacken slutade. Det gjorde även hon och hon sa med liten röst "Hinken, mamma hinken!" Det fanns ingen tid för att springa ut i vardagsrummet där hinken stod utan jag tog henne helt enkelt under armarna och bar henne till badrummet. Där stod hon sedan lutad med händerna mot toastolen. Men inget kräk kom. Då säger hon något som gör att jag mitt i alltihop känner att "Himmel, hon är ju hur stor och klok som helst lilla tjejen!". Hon vänder sig nämligen mot mig och säger "Mamma, apple juice. Jag vill dricka apple juice så jag kan kräka." Under gårdagen hade M och jag pratat om detta att hon vid förra magsjukan kräkts mycket och ganska frekvent men att det hela avtagit efter endast ett antal timmar. Allt som allt var det ungefär 12 timmar från första till sista attacken. Denna gång har förloppet sett helt annorlunda ut. Och när vi diskuterade det igår så minns jag att vi pratade just om att hon drack mer förra gången. Just mellan varje attack och att detta gjorde att hon ganska snart kräktes igen. Och vi diskuterade hur detta eventuellt varit bra för att det hjälpt henne att "rensa systemet" då? Självklart är detta inget vi vet eller så utan detta var mest ett samtal mellan mig och M där vi funderade på varför det skilde så mycket mellan den gången och nuvarande. Men detta måste hon ju ha hört Lill-Skruttan. Och det måste ha fastnat. Eftersom hon nu i morse hävdade att hon ville "dricka för att kunna kräkas mer." Så liten och ändå så stor

Ytterligare en bild från gårdagskvällen. Ett "sjukbord" med diverse attiraljer till en liten sjukling: termometer, en gul Dora-mugg med äppeljuice, en rosa dito med vatten, några hårspännen samt ett diadem att ta bort håret med när det är dags att kräkas, en ny Musse-&-Mimmi-tallrik där hon lagt sin klubba som jag gav henne för hon var så duktig. Även en halväten liten chokladkaka. 

Under morgontimmarna har hon druckit vatten och apple juice. Däremellan har hon kräkts upp detsamma ett par gånger. Lill-Skruttan har varit otroligt duktig med hinken. Och återigen känns hon så tapper. Inget knot inget gnäll. Bitvis har jag kunnat se att hon egentligen vill gråta men hon har samlat sig och hållit igen. På det mest hjärtknipande vis. Madrassen är återigen utflyttad till vardagsrumsgolvet och för närvarande sover både hon och M. Själv har jag kört igång en tvättmaskin eftersom det genererats en del ny tvätt här. Hoppas hinna köra den och även tumla innan det är dags för mig att gå till dagens morgonmöte på jobbet klockan nio.

Nu får vi se hur dagen utvecklar sig. M stannar hemma med Lill-Skruttan nu på förmiddagen medan jag går till jobbet. Egentligen är det en "holiday" här idag, men det är en sådan där trixig sort som inte alla har. Presidents Day. Ingen i mitt labb  är ledig denna helgdag och därmed har vi vårt veckomöte som vanligt. Dagis är stängt så vi hade redan innan helgens sjukdom inträdde planerat att arbeta halvdag. Så beträffande jobbet blev ingen förändring. Lill-Skruttans tillstånd kommer naturligtvis att styra hur denna dag kommer att se ut. Tidigare i morse ringde M sin mamma (hon är sjuksköterska) för att be om lite råd. När M lagt på pratade vi återigen lite om det här med att om Lill-Skruttans tillstånd inte förbättras under dagen ringer vi hennes läkare och hör vad hon säger om detta. Eventuellt får vi gå dit. Eller om de har stängt på grund av President´s Day så får det bli akuten. Detta enbart om det hela skulle förvärras. När Lill-Skruttan hörde det sa hon "Jag vill inte gå till doktorn!" Stackars liten. Vi förklarade att vi bara skulle ringa först för att höra om doktorn kunde hjälpa oss så Lill-Skruttan skulle må bättre. Men det gillade hon inte heller. Usch, jag hoppas verkligen att vi slipper.

Nu får vi som sagt se vad som händer.
Ute snöar det idag så våren känns som bortblåst.
Jag ska ner till tvättstugan igen om ett par minuter och sedan till jobbet.
Just nu ska jag erkänna att måndagen känns lite tung.

22 kommentarer:

Pettas sa...

När mina barn var små och fick kräksjuka brukade jag ge blåbär åt dem; ett gammalt knep som jag hade fått "ärva" och som snart fick dem på benen igen.
Bara ett litet tips att eventuellt testa.

Hoppas Lillskruttan snart är på benen helt frisk igen.

Desiree sa...

Stackars lilla E. Jag tycker riktigt synd om henne. Usch magsjuka är hemskt och att sedan behöva ha en lång och utdragen variant gör det hela inte bättre för någon av er. Det är ju bra att du och M har klarat er hittills men jag hoppas innerligt att E kommer på bättringsvägen snart. Men klok är hon lilla tjejen. Hoppas hon kryar på sig inom kort. skönt att ni kan ringa M´s mamma och kolla läget iallfall om vad som är bäst att göra.
Tröst kram till dig.

Annika sa...

Vilken otur ni har med magsjukorna. Stackars ellan! Hoppas att ni slipper den, ni vuxna.
Hon är jätteduktig, den lilla. Klokt av en tvååring att förstå det där med drickandet av juicen, den lilla.
NU hoppas jag att det blir en BRA dag idag.
KRAMAR!!!

Loppan flyttar västerut... sa...

Åh, stackars lilla pyret. Hoppas att hon kryar på sej sej snart!

//Åsa

anna of sweden sa...

Usch, vad jobbigt! Håller tummarna för att det har vänt nu!

En stor kram till er alla!

Saltistjejen sa...

Pettas,
tack! ja blåbär har jag också hört är bra. Det svåra är att lilla tjejen vägrat äta nästan något alls. När hon iten ens vill dricka mjölk eller äta mer en två tuggor choklad(!) eller mer än en sked av sin fruitcup som hon normalt slukar så är det tecken på att hon inte har ngn som helst aptit. Så blåbär hade nog varit svårt tyvärr. Hon gillar det inte i normala fall och när hon har noll aptit så skulle det nog fått bli tvångsmatning vilket inte känns bra. Däremot ska jag kolla efter fruktpuré med blåbär vilket finns här. Det går nog lättare.
Och du, tack igen för din omanke!!!! Det värmer! :-)


Desiree,
ja det ÄR verkligen hemskt med magsjuka. :-(
Och det är svårt att försöka förklara och trösta en så liten tjej tycker jag ibland, men å andra sidan har hon ju gång på gång nu visat att hon verkligen förstår mer och mer. :-)
Tack för dina tröstande ord!
Kram!


Annika,
ja väldigt. men det går en del sådant såhär års så det kanske är därför?? Eller så stoppar hon i sig jord på dagis, haha för den här veckan när det varit varmt och de varit ute mycket så har hin varit helt jordig i hela ansiktet vare dag när vi hämtat henne! ;-)
Och hon är så himla duktig! Tänk jag hade aldrig någonsin kunnat tro att en så liten parvel skulle kunna vara så klok och så "stor" i en sådan här situation. Och att hon hört var jag och M pratat om också och liksom "förstått". DET gjorde mig så otroligt överraskad. Och snopen.
Tack vännen!
Kram!


Loppan Åsa,
hej!! Jag har nog inte sett dig kommentera här tidigare. Jätteroligt att se dig här!
Och tack för dina stöttande ord!
:-)


Anna of Sweden,
tack! Ja vi hoppas också Just nu är jag på jobbet så jag får se när jag kommer hem om det gått åt "rätt" håll eller inte.
kram!!!

Anne-Marie sa...

Så otroligt klok och kämpastark E verkar vara. Hoppas verkligen att det vänder snart. När jag var liten hade jag ibland kräkattacker som inte verkade vara "vanlig" magsjuka. De växte bort så småningom. Inte kul att kräkas alls. Kram!

Leles värld sa...

Hoppas att Lill-Skruttan kryar på sig under dagen.

Här har vi också haft sjukstuga...

Tyvärr fick jag och maken ställa in vår NYC resa som vi sett fram emot så.

Kram

Saltistjejen sa...

Anne.Marie,
ja hon är verkligen jätteduktig om man nu kan kalla det så. Tack för din omtanke! Jag undrar vad dina kräkattacker var som liten? Gissar att du ldrig fick veta det?
Kram!!


Lele,
tack!! Oj har ni också sjukstuga?!?! Hoppas att även ni snart blir bättre! Jättetrist med inställda resor och planer. Men ni fpr helt enkelt göra det senare när ni kryat på er!
Kram!

Anonym sa...

Stackars stackars liten!!! Hon är sa gullig och tapper! Skickar manga kramar till er! Hoppas hon snart kryar pa sig!!!
Kramar, Lisa

Saltistjejen sa...

Lisa,
tack vad söt du är!!
Kram!

Stef sa...

Usch låter inte så bra, hoppas hon mår bättre snart! :)

kram

Saltistjejen sa...

Stef,
tack!!
:-)

Marianne sa...

Men stackars liten! Och vad duktig hon är! Kan hon dricka te? Te med lite socker brukar vara lite stoppande. Fast det kanske bara är när det kommer ut andra vägen? Åh, jag skickar massor med krya-på-dig-kramar till Lillskruttan!

Och stor kram till dig!

lovisen sa...

Stackars lilla skruttan, magsjuka är så jäkla jobbigt. Vi har haft en hel del magsjuka som ibland varat länge. När det tar lång tid för barnen att bli friska och dom inte äter eller dricker bra brukar vi köra med vätskeersättning, för att dom ska få i sig det dom behöver. Finns säkert massor av tips och råd att få, men så länge hon inte är väldigt medtagen så är det kanske bara att vänta ut? Håller tummarna för att hon snart mår bättre!

Evasleva sa...

Åh stackare! Det är ju inget roligt alls. Jag har det fortfarande i färskt minne... och ikväll hostade vår lilla skrutta så att hon kräktes. Det är så synd om de små när de mår så där.

olgakatt sa...

Usch, jag får flashbacks....
Vätskeeresättning med balanserad socker-saltlösning kan vara bra. Till doktorn om hon blir slö!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja hon är verkligen sååå duktig. Jag blir ärligt talat imponerad. Tack för tips med te. Tror dock inte att hon skulle dricka det. Men vi kanske kan prova.
Kramar!!


lovisen,
hej och välkommen hit! Har inte sett dig kommentera förut så jag vill även säga att jag blir glad för detta! Ja här finns vätsekeersättning och det heter pedialyte. Det är socker- och saltlsning. Jag handlade det igår men tyvärr hade just den en mycket stark "fruktsmak" som lilltjejen inte alls tyckte om. Så vi får köpa en ny sort. Med annan smak.
Tack ige för omtanken!
kram!


Evasleva,
ja jag minns ju att ni hade det såhär för inte alls länge sedan. Hoppas att er lilla tjej mår bättre hon emd och att hostan lagt sig.
Kram!!


olgakatt,
ja du.....
Jo vi ska försöka hitta en pedalyte med ny smak. Den hon fick igår ratades.
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Hoppas skruttan mår bättre nu! Man vet ju själv hur det är att må dåligt men inte kunna kräkas fast man vill det. Jag vet inte vad man kan göra mer än att konstant ge vätska. En tesked vatten och gärna något med fruktsocker och/eller salter var tionden minut eller så ska hjälpa mot uttorkning. Att de fortfarande kissar då och då är ett bra tecken. När jag var liten köpte min mamma druvsocker som hon gav mig med vatten men jag tror inte man kan köpa det lika lätt längre. I så fall finns det i bakhyllan tror jag.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är INTE kul med magsjuka. Nu mår hon bra och ja det där med uttorkning är ju det mest allvarliga. Här kan man köpa pedialyte vilket är som vätskeersättning hemma.

Bejla sa...

Stackars liten, om än tapper och klok.

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja visst känns det speciellt när ens små är sjuka men samtidigt så duktiga.
:-)