söndag, juli 17, 2011

Farmer´s Market

Har haft en lugn lördag. Började med sovmorgon för min del. Skönt! M var uppe med Lill-Skruttan och pysslade. Han satte ihop en liten filtkorg som hon fått av M´s kompis som vi träffade igårkväll. Sedan blev det lite kaffekalas och picknick på vardagsrumsmattan så som det ofta blir på helgmorgnarna. Efter att vi gjort oss i ordning blev det sedan en kort promenad till Farmer´s Market som ligger ett par kvarter bort. Köpte frukt. Både till oss själva och till dagis på måndag. Vi föräldrar turas nämligen om att ta med frukt till Orange Room. Man är ansvarig för en vecka i taget och det är ett rullande schema. Så ungefär var tionde vecka ska varje familj ta med frukt till barnens förmiddagsmellanmål. Det är så mysigt att gå runt på just Farmer´s Market tycker jag! Även om vår är väldigt liten så är det en speciell känsla att se och känna doften från alla bär, all frukt och fina grönsaker. Det säljs dessutom bröd som ser otroligt gott ut! Samt blommor och kryddor.
Efter att vi lämnat frukten hemma gick vi och köpte lite sallad och bröd och satte oss och lunchade i lekparken där vi ofta brukar hänga på helgerna. Dagen har varit varm varm varm, så vi försökte hålla oss i skuggan så mycket som möjligt. Gick sedan upp till 86:e gatan och besökte Barnes & Noble. Iskaffe. Bläddrade lite i tidningar tills Lill-Skruttan vaknade. Då läste vi böcker. För henne. Jag bara älskar att man kan läsa både tidningar och böcker i bokhandlarna här i USA. Inte som hemma där det står ett par snåla "Blädder-ex" framme på något bord eller någon hylla. Om man har tur. Nej, här kan man lugnt sätta sig ner. Vid bord, eller på golvet. Och bläddra, titta, läsa.... I love it!

Väl hemma sprang vi på R´s mamma K och vi bestämde hastigt och lustigt att ses och äta middag tillsammans hemma hos dem. Tacos. Vi tog med skal och tomater. De stod för resten. Det blev en riktigt trevlig kväll! Det var ett tag sedan vi träffades och både Lill-Skruttan och R verkade väldigt lyckliga över att få leka tillsammans. De tittade även lite på den japanska animerade filmen Totoro, vilken Lill-Skruttan verkade tycka väldigt mycket om. Anki och hennes J hade redan tipsat oss om just den filmen då vi sågs vid Midsommar. Så det var skoj att Lill-Skruttan nu fick se den, och att hon verkligen tyckte om den! Filmen är gjord av den världsberömde japanska regissören Hayao Miyazaki som tidigare bl a gjort "Spirited Away" en film jag verkligen älskar.

Inga stora planer inför söndagen. Sista helgdagen M spenderar med mig och Lill-Skruttan på ett bra tag. Fem helger närmare bestämt. Det känns konstigt. Så länge har vi aldrig varit ifrån varandra tidigare. Det blir nog jobbigast för stackars M. Och eventuellt för Lill-Skruttan som alldeles säkert kommer sakna sin pappa. Hon har inte riktigt förstått hur länge vi faktiskt kommer att vara ifrån honom. Det där med tid och tidsuppfattning är ju så annorlunda för så små barn. Men vi hoppas såklart det ska gå bra ändå. Men sakna varandra lär vi göra. Tur att tekniken gett oss både Skype och face-timing!

18 kommentarer:

Pettas sa...

Där skulle jag gärna ha varit med er också, på marknaden alltså. Vilken fröjd det måste vara att ha ett sådant utbud att välja på. Fint system som ni har på dagis också med en vecka var för frukt och bär-leverans. Toppen.

Ha det bra alla!

Karinkram!

Saltistjejen sa...

Pettas,
ja det är himla mysigt. Men den Farmer´s Market som är på Union Square är ännu bättre eftersom den är större och har ett ännu bättre utbud. Men vår är bra för att den ligger alldeles "runt knuten". :-)
Kram!!

Lotta sa...

så gott det ser ut, med all frukt! Jag har en bok med massor av tips om marknader i NYC - finns många och bra. Toppen att ni har en så nära!

Ja, vara ifrån varandra är också en del av utlandslivet baksida. Svårt att få ihop hela semestrar tillsammans, speciellt om en har mer ledigt. Antal semesterdagar kan vara hyfsat generösa - problemet är en längre sammanhängande ledighet om man arbetar i amerikansk organisation.

Men, som du skriver det finns ju Skype, FB, mail...

Kram och ha en fin söndag!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
ja det är vår allra närmaste Farmer´s Market och den ligger alldeles bredvid mitt förra jobb. Så det är nära. Visst är det sedan så att det nog kommer bli ett tråcklande med semestrar och ledighet så länge vi är här borta. M skulle ju KUNNA vara ledig i den meningen att hans ledighet inte är direkt reglerad nu, men just nu är han mitt uppe i en intensiv och viktig jobbperiod så det går inte p g a det. Tror att han dessutom hoppas kunna jobba än mer intensivt när vi är borta. Jag har tidigare haft två somrar som var sådana att jag inte kunde vara ledig då p g a att jag hade mycket på jobbet. Så kan det vara. Annorlunda blir det ju ifall vi får arbete på ett mer "riktigt" jobb d v s med reglerad ledighet.
TUR iallafall att det finns så många sätt som underlättar kontakten trots att man är långt ifrån varandra!
Kramar!!!

Trillingnöten sa...

Vilken härlig dag! Att gå runt och kika på Farmers markets är ju supermysigt bara det :) Lite Barnes And Noble på det och lyckan är gjord. Låter som en lugn och skön lördag helt enkelt.
Jag förstår precis vad du menar angående att vara ifrån varandra så länge! När maken var borta i höstas, det var så svårt (men mest för honom också som inte hade nån, varken mig eller N)...Som tur är går tiden ganska fort och när det väl är "över" känns det inte alls :) Skype är verkligen guld! ha en fin söndag!

Desiree sa...

Älskar farmers markets. Det är bästa och roligaste sättet att handla.Här finns det små stånd nu överallt som säljer bär. Köpte himla goda jordgubbar och biggaråer igår. Fem veckor är ju lång tid om man är så liten som E.Kanske bra på sätt och vis att hon inte har helt koll på tidsuppfattningen. Skulle M iväg på någon konferanans först och sedan ni till Sverige som gör att det blir fem veckor? För det var väl augusti du och E skulle till Sverige?
Kraam!

Anonym sa...

Hade gärna varit med pa Famer's Market. Älskar att ga omkring och känna doften av frukt, grönsaker & bär. I Wien finns en jätte stor marknad: "Naschmarkt". Där kan man även äta pa olika sma & lite större ställen. Visst är det härligt att man far läsa & bläddra i böcker & tidningar i USA? Fem veckor är en jätte lang tid...inte bara för en liten flicka ;-)
Kramisar, Lisa

Emma sa...

Mmm vad mycket färger och smaker.

Ja, fem helger är grymt mycket. Skype är dock ett skänk från ovan. Till och med min 16-månaders förstår och uppskattar det. Hon förstår att hon faktiskt kommunicerar med PAPPA via datorn. Att det inte bara är på låtsas. Har inte helt koll på att han inte verkligen Är dÄr -brukar närma sig skärmen med sin lilla plutmun för en puss. Gulligt eller hjärtskärande beroende på i vilken fas av längtan man befinner sig ;-) Ja, herregud vad man kan sakna och längta efter varandra! Jag försöker tÄnka att det är bra att vara ifrån varandra ibland, att längta-för att inte glömma vad man har. Men just nu har jag INGET tålamod kvar. å andra sidan så är ju min situation lite speciell -det kan kännas lite bättre för er del! Jag är glad att det är JAG som har lilla O trots att hon inte alltid Är lätt att ha att göra med. JAg hade ju dött om det var JAG som fick höra om hennes framsteg på tusentals kilometers avstånd...

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja det är så härligt att se och känna doften av all frukt och alla grönsaker och bär! Och visst är det länge att vara ifrån varandra så länge som en månad. Men som du säger är det värst för den som är "ensam". I det här fallet M som dessutom är kvar här i vardagen. Medan vi åker iväg och fyller upp tiden med att träffa folk. Skype är underbart!
Kramar!!


Desiree,
ja det är verkligen super! Fina produkter som oftast är lokalt odlade också. Kul att ni har små frukt och bärstånd överallt! Nej, vi åker till Sverige redan nu på torsdag! Så det blir en lite dryg månad där. Men vi ska först till Skåne och är därför inte i Stockholmsområdet förrän i augusti.
Kramar!!!


Lisa,
aha vad mysigt det lät med marknaden i Wien! Och att man kan läsa böcker och tidningar på Barnes and Noble är något jag verkligen tycker om! Det gör bokaffärerna så mysiga och levande på något vis. Och ja visst är det lång tid vi är ifrån varandra. Den längsta någonsin hittills.
Kram!!!


Emma,
visst är det lång tid! Men det är oerhört stor skillnad på din situation och min. Du har ju så otroligt mycket mer omkring dig just nu att jag förstår att det är enormt tungt att vara ifrån I. Tur han kommer snart! Och visst är det så att trots att det ibland kan kännas tungt att ensam ha ansvaret för ett litet barn så är det som du säger just så att vara ensam utan barnet är sååå mycket värre!! Man längtar så man tror man ska bli tokig. Ett par dagar upp till en vecka kan vara skönt även om man längtar, men sedan blir det ju olidligt. Så jag är absolut inte avundsjuk på M. Det blir nog allra jobbigast för honom tror jag de här veckorna vi är ifrån varandra. Jag är jätteglad för att ni snart får bli en fulltalig familj igen iallafall!! :-)
KRAM!!

KARLAVAGNEN sa...

Å så mysigt och vad fin din banner eller vad det heter är! Så stooor hon har blivit det lilla knytet.
Marknaden ser ljuvlig ut.
Fem helger oooj det är lång tid men med hjälp av teknikens under så ska det nog gå bra. Fortsatt trevlig helg!

Saltistjejen sa...

Karlavagnen,
tack!! :-) Och ja visst är hon stor nu! Farmers Market är jättemysigt och roligt att gå på tycker jag. Tiden i Sverige blir lång på olika vis men jag hoppas det ska gå bra.
KRAM!

Bejla sa...

Vilken härlig lördag! Fem veckor är också långt tid. Min erfaring med Aaju har dock alltid varit att det är värst första veckan, sedan gör det inte så stor skillnad hur lång tid det är därefter (då hör ju han dessutom till gruppen av barn som inte gillar telefoner, så han hade inget sådant som påminde honom om saknaden). Fast även barn är ju säkert olika på den punkten. Förhoppningsvis ska det ju hända så mycket nytt och spännande runt omkring henne att hon inte tänker för mycket på det. Själv tycker jag helt klart det är värst att vara den som blir gående där hemma, och upplever tomheten i den vanliga vardagen. Men det hela löser sig säkert på bästa sätt när det blir dax! :-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Bejla,
ja det var en skön lördag. och fem veckor är väldigt lång tid. Särskilt för en 3-åring. Håller med om att det jobbigaste är den som "blir kvar". Om man själv reser bort är det så mycket omkring en hela tiden att det inte känns på långa vägar lika jobbigt och ensamt. Men jag hopas det ska bli bra ändå trots att det inte är idealt att vara ifrån varandra så länge.
Kramar!!

Västmanländskan sa...

Vackra bilder från marknaden! Totoro är en av lilla T:s favoritfilmer :)

Petra H sa...

Vilka underbara marknadsbilder, blir sååå sugen på att gå på marknad... Vi har en marknad väldigt nära vårt nuvarande hem, O var där i lördagsmorse direkt efter han kommit hem från Indien och handlade bröd. Brödet var gott men deras pains au chocolat (du vet, typ som croissants) var en besvikelse. Kanske, kanske om allt ser bra ut om en månad eller så, kan jag våga mig ut på en liten kort marknadspromenad?
Jag kan tänka mig att det kommer att vara konstigt att vara borta från varandra så länge i sommar, och värst kommer det nog vara för M som är ensam kvar i NYC.
KRAM!

Saltistjejen sa...

Vätmanländskan,
tack!! Kul att lilla T gillar Totoro! :-)
Kram


Petra,
tack ja det är mysigt att gå runt och se och känna på dofterna från frukt och grönt tycker jag! Å TÄNK när du kan gå ut själv igen! Det kommer kännas underbart! :-)
Och ja det blir lite tungt att vara ifrån varandra så länge även om det kommer gå ok för mig. Värst blir som du säger för M som är kvar här hemma med jobb och vardag.... :-( Och så kommer E att sakna sin pappa. Men vi får göra det bästa. Känns trots detta bra att nu kunna få stanna en hel månad i Sverige! :-)
KRAM!

Anna, Fair and True sa...

Vilka härliga bilder! Det vattnas i munnen!

Jag önskar också att man kunde läsa böcker och tidningar hur som helst. Det kan man i UK också. På stora Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Sthlm kan man nog läsa böcker i alla fall för det är nog ingen som märker det men man kan nog inte sitta vid caféet och göra det! Och definitivt inte tidningar.

Oj, fem veckor (eller är det fyra ni är borta?) är lång tid. Men säkert värst för M som sagt. E kommer nog anpassa sig, barn gör ju det. Säkert fråga mycket särskilt i början och slutet. Tur det finns Skype o dyl nu för tiden!

Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är lite dryg t 4 veckor, eller 5 helger, eller 1 månad vi är i Sverige. Längst kommer det nog att kännas för M såklart.