fredag, augusti 17, 2012

Bra och dåliga tuttnyheter

Förmiddagen bjöd på mitt livs första mammografi. Det var inte alls såpass "läskigt" eller obehagligt som jag trott. Vilket kändes skönt. Teknikern som utförde det hela var dessutom bland de gulligaste jag träffat på inom vården. Verkligen en lysande stjärna tycker jag. Med den där alldeles perfekta balansen mellan skämtlynne, värme och professionalism. Fler sådana personer efterlyses i vården!

Det roligaste och sötaste jag fick höra (av mammografiteknikern såklart) var:
"You have fantastic breasts! The kind everyone woman dream of." Visserligen säkert i betydelsen att de var lätta att undersöka eftersom de ju inte är några direkta vattenmeloner utan snarare små mandariner....

Såhär snygg är man innan man ska få brösten undersökta.
Ska hon på SPA eller ska hon få tuttarna tillplattade som pannkakor?

Efteråt skulle jag även kollas med ultraljud. Det var då de inte-så-roliga-nyheterna kom. I mitt vänstra bröst såg man något som på skärmen såg ut som en svart liten boll. Enligt läkaren som blev inkallad för att titta lite extra så skulle jag absolut inte oroa mig. Detta var något mycket litet (det hade inte synts alls på mamografin utan upptäcktes endast nu vid ultraljudet), och det var troligt att det handlar om en "fibroid" vilket inte är malignt alls. Men man vill göra en biopsi. Bara utifallatt. De ska höra av sig i början på nästa vecka. Så att vi kan bestämma en tid för denna. Tyvärr är det ju väldigt dålig "timing" eftersom vi åker till Sverige i början av veckan. Så jag gissar att biopsin får vänta tills efter Sverigeresan. Det ska nog inte var någon fara i medicinsk mening. Eftersom den här lilla svarta bollen tydligen inte ska vara farlig. Men det känns inte sådär hej-hopp-roligt precis. För även om jag har "lugnat ner mig lite" nu så finns det såklart ändå en tanke där i bakhuvudet som gnager lite. Skaver. Man vill ju allra helst få sådana här svar så snabbt som möjligt.

17 kommentarer:

Lotta sa...

Bra att de kollar!! Tror absolut inte att det är något med tanke på din ålder. Försök slappna av vännen.

Och tänk att ni åker snart. Jippie!

Kraam!!

Saltistjejen sa...

Lotta,
ja det är väldigt bra att de kollar. och jag känner mig lite mindre orolig nu. Försöker tänka positivt. Och jag vet att det är väldigt vanligt att man hittar "knölar" som inte alls är farliga på ngt vis.
Kram!

Liz sa...

Forstar dig sa val att det skaver lite i bakhuvudet. Jag kan verkligen relatera, da jag sjalv har fatt genomga en biopsi i mitt vanstra brost. Det var redan 2001 nar jag bodde i Tyskland som jag hade en stor knol i brostet (ca dubbelt sa stort som ett korsbar) och det var otroligt skrammande. Jag fick genast veckan efter komma in pa biopsi, som dom gick in genom min vanstra armhala for att ta prover och sen var det klart. Tror dock att jag blev kvar pa sjukhuset i ett par dagar, men som sagt detta var ju 11 ar sen i Tyskland, varden ser ju annorlunda ut nufortiden och aven har i USA har dom sakert annorlunda metoder. Flera dagar av ovisshet, och sen kom svaret att det inte var nagot farligt utan en forhardnad i vavnaden eller hur man ska tolka det. Men visst blir man radd, om det ar stort eller litet sa ar det klart bast att kolla upp. Jag gar sedan dess en gang per ar pa mammografi, det ar verkligen som du sager guld vart att ha en bra tekniker, ibland har jag haft dom som inte ar sa "kansliga" utan dar det kan gora riktigt ont "bara att halla andan tills det ar over sa att vi far en bra bild..." har jag fatt hora..sa var glad for att ditt forsta besok var battre.

Da du inte sjalv alls antar jag, da du inte skrev nagot om det eller har jag missat det?, har kant nagot ar det ju verkligen bra att dom kollade med ultraljud ocksa. Men sakerligen annu mindre risk for nagot precis som lakaren sa.

Det ar otackt att inte veta, men var glad for att dom ar noggranna, det ar det viktigaste. Det ar SAAAAA vanligt med forhardnader etc sa forsok att inte oroa dig - lattare sagt an gjort jag vet!

Fokusera pa allt positivt nu, resan till Sverige, brollop och sen jobbstart! Mycket som du kan aktivera tankarna med pa annat hall!

Extra stor kram!

Trillingnöten sa...

Fy tusan vad läskigt ändå, även om adet förmodligen inte är nåt. Det kommer ju att finnas i bakhuvudet tills det är över! Jag hoppas att du kan njuta av bröllop och resan, trots allt! Ingen idé att ta ut nåt i förskott. Kram på dig vännen

Channal sa...

Säkert inget att oro sig för men jag förstår din känsla! Bra att de kollar upp så noga! Här hemma scannar de bara men inget ultraljud!

Vad kul med ett Sverigebesök!!

Ha en fin helg! KRAM Anna

Martina sa...

Förstar att det känns oroande, trots att de säger att det antagligen inte är nagonting allvarligt. Men att inte tänka pa det och inte oroa sig är ju verkligen inte sa lätt. Men jag hoppas ända att du kommer att kunna göra det lite grann sa att du kan njuta ordentligt av din Sverigevistelse.

Det positiva är ju att de tar tag i det pa en gang och att du antagligen sa snart du är tillbaka i NY igen kommer att kunna göra biopsin och att du sen far ett snabbt resultat. Det är ju skönt att fa det gjort och fa svart sa fort som möjligt sa att man vet säkert och förhoppningsvis kan släppa det sen.

Hoppas att du klarar att inte oroa dig för mycket innan du vet säkert vad det är.

Stora kramar

Mrs Clapper sa...

Skönt att få det checkat och att de är så noggranna. Hoppas att du kan slappna av under resan och njuta ändå. Lita på vad de säger. Man har ju en del knasiga saker i kroppen som inte är farliga, se det lite som en finne! Vem vet, den kanske till och med är borta nästa gång! :)

Kram!

Anonym sa...

INte roliga nyheter men bättre att de tar allt på allvar och följer upp än inte. Jag hade en knöl i mitt ena bröst 2002 tror jag det var, och det gjorde ultraljud och senare även en biopsi och det var ok. Det kändes inte så mycket och det jobbigaste var väl de två läkarkandidaterna som skulle vara med och klämma på mig ;-)
Håller tummarna för dig! Typiskt att ni ska iväg till Sverige nu men försök att inte tänka alltför mycket på det i väntan på biopsin.
Stor kram!

Taina sa...

Söta vän, det är nog inget. Men jag förstår känslan så väl då jag genomgått en biopsi samt två mindre operationer för borttaggning av "klumpar" som visat sig vara ofarliga. Vården här är fenomenal och tuttröntgenspecialisterna kan verkligen konsten att lugna ned en.

Kram på dig!

Annika sa...

sånt där är skitläskigt, men jag tror att du kan vara lugn.
Det är förmodligen inget alls eftersom de är så lugna, trots allt.
Fasiken, taskig timing när du ska iväg hem och allt.
Men som Taina säger är ju vården här otroligt BRA!!! De lämnar inget alls åt slumpen!
Gör man ens ultraljud vid mammografi hemma?
Jag önskar att detta "spöke" inte ska få plåga dig för mkt nu under er resa hem.
Tänker på dig, min bästaste saltis!!!
Stora, stora kramar!!!

Lisa sa...

Verkligen dalig timing Saltis! Stackars dig! Förstar att det gnager i bakhuvudet, även om det säkert inte är nagot du behöver oroa dig för. Men visst vill man fa svar sa snabbt som möjligt. Hoppas du kan njuta ända av hemresa & bröllop.
Skickar manga kramar,
Lisa

olgakatt sa...

Det är verkligen skillnad på dem som utför mammografi! Jag har råkat ut för en riktig sadist en gång som höll på att ta kål på mig. Övriga gånger har det varit helt OK med vänliga damer som tagit det lugnt.
Hoppas du kan slappna av och lägga undan oron helt igen och bara ta det hela som den extrakoll det är.

Saltistjejen sa...

TACK alla gulliga ni för er uppmuntran och störtning!!! Det känns bättre idag när man fått lite mer distans till det hela och det känns fint att så många delat med sig av sina egna erfarenheter av liknande knölar.
TACK TACK TACK!!!!!!!

Marianne sa...

Usch! Men om de misstänkte att det var farligt skulle de nog skynda på det hela mycket mer än höra av sig i nästa vecka. Vi håller alla tummarna för att det verkligen är helt ofarligt!

KRAMAR!

Gnuttan sa...

Det är visst ofta så, att det inte är något, fast bra att de ändå tar det säkra före det osäkra och kollar. Jag förstår dock dina tankar, och jag hoppas du kan skaka bort dom under resan. Kram

✿Ewa sa...

Ja, tankarna rusar runt när man får ett sånt besked, stackars dig! Jag säger som Marianne, skulle det vara något skulle de med all säkerhet skynda på.

Jag önskar dig en härlig semester i Sverige

KRAMAR!!!

Västmanländskan sa...

Usch! Det lät inte kul. Men förhoppningsvis är det som de säger och inget att oroa sig för.
Kram!