onsdag, augusti 01, 2012

Mina tisdagshjältar

1. Phelps 19:e OS-medalj! FATTA! Han ÄR verkligen Kungen av OS! Vilken kille! Vilken mental och fysisk förmåga. Som gammal "hobbysimmare" vet jag ju hur många timmars slit som ligger bakom en framgångsrik simmarkarriär. Hur många mil i bassängen. Vilken enorm vilja, målmedvetenhet och envishet som krävs. På gränsen till "hjärntvätt" faktiskt. Så mycket annat här i livet som man måste försaka. Jag är idel beundran. Ta bara en sådan sak som att han simmar så många grenar. Varje OS. DET är så STARKT! De flesta andra har en eller kanske två, max tre specialgrenar. Men Phelps, han tävlar mot dessa. Kommer till startpallen och utför sitt lopp med flera lopp i kroppen. Och det kan jag berätta att sådant känns. Ju fler lopp i kroppen under en och samma tävling desto mer jobb krävs för att topprestera. Både fysiskt men framförallt mentalt. Och även om han inte dominerar detta OS på samma vis som han gjorde i Peking 2008 så är det en helt fenomenalt fantastisk bedrift! Jag bockar och bugar. OCH låter mig inspireras. Av hans så mänskliga, ödmjuka men ändå "jag-vet-vad-jag-kan-och-vad-jag-redan-presterat-inställning". Mer sådant!

2. Sébastien Boudet. Den franske bagaren. Vars tänkvärda, roliga, mysiga sommarprat jag lyssnade på för ett tag sedan. Och fullkomligt älskade! För er som ännu inte lyssnat - gör det!
Sébastien är verkligen en man med stor, varm och innerlig inspirationsförmågaSurdegsbagaren. Läste just hans senaste blogginläggg här. Och det fick mig att le stort.

Sport och mat alltså. Eller kanske snarare Simning och Bröd. En amerikan och en fransman. Totalt olika personligheter. Men med lika stor förmåga till inspiration. Tycker jag. Så såg mina tisdagshjältar ut.*) Bilderna  är lånade från: http://taylorbrooks.org/jim-rome-on-michael-phelps
http://slottsbageriet.blogspot.com/2011/05/sebastien-boudet-gastar-slottsbageriet.html


10 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Visst är det härligt att se duktiga idrottsmän (och kvinnor förstås ;)). Tittade på invigningen i förra veckan och blev imponerad av hur otroligt stor USAs trupp är. Simning har aldrig varit min grej men det är kul att titta på tävlingar när de bästa tävlar. Kram!

Miss Marie sa...

håller med om båda två! phelps är fantastisk, gillar också hur han hanterade sin silvermedalj på bröstsimmet, han var så snäll mot guldmedaljören från sydafrika, inga hard feelings överhuvudtaget. sådant inspirerar. och sebastian, vilken kille! :)

Sofia sa...

Jag älskar OS och håller med, Phelps, vilken kille. Jag är verkligen glad för hans skull, han är en sådan inspiration. Det är häftigt att bo i London just nu kan jag säga, det är en riktig OS-anda här och jag tycker det är mycket häftigare än vad jag trodde att jag skulle tycka.

Lotta sa...

Men vilken rysare - Phelps var ju såå nära man kan komma att få sitt (åttonde?) guld. Det skulle han ju ha!!!!!

Fint inslag om Phelps och hans tränare sedan 16 år - han var 11 år när de började träna ihop.

Kram!!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
ja det är så roligt och jag gillar framförallt OS eftersom det känns så speciellt. Och man får dessutom ofta se sporter och länder man inte alls är van att se tävla.
Kram!


Miss Marie,
ja jag tycker också att hela hans svr i intervjun var så bra också. Då journalisten återkom ett par gånger till frågan om Phelps ändå inte var lite besviken. För 200 fjäril och för att han inte tagit några individuella guld i detta OS. Om att phelps var bättre förra OS etc etc. Och Phelps svarade att han visste exakt varför han inte var lika "perfekt" detta OS som förra. Att han tränat något annorlunda de senaste 4 åren jämfört med innan 2008. Att han givetvis varit besviken över att missa guldet med endast ett par hundradelar, men att han mest av allt NJÖT av själva OS. Av att få vara där. Vara en del av detta. Han ville ha kul och detta var otroligt kul. Och han har ett par grenar kvar som han ville fokusera på nu. Allt sagt med sådan entusiasm och med en sådan artighet och ödmjukhet. Och ändå, man förstod precis hur trött han ändå måste vara av att hela tiden jämföras med sig själv.... ;-)
Och Sebastien vad mer kan jag säga än att jag blir GLAD av att läsa hans blogg och av hans entusiasm!
Kram!!


Sofia,
ja jag förstår att det måste vara en helt fantastisk känsla att bo i London nu! OS tycker jag ofta (i allafall i media) verkar vara en tävling som har mycket positiv känsla i sig. så många länder representerade, så många atleter som är så glada över att få vara med om något så stort.
:-)


Lotta,
ja visst var det. Och ja, jag var själv ledsen över att han missade guldet när han var sååå nära. MEN så är det ju med sport. Och hans bedrift är ändå helt otrolig!! Guld eller ej. Vilken framgångssaga! Och ändå har han ju kvar just sin ödmjukhet och sin enorma glädje för sporten och det tycker jag är helt fantastiskt! och ja, inslaget om Phelps och hans tränare var fint. Tänk att få ha följt någon så länge. Det är nog oerhört ovanligt. Om man inte är tränad av sin förälder eller så. Jag tycker dessutom det är fantastiskt av hans mamma som lyckats stötta och finnas där för honom och hans systrar under deras uppväxt. Ensamstående med tre barn. Det kan inte ha varit lätt.
Inspiration som sagt! .-)
KRAM!

Emma sa...

!!! Tack för sommarprattipset! Och WOW Phelps!

Saltistjejen sa...

Emma,
ja jag tror du kommer gilla att höra Sebastiens sommarprat! :-) Och Phelps är verkligen helt otrolig!
:-)

Saltistjejen sa...

Emma,
ja jag tror du kommer gilla att höra Sebastiens sommarprat! :-) Och Phelps är verkligen helt otrolig!
:-)

Suzesan sa...

Phelps vilken kämpe han gav sig inte och till slut så. FANTASTISKT. Åhh nu är jag nyfiken på Sébastiens program. Hade ingen aning om det och vet inte vem han är. Förutom att jag känner igen namnet som hastigast hört någonstans. Tack för tips.

Jag tittar på OS så jag har fyrkantiga ögon.. VILL SE ALLA Och allt. Allt allt utom boxning.Jösses. Men jag hinner ju inte med. Måste ju göra vanliga saker med.

Kram
/Susanne

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ja visst är det otroligt roligt att se när Phelps simmar!!!! Och som du så gillar jag verkligen OS!! Så kul att se så många olika sporter som annars aldrig visas i TV heller. Och olika nationer. :-)
Sébastien måste du lyssna på! Tror du skulle gilla det!
Kram!!