tisdag, oktober 16, 2012

Akuten

Ja, där låg jag igår. På akuten. Under natten till måndagen sov jag väldigt dåligt. Smärtan i min mun och i halsen gjorde det svårt att sova. Men på morgonen gick jag upp och körde till jobbet ändå. Jag hade bestämt mig för att gå till läkaren där (vi har nämligen läkare på jobbet ungefär som en vårdcentral för de anställda) och jag fick en tid vid halvtiotiden.

Jag gick dit. Med förhoppningen om att få recept utskrivet på antibiotika och något för min otroligt onda tunga. Och nu menar jag inte ond som i att prata illa om folk utan ond som i smärtsam. I ärlighetens namn var det framförallt tungan som jag kände mest oro inför. Den gjorde så ont så ont så ont. Kunde knappt prata. Inte äta. Hade googlat (ni vet just det man INTE ska göra... jag hade plötsligt tungcancer....) och trodde att jag jag efter att ha sållat bort mun- och tungcancer att jag eventuellt hade drabbats av en svampinfektion eller så.

Men när jag kom in till läkaren och hon kollade min hals såg hon otroligt allvarlig ut och sa att jag var tvungen att åka till akuten. För att få intravenöst antibiotika. Snabbt. Hon var mycket orolig för att min hals var otroligt svullen.

Och jag som redan kände mig otroligt låg. Jag började gråta. Som en barnunge. Och ja, just då kände jag mig både liten och ynklig. Men tanken på akuten kändes just då som det absolut sista jag ville. Detta samt oron för hur allvarligt det här nu var? Jaja, lite pinsamt men så var det. Lite tårar. Och så ringde jag M.

Min rara chef körde mig till akuten i den intilliggande staden. Och hon stannade tills M kom. Väl på akuten togs en hög prover men som tur var blev jag släppt efter ett antal timmar. Då hade man kollat mina förstorade lymfkörtlar med ultraljud, tagit blodprover, fått antibiotika intravenöst, steroider och tagit svalg- och urinprov. Man hade ingen direkt diagnos för flera av proverna skulle det ta dagar innan man fick resultaten från, men man kunde mer eller mindre konstatera att det inte var någon bakterieinfektion utan troligen virus. Och läkaren trodde det var någon form av Herpesvirus och att det därför min tunga blivit så otroligt illa åtgången. Jag fick recept på jättestarka smärtstillande som jag faktiskt inte tagit än på grund av den otroliga styrkan i dem (vill helst inte bli helt neddrogad) och ett recept på anti-virus-medicin.

Idag har jag jobbat hemifrån. Mår mycket bättre. Svullnaden i halsen och mina pingpongbollar har börjat gå ner. Men tungan är tyvärr inte bättre. Snarare värre. Blåsor jag dessutom börjat utvecklats på insidan av underläppen. Och just detta är så fruktansvärt jobbigt! Det gör så jävla ont rent ut sagt. Och jag är så trött på att inte kunna vare sig prata eller äta ordentligt på grund av smärtan. Jag väntar nu mest på att den här medicinen ska börja få effekt på min tunga. Å jag längtar verkligen! För det här börjar verkligen kännas så tröstlöst och hemskt nu. Jag kan verkligen förstå att personer med kronisk smärta kan bli depressiva.


22 kommentarer:

Anne sa...

Herregud, det här låter ju helt fruktansvärt. Helt otroligt hemskt. Jag vet inte vad jag ska säga, annat än skönt du fått mediciner nu och så hoppas jag att alla ska kicka in så fort som möjligt så du ska känna det börjar vända ordentligt och tydligt känna det går åt rätt håll. Så fort du kommer känna du börjar bli liiite bättre, så fort du kan känna det går åt rätt håll så är jag säker på att du även kommer känna mer energi, ork och mindre ledsen. Bara du märker den börjar ge effekt på tungan, då kommer du mentalt känna dig starkare och börja må mycket bättre snabbt. Det är för bedrövligt ha sådär ont. Dessutom i nåt som tungan som man ju använder hela tiden.

Försök bara tänka att snart snart snart kickar medicinerna in. Då kommer det kännas mindre tröstlöst och du kommer bli piggare på alla sätt. Nu är du också inne i rullorna, du har proverna tagna så är det nån medicin eller så som behöver justeras om nån dag då proverna kommer så borde det gå rätt snabbt också.

Stackars stackars liten, att du skulle råka få nån sån här skit. Men kämpa på, snart vänder det. Försök ha tilltro till det. Även om du inte fått en helt hundra diagnos än, som jag förstår det, så låter det som de ändå är rätt på spåren och att du har rätt medicin nu.
Att ha sån smärta påverkar allt, precis allt så jag förstår verkligen du har det hemskt jobbigt just nu.
KRAMAR i massor

bettankax sa...

Men fy vad du är drabbad, stackare:( Inte konstigt du blev ledsen. Hemskt att ha så ont. Och all oro hit och dit. Hoppas det snart vänder och du kan börja känna dig som vanligt igen.
KRAMAR!!

Sahra sa...

Men gumman. Aj som fan. Så läskigt. Hoppas medicinen verkar snabbt. Så där kan du ju inte ha det. Vilken toppenchef du verkar ha. Krya på dig. Kram

SweFlo sa...

Hemskt! Och tänka sig att något så litet som ett virus kan ställa till det så! Hoppas verkligen att det blir BRA SNART! Många kramar!!!

Liz sa...

Nej men!! Herregud sa illa det later, stackare. Jag har nog undrat vart du tagit vagen utan inlagg och trodde att du eventuellt fortfarande ar sjuk, men inte sa illa. Skont att fatt hjalp och aven om akuten later mer allvarligt an bara till lakaren sa givetvis ar det bast att fa basta, snabbaste sattet till hjalp! Vilken bra chef som kor dig dit och stannade tills din man kunde komma. Sa skont att det inte var nagot "mer allvarligt" aven om det later allt annat an roligt..:( Hoppas att det inte ar smittsamt, tanker da givetvis pa om din familj kan/kunde bli smittade av dina pussar, usch framfor allt om Ella skulle blivit smittad!

Isglass, sug pa isbitar, frozen yoghurt, milkshakes etc sa lattar det kanske lite!!! Hoppas verkligen att det snart lagger sig och att du kanner dig battre! Stor kram!!!

Anonym sa...

Men urs så otäckt!
Skönt att du blev uppkollad ordentligt på sjukhuset och vilken bra chef som skjussade dit dig!
Hoppas bara att tungsmärtan går över och att alla ev virus lämnar dig så snart som möjligt.

Sköt om dig!

KRAM!

Mrs Clapper sa...

Åh vännen! Hoppas medicinerna gör sitt jobb riktigt snart!! Var lite orolig när det inte kom något inlägg här. KRYA PÅ DIG nu och som sagt hoppas, hoppas de gör sin verkan snart. Stor kram!

Suzesan sa...

Åhh men nej. Såklart du skulle gråta. Det skulle jag med gjort. Hoppas du blir bättre nu och att medicinen hjälper. Munnen halsen och tungan som är så jobbigt att ha ont i.

Tur du åkte till akuten.

Kram
/Susanne

Taina sa...

Men snälla Saltis vad tråkigt att höra att du blivit så sjuk! Förbaskade virus-jävlar. Önskar jag hade varit närmare. då hade jag kunnat "mata" dig med soppa eller något. Nu håller jag tummar och tår att du snart, snart mår bättre och att din tunga framförallt ska återgå till det normala.

KRAMAR I MASSOR TILL DIG!

Lotta sa...

Vännen!! Så hemskt att du råkat ut för det här. Sådana här virus är inte att leka med. Kan bara förställa mig hur ont det gör. Hoppas det hjälper med kallt som Liz föreslår...och självklart att tabletterna börja ge effekt.

Tänker på dig! Ta det lugnt nu, se till att du blir bra och får tillbaka energin o matlusten!

KRAMAR I MASSOR!!!!

Saltistjejen sa...

Anne,
tack vännen! Ja, detta var verkligen riktigt j-vla jobbigt!!!! Just nu mår jag hyfsat ok i "kroppen" i stort men munnen är verklingen inte bra. Tungan är i stort sett bara smärta. Även när jag inte gör något med den, och ännu mer så fort jag rör den. Vilken man gör (har jag upptäckt) till och med när man ska "bara svälja" sin saliv. Alltså är det jobbigt att bara svälja min saliv. Najs va? Att äta mat är ännu värre. Att prata också.
Ett par gånger under dagen har jag faktiskt brytit ihop lite. Det känns så tröstlöst. Som om det inte går framåt. Även om jag vet att jag bara tagit medcinen i ett dygn nu så vill jag det ska vara som med antibiotika. Gå fort fort. Men detta är anti-viral medicin och jag VET att det fungerar helt annorlunda. Jag VET. Eftersom den stoppar replikationen av fler virus men dödar inte de som redan finns. Till skillnad från antibiotika. Som ju dödar bakterier som lever också. Men det är ändå skitjobbigt. Usch! Jag försöker trösta mig med att jag iallafall HAR medicin nu samt att mitt eget immunförsvar förhoppningsvis har jobbat på lite på egen hand det med under de här dagarna.
Kram och tack igen för dina tröstande ord!!


bettankax,
ja just nu är smärtan i munnen det absolut värsta. Helt klart.
Tack för dina uppmuntrande och stöttande ord!
Kram!!


Sahra,
tyvärr lär det nog ta sin lilla tid innan det hela blir bättre i munnen. Och det är nog just det som gör att jag ibland nu kan tappa tålamodet, humöret och ja det mesta som bör finnas i en normal persons liv i form av positivitet....
Min chef är super dock! Något jag gläds åt varje dag!
Kram och tack!!


SweFlo,
ja du det är så jävligt att så små saker som virus kan ställa till ett sådant elände!!
Tack för dina stöttande ord!
Kram!


Liz,
ja det var bra att jag kom till akuten ändå även om det just när läkaren sa det kändes väldigt dramatiskt. Men nu är jag kollad och de tog som sagt en drös tester. Plus att jag fick antiviral medicin utskriven. och visst är det tur det inte var något mer allvarligt, men just nu är smärtan i munnen sådan att jag lägger detta ganska högt upp på min "värsta-lista" vad gäller sjukdomar jag haft i livet.
Glass åt jag idag. Det var det enda jag lyckades få ner i "matväg". Det svalkade otroligt skönt i munnen!
Tack för ditt stöd och dina tips!
Kramar!


Jess,
Tack för dina vänliga ord!
Ja det var verkligen inte bra alls detta. Särskilt smärtan i munnen gör detta till något så otroligt jobbigt. Jag känner mig så handikappad. Och jag tror en hel del energi tar slut också för att jag ju inte kan äta särskilt mycket. Ungefär som vid magsjuka. Man blir trött av näringsbristen också.
kram!


Mrs Clapper,
tack tack tack! Vad söt du är! Ja jag hoppas det ska gå framåt nu. Och det GÖR det ju även om jag tycker det går alldeles för långsamt.... :-(
Kramar!!!!


Suzesan,
haha japp en lipsill är jag när det kommer till sådana här saker....
Och visst är det jobbigt att ha ont i just munnen. Just det gör att att jag känner mig så låg just nu.
Kram och tack!!!


Taina,
ja det här var verkligen inte något roligt virus. Inga virus är det ju, men detta var ett av de värre jag råkat ut för tror jag. Skitjobbigt rent ut sagt. Smärtan i munnen är så stor och den är liksom ofrånkomlig. Vad jag än gör, eller INTE gör, så är den där. Det är bara fråga om hur många grader i helvetet så att säga. Prata går bort. Mat likaså. Och ja då är ju två av ens mest viktiga funktioner/intressen/nödvändigheter borta. Och det gör att jag känner mig så handikappad. Plus att matbristen i sig gör en lite trött också såklart.
Kram och tack goa du!


Lotta,
ja det känns verkligen inte kul. Jag har ätit glass idag. Inte mycket men lite gick bra. Det var skönt. Men soppan jag testade först gick inte alls.
Tack söta du! Imorgon jobbar jag hemifrån också men sedan måste jag in till jobbet.
Jag hoppas jag ska må bättre i munnen då.
Kram och tack!!


Victoria sa...

Fina vännen, vad ledsamt att du har så ont! Jag hoppas verkligen att dina mediciner verkar illa kvickt så du känner dig bättre! Att suga på isglass kanske hjälper? Glass hjälper ju mot allt, det vet ju alla... ;o)
Kramar i massor//Vic

Emma sa...

FY FAN VAD JOBBIGT! Stackare! Usch! Fy! Bort med alla blåsor och allt det onda och...nä fy. Jag hoppas VERKLIGEN att det ska bli BRA snarast, inte bara bättre.

Äh, fy fan alltså . Stor kram och krya på dig NU!!!

Miss Marie sa...

Låter inte bra alls! Tur att läkaren tog det på allvar. Hoppas du mår bättre idag!

ExPIAtriate wife sa...

Fy det later inte roligt alls! Tur att du fatt mediciner sa hoppas det hjalper snart! Blasor i munnen ar vidrigt, man kan inte gora nagot utan att det gor jatteont. Funkar det med glass?
Krya pa dig!
Kram!!!

Anna K sa...

Å stackare!!! Jag skickar massor av krya på dig kramar här.
Håller helt med, man är ju för det mesta oförskämt frisk och när man blir krasslig förstår man verkligen hur det kan bryta ner människor.
Jag har själv dragit på mig någonslags förkylnings sår/virus/herpes i NÄSAN!!! Just nu tror jag att det är påväg bort så det har utvecklats till ett bamsesår i stället. Väry ofräscht. Men som sagt. Krya på dig i massor och ta det lugnt!!!
Kramar

Anonym sa...

Usch vad jobbigt! Det låter verkligen plågsamt!
Hoppas verkligen att du känner effekt av medicinen snart!
Funderade på om du kan låte druvsocker smälta i munnen så får du lite energi? Kanske inte hela tiden, men som lite nödlösning?

Steel City Anna sa...

Vilket obehagligt virus! Krya pa dej!

Annika sa...

Stackars dig. FY fan vilket elände.
BARA de säkert vet att det är herpes. Jag vet ju att den kan slå till med allvar.
Men herregud!
Brukar du drabbas av munsår o dyl?
Plågsamt är väl bara förnamnet, din stackare.
orkar du ens jobba?
HOPPAS att medicinen ska göra sitt nu så att du BLIR BÄTTRE!!!
KRAMAR till dig, min fina!!

Lisa sa...

Nej men vännen...det är ju helt FRUKTANSVÄRT!!! Stackars, stackars dig! Inte ska du väl jobba i ditt tillstand??? Herregud vilket elände! Hoppas att du snart blir bättre. Skickar manga krya pa dig kramar!!!

Fröken Anki sa...

Nej men fy vad jobbigt det låter! Hoppas att medicinerna snart gjort verkan och att du får känna dig bättre. Stackare! Jobbigt att behöva vänta så länge på provsvar. Men det är väl ordentliga kontroller de gör och då tar det väl tid. Sköt om dig och hoppas du snart har en mindre ond tunga.
Många många kramar

Emmama sa...

Men nej vad jobbigt! :( Tänker på dig och önskar dig snabb tillfriskning! Krya på dig! Stora kramar!