tisdag, oktober 30, 2012

Det värsta över

Det blev en lugn natt för oss. Vi kollade nyheterna runt midnatt. Man hade då börjat evakuera drygt 200 patienter från NYU Medical Center på grund av att en av deras generatorer hade slutat fungera. Lower Manhattan var strömlöst ungefär från 39:e gatan. Bilder från södra Manhattan visades på TVn och M och jag satt i soffan och kände oss både förskräckta och tacksamma. Förskräckta och chockade över all förödelse. Över att se Hudson River fullkomligt forsa in i Brooklyn-Battery Tunnel och på vägarna. Tacksamma över att vi själva hade ström, vatten och inte behövde evakueras. Att vi kände oss trygga.

Vi hade förberett oss lite. Fyllt upp vatten i badkaret. Och i kastruller och termosar. Tagit fram ficklampor. Vi hade koll på batterier. Lamporna blinkade från och till under kvällen men tack och lov fick vi behålla strömmen. Strax efter midnatt känds det som om vinden där ute avtog. Det blev ganska lugnt igen. Mörkret lystes då och då upp av något som såg ut som blixtar men som vi senare förstod var explosioner. Olika transformatorstationer som förstördes av vatten. Och man rapporterade om en hög lyftkran som brytits av vid en av skyskraporna på West 57th street. Bygget vi promenerar förbi varje gång vi ska till tandläkaren. Där hade man evakuerat eftersom den avbrutna armen riskerade att falla ner eller slå in i omkringliggande byggnader. Man hade även stängt av gasledningarna i marken så att ett eventuellt fall inte skulle orsaka en stor gasexplosion. Men för vår egen del blev det inte mer dramatiskt än när två träd knäcktes på mitten nedanför vårt fönster igårkväll.

Men förödelsen runt omkring oss är enorm! Nu på morgonen har jag följt en del olika nyhetssändningar. Jag ser katastrofbilder från Conecticut, New Jersey, New York. Från NYC. Det kommer att ta tid innan folk får tillbaka sina normala liv igen. Innan skadorna är reparerade. Bara här i staden är det oerhörda vattenskador på byggnader, vägar och vad som kommer att drabba oerhört många personer: tunnelbanesystemet! Mina tankar går till alla som drabbats. Alla. Så hemskt!

Här är en bild jag tog i morse genom vårt fönster. Man ser träden som bröts rakt av i stormen igårkväll.

Resten av gatan ser helt okej ut. Men det är fortfarande minimalt med trafik. Normalt är det vid den här tiden (då bilden togs) fortfarande rusningstrafik.

Under dagen kommer det jobbas hårt för att återställa så mycket man kan. Att få strömmen tillbaka till så många som möjligt. Att röja träd från vägarna. Att försöka få en överblick över alla vattenskador och börja på en åtgärdningsplan. Men det kommer att ta tid. Än vet man inte ens hur länge på grund av att man ännu inte fullt ut vet hur stora skadorna är runtomrkring. Vi får se. Det är sannerligen en mörk Halloween som väntar många många många imorgon.

15 kommentarer:

Emma sa...

Skönt att ni har haft det lugnt iaf! Sandy skulle komma hit också, i svagare form, men t.o.m alla krattade lövhögar ligger intakta. Inte en vindpust.

Tänker på alla MILJONER som faktiskt drabbades. Hoppas att efterarbetet ska vara effektivt

Annika sa...

VAD bra. Trodde nog att det skulle vara OK för er högre däruppe på ön.
ja, bilderna från nedre Manhattan ÄR grymma. Södra Manhattan fick det hårdaste slaget av alla, tror jag.
HEMSKT!!!
Samma här, blinkande lampor, men ström hela tiden.
Tyckte också det lugnade i vinden runt midnatt. OCH därför sov jag bra.
Inga skador här, men jag ska snart ta bilen och ge mig ut. KALLT är det och det regnar, men det är KAV lugnt.
Halloween blir nog BLEKT imorgon...
KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Emma,
ja det är fruktansvärt för alla som drabbats!! Så hemskt! Det ska dessutom bli kyligare nu framöver så alla utan ström kan komma att få det ännu värre!
Kram!


Annika,
ja sådana här stormar brukar inte drabba oss så mycket här där vi bor, men visst denna gången var vi ändå lite fundersamma med tanke på att Sandy var så speciell. Men vi hade tur. Dock är det stor förödelse på andra delar av Manhattan och i NYC så vi får se när denna staden kommer att fungera igen. Skönt att höra att ni har haft en lugn natt och att ni inte har skador på vare sig er eller egendom. Tänker på Taina som återigen drabbats av strömavbrott och hoppas verkligen att de snart får strömmen tillbaka så inte förra årets hemska strömavbrott upprepas igen för dem.
KRAM!!!!

Marianne sa...

Så SKÖNT att ni mår bra och att det värsta är över! Ja vilka bilder man ser, har följt en del på CNN, och New York Times har ett bra upplägg med kartor och läsarbilder.

KRAMAR!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja det är hemskt!! Så hemskt för alla som drabbats!!
Kram!

Miss Marie sa...

Jag läste om den där byggkranen som hade knäckts, och är det inte lite underligt att de inte tog ned den innan stormen kom?! Vad hade de väntat sig, liksom? Det är verkligen synd om alla som har drabbats, skönt att ni inte hade några problem!

Saltistjejen sa...

Miss Marie,
ja jag tänkte exakt detsamma som du när jag hörde om kranen för första gången! VARFÖR tog man inte bort den INNAN?
Och visst är det hemskt för alla som drabbats. Tänk vissa kommer inte att ha några hem att komma tillbaka till. Fruktansvärt!
Kram!

Sahra sa...

Så skönt. Ni verkar ha kommit lindrigt undan. Lotta och hennes område verkar ha haft det väldigt besvärligt. Usch och fy så hemskt. Hur lång tid kommer det ta innan allt fungerar normalt igen? Tänker särskilt på tbana och trafiken?

Ling sa...

Skönt att höra att ni klarade er så bra under det hemska dygnet!

finelinan sa...

Skönt att ni slapp det värsta!

Anonym sa...

Vilken tur att ni inte bor längre ner på Manhattan, och att ni kände er och var trygga! Kände ni av att huset svajade? Jag kan tänka mig att det måste varit otäckt med de stora fönsterna när det blåste som värst. VI hade ju orkanluckor för våra fönster i Puerto Rico och de fick vi stänga 2-3 ggr under de åren vi bodde där. Då behövde vi iaf inte vara oroliga att fönsterna skulle spricka!
Jag hoppas verkligen att det inte blir snöstorm på det här nu, de snackar ju om det! Och att folk kan hålla sig varma även om de kanske saknar el...
Stor kram

Martina sa...

Vi har sett många bilder från NY på TV och ja usch, stackars alla människor som blivit så drabbade.
Skönt att höra att ni har klarat er så bra i alla fall.
Kramar

Saltistjejen sa...

Sahra,
ja vi har klarat oss otroligt bra. Inga problem alls i stort sett. Jag är hemskt tacksam över detta. Men de som drabbats känner jag verkligen med. Ingen vet i nuläget hur länge det kommer dröja innan staden är mer eller mindre tillbaka i sina vanliga vardagsspår igen. Dagar. Kanske veckor vad gäller att återställa alla vägar och tunnlar samt tunnelbanesystemet igen till 100%. Svårt att säga eftersom jag inte tror att man helt kunnat kartlägga riktigt hur illa det är än. Det lär ta tid och folks om drabbats hårt och fått sina hem förstörda kommer det säkert ta mycket lång tid innan de har fått den hjälp de behöver. Det är verkligen sorgligt.


finelinan,
tack! Ja det är otroligt sådan tur vi har haft här.


petchie,
ja det är otroligt skönt! För oss. Även högre upp på UES har man haft större problem med översvämningar och strömavbrott. Så vi bodde verkligen på en fläck som var riktigt bra denna gången. Vi kände faktiskt inget i huset men en av våra vänner som bor två våningar längre ner sa att hans ett vattnet i badkaret röra sig när han fyllde det som vattenreserv. Vi fyllde ju vårt badkar vi med men såg ingen rörelse i det. Kanske beror på vilken tid man gjorde det och så men det var säkert rörelser i huset då det blåste som värst. Snöstorm hoppas jag också uteblir. Alla som är utan ström, det skulle vara förödande för dem med en sådan kyla!
Kram!!


Martina,
ja det ÄR verkligen katastrof på så många platser runtomkring här. Hemskt! Vi kan skatta oss lyckliga att vi haft sådan tur.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Kunde ni sova något alls eller var det svårt att slappna av?

Saltistjejen sa...

Anna FAir and True,
jo vi sov jättefint. Det kändes inget alls i huset tycker jag. Av vinden menar jag. Plus att det lugnade ner sig ganska rejält runt midnatt och vi lade oss inte förrän efter midnatt.