tisdag, oktober 30, 2012

På promenad i Sandys spår

Idag när vi vaknade var det lugnt. Lite blåsigt men inte mer. Jag kollade en del jobbmail men det var väldigt lugnt idag. Inte mycket på gång där. Jag gissar att de flesta har haft andra saker att tänka på och/eller göra idag, eller att de varit utan ström. En del fick jag ändå gjort på morgonen, men jag ska erkänna att det varit svårt att koncentrera sig på jobbet idag med så mycket som hänt omkring oss.

På förmiddagen lämnade vi hemmet för att gå ut en sväng. Vi ville titta oss omkring lite och se vad som hänt i våra kvarter under det senaste dygnet. Plus få lite luft efter att ha tillbringat alldeles för många timmar inomhus. Vi bor ju på Upper East Side vilket inte alls drabbades lika hårt som de södra delarna av Manhattan. Alltså var det mesta vi såg på gatorna nedfallna träd och grenar. Nere vid East River som svämmade över sina breddar under natten kunde man dock se lite fler spår. Många var ute och promenerade och vi insåg att flera affärer och restauranger öppnat igen eftersom vi mötte folk som hade kaffemuggar och matkassar i händerna. Staden började sakta vakna till liv igen. Åtminstone i våra kvarter.

Utanför Rockefeller University hade många grenar och löv blåst ner på trottoaren.

Vi promenerade ner mot East River som fortfarande visade högt vattenstånd och vågorna var fortfarande högre än normalt.

Lill-Skruttan och hennes kompis C som vi träffade på vägen kände på vinden och tittade på vågorna.

De tyckte det var spännande och sedan hoppade de runt i den stora vattenpölen 

På väg ner till gångstråket längs med floden såg vi en stor stock ligga. Den måste ha kommit med flodvattnet då det svämmade över här.

Lite norrut hade två träd blåst omkull. 

Det ena av träden låg med rötterna högt i vädret.

Tjejerna tog varsin lös trädgren och började sopa för att hjälpa till att "städa". Lill-Skruttan "städade fram cykelsymbolen" på cykelvägen.


Motorvägen FDR låg helt öde. Här är normalt alltid trafik. Ofta tät sådan. Här ser man den löpa norrut. Helt tom eftersom den fortfarande var avstängd.

Söderut.

Ytterligare en stör stock låg uppkastad alldeles intill FDR. Vattnet måste nått högt igårnatt.

Det läskiga med den stocken var att det stack ut riktigt kraftiga och rostiga spikar (?) ur den. Tur att ingen vadat runt i vattnet igår och fått den på sig i vattenströmmarna.


Här syns vårt hus. Och gångbron över FDR. Inga bilar.

På York Avenue mitt emot vårt hus hade man stadat undan de träd som ramlade under gårdagskvällen. Kvar stod bara två stumpar av stammarna.

Ett block norrut längs York Avenu hade en stor plantan knäckts...

...och oturligt hamnat rakt ovanpå en bil som stod parkerad i gathörnet.

Inte roligt för ägaren.

Förhoppningsvis var ingen person inuti bilen då det hände.

Efter vår promenad blev vi hembjudna till våra vänner. Där lekte tjejerna med varandra medan vi vuxna pratade, kollade nya bilder och nyheter på internet, drack kaffe, sedan lite varm cider, åt kanelbullar och pratade ännu mer. Efter ett par timmar tillsammans gick vi tillbaka hem. Lill-Skruttans andra kompis som bor i huset kom då förbi och de lekte ett par timmar hemma hos oss. Även imorgon är dagis stängt eftersom alla public schools fortfarande är stängda i staden. Det skulle inte förvåna mig om de kommer att vara stängda under resten av veckan. Det har blivit otroligt stora skador på tunnelbanesystemet på grund av översvämningar så ingen vet när tunnelbanetågen kan börja köra igen. Ikväll vid 17-tiden började en del bussar att köra på Manhattan igen (gratis) men det kommer att ta lång tid innan MTA kör som vanligt igen med bussar, tåg och tunnelbana. Detta gör att det är omöjligt för många att ta sig till sina arbetsplatser.

Själv vet jag inte riktigt hur jag ska göra imorgon. Min magkänsla säger att jag borde stanna hemma och inte köra till New Jersey. Troligen gör jag så. Jag måste bara kolla med min chef först. Men eftersom hon själv inte hört av sig under dagen varken via email eller telefon misstänker jag att hon är utan ström och internet så vi får se om det går att få tag på henne. Jag ska dock kolla trafiknyheterna senare ikväll och se vad som sägs om broar, tunnlar och vägarna i New Jersey. Men jag vill verkligen inte bli strandsatt någonstans ute på vägarna i New Jersey som ju är den delstat som drabbats allra hårdast av Sandy. Men vi får se som sagt.

Halloweenparaden som skulle varit imorgon är av förklarliga skäl inställd. Själva lär vi kunna ta Lill-Skruttan på Trick-or-Treat-runda eftersom vi alltid går inomhus. Varje år. Det är fördelen med att bo i ett flerbostadshus. Vi har aldrig behövt fundera över väder eller temperatur ute. Ikväll lär vi alla gå och lägga oss med bilderna av all förödelse på näthinnan. Jag är så otroligt tacksam över att vi klarade oss undan helt utan problem, men jag känner en sådan sympati för alla som drabbats. Och lite oro över hur snart denna staden ska komma att hämta sig igen. Men jag vet att folk här är starka, envisa och hjälpsamma så det skulle inte förvåna mig om det går fortare än väntat trots allt. Jag hoppas det.


*) Sista bilden är lånad från Facebook; https://www.facebook.com/kristin.conroy1

17 kommentarer:

Anne-Marie sa...

Så skönt att ni klarade er bra. Många människor har det nog inte lätt just nu utan el och översvämningar. De sade att fullmånen i går gjorde att våghöjden blev ännu värre när Sandy drog in över land. Bloggvärlden är fantastisk där man kan få helt färska bilder och få ta del av vad som hänt. Kram!!

Lotta sa...

så skönt att det är över nu! Även om det blir efterkänningar ett bra tag till.

Så glad att ni fick behåll strömmen. Men visst har det varit svårt att koncentrera sig! Jag har varit uppslukad.

Håller tummarna att allt kommer igång så snabbt som möjligt nu.

Ta hand om er!!! Kram!!

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
ja det är en otroligt tur att vi inte drabbades mer än vi gjorde. Jag är så tacksam över det. Och jag tänker på alla som tyvärr inte var lika lyckligt lottade.
Kram!


Lotta,
nej idag har det varit en mycket speciell dag. Vi har haft TV-nyheterna på större delen av dagen. Och kollat internet. Pratat eller textat med familj och vänner.
Hoppas ni har det bra nu!
Kramar!

Freedomtravel sa...

Måste vara många som fått bilar och annat förstörda. Täcks såna skador av försäkringsbolagen?

Millan sa...

Vad skont att hora att ni mar bra! Jag har tankt pa er och Annikas familj i dagarna och foljt er pa FB for att kolla att allt var ok. Sa laskigt det ar med naturens krafter anda. Sadana saker som man inte alls rader over och inte kan gora nagot at. Jag hade nog inte vagat mig ut pa vagarna de narmaste dagarna aven om det lugnat ner sig nu!

Kram och Happy Halloween! Ha det sa skoj pa trick or treat rundan ikvall. Mina barn ar taggade kan man saga :-). Dock ska det osregna sa jag kanner mig itne lika taggad ...

olgakatt sa...

Skulle vilja ta en promenad på mina favoritgator och se efter hur det ser ut nu. Skönt att ni kom lindrigt undan men det lär ta lång tid att städa upp, fr a söderut på Manhattan och i Queens. Det var i de trakterna moster Vivi bodde.
Hoppas de flesta av mina favoritträd, ginkoträden, har klarat sig och jag undrar hur det gått för Robert Dutescos Galleri på Grand Street i Soho.

Sahra sa...

Spontant känns det väl bäst att stanna hemma va? Jag skulle nog avvakta en dag för att vara på den säkra sidan. Börjar M jobba imorgon eller?
Herregud vad naturen kan ställa till det. Lika mycket som man njuter av den, lika skrämmande kan den vara också. Kram

Annika sa...

Ja, nog fick sig NYC och Jersey en kyss. ALLRA värst tycker jag det är med villområdet i the Queens som brann upp. FY helvete alltså. DET är en så vidrigt att det knappt går att ta in. OCH sen alla hus på Staten Island.
OCH Jersey...Ja jösses.
OCH ändå gick det ju hyfsat bra. Det hade ju kunnat gå sååååå mkt värre.
Men alla var ju varnade så långt i förväg.
Ja, nu ska stan långsamt gå tillbaka till det normala igen, och det gör den ju.
Folk är bra på resa sig i det här landet.
Never really down and out...
Vi kom ju lindrigt undan, som du vet. Inga skador. Otroligt.
GLAD för det.
Japp, fira Halloween ikväll nu!!
JAG hoppas du stannar hemma idag, Saltis. Känns som om det vore klokast.
KRAMAR!!

finelinan sa...

Även om jag aldrig varit i NYC så ser det så spöklikt ut, jämfört med hur ajg föreställer mig att det ska se ut baserat på dina beskrivelser.

Återigen, tur att ni klarade er så bra som ni gjorde!

Saltistjejen sa...

Freedomtravel,
ja det är otroligt många skador på både byggnader och bilar och annat. Jag tror dessvärre inte försäkringen täcker sådana skador som orsakats av "naturkatastrofer". En del ekonomiskt stöd kan drabbade söka federalt nu iallafall sedan Obama har utlyst NY, NJ och CT till katastrofområden så förhoppningsvis kan de få hjälp.


Millan,
tack! Och visst är det otroligt vilka starka krafter som naturen kan släppa lös. Min arbetsplats är fortfarande stängd så jag kommer fortsätta jobba hemifrån idag också. Sedan får vi se hur allt är imorgon och fredag.
Halloween blir säkert bra för oss eftersom vi som sagt alltid bara går runt inomhus. Vi har ju två stora byggnader här så det finns hur många lägenheter som helst att besöka utan att behöva gå ut.
Hoppas ni får en bra kväll trots regnet hos er.
Kramar!


olgakatt,
ja du det är verkligen många skador runtom i staden. Vi var ju lyckligt lottade så här uppe är det mest är det ju träd och grenar som faliit här. Men andra delar av staden är såklart otroligt mycket större förödelse.


Sahra,
ja det visade sig att min arbetsplats fortfarande är stängt på grund av att det inte finns ngn ström där ute än. Så jag jobbar hemifrån nu. Och ja, naturkrafter är inte att leka med.
Kram!!

Channal sa...

Tänkte mycket på er där borta! Skönt att allt är över nu! KRAM Anna

Anonym sa...

Så skönt att ni klarade er och fick behålla elen hela tiden. Men det man ser på dina bilder ser ju helt surrealistiskt ut, som hämtat från en film. Svårt att förstå att det verkligen är New York... /Penny

Saltistjejen sa...

Channal,
tack! Ja det är skönt att det är över nu. Dock kommer reparationer etc att pågå länge.
Kram!


Penny,
ja vi hade en otrolig tur! Andra hade ju tyvärr inte samma tur. Nu hoppas vi alla att det ska gå bra för alla som drabbats att gå hjälp att återgå till sin vardag igen, men självklart inser jag att det för vissa kommer att ta lång tid.
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Tur att ni ändå bor där ni gör. Har du hört ifrån din chef? Hoppas det gick bra för henne också. Tänk hur mycket som är förstört nu, från bilar till hela hus. Och känns som det kommer att ta ett tag att få bort allt vatten från tunnelbanan.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja det är tur! Och jo jag har pratat med min chef. Vi har haft telefonkonferens och jag har även pratat med henne i telefon "privat". Hon och hennes familj mår bra men de hade så sent som igår fortfarande ingen ström.
Kram!

Allt och/eller Inget sa...

Vad härligt att läsa att ni klarade er ganska bra. Sköt om er!

Saltistjejen sa...

Allt och/eller inget,
tack!!!
Vi är verkligen glada och tacksamma över att vi kommit så lindrigt undan.